Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2022,
8.55

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

tekaški copat Lunos Intersport Lidl Slovenija Celjske mesnine Tekaške dileme Marko Roblek Volkswagen Ljubljanski maraton Ljubljanski maraton maraton Gremo na tek Gremo na tek

Četrtek, 13. 10. 2022, 8.55

2 meseca

Gremo na tek, 5. oddaja

Začela v čolnu, na koncu prosila za diskreten molk #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

V peti oddaji Gremo na tek nam je trenutno najboljša slovenska maratonka Neja Kršinar pripravila poseben dopolnilni trening, ki je pomemben del priprav na maraton. Marko in Karin imata vsak teden pred seboj zanimive sogovornike, ki jima pomagajo, da so treningi raznoliki, tako da tedni pred ljubljanskim maratonom hitreje minejo. Pestri treningi poskrbijo za to, da nam ne zmanjka dobre volje, da smo vedno primerno motivirani za napredek in da imamo pred seboj vedno nekaj novega, česar se veselimo. Razgiban tekaški program je temelj za dobro pripravo na največji tekaški dogodek v državi in tudi tokrat je Marko za Karin pripravil posebno presenečenje.

V zgornjem videu preverite, kam sta se tokrat odpravila naša tekača in kdo ju je presenetil med vodnim treningom. Za konec ju je čakal izziv držanja vese v zgibu, ki je bil za enega od tekačev še posebej zahteven.

Čisto preprost trening teka: "Roke – noge, noge – trup"

Gremo na tek 5 | Foto:

Pretekli teden sta Karin in Marko preživela z dvema blejskima veslačema, ki sta potrdila, da je trening veslanja odlična dopolnitev tekaškemu treningu.

Kot sta povedala Semen Kravchuk in Timotej Vujković, je veslanje lahko vrhunska priprava na tek, še posebej, ker med veslanjem krepimo mišice nog. Med veslanjem so zelo aktivne tudi mišice trupa, čeprav veliko delamo z nogami. "S treningom veslanja zelo veliko naredimo tudi za vzdržljivost," je povedal Semen.

GTremo na tek 5 | Foto:

"Med veslanjem so pri nogah najbolj obremenjene sprednje in zadnje stegenske mišice ter meča," pa je dodal Timotej Vujković, ki prav tako trenira v veslaškem klubu Bled. Tako lahko idilične urice med veslanjem po slovenskih rekah in jezerih ter na morju izkoristimo tudi za tekaški trening.

Po nekaj metrih na Blejskem jezeru se je Marko veselil spet nove aktivnosti in mogoče bo veslanje zdaj postalo njegov najljubši šport. Čeprav se zdi veslanje povsem preprosta aktivnost, pri kateri je treba samo enakomerno vrteti vesla, pa je Karin priznala, da je treba vmes kar precej misliti na koordinacijo gibov: "Ne morem še govoriti zraven."

Ogled oddaje Gremo na tek je obvezen za vse, ki se pripravljajo na jesenske maratone.

1. oddaja: O tem, kako začeti

Sportal Tekaška preobrazba s slovensko legendo teka: kako začeti? #video

2. oddaja: O obvezni tekaški opremi

Sportal Dragoceni nasveti najboljše slovenske maratonke #video

3. oddaja: Osnove tekaškega treninga z olimpijskim maratoncem

Sportal Kdo je trener, ki ti zaigra na harmoniko in ti pripravi poseben izziv?

4. oddaja: O primerni prehrani pred maratonom

gremo na tek 4
Sportal S padcem v hladno reko je partnerja rešila pred kaznijo #video

Kako je, ko se v čoln spravita tekača?

GTremo na tek 5 | Foto:

Kljub temu da sta Karin in Marko še začetnika v čolnu, je Marko drzno predlagal poseben izziv, ki pa se ni končal po njegovih načrtih. Kako sta se odrezala tekača v primerjavi s profesionalnima veslačema, preverite v videu.

Ravno ko se je na vodi odvijala cela drama, se je na lahkoten tek okrog jezera odpravila slovenska atletinja Neja Kršinar, ki se ni mogla načuditi dogajanju v veslaškem centru. Po pristanku na obali je pozdravila naša tekača in jima ponudila posebno pomoč. Kot diplomirana kineziologinja je videla, da lahko s svojim znanjem dopolni trening tekaškega para.


Neja Kršinar 25. Ljubljanski maraton | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Neja Kršinar iz Katarine nad Ljubljano je večkratna državna prvakinja, diplomirana kineziologinja, atletinja in trenutno najboljša slovenska maratonka. Odtekla je drugi slovenski maratonski čas v zgodovini Slovenije in želi nastopiti na olimpijskih igrah. Trenira dvakrat na dan, vmes pa dela kot osebna svetovalka v športnem centru Happy Gym.

Marko Roblek | Foto: Foto: Ana Kovač Foto: Foto: Ana Kovač Marko Roblek – član tekaškega društva Vitezi dobrega teka, pionir bosonogega teka, soustanovitelj Nočne 10ke, enega najbolj priljubljenih tekaških tekmovanj pri nas, vloger, avtor priljubljene tekaške knjige Zagret za tek in organizator številnih tekaških dogodkov. Po duši je minimalist, ki namesto na stvari stavi na doživetja. Je mož in oče trem nadobudnim otrokom, s katerimi že od mladih nog odkrivajo skrivnosti narave. Najlaže se sprosti v gorah ali s pravo družbo, ko pohaja po Sloveniji.

S svojim znanjem in različnimi strokovnjaki pomaga, da se bo ljubiteljska tekačica Karin razvila v novo zvezdo teka.


Tri vaje za trening moči z lastno težo

Gremo na tek 5 | Foto:

Izvajanje vaj z lastno težo izboljša našo moč in nam pomaga, da telo pri teku zdrži večje obremenitve, večje sile in večje hitrosti, kar je dolgoročno zelo pomembno.

Vaja za krepitev mišic medeničnega obroča

S to vajo krepimo primikalke in odmikalke kolka, ki pri vsakem koraku skrbijo za stabilizacijo medenice.

Uležemo se na bok, pokrčimo spodnjo nogo. Prste potegnemo k sebi in zgornjo nogo počasi dvigamo in spuščamo. Potem naredimo notranjo rotacijo, nogo premaknemo malce naprej pred seboj in nogo spet dvigujemo in spuščamo. Naredimo nekaj ponovitev in nogo zarotiramo še proti zunanji strani ter jo pomaknemo malce nazaj. Nogo dvigujemo in spuščamo, gibanje nadziramo z mišicami zadnjice. Vso serijo ponovimo še z drugo nogo.

Gremo na tek 5 | Foto:

Vaja za stabilnost mišic v predelu trupa

Če nimamo stabilnega trupa, se prek kolkov in kolen na gležnje prenašajo večje sile, kar vodi v večje obremenitve. To lahko pripelje do poškodb.

Spet se obrnemo na bok, vendar slonimo na komolcu, pri tem pa pazimo, da je komolec pod ramo. Prek kolena in komolca dvignemo boke. Zgornjo nogo dvignemo od podlage in jo v kolku pokrčimo k sebi ter jo spet iztegnemo. Medenico držimo stabilno. Ko je noga iztegnjena, dvignemo zgornjo roko in jo pripeljemo pod telo. Z izdihom jo dvignemo nazaj gor in spet ponovimo gib z nogo.

Gremo na tek 5 | Foto:

Izpadni koraki

Pri tej vaji sodelujejo sprednje in zadnje stegenske mišice, biceps in gluteus. Pri dvigovanju delujejo tudi mečne mišice, ki so pomembne za propriocepcijo telesa, in Ahilova tetiva.

Ko se sklonimo v izpadni korak, trup nagnemo samo rahlo naprej. Pri dvigovanju noge se s stoječo nogo dvignemo na prste. Zraven premikamo tudi roke.

Prezračevanje, ki mu zaupa že več kot 100 tisoč ljudi

Gremo na tek 5 | Foto:

Dobro počutje je močno povezano z zrakom, ki ga dihamo, še posebej jeseni, ko vedno več časa preživimo v zaprtih prostorih, Ali ste vedeli, da je v zaprtih prostorih zrak veliko slabši od zunanjega in da moramo zato vedno skrbeti za temeljito prezračevanje? Namesto da bi večkrat na uro prostore zračili in izgubljali toploto, se raje odločite za namestitev prezračevalnega sistema, ki vse delo opravi namesto nas.

S prezračevalnim sistemom Lunos je mogoče svežino narave vnesti tudi v svoj dom oziroma prostor, kjer vadimo. Lunos oziroma prezračevalni sistem poskrbi za redno in nadzorovano izmenjavo svežega in izrabljenega zraka ter odvajanje odvečne vlage iz prostorov. Podjetje Lunos velja za prave specialiste prezračevanja pri nas. Jeseni so pripravili posebno akcijo, v kateri vam za nakup paketa rekuperatorskih enot Lunos podarjajo kar tisoč oziroma dva tisoč evrov popusta.


Prihodnjič: z ultramaratoncem Lukom Videtičem bomo izvedeli več o psiholoških pripravah na maraton. 6. oddaja Gremo na tek bo na Siol.net na sporedu 19. oktobra.

Ne spreglejte