SiolNET. Sportal Zimski športi
3,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Intervju z Zoranom Zupančičem po uspehu na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu

Turbulentno prvenstvo: bron dočakal na infekcijski, srebro v hotelski sobi, zlato na prizorišču

3,94

termometer

smučarski skoki Zoran Zupančič
Za Zoranom Zupančičem je turbulentno prvenstvo v Oberstdorfu. Njegove varovanke so osvajale odličja, sam pa je po zlati medalji Eme Klinec izvedel, da je pozitiven na novi koronavirus. V nadaljevanju je pomagal prek videoklicev in s strani pospremil še dve medalji, ekipno srebro in bron Nike Križnar. Foto: Vid Ponikvar

Za trenerja Zorana Zupančiča je imelo letošnje nordijsko svetovno prvenstvo v Oberstdorfu dve plati. Izjemno je vesel, da so njegove izbranke skočile do treh odličij, prvenstvo pa je zaznamovala tudi okužba s koronavirusom, zaradi katere je moral predčasno odpotovati v Slovenijo. Sredin skok Nike Križnar do brona je spremljal na infekcijski kliniki.

Pred slabim mesecem smo se v sobotnem intervjuju pogovarjali z Zoranom Zupančičem, ki je izpostavil, da si pri dekletih želi zmagovalno miselnost. Zaradi dobrega dela z njimi in uspešnih rezultatov v svetovnem pokalu so bila pričakovanja za nordijsko svetovno prvenstvo v Oberstdorfu razumljivo visoka, a realna, je poudaril.

Vendarle je Nika Križnar v rumeni majici vodilne v svetovnem pokalu, Ema Klinec je bila prav tako orožje za največje dosežke. In prav drugi je na prvi tekmi na srednji skakalnici uspel preskok, z zlatim odličjem pa je presenetila prav vse. Že naslednje jutro po zmagoslavju pa se je za prvega moža stroke začela kalvarija. Njegov test na novi koronavirus je bil pozitiven in nemudoma so ga morali odstraniti iz reprezentance. V zraku je visel celo nastop deklet na ekipni tekmi. Ko se je prižgala zelena luč, so skočila do srebrnega odličja.

Zupančič je iz hotelske sobe organiziral sestanke, vodil ekipo, na skakalnici pa mu je bil v veliko pomoč Anže Lavtižar, njegova desna roka, s katero sta do konca prvenstva odlično sodelovala. Zupančič je zaradi simptomov zapustil Oberstdorf dan pred zadnjo tekmo na veliki napravi. Ob prihodu v Slovenijo je odšel celo na infekcijsko kliniko, ker je čutil bolečine. Po telefonu je spremljal Nikin pohod do brona, nato pa v večernih urah lahko odšel domov.

Tako kot dekletom, ki imajo prosto do ponedeljka, bo tudi njemu dobro del počitek, saj ga je nekoliko zdelala vročina. Nato bodo vsi zavihali rokave za zaključek sezone, v katerem bo Križnarjeva v Rusiji lovila veliki kristalni globus, z reprezentančnimi kolegicami pa bodo napadale še skupno zmago v pokalu narodov.


Ema Klinec se je veselila že na prvi tekmi, saj je na srednji skakalnici osvojila zlato medaljo. Ema Klinec se je veselila že na prvi tekmi, saj je na srednji skakalnici osvojila zlato medaljo. Foto: Sportida Zlata medalja Eme Klinec na srednji napravi, ekipno srebro in bronasta medalja Nike Križnar na veliki skakalnici so dovolj zgovorni podatki, da je za slovensko žensko skakalno reprezentanco prvenstvo v Oberstdorfu prvenstvo presežkov.
Zagotovo. Pretekla sezona je nakazovala, da smo močni. Smo pa ostali realni in si tudi za svetovno prvenstvo postavili realne cilje. To je bila ena medalja. Dosežena je bila takoj na prvi tekmi z zmago Eme Klinec. Druga medalja je srebrna na ekipni tekmi, na kateri smo bili bitko za novo zlato. Včeraj je bila tretja medalja v režiji Nike Križnar. Ne vem, kaj lahko rečem po vsem tem. Vemo, kaj se dogaja na svetovnih prvenstvih. Vedno so mogoča presenečenja. Medalje se hitro izmuznejo, o čemer smo se lahko prepričali tudi na tem prvenstvu. Nam je uspelo in zelo smo zadovoljni.

Ema Klinec Sportal Trnova pot slovenske junakinje: zaradi grenkih izkušenj postala močnejša Ema Klinec Sportal Sanjsko: Ema Klinec skočila do zlate medalje!

Za vas je bilo to prvenstvo s psihološkega vidika izjemno naporno, saj ste naslednje jutro po veliki zmagi Eme dobili pozitiven izvid na novi koronavirus. Nemudoma je sledila izolacija. Sprva ste vse skupaj koordinirali iz hotelske sobe. Kako pa ste spremljali sredino Nikino bronasto medaljo?
Domov sem prišel v torek. Zaradi bolečin sem šel včeraj na infekcijsko kliniko. Tam sem bil v izolirani sobi, ki je bila podobna takšnim iz mladih Titovih let (smeh, op. a.). Po telefonu sem spremljal. Kričal sem od veselja. Solze sreče so prišle. Žalostno je, da ne morem deliti uspeha in veselja s svojo ekipo, a vem, da bomo vse skupaj proslavili kasneje. Je pa res, da ni bilo tako pristno, kot bi bilo v živo.

Dekleta (Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Nika Križnar) so skočila do ekipnega srebra. Dekleta (Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Nika Križnar) so skočila do ekipnega srebra. Foto: Sportida Ali imate kakšne simptome bolezni covid-19?
Načeloma imam kar precej visoko temperaturo. Na pregledu so mi povedali, da je kri v redu, pljuča so za zdaj v redu. Morda so nekje sledi covidne pljučnice. Doktor Turel (Matjaž Turel, op. a.) mi je dejal, naj pridem domov, in sem šel na preiskave.

Kako pogosto ste bili potem v stiku s pomočnikom Anžetom Lavtižarjem?
Pravzaprav nenehno. Ko sem bil še v Nemčiji, sem opravljal vse sestanke po spletu prek Zooma. Vodil sem ekipo. Lavtižar mi je pošiljal posnetke skokov, ki sem jih analiziral in podal mnenje. Nato je združil informacije, ki jih je dobil na terenu. Lahko rečem, da je bilo zelo uspešno. Če bi imeli kanček sreče in bi bilo tekmovanje še bolj pošteno, bi prejeli vsaj še dve medalji. Na tekmi mešanih ekip in še na veliki skakalnici.

Slovenske skakalke Sportal Slovenkam se je za las izmuznila zlata medalja smučarski skoki Zoran Zupančič Sportal Trpel v hotelski sobi in se veselil uspeha svojih izbrank

Nika Križnar je v sredo razveselila z bronom na veliki skakalnici. Nika Križnar je v sredo razveselila z bronom na veliki skakalnici. Foto: Reuters Kako težko je bilo korigirati skoke deklet. Verjetno je bistveno drugače delati analizo prek televizije kot v živo?
Zagotovo je drugače. Prek kamere ne vidiš tiste prave dinamike skoka. Veliko je videoanaliz. Na koncu lahko rečem, da imam ob sebi ekipo, ki ji lahko trdno zaupam. To se je pokazalo.

Verjetno veseli tudi podatek, da se je zlata Ema po težavah, ki jih je imela na tekmi mešanih ekip, dvignila in ob prehodu na veliko skakalnico spet skakala na višji ravni.
Kot sem rekel že zadnjič v intervjuju, se stvari v skokih največkrat hitro podrejo in potem počasi sestavljajo. Lahko pa upaš na najboljše. Ema je v sredo v drugo spet pokazala izjemen skok. Žal sta na koncu tekmo zmotila vetra in prestavljanje zaletišča. Občutek imam, da ni bilo vse tako čisto, kot bi lahko bilo. Gremo naprej. V Rusiji nas čaka boj za skupno zmago v pokalu narodov in veliki kristalni globus v posamični konkurenci.

Nika Križnar Sportal Objokana bronasta Nika Križnar: Ni še konec Nika Križnar Sportal Izjemna Nika Križnar postala bronasta v Oberstdorfu!

Do ponedeljka imajo vsi prosto, nato pa najprej v telovadnico, kasneje pa še na skakalnico. Ob koncu marca našo reprezentanco čaka boj za veliki kristalni globus v pokalu narodov, Nika Križnar pa se za laskavo lovoriko bori še v konkurenci posameznic. Do ponedeljka imajo vsi prosto, nato pa najprej v telovadnico, kasneje pa še na skakalnico. Ob koncu marca našo reprezentanco čaka boj za veliki kristalni globus v pokalu narodov, Nika Križnar pa se za laskavo lovoriko bori še v konkurenci posameznic. Foto: Grega Valančič/Sportida Nika je tista, ki se bo borila zanj, saj je trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala in ima pred najbližjo zasledovalko Saro Takanaši devet točk prednosti. Pred prvenstvom je zagotovo čutila pritisk, iskala občutke na srednji skakalnici, do tako želene medalje pa skočila na večji napravi. Ni se ustrašila izziva, kar veliko pove o njenem značaju.
Nika je borka. Ne bo kar tako popustila. Upam, da bo ostala zdrava, da se bo lahko borila do konca sezone. V zadnjih dveh je lepo pokazala, da bolj napada, ko gre sezona h koncu. Letos je vso zimo stabilna. Želim ji, da ji uspe. Glede na njeno tekmovalno osebnost in kolikor jo poznam, vem, da ne bo popustila.

Kakšen načrt imate do odhoda v Rusijo, kamor boste potovali čez dva tedna?
Hitro bo minilo. Verjetno bomo imeli zaradi uspehov nekaj obveznosti. Do ponedeljka so dekleta povsem prosta, da se evforija poleže. Potem bo verjetno kakšna torta, nato pa dalje v boj. Pripravljali se bomo v svojem ritmu. Najprej kakšen trening v telovadnici, nato na skakalnico.

Robert Hrgota Anže Lanišek Sportal Hrgota zažugal Lanišku: "Namlatil" te bom, če boš pretiraval

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin