Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
12. 9. 2018,
10.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

1

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Celje Dušan Kosić

Sreda, 12. 9. 2018, 10.00

5 let, 7 mesecev

Rekordna sezona po številu remijev

Česa takšnega v 1. SNL pa še ne

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

1

Dušan Kosić | Dušan Kosić je v tej sezoni kralj remijev v 1. SNL. Sam pravi, da si je "naziv" prislužil povsem nehote. | Foto Vid Ponikvar

Dušan Kosić je v tej sezoni kralj remijev v 1. SNL. Sam pravi, da si je "naziv" prislužil povsem nehote.

Foto: Vid Ponikvar

Od slovenske osamosvojitve še ni bilo sezone, v kateri bi se prvoligaške tekme tako pogosto končale brez zmagovalca. "To je zgolj naključje," odgovarja trener Celja Dušan Kosić, kralj remijev v tej sezoni, saj jih je v sedmih nastopih zbral že pet.

Zmage so hrana, z njimi pa nogometaši polnijo svojo dušo in razveseljujejo navijače. Prinašajo tri točke. Kdor želi biti na lestvici uvrščen visoko, jih mora marljivo zbirati, tistemu, ki je pri tem manj uspešen, pa lahko preti tudi boj za obstanek. V tem trenutku ne kaže najbolje Celju, edinemu članu Prve lige Telekom Slovenije, ki sploh še ni dočakal zmage.

NK Olimpija
Sportal Olimpija na podoben način kot Maribor v četrtfinale pokala

Celje, eden izmed zgolj treh klubov, ki na sončni strani Alp še nikoli niso izpadli iz 1. SNL, je na lestvici na skromnem predzadnjem mestu. V sedmih nastopih je zbralo le pet točk, prav vseh pet pa osvojilo na podoben način. Z remijem. S tem, da so se s tekmecem razšli brez zmagovalca in objokovali zapravljeno priložnost, da bi iztržili kaj več.

Remi je lahko odličen, lahko pa tudi porazen

So pa Celjani poskrbeli še za nekaj. S petimi remiji so bistveno pomagali k temu, da se je v tej prvoligaški sezoni brez zmagovalca končalo kar 34 odstotkov tekem. Dobra tretjina vseh, kar se v zgodovini 1. SNL še ni zgodilo. Remizirali so že vsi z izjemo Aluminija. "Seveda je bolje petkrat zmagati kot pa petkrat remizirati," se je nasmehnil trener Celja Dušan Kosić, ko smo ga kot kralja remijev v tej sezoni povprašali, ali nam lahko zaupa recept, ki vodi do neodločenih rezultatov.

Neodločeni rezultati v 1. SNL | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Že na začetku je poudaril, da si nikoli ne prizadeva tekme končati z remijem: "Športniki ne bi smeli za vsako ceno preračunavati. Sam nikoli ne igram na remi, nikoli. Se mi pa dogaja, da bi raje naredil vse, da bo tekma zanimiva. Če bi taktiziral in gledal, kako bom onemogočil igro, pa bi se res počutiš bedno. To ne bi bilo dobro za nogomet."

Sportal Zoran Barišić: Menjava trenerja ni nikoli lepa #video

Prvič bi bili bedaki, drugič nekaj povsem drugega

Dušan Kosić se dobro spominja dvoboja z Gorico, na katerem je Celje kot gostitelj zapravilo dva zadetka prednosti. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dušan Kosić se dobro spominja dvoboja z Gorico, na katerem je Celje kot gostitelj zapravilo dva zadetka prednosti. Foto: Urban Urbanc/Sportida Nogometaši ločijo več vrst neodločenih rezultatov. Nekaterih se razveselijo, spet drugih niso preveč veseli.

"Remi je lahko odličen rezultat, glede na tekmeca ali pa razmerje moči na igrišču. Če je bil tekmec boljši, ti pa si izkoristil svoje priložnosti, se veseliš točke. Lahko pa je remi tudi porazen. Če si boljši, a ti to ne prinese zmage. Poglejte, kaj se je pripetilo z nami. Proti Gorici smo doma vodili že z 2:0. Tekmo bi morali samo še zapreti, a je nismo. Gorica je izenačila na 2:2. Naslednji teden smo gostovali v Ljubljani. Zaostajali smo z 2:0, a smo nato proti Olimpiji izenačili na 2:2. Odnos okolice je do takšnih tekem različen. Prvič bi bili bedaki, drugič pa nekaj povsem drugega. Vse to se nam je zgodilo v enem tednu. V nogometu je pač vse mogoče. Zmagaš lahko tudi takrat, ko si slabši," pravi Kosić, legenda 1. SNL, saj je v različnih dresih kot igralec zbral kar 421 nastopov.

Sportal Brkić: na Gorenjskem so spoznali, da se splača vlagati v šport #video

Prvo zmago bo naskakoval v soboto

Meni, da je tolikšen odstotek remijev nekoliko zavajajoč in da bi bilo treba za kaj več počakati na konec sezone. "Odigranih je bilo komaj sedem krogov. Bomo videli na koncu, kolikšen bo odstotek remijev. Tisto bo realen pokazatelj," pojasnjuje trener Celja, ki bo prvo zmago v tej sezoni lovil v soboto v Velenju. Celjani se bodo v šaleško-savinjskem sosedskem derbiju spopadli z zadnjeuvrščenim Rudarjem, vsaj na papirju najlažjim kandidatom za prvo celjsko zmago.

Lestvica v 1. SNL po sedmih krogih:

Trener Kosić se bo trudil, da bi s Celjem končno občutil sladkost zmage, matematika pa namiguje, da bi lahko gledalci na štadionu Ob jezeru videli še en remi. "Najbolj pomembno mi je, da bi se igral dober nogomet. A kaj, ko živimo od rezultatov," je pripomnil Kosić, ki se zaveda, da bo to zelo pomembna tekma za oba stratega. Tako zanj kot za stanovskega kolega Marijana Pušnika, ki želi čim prej zapustiti dno razpredelnice. Če bi se tekma končala z remijem, bi bili knapi še vedno zadnji …

Asmir Suljić
Sportal Nenavadna poškodba nogometaša Olimpije

Včasih so odhajale ekipe na gostovanja v strahu

Izbranci Marijana Pušnika so v zadnjem prvoligaškem nastopu doživeli hud poraz v Stožicah (0:5). | Foto: Urban Urbanc/Sportida Izbranci Marijana Pušnika so v zadnjem prvoligaškem nastopu doživeli hud poraz v Stožicah (0:5). Foto: Urban Urbanc/Sportida Kosić ima ogromno izkušenj in se dobro spominja, kako je bilo na slovenskih zelenicah še v prejšnjem stoletju. Takrat so domače ekipe večkrat izkoriščale prednost domačega igrišča. Iz leta v leto je tega manj, kar dokazuje tudi statistika, saj odstotek domačih zmag pada, tisti od gostujočih ekip pa raste.

"Morda je razlog v tem, da so se ekipe v preteklosti ustrašile gostovanj. Včasih se je rado govorilo, da so bili sodniki vedno zavezniki domačinov. Zdaj je drugače, zdaj se je nogomet spremenil. Poglejte, kaj se je zgodilo v zadnji sezoni v ligi prvakov. Real je gladko zmagal v Torinu, Juventus pa v Madridu. Vse je mogoče. Zdaj je glede sodnikov poskrbljeno drugače, tako da domače igrišče ne prinaša več takšne prednosti, kot jo je pred desetletji." To je za Kosića več kot dobrodošlo spoznanje pred gostovanjem v Velenju.

Darko Milanič
Sportal Velik hendikep za Maribor #video
Darko Milanič
Sportal Gorica namučila legendo svetovnega nogometa, Olimpija navdušila, Maribor ravno obratno
Matjaž Kek
Sportal Viole ganile Keka, Milaniču ni bilo prijetno #video

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte