Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2023,
19.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

14

Natisni članek

Žan Vipotnik NŠ Mura NK Radomlje NK Olimpija NK Olimpija NK Tabor Sežana NK Maribor NK Maribor ND Gorica NK Domžale Prva liga Telemach 1. SNL NK Celje NK Bravo

Ponedeljek, 10. 4. 2023, 19.30

1 leto

1. SNL, 30. krog

ŽAK zaklet za Olimpijo, Vidovšek obležal na zelenici. Maribor navdušil.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

14

prva liga NK Bravo NK Olimpija Matevž Vidovšek | Matevž Vidovšek je z velike višine silovito padel na hrbet in glavo. | Foto Grega Valančič/Sportida

Matevž Vidovšek je z velike višine silovito padel na hrbet in glavo.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred večnim derbijem, ki bo 16. aprila, Olimpija v Šiški ni navdušila. Bravo jo je premagal z 1:0. Na koncu je ob skoku za žogo silovito na tla padel Matevž Vidovšek in je predčasno končal tekmo. Toliko bolje od Olimpije je v 30. krogu že v soboto igral Maribor, ki je s 3:1 premagal Koper. Tabor in Domžale sta remizirala (1:1), Radomlje so ugnale Gorico (2:0) in se povzpele na sedmo mesto. Na zadnji tekmi kroga so Celjani v pomembni tekmi za tretje mesto in Evropo z 2:0 v Fazaneriji premagali Muro.

NK Maribor FC Koper prva liga
Sportal "Zmaga za našega fotografa. Zelo nas je pretreslo."

1. SNL, 30. krog:

Sobota, 8. april:

Ponedeljek, 10. april:

ŽAK ostaja zaklet za Olimpijo

Olimpiji je gostovanje v Šiški v zadnjih sezonah prineslo veliko razočaranja. Kot da bil stadion ŽAK za njih zaklet. Na prejšnjih petih gostovanjih so namreč ostali brez zmage, čeprav so vselej vstopili v dvoboj kot favoriti. Gol razlika na omenjenih tekmah pa kar 11:1 v korist Brava. Tokrat je Bravo v prvem polčasu čvrsto stal v obrambi in Olimpija je kljub terenski premoči (žogo so imeli v svoji posesti 76 odstotkov igralnega časa) ni imela veliko priložnosti. Dvakrat je nevarno streljal Ivan Posavec, najprej preko gola, nato pa mu je izvrstno branil Matija Orbanić.

Luka Štor za zmago 1:0 | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Štor za zmago 1:0 Foto: Grega Valančič/Sportida Za neučinkovitost je bila Olimpija kaznovana v deseti minuti drugega polčasa. Mateo Karamatić je v obrambi izgubil žogo in Luka Štor se je sam znašel pred Matevžem Vidovškom. Najprej je vratarja Olimpije zadel v prsi in glavo, nato pa odbito žogo vendarle spravil v gol Olimpije. Njegov četrti gol v sezoni. Riera je čez nekaj minut reagiral s štirimi zamenjavami. Bravo je bil v drugem polčasu enakovreden tekmec, pravzaprav je bil blizu povišanju vodstva, ko je Martin Kramarič zadel vratnico. 

Olimpija je zapretila šele v 73. minuti, ko je v protinapad stekel Aldair Djalo, a se mu je v kazenskem prostoru pod noge vrgel vratar Orbanić. Najprej je z rokami zadel žogo, tako ni šlo za 11-metrovko, ki jo je Aldair sicer želel. Zadnje upanje za Olimpijo je bil Mustafa Nukić, ki je namesto Svita Sešlarja, vstopil v 80. minuti. A zmaji niso bili pravi, na drugi strani je Kramarič še enkrat ogrel dlani Matevža Vidovška.

Nekaj minut pred koncem rednega dela tekme pa šok na stadionu ŽAK. Ob skoku za žogo je Vidovšek silovito padel na tla. In nepremično obležal. Sledila je večminutna prekinitev, ko so vratarju Olimpije na pomoč priskočili reševalci. Ko so ga naložili na voziček, je bil pri zavesti. Čez nekaj minut je vstal in se sam odpravil v slačilnico. Morda je šlo le za lažji pretres možganov. "Drži se, Vida," je odmevalo s tribun. Ker Olimpija ni imela več menjav, je za dolg sodnikov dodatek v gol stopil David Sualehe. Rezultat se do konca ni več spremenil in zmaji so torej še šestič zapored iz Šiške odšli brez zmage.

Vidovšek dobil en gol, dva preprečil, na koncu obležal (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 14
Olimpija Celje Pokal
Sportal Udarec za evropske sanje Celja, v Murski Soboti bo vroče

Velika zmaga Celja na Fazaneriji

Celje je v Fazaneriji slavilo z 2:0. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Celje je v Fazaneriji slavilo z 2:0. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Celje se je utrdilo na tretjem mestu prvenstvene lestvice, ki zagotovo še vodi v Evropo. Imajo namreč že pet točk prednosti pred četrtim Koprom, še dve več pred Domžalami. Mura na šestem mestu pa zdaj zaostaja že devet točk. Ob povratku Matka Obradovića, Žana Karničnika in Nina Koutra v Fazanerijo je namreč Celje Muro premagalo z 2:0. S predsednikom črnobelih Robertom Kuzmičem je tekmo na tribuni spremljal nekdanji trener Mure Ante Šimundža.  

Celjani so do prednosti prišli v 40. minuti, ko je sodnik dosodil najstrožjo kazen po igranju z roko Srđana Kuzmića. Z bele pike je zanesljivo zadel Lovro Bizjak. Dotlej je v napadu jalova Mura imela v 55. minuti lepo priložnost za izenačenje, ko je bil pred Obradovićem sam Mirlind Daku, vendar je dvoboj dobil nekdanji vratar Mure. Dve minuti pozneje so Celjani podvojili prednost. Denis Popović je podal za hrbet domače obrambe do Charlesa Ikwuemesija, ta je sam stekel proti Klemnu Mihelaku in ga premagal za 2:0 ter svoj osmi gol sezone. Ostalo je pri tem izidu, potem ko je prečka v zaključku tekme preprečila veselje Murinemu Mihaelu Klepaču.

Celjani so se v Murski Soboti še utrdili na tretjem mestu. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Celjani so se v Murski Soboti še utrdili na tretjem mestu. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Šov Hrvatov v Ljudskem vrtu, Maribor navdušil pred derbijem

Mariborčani so z zmago nad Koprom (3:1) vrgli rokavico Olimpiji, za katero zaostajajo 12 točk. Če bi zmaji v ponedeljek ostali praznih rok v Šiški, bi lahko še vedno v naslednjem krogu na večnem derbiju v Stožicah proslavljali naslov državnega prvaka. Če bi namreč premagali Maribor, bi prednost pred vijolicami znašala 15 točk, zaradi boljšega razmerja v medsebojnih srečanjih pa bi se tako pet krogov pred koncem že razveselili nove državne zvezdice. Glede na predstavo Maribora, ki je brez najbolj vročega slovenskega napadalca, prvega strelca 1. SNL Žana Vipotnika (poškodba stegenske mišice), navdušil navijače v Ljudskem vrtu proti Kopru (3:1), se bodo morali Ljubljančani za zmago na večnem derbiju še zelo potruditi.

Fotogalerija s tekme v Mariboru (foto: Blaž Weindorfer/Sportida):

Fotogalerija
1 / 18

Na sobotnem dvoboju med branilci naslova in pokalne lovorike, na katerem sta oba kluba pogrešala ogromno pomembnih igralcev, so gledalci prvo priložnost dočakali v 15. minuti. Aljaž Antolin je po strelu z razdalje zatresel vratnico. Vratar Kopra Adnan Golubović je bil že premagan, a mu je na pomoč priskočila sreča. Do odbite žoge je prišel Rok Kronaveter, a iz dokaj ugodnega položaja streljal mimo vrat. 

Adnana Golubovića so premagali trije hrvaški legionarji. Drugi gol za Maribor je dosegel Marin Laušić. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Adnana Golubovića so premagali trije hrvaški legionarji. Drugi gol za Maribor je dosegel Marin Laušić. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mariborčani so boljšo igro v prvem polčasu vendarle kronali z vodstvom. V 43. minuti je zablestel Marko Tolić. Posojeni nogometaš zagrebškega Dinama se je znašel med tremi nogometaši Kopra, a nato z mojstrovino, umirjenim udarcem po tleh v desni spodnji kot, zatresel koprsko mrežo. Pred tem sta v akciji za zadetek sodelovala Kronaveter in Josip Iličić.

Vijolice so v 54. minuti povišale prednost. Znova je zadel v polno hrvaški legionar, tokrat je bil to Marin Laušić, ki je izkoristil imenitno podajo Roka Kronavetra. Za piko na i imenitnem strelskem večeru Hrvatov v dresu Maribora je poskrbel Ivan Brnić. V 66. minuti je vstopil v igro, osem minut pozneje pa po podaji Iličića z dovršenim prefinjenim strelom v daljši kot vrat popeljal Maribor v vodstvo s 3:0. To je bil njegov šesti gol v tej sezoni.

Gostje so častni zadetek dosegli v izdihljajih srečanja, zaradi igranja Maxa Watsona z roko v svojem kazenskem prostoru je sodnik Dejan Balažič po intervenciji VAR pokazal za belo točko. Nigerijec Bright Edomwonyi je bil natančen, tako da Ažbe Jug, ki se je pred tem izkazal z izvrstnimi posredovanji, le ni končal tekme z nedotaknjeno mrežo. Kanarčki so po presenetljivem izpadu v pokalu (Aluminij) tako izgubili še drugo zaporedno gostovanje na Štajerskem, na lestvici pa ostajajo na četrtem mestu, ki bi še lahko vodil v Evropo.

Radomljani spomladi blestijo, Gorica v težavah

Kapetan Radomljanov Sandi Nuhanović je mrežo Gorice zatresel kar dvakrat. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kapetan Radomljanov Sandi Nuhanović je mrežo Gorice zatresel kar dvakrat. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Po previdnem začetku dvoboja, ki v uvodni tretjini ni ponudil izrazite priložnosti, po kateri bi zadišalo po zadetku, so Radomljani z bele točke povedli z 1:0. Mladi vratar Gorice Matevž Dajčar si je privoščil veliko napako. Po izbijanju žoge je v kazenskem prostoru neprevidno pokosil Esterja Soklerja, sodnik David Šmajc pa je brez oklevanja dosodil najstrožjo kazen. Gostitelje je v vodstvo z natančnim zadetkom, vratar Dajčar je krenil v drugo smer, popeljal kapetan Sandi Nuhanović.

V drugem delu so bili gostje zelo blizu izenačenju, ko je Miroslav Iličić zatresel vratnico, nato pa je nase znova opozoril Nuhanović. Z drugim zadetkom na srečanju, četrtim v tej sezoni, je popeljal gostitelje v vodstvo z 2:0.

Gorica, ki je zaradi bolezni ni vodil Edoardo Reja, je tako v Domžalah doživela boleč poraz, po katerem ima na lestvici pred zadnjeuvrščenim Taborom le še točko prednosti. Radomlje, poleg Olimpije in Maribora najuspešnejša ekipa spomladanskega dela prvenstva, so se povzpele na sedmo mesto in so vse bližje uresničitvi začrtanega cilja, obstanka med elito.

Edoardo Reja
Sportal Edoardo Reja: Zdaj ima Slovenija vse, včasih pa ni bilo niti kave in sladkorja

Tabor ostaja trn v peti Domžal

Prvoligaška karavana se je v soboto najprej ustavila na Krasu. Zadnjeuvrščeni Tabor je še četrtič v tej sezoni pokvaril načrte Domžalčanom (1:1). Sežančani so povedli v 17. minuti, ko je daljši niz strelske suše v 1. SNL prekinil Luka Šušnjara. Kraševcem se je pridružil v zimskem prestopnem roku. V 36. minuti je izbrance Dušana Kosića delilo le nekaj centimetrov od podvojitve vodstva. Mladi branilec Miha Kompan Breznik je z ostrim strelom z roba kazenskega prostora zatresel vratnico. Gašper Tratnik, ki je med vratnicama gostov znova nadomeščal poškodovanega Ajdina Mulalića, je bil na vratih Domžal že premagan, a mu je na pomoč priskočila sreča.

Amadej Brecl je poskrbel za najlepšo potezo na srečanju in izenačil na 1:1. | Foto: Vid Ponikvar Amadej Brecl je poskrbel za najlepšo potezo na srečanju in izenačil na 1:1. Foto: Vid Ponikvar

Tik pred koncem prvega dela je sledilo spektakularno izenačenje. V 44. minuti se je za strel z ogromne razdalje, bilo je vsaj 30 metrov od vrat Tabora, odločil Amadej Brecl. Donedavni nogometaš Celja, ki se je pred kratkim preselil v Domžale, je vstopil v igro v 27. minuti namesto Mirka Mutavčića, nato pa navdušil z izjemnim zadetkom. Izkušeni vratar Tabora Jan Koprivec je bil premagan, Domžalčani pa so z evrogolom izenačili na 1:1. Brecl je dosegel drugi zadetek v tej sezoni.

Fotogalerija s tekme v Sežani (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 12

V drugem delu se rezultat ni več spreminjal, tako da Tabor ostaja na zadnjem mestu. Gorici se je približal na točko zaostanka, Domžalčani so pod vodstvom Simona Rožmana, ki je v četrtek dopolnil 40 let, na tekmi pa ga je presenetila skupina prijateljev, tudi v devetem gostovanju v Sežani ostali brez zmage, četrtouvrščenemu Kopru pa so se s tekmo več približali na dve točke zaostanka.

Simon Rožman
Sportal Prijatelji Rožmanu pripravili ganljivo presenečenje

Najboljši strelci:

17 – Žan Vipotnik (Maribor), 
14 – Mirlind Daku (Mura),
12 – Mario Kvesić (Olimpija), 
11 – Martin Kramarič (Bravo), 
10 – Andrej Kotnik (Koper),
9 – Franko Kovačević (Domžale), 
8 – Svit Sešlar (Olimpija), 
7 – Ivan Durdov (Domžale), Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), Marko Tolić (Maribor),
6 – Ivan Brnić (Maribor), Aljoša Matko (Celje), Mustafa Nukić (NK Olimpija), Rui Pedro (Olimpija), Ester Sokler (Radomlje).

Olimpija Aluminij Finale Pokala
Sportal Zdaj je jasno vse. Olajšanje pri Olimpiji in Mariboru, a ...
Olimpija Celje Pokal
Sportal Drama v Stožicah, Olimpija šele po deseti seriji enajstmetrovk strla Celje
Ne spreglejte