SiolNET. Sportal Rekreacija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Gremo na tek, 3. oddaja

Kdo je trener, ki ti zaigra na harmoniko in ti pripravi poseben izziv?

0,68

termometer

Ko se odločimo, da se bomo rekreativno ukvarjali s tekom, nas lahko hitro mine začetno navdušenje, če se ne znamo vsakega treninga lotiti na tak način, da ohranjamo motivacijo, napredujemo in se izognemo preobremenjenosti in poškodbam. Zato je dobro vsaj nekaj začetnih treningov narediti skupaj s tekaškim trenerjem, ki ima za seboj veliko izkušenj in nam s svojim znanjem lahko pomaga do napredka, ki nas potem žene naprej, da tek postane in ostane naša priljubljena dejavnost na prostem. Če v teku ni pravega užitka, lahko kmalu prenehamo trenirati.

Gremo na tek 3 | Foto:

Ogled oddaje Gremo na tek je obvezen za vse, ki se pripravljajo na jesenske maratone.

1. oddaja: O tem, kako začeti

Sportal Tekaška preobrazba s slovensko legendo teka: kako začeti? #video

2. oddaja: O obvezni tekaški opremi

Sportal Dragoceni nasveti najboljše slovenske maratonke #video

V tokratni oddaji Gremo na tek nam bo slovenski olimpijski maratonec, ki mimogrede prime tudi za harmoniko in poskrbi za veselo vzdušje, predstavil osnove tekaškega treninga.


Marko Roblek | Foto: Foto: Ana Kovač Foto: Foto: Ana Kovač Marko Roblek član tekaškega društva Vitezi dobrega teka, pionir bosonogega teka, soustanovitelj Nočne 10ke, enega najbolj priljubljenih tekaških tekmovanj pri nas, vloger, avtor priljubljene tekaške knjige Zagret za tek in organizator številnih tekaških dogodkov. Po duši je minimalist, ki namesto na stvari stavi na doživetja. Je mož in oče trem nadobudnim otrokom, s katerimi že od mladih nog odkriva skrivnosti narave. Najlaže se sprosti v gorah ali s pravo družbo, ko pohaja po Sloveniji.

S svojim znanjem in različnimi strokovnjaki pomaga, da se bo ljubiteljska tekačica Karin razvila v novo zvezdo teka.


Triki za še uspešnejši tek 

Trenutno najboljši slovenski maratonski tekač Primož Kobe je organizator novomeškega polmaratona, občinski svetnik in tekaški trener. Ljubiteljsko igra harmoniko. | Foto: Trenutno najboljši slovenski maratonski tekač Primož Kobe je organizator novomeškega polmaratona, občinski svetnik in tekaški trener. Ljubiteljsko igra harmoniko.

Naš trenutno najboljši maratonec Primož Kobe je večkratni državni prvak in po Romanu Kejžarju drugi najhitrejši maratonec v zgodovini Slovenije. Začel je z nogometom, potem pa dokaj pozno – na fakulteti – in skoraj po naključju odkril svoje tekaške sposobnosti. Danes bogato znanje predaja svoji tekaški skupini. Leta 2012 je nastopil na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je med tekom po londonskih ulicah doživel res vrhunsko navijaško podporo in se tudi zelo dobro uvrstil. Že deset let odhaja na redne treninge v Kenijo, kjer teče z najboljšimi tekači sveta.

Tudi naši kandidatki Karin, ki se bo svojega prvega maratona mogoče udeležila že letos, je posvetil nekaj svojega časa in ji pokazal nekaj trikov, s katerimi je tek lahko uspešnejši. Po tem, ko se je v prejšnji oddaji z našo najboljšo maratonko Heleno Javornik odpravila v Intersport po prava tekaška oblačila in copate, pa je tokratna oddaja zanimiva za vse začetnike in bolj izkušene tekače.

"Je treba biti močan"

Gremo na tek 3 | Foto:

Oglejte si osnovne ogrevalne vaje in kako naj poteka lahki ogrevalni tek. Najzanimivejši del tretje oddaje pa so gotovo vaje specialnega ogrevanja, ki imajo zelo zabavna imena, ena med njimi pa je za začetnike mogoče celo malo zahtevnejša, saj od tekača zahteva več pozornosti.

Velja upoštevati tudi poseben nasvet trenerja: "Treba je biti močan." Med temi vajami moramo vedno delati tudi kratke premore. Preverite lahko tudi, ali ste do zdaj na pravilen način izvajali klasično ogrevalno vajo skiping. Ali naj gibanje pri skipingu vodi peta ali koleno, ali se v kolkih zibate levo in desno? Vse to Primož Kobe razloži tako nazorno, da bodo vaši tekaški treningi od zdaj naprej videti malce drugače.

Tekaški izziv sprejet: Kdo je osvojil zmagovalno stopničko?

Gremo na tek 3 | Foto:

Po uspešnem ogrevanju z novomeškim atletom je bil čas za prvi resen tekaški izziv. Trije tekači so se pomerili v Cooperjevem testu, ki je najbolj preprost način preverjanja tekaške pripravljenosti posameznika. Odteči so morali 2.400 metrov oziroma 12 minut teka. Kako so se odrezali trije tako različno pripravljeni tekači? Presenečeni boste nad rezultatom. V oddaji boste izvedeli tudi ozadje nastanka Cooperjevega testa.

Rekreacija, s katero se temeljito prezračimo

Gremo na tek 3 | Foto:

Poleg hoje je tek najbolj naravna oblika gibanja, ki nas je skozi evolucijo tudi oblikovala. S tekom lahko pridemo do sanjske postave in upočasnimo vplive staranja.

Tek izboljša mišično agilnost, vzdržljivost in kardiovaskularno zdravje, umiri stres in izboljša kognitivne sposobnosti ter temeljito prezrači naše možgane.

Kakovosten zrak zunaj in v notranjih prostorih je osnova za vse, zato moramo v obdobju, ko se veliko zadržujemo v zaprtih prostorih in tudi rekreacijo izvajamo znotraj, poskrbeti za primerno zračenje. Če imate v svojih prostorih povečano raven vlage, je zelo pomembno, da svoje stanovanje čim večkrat temeljito prezračite.

Rešitev, ki bo poskrbela za redno in nadzorovano izmenjavo svežega in izrabljenega zraka ter odvajanje odvečne vlage iz prostorov, je zagotovo vgradnja prezračevalnega sistema.

Podjetje Lunos velja za prave specialiste prezračevanja pri nas. Ker je podjetju mar za vaše zdravje, so to jesen za vas pripravili posebno akcijo, v kateri vam za nakup paketa rekuperatorskih enot Lunos podarjajo kar tisoč oziroma dva tisoč evrov popusta. Odločitev za vgradnjo prezračevalnega sistema je nedvomno naložba v bolj zdravo bivalno okolje.

Prednosti prezračevalnih sistemov Lunos:

  •     boljša kakovost bivanja
  •     svež in čist zrak, brez vlage
  •     varčevanje z energijo
  •     skoraj neslišno delovanje
  •     protihrupna zaščita
  •     brez prepiha
  •     filter proti alergijam
  •     preprosta montaža in poceni vzdrževanje

Prihodnjič: Z gorsko tekačico Varinejo Drašler o ustrezni prehrani in napitkih pred tekom in po njem in z avtorjem avanturističnih projektov Petrom Dakskoblerjem. Četrta oddaja Gremo na tek bo na sporedu 6. oktobra.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin