Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
16.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Festival gorniškega filma Silvo Karo

Sreda, 13. 2. 2019, 16.48

5 let, 2 meseca

13. Festival gorniškega filma (18. do 24. 2. 2019)

Najbolj oblegan plezalec tega trenutka Slovenijo morda obišče že prihodnje leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Alex Honnold | Foto Facebook

Foto: Facebook

Čez manj kot teden dni se bo zavrtelo kolesje 13. Festivala gorniškega filma. Festival bo 18. februarja odprla težko pričakovana projekcija dokumentarnega filma Free Solo, ki je pred dnevi prejel britansko filmsko nagrado Bafta, mnogi pa mu napovedujejo tudi oskarja. Andrej Štremfelj bo podoživel svoj prvi vzpon na Everest, ki je pred 40 leti navdušil takratno Jugoslavijo. Tudi branjevke na sarajevski tržnici.

Direktor festivala, alpinist Silvo Karo (40 let alpinističnih podvigov je strnil v avtobiografijo z naslovom Alpinist) pravi, da se organizacija novega festivala začne že po koncu prejšnjega. "Pri tem je ključnega pomena to, da sem stalno na tekočem s filmskimi novostmi, saj je najbolj pomembno to, da dobimo dobre in najnovejše filme. To je tisto, kar naredi dober festival."

Silvo Karo, direktor Festivala gorniškega filma, pravi, da je za uspeh festivala ključna kakovostna filmska bera na festivalu. | Foto: Ana Kovač Silvo Karo, direktor Festivala gorniškega filma, pravi, da je za uspeh festivala ključna kakovostna filmska bera na festivalu. Foto: Ana Kovač

Priznava, da to ni ravno lahka naloga. "Večina režiserjev in producentov namreč festivale izbira na podlagi nagradnega sklada, ki je namenjen zmagovalnim filmom. Pri nas je dokaj skromen, 5800 evrov. Za primerjavo, zmagovalni film na festivalu v Južni Koreji prejme 10 tisoč dolarjev, kar je seveda mamljivo. Mi se moramo za to, da privabimo najboljše filmske ustvarjalce, precej bolj potruditi. K sreči poznam veliko ljudi (smeh, op. p.) in mi zadnja leta kar uspeva, da na festival dobim najboljše filme."

Silvo Karo
Sportal Napisal je tako, kot misli in verjame. Tudi če komu ne bo prav. #intervju

Bomo Alexa Honnolda, ameriškega plezalca, ki je s plezanjem brez vrvi in varoval, junija 2017 preplezal steno El Capitan, prihodnje leto končno videli v Sloveniji? | Foto: Instagram/Getty Images Bomo Alexa Honnolda, ameriškega plezalca, ki je s plezanjem brez vrvi in varoval, junija 2017 preplezal steno El Capitan, prihodnje leto končno videli v Sloveniji? Foto: Instagram/Getty Images Festival bo s kar dvema projekcijama odprl dokumentarni film o neverjetnem plezalnem podvigu ameriškega plezalca Alexa Honnolda Free Solo, ki je junija 2017 brez vrvi in pomoči kakršnihkoli varoval preplezal znamenito smer Freerider na 900-metrski granitni steni El Capitan.

Neverjeten dosežek so pri National Geographicu strnili v dokumentarni film, ki žanje eno nagrado za drugo. Pred kratkim je prejel bafto za najboljši dokumentarni film, mnogi mu napovedujejo tudi oskarja. Kako blizu so bili organizatorji dogovoru, da bi bil Honnold gost festivala?

"Z Alexom sva v stiku že nekaj let in verjamem, da bo prej ko slej tudi on eden od naših gostov in predavateljev. Do zdaj je vedno nekaj prišlo vmes, kar mu je preprečilo obisk Slovenije, letos pa sploh, ko ima zaradi filma ogromno obveznosti. Upam, da ga bomo videli že prihodnje leto," je optimističen Karo.

13. izvedba Festivala gorniškega filma, ki se bo odvrtela na več prizoriščih – v Cankarjevem domu, Mestnem kinu Domžale, celjskem Mestnem kinu Metropol in Linhartovi dvorani v Radovljici -, prinaša 32 filmov z vsega sveta.

>>> Preverite program Festivala gorniškega filma!

Filmi so razvrščeni v štiri kategorije: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Pet filmov je tudi delo slovenskih avtorjev.

Najboljšega med njimi bo izbrala tričlanska mednarodno obarvana žirija, v kateri bodo sedeli legendarni hrvaški alpinist in filmski ustvarjalec Stipe Božić, Španec Javier Barayazarra, predsednik Mednarodne zveze gorniškega filma in argentinski Slovenec Marko Magister, industrijski oblikovalec, fotograf in snemalec.

Poleg že omenjenega filma Free Solo velja izpostaviti še film Manaslu, povsem svež filmski izdelek, ki bo zdaj prvič predstavljen na festivalu. Film je nastal na podlagi življenjske zgodbe rekorderja Everesta Hansa Kammerlanderja, ki je v nesreči na Manasluju leta 1991 v tragični nesreči izgubil dva najboljša prijatelja.

Na festivalu bo tudi pet slovenskih filmov. Film GreGor gledalca popelje skozi življenjsko zgodbo plezalca z multiplo sklerozo Gregorja Selaka. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Na festivalu bo tudi pet slovenskih filmov. Film GreGor gledalca popelje skozi življenjsko zgodbo plezalca z multiplo sklerozo Gregorja Selaka. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Življenjska zgodba plezalca z multiplo sklerozo v filmski obliki

V naboru 32 filmov je tudi pet zgodb slovenskih ustvarjalcev. Film GreGor Mihe Kačiča, Tineta Škrbeca in Aliasha je posnet po življenjski zgodbi Gregorja Selaka, plezalca, ki kljub multipli sklerozi vztraja v tem športu, in bo na festivalu doživel predpremiero. Selak je do športnega uspeha kariere priplezal na lanskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku, kjer je osvojil bronasto odličje.

Innsbruck
Sportal Dva brona za Slovenijo, eden v popolni tišini, drugi ob bučnem navijanju #foto

Na festivalu bodo predvajali tudi film Nepoškodovane Rožleta Bregarja, ki pripoveduje zgodbo o gibanju Balkan River Defence in njegovem protagonistu Roku Rozmanu, etnografski film Lukomir, moj dom Mance Filak in Žige Goriška, ki prikazuje tradicionalno pašniško življenje na pobočjih Bjelašnice.

V filmu Utrinki iz Drašnic Anje Bečan bodo gledalci lahko spremljali plezalni podvig Klemna Bečana v Dalmaciji, skozi film z naslovom Onkraj stereotipov Tine Lagler pa se bodo lahko poglobili v kolesarsko pustolovščino osmih deklet.

Rok Rozman polfinale OI Peking 2008
Sportal Nekdanji olimpijec, danes varuh rek, razbija dogmo, ki je zasidrana v šolskem sistemu #SobotniIntervju

40. obletnica prvega slovenskega vzpona na Everest

Na festivalu bomo lahko podoživeli alpinistične vzpone številnih izjemnih alpinistov. Največ zanimanja je za predavanje Andreja Štremflja, dobitnika zlatega cepina za življenjsko delo in skupaj s pokojnim Nejcem Zaplotnikom prvega Slovenca (Jugoslovana), ki je 13. maja 1979 splezal na vrh Everesta.

Legendarni alpinist Andrej Štremfelj bo predstavil spomine na svoj prvi vzpon na Everest 13. maja 1979, pridružili pa se mu bodo tudi preostali, še živeči člani odprave. | Foto: Vid Ponikvar Legendarni alpinist Andrej Štremfelj bo predstavil spomine na svoj prvi vzpon na Everest 13. maja 1979, pridružili pa se mu bodo tudi preostali, še živeči člani odprave. Foto: Vid Ponikvar

"Vzpon na Everest leta 1979 je zgodovinska zadeva, za nekdanjo Jugoslavijo pa celo nacionalnega pomena," je Karo strnil svoj pogled na razloge za veliko zanimanje za predavanje, na katerem bodo prisotni vsi še živeči alpinisti, ki so se udeležili te odprave. Tudi hrvaški alpinist in snemalec Stipe Božić, ki se je skupaj s pokojnima Stanetom Belakom - Šraufom in vodjo šerp, Nepalcem Angom Phujem, na Everest povzpel dva dneva dan za slovenskim dvojcem, in bo, kot rečeno, član žirije, ki bo ocenjevala filme.

Sportal "Malce sva pojokala in se potrepljala po ramenih"

O svojem dosežku, vzponu na Latok 1, bosta spregovorila Aleš Česen in Luka Stražar, predstavila se bosta plezalec Klemen Bečan in alpinistka Marija Jeglič, 90-letni Rado Kočevar pa bo na ogled postavil svojo z alpinističnimi dosežki obarvano avtobiografijo z naslovom Tista lepa leta.

Latok
Sportal "Alpinisti ne prodajamo športnih dosežkov, ampak zgodbe o vzponih" #intervju

"Odlična sta tudi Hansjörg Auer, ki je izjemen alpinist in top plezalec našega časa, pa Colin Haley …, " predlaga Karo. "To so ljudje, ki jih širša slovenska javnost morda ne pozna, zagotovo gre za zelo zanimive govornike, morda bo za marsikoga to tudi učna ura zgodovine, ki bo dala vsakomur nekaj, od novih idej do motivacije."

13. Festival gorniškega filma bo potekal med 18. in 24. februarjem 2019.
Ne spreglejte