Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2019,
20.46

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Mount Everest alpinizem

Petek, 10. 5. 2019, 20.46

4 leta, 11 mesecev

Slovenci, ki so pred 40 leti stopili na streho sveta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Mineva 40 let od prvega slovenskega vzpona na streho sveta, Mont Everest. Trinajstega maja 1979 sta se v zgodovino zapisala Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik kot člana 25-članske jugoslovanske odprave, v kateri so bili skoraj sami Slovenci in je več mesecev naskakovala najvišjo goro sveta.

Sportal VIDEO: Smodiš je na polovici vzpona na Mont Everest

Andrej Štemfelj se je nato na goro kot edini Slovenec povzpel še enkrat, leta 1990. Takrat se mu je pri podvigu pridružila njegova žena Marija. Bila sta prvi par na strehi sveta. Leto pred njima, prav na današnji dan, pa je na Everestu stal tudi Viki Grošelj, legenda slovenskega alpinizma, zato ima današnji dan zanj poseben pomen, so poročali v oddaji Danes na Planetu. 

Čustveno navezan na deseti maj

Kot je pojasnil Grošelj, je 10. maj zanj dramatičen dan. "Zelo živo se spominjam. Nekako sem čustveno navezan na ta datum, kajti natanko deset let pozneje, leta 1989, mi je potem uspelo spet stopiti na vrh Everesta, po smeri prvoprestonikov," je dejal. 

Grošelj pravi, da so izkušnje iz Nepala in s strehe sveta neprecenljive. Po tem, ko izkusiš takšen vzpon, je vsakdan doma lažji, je povedal. "Postal sem bolj samozavesten, ker mi je uspelo na nekem področju v življenju. Veliko bolj trezno sem se odločal za stvari, ki so bile v mojem življenju pomembne. V resnici sem vedel, kaj je v življenju pomembno," je povedal. 

Dosežek, ki ga nihče več ne more ponoviti

Leto pozneje, leta 1990, je na strehi sveta stala tudi Marija Štremfelj skupaj s svojim možem Andrejem. Ekipa Planet TV se je z njo srečala v Gimnaziji Kranj, ker danes poučuje biologijo.  "Kot zakoncema nama je prvima uspelo priti na Mont Everest. To je res dosežek, ki ga ne more nihče več ponoviti, saj si potem lahko samo še drugi, tretji ..." je povedala Štremfljeva.

"Zanimiv je splet okoliščin, saj sploh nisva vedela, da sva prva. Že pol ure za nama sta prišla naslednja zakonca: Rusinja in Američan," je razložila. 

Gre za posebno strast, način življenja. Tudi zakonsko življenje ni običajno, je povedala Marija Štremfelj. Njen mož Andrej je bil zaradi številnih odprav odsoten tudi po tri mesece na leto. "Prav ta odsotnost je okrepila najin odnos, da si nikakor nisva postala navada. Mislim, da je ta odsotnost zdravilna, seveda, samo če sta v zakonu zaupanje in ljubezen, ki dajeta kakovost odnosu," se je zaupala alpinistka.

Sportal Smodiš na prvi stopnici, cilj Mont Everest
Ne spreglejte