Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 5. 2023,
23.52

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

20

Natisni članek

Albert Riera Josip Iličić Damir Krznar pokal Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Sobota, 6. 5. 2023, 23.52

6 mesecev, 3 tedne

Finale pokala Slovenije 2023

Noro! Olimpija po drami vseh dram premagala Maribor.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

20

NK Olimpija : NK Maribor, finale pokala | Finale pokalnega tekmovanja je potekal v močnem deževju. Zadetki do deževali šele v podaljšku, večkrat so osrečili srca navijačev Olimpije. | Foto Grega Valančič/Sportida

Finale pokalnega tekmovanja je potekal v močnem deževju. Zadetki do deževali šele v podaljšku, večkrat so osrečili srca navijačev Olimpije.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Večni derbi med Olimpijo in Mariborom predstavlja največ, kar ponuja slovenski klubski nogomet. V finalu pokala je bilo pestro tako na zelenicah kot tudi na tribunah, še večji spektakel je skazilo le vreme, saj je med srečanjem, katerega je spremljalo 9.217 gledalcev, močno deževalo. Zmaji v Celju so pod vodstvom Alberta Riere osvojili dvojno krono. Vijolicam se je v izdihljajih rednega dela ponujala izjemna priložnost za jubilejno deseto pokalno lovoriko, a so zapravili 11-m. Olimpija svoje za zmago v 130. minuti ni zapravila, junak dramatičnega srečanja je postal kapetan Timi Max Elšnik.

Marko Šuler
Sportal Marko Šuler ima tega dovolj: Sram me je
Albert Riera
Sportal Riera ni hotel govoriti o Šulerju. Izpostavil je nekoga drugega.
Marko Tolić
Sportal Hrvat pri Mariboru predmet posmeha na Balkanu: Najslabša enajstmetrovka vseh časov?

Sobota, 6. maj:

Fotogalerija s tekme v Celju, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 16

Na celjskem Štadionu Z'dežele je bilo v finalu pokala dramatično kot že dolgo ne. Ne le na zelenici, ampak tudi na tribunah.  V rednem delu pokalnega spektakla med Olimpijo in Mariborom ni bilo zadetkov. Dogajalo se je marsikaj, sprva dolgo ni bil v ospredju nogomet, ampak so večni derbi zaznamovali muhasto vreme, navijaški izgredi in pirotehnični šovi, nato je med igralci še zavrela kri, v izdihljajih sodnikovega podaljška, igrala se je že 99. minuta, pa se je Štajercem ponudila izvrstna priložnost za zmago. Sodnik Bojan Mertik je po tem, ko je vratar Matevž Vidovšek odrinil Marka Tolića v svojem kazenskem prostoru, po asistenci VAR pokazal na belo točko.

Sodnik Bojan Mertik je dvakrat pokazal na 11-metrovko, Mariborčani je ob koncu rednega dela niso izkoristili, Ljubljančani v podaljšku pač. | Foto: Grega Valančič/Sportida Sodnik Bojan Mertik je dvakrat pokazal na 11-metrovko, Mariborčani je ob koncu rednega dela niso izkoristili, Ljubljančani v podaljšku pač. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vijolicam se je na pladnju ponudila priložnost za veliko in zelo sladko zmago. Odgovornost za izvedbo kazenskega strela je prevzel Hrvat Tolić. Ravno tisti, nad katerim je bil storjen prekršek. Posojen nogometaš zagrebškega Dinama je želel postati junak večera, a se je njegov poskus, da bi Korošca na vratih Olimpije prelisičil s slovito ''panenko'', atraktivnim strelom v loku po sredini, povsem ponesrečil. Vidovšek je prebral namero Tolića, ostal na svojem mestu in zlahka ujel žogo. Tako je zadržal mrežo nedotaknjeno, sodnik je le nekaj minut pozneje označil konec prvega dela.

Mariborčani so se lahko še bolj tolkli po glavi, ko se je v 103. minuti znašla žoga v mreži Ažbeta Juga. Premagal ga je Litovec Justas Lasickas, pred tem je nevarno v kazenskem prostoru Maribora preigraval Mario Kvesić. Navijači Olimpije so noreli od sreče, na tekmi, na kateri so se spogledovali s porazom, a je nato Tolić nonšalantno zapravil najstrožjo kazen, se jim je nasmihala zmaga. Z njo vred pa tudi dvojna krona, prva po letu 2018.

A neverjetno napetega dvoboja še zdaleč ni bilo konec. Mariborčani so v drugem delu podaljška šli na vse ali nič, vztrajnost pa jim je obrodila sadove v 114. minuti, ko je po strelu z glavo na 1:1 izenačil Nemanja Mitrović. Podajo je prispeval Ivan Brnić, Mitrović pa je v igro vstopil šele minuto pred tem, tako da je dosegel zadetek ob prvem stiku z žogo. Usoda je tako hotela, da je nekdanji kapetan Olimpije pokvaril načrte zmajem, ki jih je od zmage po podaljšku delilo le nekaj minut. V Celju je tako zadišalo po izvajanju strelov z bele točke.

Da se bo bitka za pokalno lovoriko v Celju resnično vpisala med najbolj epska finala, pa je poskrbelo dogajanje v zaključnem delu podaljška. Igrala se je že malodane zadnja akcija na tekmi, ko se je po padcu Svita Sešlarja v kazenskem prostoru Maribora, poleg njega je bil Argentinec Guerrico, ponudila nova zaključna žogica za zmago Olimpije.

Po dolgih minutah čakanja, med katerimi si je sodnik Mertik ogledal tudi VAR posnetek, so zmaji dobili kazenski udarec. Odgovornost je prevzel kapetan Elšnik in z natančnim strelom premagal Juga. Olimpija je tako, igrala se je že 130. minuta, prišla do osme pokalne lovorike in sezono 2022/23 začinila z dvojno krono! Maribor je bil zelo blizu uspehu, a bo še dolgo objokoval zgrešeno 11-metrovko Tolića.

Olimpija slavi dvojno krono. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija slavi dvojno krono. Foto: Grega Valančič/Sportida

To je bilo zadnje dejanje na tekmi, sodnik je označil konec tekme, na zelenico je prihrumelo veliko navijačev Olimpije. Nekateri so se spustili v fizični spor s predstavniki Maribora na zelenici, nekateri so stekli na drugo stran, vse do tribune, na kateri so bile nastanjene Viole. Poletelo je nekaj pirotehničnih sredstev, posredovati so morali tudi pripadniki specialne policije in umirili dogajanje na zelenici, ki je doživelo vrhunec po tem, ko je Olimpija slovesno prejela pokal, namenjem najboljšemu v pokalnem tekmovanju,.

Navijači med tekmo poskrbeli za krajšo prekinitev

Zaradi pirotehničnih vložkov, navijači Maribora pa so kazenski prostor Olimpije v 60. minuti zasuli še z različnimi predmeti, je bilo finalno srečanje pokalnega tekmovanja prekinjeno za dobrih pet minut. Nadaljevalo se je v meglenem ozračju, posledici odvržene pirotehnike. Zagoreli so tudi stoli na tribuni, kjer spremljajo tekmo najbolj zagreti navijači Maribora, člani navijaške skupine Viole.

Kar se tiče priložnosti v sklepnem dejanju pokalnega tekmovanja, je na spolzki zelenici celjskega igrišča sicer prvič po zadetku zadišalo v 12. minuti. Mario Kvesić je s prostega strela lepo zaposlil Đorđeta Crnomarkovića. Mariborska obramba je pozabila na srbskega branilca, ki je bil najvišji v skoku, a nato meril nenatančno in žogo poslal mimo vrat.

Deset minut pozneje so prvič prišli na svoj račun navijači Maribora, ki so se v knežjem mestu zbrali v velikem številu. Najboljši strelec 1. SNL Žan Vipotnik se je mojstrsko otresel Marcela Ratnika, nato pa sprožil preslab strel, da bi resneje ogrozil Matevža Vidovška. Korošec je zlahka ukrotil žogo, ostaja 0:0. Igralce je oviralo močno deževje, do konca prvega polčasa, ki se je končal brez zadetkov, sta zapretila še Ivan Brnić in Timi Max Elšnik, a sta bila vratarja večnih tekmecev preprečila spremembo rezultata.

Vijolice nevarnejše v drugem polčasu

V drugem polčasu so si več priložnosti ustvarili Mariborčani. Kot prvi je dlani Matevža Vidovška ogrel Ivan Brnić, igrala se je 58. minuta, po prekinitvi, ki je sledila zaradi pirotehničnega šova navijačev, pa je bil najbližjke zadetku Marko Tolić. Hrvat, sicer najboljši asistent 1. SNL, kjer je zbral že 14 podaj, je streljal močno na gol, a je visoki vratar zmajev, v višino meri natančno dva metra, odbil žogo čez prečko v kot.

Mariborčani so bili znova blizu zadetka v 85. minuti, a je David Sualehe s skrajnimi napori blokiral strel Žana Vipotnika in si prislužil čestitke soigralcev. Vratar Matevž Vidovšek je bil namreč že premagan, tako da je ostalo pri 0:0. Ob koncu rednega dela je zavrela kri med igralci. Kapetan Olimpije Timi Max Elšnik je grobo odrinil Marina Laušića, sledili so ostri protesti varovancev Damirja Krznarja, najbolj glasen je bil kapetan Martin Milec, ki je ravno zapuščal igro, saj ga je zamenjal Andraž Žinič. Milec je prejel rumeni karton, to je bil njegov drugi na tekmi, ker pa je bil že zamenjan, so lahko Mariborčani nadaljevali tekmo z enajstimi možmi na igrišču.

Olimpija Maribor finale pokal | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Začetni enajsterici Maribora in Olimpije:

Safet Hadžić
Sportal Kaj danes počne Safet Hadžić?
Mura Nona, finale pokala
Sportal Prekmurke do jubilejne pokalne lovorike #foto

Šuler napovedal prihod novih moči

Damir Krznar je podaljšal sodelovanje z Mariborom do leta 2026. | Foto: NK Maribor Damir Krznar je podaljšal sodelovanje z Mariborom do leta 2026. Foto: NK Maribor Trener Maribora Damir Krznar je v finale, v katerem je doživel boleč poraz, vstopil z dodatno motivacijo, saj je tik pred njim sklenil dogovor s športnim direktorjem Markom Šulerjem in sodelovanje s klubom, ki bi se izteklo leta 2024, podaljšal še za dve leti.

''Vemo, kje se začne gradnja hiše. Trenerski štab pomeni temelje, zdaj nadaljujemo s postavljanjem drugega dela temeljev, z igralci,'' Korošec, ki skrbi za kadrovsko politiko, napoveduje, da bi lahko Maribor v kratkem potrdil prihod treh, štirih novincev, hkrati pa zadržal hrbtenico moštva.

Pokal Slovenije, finale:

Sobota, 6. maj:

Dozdajšnji pokalni prvaki Slovenije:

– Maribor
8 – Olimpija
4 – Koper
3 – Gorica
2 – Domžale, Interblock, Mura
1 – Celje, Rudar Velenje

Zgodovina finalnih srečanj pokala Slovenije:

Sezona Finale Zmagovalec
2022/23 Olimpija : Maribor 2:1 po podaljških Olimpija
2021/22 Koper : Bravo 3:1 Koper
2020/21 Celje : Olimpija 1:2 Olimpija
2019/20 Nafta : Mura 0:2 Mura
2018/19 Olimpija : Maribor 2:1 Olimpija
2017/18 Aluminij : Olimpija 1:6 Olimpija
2016/17 Domžale : Olimpija 1:0 Domžale
2015/16 Maribor : Celje 7:6 po 11-m (2:2) Maribor
2014/15 Luka Koper : Celje 2:0 Luka Koper
2013/14 Gorica : Maribor 2:0 Gorica
2012/13 Maribor : Celje 1:0 Maribor
2011/12 Maribor : Celje 3:2 Maribor
2010/11 Domžale : Maribor 4:3 Domžale
2009/10 Maribor : Domžale 3:2 po podaljških Maribor
2008/09 Interblock : Koper 2:1 Interblock
2007/08 Interblock : Maribor 2:1 Interblock
2006/07 Koper : Maribor 1:0 Koper
2005/06 Anet Koper : Celje 6:4 po 11-m (1:1) Anet Koper
2004/05 CMC Publikum : Gorica 1:0 CMC Publikum
2003/04 Maribor : Dravograd 4:0, 3:4 Maribor
2002/03 Vega Olimpija : Celje 1:1, 2:2 Vega Olimpija
2001/02 HiT Gorica : Aluminij 4:0, 2:1 HiT Gorica
2000/01 HiT Gorica : Olimpija 4:2, 0:1 HiT Gorica
1999/00 SCT Olimpija : Korotan Prevalje 2:0, 1:2 SCT Olimpija
1998/99 Maribor : Olimpija 3:2, 2:0 Maribor
1997/98 Rudar Velenje : Primorje 3:0, 1:2 Rudar Velenje
1996/97 Maribor : Primorje 3:0, 0:0 Maribor
1995/96 Olimpija : Primorje 1:0, 1:1 SCT Olimpija
1994/95 Mura : Publikum Celje 1:1, 1:0 Mura
1993/94 Maribor : Mura 3:1, 0:1 Maribor
1992/93 SCT Olimpija : Publikum Celje 2:1 SCT Olimpija
1991/92 Maribor : Olimpija 4:3 po 11-m (0:0) Maribor
Tabor Domžale Simon Rožman
Sportal Mlada Rožmanova četa jo je zakuhala Kopru
Damir Krznar Albert Riera
Sportal Bo več navijačev Maribora? Riera noče zaostajati že pred prvim žvižgom.
 
Ne spreglejte