Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2023,
17.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

13

Natisni članek

Damir Krznar pokal Slovenije Marko Tolić NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Nedelja, 7. 5. 2023, 17.00

12 mesecev

Drzna, a tudi ponesrečena poteza Marka Tolića v finalu

Hrvat pri Mariboru predmet posmeha na Balkanu: Najslabša enajstmetrovka vseh časov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

13

Marko Tolić | Marko Tolić je želel zatresti mrežo Olimpije s panenko, a je to storil tako slabo, da je Matevž Vidovšek zlahka ubranil strel. | Foto Grega Valančič/Sportida

Marko Tolić je želel zatresti mrežo Olimpije s panenko, a je to storil tako slabo, da je Matevž Vidovšek zlahka ubranil strel.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Sobotni finale pokalnega tekmovanja med Olimpijo in Mariborom, na katerem je v deževnem Celju nastopilo veliko igralcev iz držav, zraslih na pogorišču nekdanje Jugoslavije, so spremljali tudi na Balkanu. Najbolj je odmeval spodletel poizkus Marka Tolića, ki je hotel vijolice do lovorike z bele točke popeljati z atraktivno panenko. Veliko je tvegal, na koncu pa izgubil vse. Za nekatere je bil to celo najslabše izvedeni kazenski udarec v zgodovini nogometa, okrcal ga je tudi trener Damir Krznar.

Albert Riera
Sportal Riera ni hotel govoriti o Šulerju. Izpostavil je nekoga drugega.

Sobotni pokalni spektakel bi se lahko v deževnem Celju končal povsem drugače, z velikim proslavljanjem Maribora, po katerem iz vijoličnega tabora zagotovo ne bi usmerili toliko strupenih puščic v smeri sodnikov in Olimpije. Če bi Marko Tolić globoko v sodnikovem podaljšku, ko je dobil prednost pred Rokom Kronavetrom in izvedel kazenski udarec, izkoristil imenitno priložnost za sladko zmago, bi na Štajerskem še danes potekala velika zabava.

Krznar: Na meji med pogumom in norostjo

Damir Krznar je v svoji prvi sezoni, odkar se dokazuje v Sloveniji, ostal brez lovorike. | Foto: Grega Valančič/Sportida Damir Krznar je v svoji prvi sezoni, odkar se dokazuje v Sloveniji, ostal brez lovorike. Foto: Grega Valančič/Sportida Šestindvajsetletni Zagrebčan, sicer najboljši podajalec 1. SNL, posojeni nogometaš zagrebškega Dinama, je z nenavadnim izborom udarca, odločil se je za panenko, s tem pa pri marsikaterem privržencu vijolic poskrbel za zgražanje in pomanjkanje spoštovanja do kluba, postal največji tragični lik srečanja.

Lahko bi postal veliki junak in se navijačem Maribora še bolj vtisnil v srce, a si s ponesrečeno izvedbo najstrožje kazni, za nameček ga je trener nato v podaljšku še zamenjal, ni naredil pretirane usluge. Na njegov naslov romajo večinoma kritike, o njegovi potezi poročajo tudi številni tuji mediji, zlasti tisti iz nekdanjih jugoslovanskih republik.

"Imeli smo svojo zaključno žogo v 95., 96. minuti, ampak način, kako je Tolić izvajal enajstmetrovko ... Za nekatere je zelo pogumen, za druge zelo nor. Je na meji med pogumom in norostjo, lahko rečem tudi neumnostjo. Ta enajstmetrovka nas je povlekla proti dnu, tako da nas je ob vstopu v podaljške nekoliko zamajalo," je po stresnem finalu pokalnega tekmovanja za klubsko stran povedal Damir Krznar, ki odlično pozna rojaka z igralno številko 44.

Fotogalerija s tekme v Celju, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 16

Sodelovala sta že v Zagrebu, v soboto pa ju je le nekaj malenkosti delilo od prve skupne lovorike na delu v Sloveniji. Če bi hrvaški zvezni igralec izkoristil strel z bele točke, bi Mariborčani vpisali jubilejno deseto pokalno lovoriko, tako pa so ostali pri devetih, hkrati pa dovolili Olimpiji, da se ji povsem približa na večni lestvici (8).

Marko Šuler
Sportal Marko Šuler ima tega dovolj: Sram me je

Marko Tolić je 26-letni hrvaški legionar, ki ga je Mariboru posodil zagrebški Dinamo. Pri modrih je vedno veljal za velikega upa, nikoli pa se ni povsem dokazal, da bi imel zagotovljeno mesto v udarni enajsterici. Zato se je lani odpravil na dokazovanje v Maribor, kjer izstopa. Pogosto po dobrem, a ni vselej tako.

Marko Tolić bi se po zapravljeni 11-metrovki najraje udrl v zemljo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Marko Tolić bi se po zapravljeni 11-metrovki najraje udrl v zemljo. Foto: Grega Valančič/Sportida

V soboto je zapravil priložnost, da bi postal veliki junak sezone. Kazenski udarec je izvedel prepotentno, Matevž Vidovšek, ki sicer ni največji ljubitelj kazenskih strelov, kar je večkrat priznal tudi v pogovorih za sedmo silo, saj mu povzročajo kar nekaj preglavic in jih ne ubrani toliko, kot bi si jih želel, pa je rešil Olimpijo. Ostal je na mestu, prebral namero Tolića in postal eden izmed osrednjih junakov dramatične zmage zmajev.

Bi si zaradi tega zaslužil odpoved?

Kako je o zapravljeni 11-metrovki Tolića poročal SportSport.ba. | Foto: Kako je o zapravljeni 11-metrovki Tolića poročal SportSport.ba. Tolić je tako postal predmet javnega posmeha. S potezo, ki je kmalu prek spleta zaokrožila po svetu, si ni naredil najlepše reklame v svoji domovini. Nekateri mediji na Balkanu so kar tekmovali, kdo ga bo bolj javno očrnil. Srbska Nova je tako njegov strel označila za najverjetneje najslabše izvedeno 11-metrovko v tej sezoni. "Hotel je posnemati Pirla, a se osramotil," so Srbi zapisali, kako je želel zatresti mrežo tako, kot je to v bogati preteklosti počel nekdanji zvezdnik italijanskega nogometa Andrea Pirlo, a se mu je poskus povsem ponesrečil.

Še bolj neusmiljen glede ocene Tolićevega spodrsljaja je bil bosanski športni portal SportSport. "Neverjetno, kaj je naredil. V Sloveniji so videli najslabše izvedeni kazenski strel v zgodovini. V 101. minuti je storil nekaj, zaradi česar bi si zaslužil odpoved," je Tolićeva neuspešna panenka, ki jo je izvajal pri rezultatu 0:0 le nekaj sekund pred koncem rednega dela, odmevala v Bosni in Hercegovini.

"Tolić priboril 11-metrovko, nato pa napravil neumnost," so zapisali pri hrvaškem SportNetu. Podobnih zapisov je bilo še kar nekaj. Ni kaj, ponesrečena izvedba 11-metrovke, kakršnih ni veliko v nogometnem svetu, zlasti, če je govora o odločilnem kazenskem strelu za zmago globoko v sodnikovem podaljšku, je odmevala v tujini.

Olimpija je v tej sezoni v Sloveniji osvojila obe lovoriki. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija je v tej sezoni v Sloveniji osvojila obe lovoriki. Foto: Grega Valančič/Sportida

Razočaranje Maribora je bilo še toliko večje, saj so vedeli, kako blizu lovorike so bili. Na njihovo smolo je Toliću spodletelo, v podaljšku pa je po infarktni končnici zmagala Olimpija in osvojila dvojno krono.

Safet Hadžić
Sportal Kaj danes počne Safet Hadžić?
NK Olimpija : NK Maribor, finale pokala
Sportal Noro! Olimpija po drami vseh dram premagala Maribor.
Ne spreglejte