SiolNET. Sportal Sportal +
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Janez Svoljšak in Miha Zupin na Aljaski

Slovenca na Aljaski preplezala pet prvenstvenih smeri in stopila na tri deviške vrhove

0,49

termometer

Miha Zupin in Janez Svoljšak na vrhu Apocalypse North | Gorenjska alpinista Miha Zupin in Janez Svoljšak na vrhu Apocalypse North na Aljaski | Foto: Janez Svoljšak
Gorenjska alpinista Miha Zupin in Janez Svoljšak na vrhu Apocalypse North na Aljaski Foto: Janez Svoljšak

Gorenjska alpinista Janez Svoljšak in Miha Zupin (oba AO PD Kranj) sta v odmaknjenih gorah nad ledenikom Revelation na Aljaski v ZDA preplezala pet kompleksnih prvenstvenih smeri v skupni dolžini 4.250 metrov, tri od teh so ju pripeljale na še neosvojene vrhove.

Po dolžini smeri in zahtevnosti sestopa izstopa 1.300-metrska Slovenska smer na goro Apocalypse North, sicer pa so odpravo zaznamovali močan veter in veliko napihanega snega ter "osamljenost, neraziskanost in prvinskost, kar daje pečat današnjemu vrhunskemu alpinizmu", so sporočili s Planinske zveze Slovenije.

Everest 1979 Sportal "Nikoli ni bilo določeno, kdo bo dosegel vrh Everesta. Nihče od nas ni bil favoriziran, niti ..." #video

Dostop mogoč le z letalom

1.300 metrov dolga Slovenska smer na Aljaski. | Foto: Janez Svoljšak in Miha Zupin 1.300 metrov dolga Slovenska smer na Aljaski. Foto: Janez Svoljšak in Miha Zupin Člana Alpinističnega odseka Planinskega društva Kranj sta bila od sredine marca do sredine aprila v osamljenih gorah nad ledenikom Revelation na Aljaski, kjer je v zadnjem desetletju raziskovala povprečno ena alpinistična odprava na leto, dostop do baznega tabora pa je mogoč le z letalom.

"Največji pečat plezanju nad ledenikom Revelation daje odmaknjenost od civilizacije, kar pomeni, da je vsa komunikacija omejena na sporočila prek satelitskega telefona, prihod in odhod v bazni tabor pa sta odvisna od lepega vremena. Vreme je tam zelo spremenljivo, kar sva najbolj občutila prve dni, ko nama je veter zvil nosilne palice v šotoru in naju je med plezanjem po grebenu prisilil h gibanju po kolenih. Zaradi močnega vetra je v stenah veliko napihanega snega, zato sva v smereh dvakrat obračala, v številnih raztežajih pa sva morala najprej sneg odstraniti, da sva prišla do skale ali ledu. Odstranjevanje snega s cepinom v navpičnem terenu ni lahko opravilo in je kdaj celo težje kot samo plezanje," je dejal Janez Svoljšak, vodja odprave Revelation 2019, ki jo je podprla tudi Planinska zveza Slovenije.

Mount Everest Novice Slovenci, ki so pred 40 leti stopili na streho sveta #video

Slovenska smer izstopa po zahtevnem sestopu

"Odpravo ocenjujeva kot zelo uspešno, saj sva preplezala pet kompleksnih prvenstvenih smeri, tri od teh na neosvojene vrhove. Skupni imenovalec vseh prvenstvenih vzponov sta bila neznani teren iz raztežaja v raztežaj in najina želja, da ne bo preveč napihanega snega, ki nama bo onemogočil vzpon. Slovenska smer pa izstopa po zahtevnem sestopu," je po vrnitvi v Slovenijo črto potegnil 25-letni Škofjeločan Svoljšak, ki je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu in Patagoniji, kombinirane smeri oziroma slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA.

Prvi pristop na vrh Apocalypse North. | Foto: Miha Zupin Prvi pristop na vrh Apocalypse North. Foto: Miha Zupin

Med njegovimi vzponi izstopata tudi solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata. Leta 2016 evropski prvak v lednem plezanju in zmagovalec na tekmi svetovnega pokala tudi izkušnje s tekmovanj spretno prenaša v velike stene: "Na tekmah so oprimki zelo zahtevni, kar pomeni, da vsak večji premik cepina na oprimku pomeni padec v smeri, zato tekmovalne izkušnje pripomorejo tudi k hitrejšemu in varnejšemu plezanju v hribih. Najbolj pridejo do izraza v tankem ledu in v skali, kjer je težko najti dobro točko, kamor zatakneš cepin."

David Lama Sportal Dan, ko je čudežni deček rešil prekaljenega veterana #video

Vzpon na Piramide Peak jima je onemogočil napihan sneg

Za Zupinov rojstni dan po prvenstveni smeri Skrivnost na vrh Wailing Wall. | Foto: Janez Svoljšak Za Zupinov rojstni dan po prvenstveni smeri Skrivnost na vrh Wailing Wall. Foto: Janez Svoljšak Potem ko jima je vzpon na Piramide Peak onemogočil napihan sneg, sta se alpinista 21. marca usmerila proti bližnjemu neosvojenemu vrhu Four Horsemen East (2600 m); sedemurni vzpon po vzhodnem grebenu (600-metrska smer East Ridge) so zaznamovali strmo gaženje, kombinirano plezanje, iskanje prehodov in prečenje grebena do vrha v močnem vetru, ki ju je prisilil v gibanje po vseh štirih.

Po dnevu v bazi sta opravila dober, z močnimi pršnimi plazovi začinjen poskus v vzhodni steni Golgothe (2724 m), ki jima ga je preprečil s snegom napihan previs, v isti steni pa sta 27. marca preplezala 900-metrsko smer, ki sta jo poimenovala Oče/Father, vrh pa dosegla v šestih urah. Naslednjo 750-metrsko smer Skrivnost/Secret sta si izbrala v zatrepu na začetku ledenika; v odličnih snežno-lednih razmerah s strmim odsekom lednega plezanja in izstopnim skalnim previsom sta po sedmih urah in pol plezanja stopila na 2450 metrov visok vrh, ki sta ga poimenovala Wailing Wall.

roskelley lama auer Sportal Fotografija, ki so jo našli v telefonu pokojnega alpinista #video

"Aljaska te res udari! Ni milostna. Ni prizanesljiva. Trda je!"

V prvenstveni Slovenski smeri nad ledenikom Revelation. | Foto: Janez Svoljšak in Miha Zupin V prvenstveni Slovenski smeri nad ledenikom Revelation. Foto: Janez Svoljšak in Miha Zupin "Aljaska te res udari! Ni milostna. Ni prizanesljiva. Trda je! Ali si pripravljen ali ne, je tvoja stvar! Lahko pa je tudi povsem mila in blaga, ampak ne delaj si utvar, da je vedno takšna. Aljaska nama je kljub trdemu začetku, ki je bil preizkušnja moči, vztrajnosti in srca, naklonjena," pravi Miha Zupin, v preteklosti že član odprav v Rolwaling v Nepalu, v Garwalski Himalaji v Indiji, na Gašerbrum v Pakistanu in skalne odprave v ZDA. Načelnik AO PD Kranj, ki ima v žepu tudi več prvenstvenih vzponov in zimskih ponovitev v Alpah, je na Aljaski v smeri Skrivnost praznoval svoj 30. rojstni dan.

"'Vse najboljše, Miha,' so bile besede nasmejanega Janeza nekje proti vršnemu delu prvenstvene smeri, ki vodi na deviški vrh. Trdi, da je to najlepša smer, kar ni za lase privlečeno - plezanje smeri je bila poezija! Zares naju je pozitivno presenetila, stena je od daleč videti kot zid, brez posebno mikavnih razčlemb ali plezalno atraktivnih linij, je temne neprivlačne barve in (za)postavljena v kot, zato ti oko tja ne zaide. Na prvo žogo nisva pričakovala česa posebnega - vendar je bilo!"

Colin Haley Sportal "Če zato, ker plezam tam, kjer si sam želim, zaslužim manj denarja in nisem tako znan, pa naj bo." #intervju

Osem ur in pol po Slovenski smeri

Miha Zupin v prvenstveni smeri Skrivnost. | Foto: Janez Svoljšak Miha Zupin v prvenstveni smeri Skrivnost. Foto: Janez Svoljšak Prvi april je bil dan za novo prvenstveno smer in prvi pristop na vrh Apocalypse North (2750 m), za vzpon na katerega sta po 1.300-metrski Slovenski smeri potrebovala osem ur in pol. "Ledni trakovi se končajo v krušljivem in strmem kotu, ki sva se mu izognila po levi. Nekaj požleda, en kombiniran raztežaj, odlične razmere v zajedi, nato se smeri položi. Slediva grapi, katerega konca ne poznava, saj je bila v času ogledne ture v oblakih. Grapa se zapre, ledni trakovi pa omogočijo lepe prehode. Sledi vršno pobočje do grebena in prečenje do najvišjega, še neosvojenega vrha. Sestopila sva v drugo dolino in upala, da bova našla prehod nazaj. Ta sestop v sosednjo dolino je zahteval plezanje navzdol in dva spusta po vrvi v krušljivi skali. Na srečo sva našla lahek prehod čez sedlo v najino dolino in se izognila 40-kilometrski poti okoli grebena," opiše Svoljšak.

Za slovo od Aljaske sta z Zupinom 5. aprila v sedmih urah preplezala še prvenstveno 700-metrsko smer Zadnja večerja za snežne bojevnike/The Last Supper for snow strugglers, ki pripelje na goro Seraph (2650 m) in je znova ponudila dobre razmere z obilico napihanega snega.

Alex Honnold Trendi Najbolj oblegan plezalec tega trenutka Slovenijo morda obišče že prihodnje leto

Opravljeni vzponi naveze Svoljšak-Zupin na Aljaski:

Four Horsemen East (2.600 m): East ridge, M6/M4, 50°-70°, A1, 600 m, 7 h (vzpon na neosvojen vrh)

Golgotha (2.724 m): Father, Ai5, 50°-70°, 900 m, 6 h

Wailing Wall (2.450 m): Secret, Ai6/Ai4+, 750 m, 7,5 h (vzpon na neosvojen vrh)

Apocalypse North (2.750 m): Slovenian route, Ai4+ R, M6, 50°-80°, 1300 m, 8,5 h (vzpon na neosvojen vrh)

Seraph (2.650 m): The Last Supper for snow strugglers, M7/M4-5, 50°-80°, 700 m, 7 h

Janez Svoljšak na do prihoda slovenskih alpinistov še neosvojenem vrhu Wailing Wall. | Foto: Miha Zupin Janez Svoljšak na do prihoda slovenskih alpinistov še neosvojenem vrhu Wailing Wall. Foto: Miha Zupin

"Za tovrstno pustolovščino ni splošnega recepta"

"Ta odprava na Aljasko je primer, kaj lahko uspe, ko se učinkovito sestavita sproščenost in prizadevnost v navezo, v kateri je sodelovanje temelj odgovornih odločitev. Janez in Miha sta si zadala ambiciozne cilje, ki sta jih hitro prilagodila realnim razmeram in aljaški svetlobi. Ko sta preplezala prvi dve smeri, sta se 'udomačila' in nadaljevala z igrivim, sproščenim plezanjem. Za tovrstno pustolovščino ni splošnega recepta. Vsak mora najti svoj značajski pristop, a kadar želje zalivamo s potrpežljivostjo in vztrajnostjo, se lahko navdušujemo nad 'cvetovi', ki nas navdihujejo dlje, kot traja opaznost na družbenih omrežjih. Iskreno čestitam alpinistoma za celovito izkušnjo! Zdaj vesta, česa sta sposobna, in bosta še večkrat lahko poskusila samozavestno preseči doživeto," odpravo ocenjuje vrhunski slovenski alpinist Marko Prezelj, ki je med drugim plezal tudi na Aljaski.

Preberite še:

Ivan Andres Arnšek Novice Od neuresničene želje po pustolovščini na Aljaski do solista v ljubljanski Operi #intervju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin