Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2024,
20.17

Osveženo pred

3 ure, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,59
Francija slovenska odbojkarska reprezentanca Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2024, 20.17

3 ure, 7 minut

Po tekmi Francija : Slovenija 2:3

Slovenskemu kapetanu se že dolgo ni tako smejalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,59

Od naše poročevalke iz Pariza

Tine Urnaut | Tine Urnaut je v zaključku povlekel slovenski voz. | Foto www.alesfevzer.com

Tine Urnaut je v zaključku povlekel slovenski voz.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski odbojkarji so tudi po tretji tekmi letošnjega turnirja na olimpijskih igrah brez praske in se tako neporaženi podajajo v četrtfinale. Slovenci so po pravi drami na koncu s 3:2 (20, 23, –25, –22, 11) premagali olimpijske prvake in gostitelje Francoze. "Mislim, da se tudi v nadaljevanju tekme ne bodo več končevale z rezultatom 3:0, tako da sem res vesel, da nam je uspelo po petih nizih," je bil po koncu zadovoljen Tine Urnaut.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, OI
Sportal Slovenci po drami na kolena spravili še branilce zlata in neporaženi napredovali v četrtfinale

Tekme Slovenije in Francije z dramatičnimi razpleti imajo že dolgo brado. Nič drugače ni bilo niti na tekmi tretjega kroga prvega dela olimpijskih iger, ko je sicer precej razgreta večtisočglava množica v South Paris areni 1 na servis Jana Kozamernika in nato po slovenskem bloku in točki za 15:11 povsem utihnila. In če so bili apetiti slovenskih navijačev že pred začetkom olimpijskega turnirja veliki, pa so se ti po treh odličnih slovenskih predstavah samo še povečali. Zasedba Gheorgheja Cretuja je še na tretji tekmi letošnjih olimpijskih iger prišla do velike zmage in se tako po zmagah nad Kanado, Srbijo in Francijo neporažena podaja v četrtfinale.

Slovenci so bili proti Franciji dolgo časa v izvrstnem položaju, povedli so z 2:0 v nizih, imeli v tretjem že tri zaključne žoge, a se je domačim odbojkarjem uspelo vrniti in ujeti moment, ki jih je popeljal do izenačenja na 2:2. V odločilnem petem nizu so Slovenci še enkrat pokazali, da so šampionska ekipa in da znajo v odločilnih trenutkih najti pravo formulo za uspeh.

Slovenci so na treh tekmah trikrat zmagali. | Foto: Reuters Slovenci so na treh tekmah trikrat zmagali. Foto: Reuters

Urnaut: V ključnih trenutkih nam je uspelo dobro odigrati

Še posebej to velja za kapetana izbrane vrste Tineta Urnauta, ki ni imel svojega dne, nato pa je na koncu v petem nizu pokazal svoje razkošno znanje in tudi z asom razhudil že tako živčno francosko publiko. Ob njegovem izvrstnem servisu je Slovenija povedla z 11:10, nato pa pobegnila na 14:11 in Franciji zadala dokončni udarec. "Uf, ob tistem asu je bil občutek res dober," se je smejalo Korošcu. V dvorani je bila res fantastična atmosfera in to je bila res težka tekma proti favoritu tekmovanja. Zelo sem vesel, ne glede na to, koliko setov smo odigrali in da se je tekma večkrat obrnila na glavo, na koncu nam je uspelo v najbolj ključnih trenutkih dobro odigrati in zmagati. Mislim, da se tudi v nadaljevanju tekme ne bodo več končevale z rezultatom 3:0, tako da sem res vesel, da nam je uspelo po petih nizih," je bil po koncu jasen slovenski kapetan.

Slovenci so po živčni vojni našli rešitev. | Foto: Reuters Slovenci so po živčni vojni našli rešitev. Foto: Reuters

Ta o možnostih Slovenije, da bi že v tretjem nizu v žep pospravila zmago, ni želel pretirano razpravljati. "Taki trenutki se potem morajo pozabiti, tudi Francozi so na trenutke odigrali fenomenalno. Če se zgodi tako, kot se je nam, ni to nič, pomembno je, da ostaneš osredotočen na naslednjo točko, na naslednjo potezo. Moment je bil že na njihovi strani, pa smo bili na koncu potrpežljivi in zmagali," je še dodal Urnaut, ki je užival v peklenskem vzdušju dvorane v Parizu.

"Težke tekme, nervoza, pomembni trenutki … to je nekaj normalnega. To je tako, kot da bi oni prišli k nam v Stožice, no, tako ne, nikjer ni tako, kot bi igrali v Stožicah, je pa dober približek. Sodniških odločitev ne bom komentiral, včasih se obrne tako, spet drugič drugače. Kar je važno, je to, da nismo nehali igrati, se borili do konca. Zdaj se moramo spočiti, potem se moramo pripraviti na četrtfinale in to je vse," je še dodal slovenski kapetan, ki je na koncu dosegel devet točk.

Kovačič: Bili smo mirni

Zadovoljen in miren je bil kljub živčni drami tudi prosti igralec Jani Kovačič. "V glavi niti ni bilo težko, bili smo mirni celotno tekmo. Podzavestno smo vedeli, da nam ta tekma ne otežuje poti v četrtfinale, res smo bili mirni. Borili smo se in na koncu zasluženo zmagali. Iskreno nas še bolj podžge, če navijači navijajo proti nam, to znamo obrniti v svoj prid. Upam, da bo tudi na naslednjih tekmah tako, da nam bodo žvižgali (smeh, op. p.)," je dejal Kovačič in se nato obrnil proti četrtfinalu.

Jani Kovačič | Foto: www.alesfevzer.com Jani Kovačič Foto: www.alesfevzer.com

Tam tekmeca Slovenci še nimajo, več bo znano po sobotnih tekmah. "Moči imamo še ogromno, imamo dva dneva, to bo največja tekma v karieri in zagotovo se bomo borili do konca. Pod pritiskom dobro delujemo, to smo dokazali tudi že na številnih prvenstvih, tako da verjamem, da smo tudi zdaj na to dobro pripravljeni," je še dodal Kovačič.

Tonček Štern je bil v slovenski vrsti daleč najbolj učinkovit. | Foto: www.alesfevzer.com Tonček Štern je bil v slovenski vrsti daleč najbolj učinkovit. Foto: www.alesfevzer.com 28 točk Šterna

Kar pod 28 točk se je na koncu podpisal Tonček Štern, ki je na tem turnirju v izjemni formi. Kljub temu da so Francozi predvsem v tretjem in četrtem nizu ustavili nekatere njegove poskuse, pa je bil tudi tokrat eden ključnih slovenskih členov za uspeh. "Dobro je, lahko normalno treniram," je ob vprašanju, kako je prst na levi roki, ki si ga je izpahnil na prvi tekmi, najprej pojasnil Štern. "V tekmo smo vstopili enako agresivno in odločno kot v prejšnji dve. Igrali smo vrhunsko odbojko na pravi ravni z res malo napakami. V tretjem nizu so šli Francozi na vse ali nič, odigrali so nekoliko bolj tvegano. Nam pa je v tistem trenutku padlo malce preveč energije, tega si v nadaljevanju turnirja ne smemo več privoščiti. V petem nizu smo našli pravi fokus in na koncu vseeno zasluženo zmagali."

Tudi Šterna je sovražno vzdušje pariške dvorane dodatno spodbudilo. "Meni tako vzdušje odgovarja, to mi da dodatno energijo, ko žvižgajo proti tebi. Pokažeš jim še več," je dejal slovenski odbojkar in se ob tem tudi že obrnil proti četrtfinalu. "V prejšnjih letih smo že večkrat dokazali, kam spadamo, verjamem, da smo tudi tokrat zreli za uspeh. Bo pa treba iti v tekmo s takim pristopom kot danes, a si res ne smemo več privoščiti takih padcev v igri. Kar zadeva nasprotnika, vemo, da bo v četrtfinalu najboljših osem reprezentanc na svetu, nimamo kaj izbirati, osredotočeni moramo biti le nase," je še sklenil Štern.

Preberite še:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz,
Sportal Metod Ropret: Ti fantje bodo naredili vse, da izpolnijo svoje sanje
slovenska odbojkarska reprezentanca : Italija, liga narodov, Stožice, Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu: Na OI nisem želel le, da bi hodil po stadionu na otvoritvi
slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, olimpijske igre, Pariz
Sportal Slovenski olimpijski debitanti do druge zmage in četrtfinala
slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Tonček Štern
Sportal Tonček Štern: Na olimpijskih igrah me lahko ustavil le malokatera poškodba
Ne spreglejte