Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
21.30

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

Natisni članek

NK Radomlje NK Olimpija NK Olimpija NK Rogaška NK Maribor NK Maribor NK Mura NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij Ljudski vrt večni derbi Prva liga Telemach 1. SNL

Nedelja, 3. 12. 2023, 21.30

4 mesece, 3 tedne

1. SNL, 17. KROG

Maribor na krilih Repasa zadal boleč udarec Olimpiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76
Maribor Olimpija | Mariborčani so po dobrih 20 minutah proti Olimpiji vodili kar s 3:0. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Mariborčani so po dobrih 20 minutah proti Olimpiji vodili kar s 3:0.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Nogometaši Maribora so v drugem večnem derbiju v tej sezoni premagali Olimpijo s 3:1. Ante Šimundža je vodil vijolice proti zmajem prvič po osmih letih in se veselil pomembne zmage, za katero je bil najbolj zaslužen dvakratni strelec Jan Repas. Maribor je v Ljudskem vrtu vodil s 3:0 že po 22 minutah! Bravo je v Šiški ugnal Muro z 2:0. V soboto so slabe vremenske razmere nagajale nogometašem v Celju in Rogaški Slatini, Domžale pa so nadigrale Radomljane.

Petar Stojanović
Sportal Slovenec, ki je obnorel domovino

1. SNL, 17. krog:

Sobota, 2. december:

Nedelja, 3. december:

Večni derbi v Ljudskem vrtu se je začel imenitno za gostitelje. Mreža Denisa Pintola se je zatresla že v četrti minuti! Z bele točke je zadel v polno Arnel Jakupović. Glavni sodnik Aleksandar Matković je dosodil kazenski udarec za gostitelje po asistenci VAR, pred tem je Aljaž Krefl nepravilno z roko v svojem kazenskem prostoru zaustavil žogo ob strelu Hilala Soudanija.

V Ljudskem vrtu sta se prvič na večnem derbiju za točke merila Zoran Zeljković (Olimpija) in Ante Šimundža (Maribor). Na koncu je bil lahko bolj zadovoljen Mariborčan. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com V Ljudskem vrtu sta se prvič na večnem derbiju za točke merila Zoran Zeljković (Olimpija) in Ante Šimundža (Maribor). Na koncu je bil lahko bolj zadovoljen Mariborčan. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Že v šesti minuti je sledil nov udarec za Ljubljančane. Prednost vijolic je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora podvojil Jan Repas. Ljudski vrt je bil na nogah, Olimpija se je nenačrtovano znašla v hudih težavah že v samem začetku srečanja. 

Nekdanji nogometaš Domžal, ki je pred leti večkrat oblekel tudi državni dres, je zablestel tudi v 22. minuti. Z izvrstnim strelom z razdalje, to je bil pravcati evrogol, je še enkrat po strelu z levo nogo premagal Denisa Pintola. V Ljudskem vrtu se je tako na semaforju zasvetil rezultat 3:0, izbranci Anteja Šimundže so si zagotovili imenitno izhodišče za sladko zmago nad največjim rivalom v Sloveniji. Repas je prvič v karieri v 1. SNL na eni tekmi dosegel dva zadetka.

Repas skoraj do hat-tricka

Večni derbi v Ljudskem vrtu si je ogledalo 7.500 gledalcev, med katerimi ni manjkalo mlajših ljubiteljev nogometa. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Večni derbi v Ljudskem vrtu si je ogledalo 7.500 gledalcev, med katerimi ni manjkalo mlajših ljubiteljev nogometa. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Trener zmajev Zoran Zeljković je po ponesrečenem vstopu v dvoboj in zaostanku z 0:3 spoznal, kako je vrag vzel šalo. Tako je že v 26. minuti izvedel dvojno menjavo. Namesto Raula Florucza je vstopil Agustin DoffoJorge Silva pa je zamenjal osmoljenca Aljaža Krefla, zaradi katerega je sodnik že po nekaj minutah dosodil 11-metrovko v korist Maribora. Ljubljančani so do konca prvega srečanja nekajkrat ogrozili vrata gostiteljev, najbolj nevarna sta bila Admir Bristrić in Nemanja Motika, a je ostalo pri visokem vodstvu Maribora s 3:0! Razmerje strelov po prvem delu je bilo sicer v korist zeleno-belih (8:5), pri strelih v okvir vrat pa je kraljeval Maribor (3:1).

Mariborčani so v drugi polčas vstopili z novim branilcem. Poškodovanega Šveda Maxa Watsona je zamenjal Nemanja Mitrović, pred leti tudi kapetan Olimpije. V 52. minuti so si gostje priigrali lepo priložnost, vrata Maribora je ogrozil najboljši strelec 1. SNL Rui Pedro, a se je izkazal Ažbe Jug in ubranil strel. Dve minuti pozneje se je zatresla mreža Olimpije, a je sodnik upravičeno zaradi nedovoljenega položaja razveljavil zadetek Hilalu Soudaniju.

Nadaljevalo se je dinamično, Repasu se je v 57. minuti ponudila izjemna priložnost za hat-trick. Po kombinatorni akciji, v kateri sta sodelovala Arnel Jakupović in Japonec Itsuki Urata, se je Repas znašel v bližini ljubljanskih vrat, a poslal žogo čez vrata. V naslednjem napadu je Rui Pedro prisilil Ažbeta Juga k novi obrambi.

Rui Pedro s škarjicami zatresel okvir vrat, nato je zadel slavljenec Nukić 

Ruija Pedra je od spektakularnega zadetka za 1:3 delilo le nekaj centimetrov. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Ruija Pedra je od spektakularnega zadetka za 1:3 delilo le nekaj centimetrov. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com V 79. minuti je bila Olimpija od vsaj častnega zadetka oddaljena le nekaj centimetrov. Rui Pedro se je odločil za spektakularne škarjice, po katerih je bil vratar Maribora že premagan, a je nato strel najboljšega igralca 1. SNL v mesecu novembru zatresel vratnico.

Nogometaši Olimpije so v sodnikovem podaljšku vendarle prišli do častnega zadetka. Po prekršku Itsukija Urate nad Ivanom Posavcem je sodnik Aleksandar Matković pokazal na belo točko za Ljubljančane. Takrat se je na drugem delu igrišča zaiskrilo med Xhulianom Skuko in Ahmetom Muhamedbegovićom. Albanec in Avstrijec sta jo odnesla z rumenim kartonom, z bele točke pa je bil natančen Mustafa Nukić in se tako ravno na 33. rojstni dan veselil zadetka na večnem derbiju. Ljubljenec navijačev Olimpije pa po zadetku ni bil pretirano vesel, Maribor je namreč zmagal s 3:1, prekinil izjemen prvoligaški niz Zeljkovićeve Olimpije, ki ni prejela zadetka kar pet tekem zapored, in se branilcem naslova približal na šest točk zaostanka. Večni derbi si je na stadionu pod Kalvarijo ogledalo 7.500 gledalcev.

Šimundža: Derbi smo odigrali z glavo

Ante Šimundža je vodil Maribor na večnem derbiju prvič po letu 2015. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Ante Šimundža je vodil Maribor na večnem derbiju prvič po letu 2015. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Trener Maribora Ante Šimundža je po zmagi nad Olimpijo, s katero se je zmajem na lestvici približal na šest točk zaostanka, izpostavil: "Na začetku smo bili na ravni, ki smo jo želeli. Realizirali smo priložnosti, ki smo jih imeli. To ni tako lahko. To je zadeva, ki bo še trajala v prihodnosti, na tem bomo bazirali. So pa to zaslužene tri točke. Derbi smo odigrali z glavo," je po srečanju v pogovoru za Šport TV dejal Mariborčan in se zahvalil navijačem za podporo.

"Derbi je upravičil ime. Dobra kulisa, hvala navijačem za podporo. Tekma je bila zelo dinamična, na visoki ravni. Če pogledam cel obračun, smo zasluženo prišli do treh točk. Za dober derbi sta potrebni obe ekipi, danes sta bili obe na ravni, da je derbi upravičil svoje ime. Nekateri naši fantje sicer imajo še veliko rezerv glede dojemanja, kako je treba igrati na vsaki tekmi za Maribor, tako da bo vsaka naslednja tekma pomembna," je po najbolj odmevni zmagi, odkar se je vrnil na klop Maribora, še povedal Šimundža.

Zeljković se je posul s pepelom

Zoran Zeljković je izgubil prvi prvoligaški dvoboj, odkar vodi Olimpijo. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Zoran Zeljković je izgubil prvi prvoligaški dvoboj, odkar vodi Olimpijo. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com "Vesel sem, da se nismo predali, a z rezultatom ne morem biti zadovoljen. Kaznovani smo bili za slab štart v igro, Maribor je zasluženo zmagal. Nasprotnik ni bil boljši od nas, razen v realizaciji, a tak je nogomet," je za Šport TV poudaril Zoran Zeljković, ki je prvič vodil zmaje na večnem derbiju in že po 22 minutah zaostajal z 0:3. Prvič, odkar je prevzel Olimpijo, se je na prvoligaški tekmi zatresla mreža zmajev.

"Tokrat sem imel idejo, da po vstopu Agustina Doffa dodamo energijo, ampak to se danes ni izšlo, za to sem jaz kriv. Kar pa me veseli, smo verjeli do konca, tudi igralci, kar je za trenerja pomembno, da se ne predamo do zadnje minute. Danes smo imeli tudi veliko smole, na koncu pa smo vendarle sami krivi za poraz," je prevzel odgovornost za slab rezultat.

Motivirani Mariborčani so se z zmago približali zmajem na šest točk zaostanka. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Motivirani Mariborčani so se z zmago približali zmajem na šest točk zaostanka. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Olimpija je zaigrala z nekoliko spremenjeno enajsterico od tiste, ki je v četrtek na blatnem igrišču izgubila proti Lillu (0:2). | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Olimpija je zaigrala z nekoliko spremenjeno enajsterico od tiste, ki je v četrtek na blatnem igrišču izgubila proti Lillu (0:2). Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Kapetan Olimpije Timi Max Elšnik je prejšnji teden Sloveniji pomagal do preboja na Euro 2024, v soboto pa izvedel imena tekmecev (Danska, Srbija in Anglija). Niz nepremaganosti Denisa Pintola v 1. SNL v tej sezoni se je končal že po štirih minutah večnega derbija. Trajal je 461 minut. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Kapetan Olimpije Timi Max Elšnik je prejšnji teden Sloveniji pomagal do preboja na Euro 2024, v soboto pa izvedel imena tekmecev (Danska, Srbija in Anglija). Niz nepremaganosti Denisa Pintola v 1. SNL v tej sezoni se je končal že po štirih minutah večnega derbija. Trajal je 461 minut. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Arnel Jakupović in Jan Repas, oba sta v preteklosti nosila tudi dres Domžal, sta v prvem polčasu dosegla skupno kar tri zadetke. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Arnel Jakupović in Jan Repas, oba sta v preteklosti nosila tudi dres Domžal, sta v prvem polčasu dosegla skupno kar tri zadetke. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Kapetanski trak pri Mariboru je na večnem derbiju nosil Ljubljančan Blaž Vrhovec. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Kapetanski trak pri Mariboru je na večnem derbiju nosil Ljubljančan Blaž Vrhovec. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Maribor Olimpija 2015
Sportal Olimpija presenetila Maribor, nato je odšel Šimundža

Bravo po treh letih doma vzel mero Muri

Martin Pečar | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Nedeljski spored sta v Spodnji Šiški odprla Bravo in Mura. Izbranci Aleša Arnola so ugnali črno-bele z 2:0 in prekinili krajšo rezultatsko krizo, v kateri so na štirih tekmah osvojili le dve točki, pa še to obe v gosteh. Tokrat je mladi ljubljanski klub le izkoristil prednost domačega igrišča in se prvič po treh letih razveselil domače zmage nad Muro.

Prekmurci so pred na zadnjih petih gostovanjih v Spodnji Šiški ostali neporaženi, tokrat pa ostali praznih rok. Za gostitelje sta zadela v polno mladi slovenski reprezentant Martin Pečar in Luka Kerin, ki je pred tremi leti pomagal Celjanom do državnega naslova.

Gostje so pri zaostanku z 0:1 zapravili kazenski udarec. Hrvaški čuvaj mreže Matija Orbanić je ubranil strel najboljšemu strelcu Mure Dardanu Shabanhaxhaju in žogo preusmeril v vratnico. Bravo je na lestvici prehitel Maribor in se povzpel na četrto mesto.

Slaviša Stojanović
Novice Spotkast s Slavišo Stojanovićem: Marsikdo na Balkanu se zamisli, ko vidi, kaj uspeva Sloveniji

Lahko delo za Domžale proti Radomljam

Domžale so prišle do tretje zaporedne zmage, sicer pa šele šeste. | Foto: www.alesfevzer.com Domžale so prišle do tretje zaporedne zmage, sicer pa šele šeste. Foto: www.alesfevzer.com Za sedmo mesto sta igrala soseda, ki oba domače tekme igrata na stadionu ob Kamniški Bistrici. Domžalčani so izgubili zadnje tri dvoboje z Radomljami, tokrat pa se je tekma začela v njihovo korist razpletati že v četrti minuti, ko je Sandi Nuhanović premagal svojega vratarja. V nadaljevanju je na sceno stopil prvi strelec domžalske ekipe Mario Krstovski. Že v prvem polčasu je povišal na 2:0, na začetku drugega pa na 3:0.

Nato je tekma kar nekoliko izgubila tekmovalni naboj, občasno jo je motil tudi močan dež. V 62. minuti je Krstovski zadel še tretjič, a so sodniki po ogledu s sistemom VAR gol razveljavili, češ da je pred strelom storil prekršek. Tako je Makedonec ostal pri petih golih v tem prvenstvu. V sodnikovem dodatku je zadel še Gašper Černe, a je bil globoko v prepovedanem položaju in tudi ta zadetek ni veljal. Tekma se je tako končala s 3:0. Obenem so še trikrat stresli okvir vrat. Dušan Kosić je potreboval kar nekaj časa, da je v Domžalah postavil svoj sistem igre, porazi so si sledili, zdaj pa se zdi, da je rumena družina le na pravi poti. Zmagali so tretjič zapored.

V Rogaški Slatini tekma prestavljena

Nogometaši Rogaške in Aluminija bi morali v soboto ob 13. uri začeti 17. krog prve lige, a so odgovorni tekmo odpovedali zaradi preslabih vremenskih razmer. Igrišče v Rogaški Slatini je bilo preveč razmočeno, nekateri deli igrišča so bili pod vodo. 

Žan Karničnik Slovenija Kazahstan
Sportal Ko je v šoli gledal prvo Kekovo pravljico, si ni mislil, da bo nekega dne to doživel tudi on

Snežni metež prekinil tekmo v Celju

Vodilni Celjani so pričakali tretjeuvrščene Koprčane, pred katerimi so imeli devet točk naskoka. Pol ure pred predvidenim začetkom tekme je začelo snežiti. Ker so morali očistiti igrišče, se je tekma začela s 25-minutno zamudo. Celje je v tej sezoni v 1. SNL premagalo že vse tekmece razen dveh klubov. Aluminija in … Kopra! Safet Hadžić je znova prvo menjavo opravil že po minuti igre. Da je zadostil pogojem zadostnega števila doma vzgojenih igralcev, je v prvo postavo uvrstil 18-letnega vratarja Tima Štrasbergerja, a ga nato takoj zamenjal z Janom Koprivcem, ki je kot 19-letnik odšel v tujino.

Ker je bilo sneženje vse močnejše in igra skoraj nemogoča, je sodnik tekmo ob pritiskih igralcev in trenerjev po pol ure prekinil. "Pogoji so bili neregularni, a je sodnik želel poskusiti, češ da ni drugih terminov. Na koncu je sam videl, da ne gre," je po prekinitvi v prenosu na Sportklubu dejal vratar Celja Matjaž Rozman. Nadaljevanje tekme bo odigrano v poznejšem terminu.

Zoran Zeljković
Sportal Sreča obrnila hrbet Olimpiji in Kopru
Olimpija Lille
Sportal Sramota za Slovenijo, to ni nikomur v ponos

1. SNL, 17. krog:

Sobota, 2. december:

Nedelja, 3. december:

Lestvica:

Najboljši strelci:

10 – Rui Pedro (Olimpija)
– Aljoša Matko (Celje), Dardan Shabanhaxhaj (Mura)
– Arnel Jakupović (Maribor), Mario Krstovski (Domžale), Matej Poplatnik (Bravo), Jan Repas (Maribor), Madžid Šošić (Radomlje), 
4 – Marko Božić (Maribor), Edmilson (Celje), Nemanja Motika (Olimpija), Timothe Nkada (Koper), Mustafa Nukić (Olimpija), Martin Pečar (Bravo)
3 – Maks Barišić (Koper), Saar Fadida (Olimpija), Nejc Gradišar (Rogaška), Sandro Jovanović (Aluminij), Amadej Maroša (Mura), Bede Osuji (Koper), Marcel Ratnik (Olimpija), Gašper Trdin (Bravo), Mark Zabukovnik (Celje)

NK Maribor Viole
Sportal Najvišjo kazen prejel Maribor
NK Bravo NK Celje Žan Karničnik
Sportal "Muraša" za zmago Celja, Šimundža se iz Sobote vrača s točko
 
Ne spreglejte