Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
16.19

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

Tanja Glušič Gregor Selak plezanje svetovno prvenstvo Innsbruck SP plezanje Innsbruck 2018

Četrtek, 13. 9. 2018, 16.19

5 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju

Dva brona za Slovenijo, eden v popolni tišini, drugi ob bučnem navijanju #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Innsbruck | Slovenski plezalec z multiplo sklerozo Gregor Selak (na desni) je v kategoriji plezanja z omejenim gibanjem na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojil 3. mesto.  | Foto Urban Urbanc/Sportida

Slovenski plezalec z multiplo sklerozo Gregor Selak (na desni) je v kategoriji plezanja z omejenim gibanjem na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojil 3. mesto.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Gregor Selak, plezalec z multiplo sklerozo, in Tanja Glušič, gluho-slepa tekmovalka z Aspergerjevim sindromom, obliko avtistične motnje, sta na svetovnem prvenstvu v športnem paraplezanju v Innsbrucku osvojila bronasti odličji. Prvi ob bučnem navijanju kolegov iz slovenske plezalne reprezentance, druga zaradi natančnega spremljanja trenerjevih navodil namenoma v popolni tišini. Večerni finale hitrostnega plezanja bo minil brez slovenskega pečata.

Innsbruck pasica 2018 | Foto:

Temperatura v Innsbrucku, kjer sta jutri na sporedu polfinale in finale deklet v balvanskem plezanju, s favoritinjo Janja Garnbret v prvem planu in Katjo Kadič, v soboto pa moška balvanska preizkušnja z Jernejem Kruderjem in Gregorjem Vezonikom v igri za najvišja mesta, v slovenskem taboru narašča. A še prej so si reprezentanti ogledali finalne boje najboljših v paraplezanju in opravili s kvalifikacijami v hitrostnem plezanju, v Sloveniji manj znani in razviti plezalni panogi, kjer tekmovalcev pod slovensko zastavo pričakovano ni bilo v ospredju.

Janjo Garnbret jutri čaka pomemben dan, polfinale in finale v balvanskem plezanju, kjer je ena od favoritk za najvišja mesta. Danes je s kolegi iz reprezentance spremljala paraplezalne boje in kvalifikacije v hitrostnem plezanju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Janjo Garnbret jutri čaka pomemben dan, polfinale in finale v balvanskem plezanju, kjer je ena od favoritk za najvišja mesta. Danes je s kolegi iz reprezentance spremljala paraplezalne boje in kvalifikacije v hitrostnem plezanju. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Finalni boji paraplezalcev

Kvalifikacije v paraplezanju so bile na sporedu v torek, finale pa po dnevu premora danes, kar je še posebej ustrezalo slovenskemu tekmovalcu Gregorju Selaku, plezalcu z multiplo sklerozo, ki se zaradi narave kronične bolezni hitro utrudi. Danes utrujenosti ni bilo opaziti.

Škofjeločan je odločno krenil v steno, s ciljem, da nadgradi rezultat iz Pariza, kjer je bil pred dvema letoma na SP prav tako tretji. V današnjem finalu je splezal isto višino kot drugouvrščeni Britanec Michael Cleverdon, a mu je naslov svetovnega podprvaka odnesel slabši kvalifikacijski dosežek.

Gregor Selak, nekdanji član slovenske mladinske reprezentance, danes pa zaradi diagnosticirane multiple skleroze član paraplezalne reprezentance, je odločno krenil v finalno smer.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gregor Selak, nekdanji član slovenske mladinske reprezentance, danes pa zaradi diagnosticirane multiple skleroze član paraplezalne reprezentance, je odločno krenil v finalno smer. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Selak po 3. mestu: Izziv ostaja

"Kar zadeva rezultat, bi lahko dosegel več, še dobro, da je drugo leto spet na sporedu svetovno prvenstvo in mi ta izziv ostaja, kar pa zadeva plezanje, sem zelo zadovoljen. Odkar od letošnjega leta sodelujem s trenerjem Romanom Krajnikom (selektor avstrijske reprezentance, op. a.), vidno napredujem in računam, da lahko ujamem tudi aktualnega prvaka," je bil po prihodu v mešano cono zadovoljen Selak, ki je v finalu zaostal zgolj za Francozom Romainom Pagnouxom, ki je ubranil naslov iz Pariza, in Cleverdonom.

Zaostal je zgolj za Francozom Romainom Pagnouxom (v sredini), ki je ubranil naslov svetovnega prvaka iz Pariza, in Britancem Michaelom Cleverdonom. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Zaostal je zgolj za Francozom Romainom Pagnouxom (v sredini), ki je ubranil naslov svetovnega prvaka iz Pariza, in Britancem Michaelom Cleverdonom. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Konkurenca je vedno večja, tukaj je veliko novih obrazov," je še povedal večno nasmejani paraplezalec, ki nastopa v razredu RP3, kamor so plezalci uvrščeni glede na omejenost gibanja.

Tanjin bron z grenkim priokusom

S svojim nastopom je bila zadovoljna tudi druga slovenska predstavnica, Tanja Glušič, 22-letno dekle z Usherjevim sindromom, za katerega sta značilna prirojena gluhota in postopno slabšanje vida, diagnosticirali pa so ji še Aspergerjev sindrom, ki ga strokovnjaki uvrščajo med avtistične motnje.

Tudi Tanja Glušič, gluho-slepa plezaka iz Prevalj na Koroškem, je odločno krenila v steno.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Tudi Tanja Glušič, gluho-slepa plezaka iz Prevalj na Koroškem, je odločno krenila v steno. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Korošica se je zelo enakovredno kosala z bistveno višjo in bolje videčo britansko zmagovalko Abigail Robinson, novinko v kategoriji B2, in Američanko Whiteny Pesek, ki sta lahko plezali brez trenerjevih navodil. Tanja namreč tega ne zmore, saj vidi samo oprimek, ki je tik pred njo, zato je tesno upoštevanje trenerjevih navodil pri njenem dosežku bistvenega pomena. 

Glušičevo je na koncu žal prehitel čas - tekmovalci imajo na voljo le šest minut -, drugouvrščena Američanka jo je prehitela zgolj za pol giba višjo višino.

Tam pa pozorno sledila navodilom trenerja in selektorja Jurija Ravnika, saj sama stene ne vidi v celoti. Njen pogled na svet je namreč tak, kot bi ga gledala skozi slamico, nam je povedala Tanjina mama Mateja.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Tam pa pozorno sledila navodilom trenerja in selektorja Jurija Ravnika, saj sama stene ne vidi v celoti. Njen pogled na svet je namreč tak, kot bi ga gledala skozi slamico, nam je povedala Tanjina mama Mateja. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Dobro mi je šlo in vesela sem, da sem dosegla tretje mesto. Žal mi je zmanjkalo časa, saj mi je še ostalo nekaj moči, tako da bi malo še lahko plezala. Smer je bila težka, gibi dolgi, da sem jih komaj dosegla, dolge razdalje za noge, zato sem težko našla stope, najtežje pa je bilo v previsu. Tudi kvalifikacijski smeri sta bili težki," je Glušičeva, dobitnica srebrne kolajne na SP v španskem Gijonu leta 2014, povedala po tekmi, na kateri jo je z navodili v izredno umirjenem tonu usmerjal trener Jurij Ravnik, sicer selektor slovenske paraplezalne reprezentance.

Glušičeva si je zmagovalni oder razdelila z Britanko Abigail Robinson in Američanko Whiteny 
Pesek (na levi). | Foto: Urban Urbanc/Sportida Glušičeva si je zmagovalni oder razdelila z Britanko Abigail Robinson in Američanko Whiteny Pesek (na levi). Foto: Urban Urbanc/Sportida

Ta je bil na uspeh svoje varovanke izredno ponosen. "Zame je njena bronasta medalja enaka zlati. Vsi, ki so gledali finale, so videli, da je precej nižja od preostalih tekmovalk in da mora plezati precej bolj statično. Žal se ji je iztekel čas, imela je še dovolj moči in bi še lahko napredovala, saj je prihajal del, kakršnega sva veliko trenirala. Le zato je nekaj grenkega priokusa, ampak smo supersrečni za to medaljo," je sklenil Ravnik.

Zgodbo Tanje Glušič bomo na Siol.net predstavili jutri, zgodbo Gregorja Selaka pa si lahko preberete na spodnji povezavi:

Sportal Od razvaline s kronično boleznijo do pozitivca z visokimi ambicijami

Nekaj utrinkov iz četrtkovega programa (Foto: Urban Urbanc/Sportida)
Fotogalerija
1 / 1
Jutri je pred slovenskimi plezalkami izredno pomemben dan. Na sporedu je namreč preizkušnja v balvanih, kjer Garnbretova odkrito cilja na najvišja mesta. Polfinalni boji bodo na sporedu ob 13. uri, finale pa ob 19. uri.
Ne spreglejte