Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2024,
10.20

Osveženo pred

1 ura, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,58
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 slovenska odbojkarska reprezentanca Gheorghe Cretu

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 10.20

1 ura, 6 minut

Slovenski odbojkarji v petek ob 17. uri proti branilcem zlata za prvo mesto v skupini

Gheorghe Cretu: Na OI nisem želel le, da bi hodil po stadionu na otvoritvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,58
slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Gheorghe Cretu | Romunski strateg na slovenski klopi Gheorghe Cretu ne odstopa od visokih ciljev, za katere verjame, da so jih njegovi varovanci sposobni uresničiti. V petek jih bo za prvo mesto v skupini vodil proti branilcem zlata Francozom, v ponedeljek pa v boju za polfinale. | Foto Reuters

Romunski strateg na slovenski klopi Gheorghe Cretu ne odstopa od visokih ciljev, za katere verjame, da so jih njegovi varovanci sposobni uresničiti. V petek jih bo za prvo mesto v skupini vodil proti branilcem zlata Francozom, v ponedeljek pa v boju za polfinale.

Foto: Reuters

Slovenska odbojkarska reprezentanca si je že po dveh tekmah na premiernih olimpijskih igrah in dveh zmagah – s 3:1 je premagala Kanado in s 3:0 Srbijo – priigrala četrtfinale. Še pred tem se bodo Slovenci v petek ob 17. uri na zadnji tekmi skupinskega dela pomerili z branilci naslova iz Tokia in gostitelji Francozi. Srečanje bo odločalo o prvem mestu v skupini. Selektor Gheorghe Cretu je ob odkljukanem prvem cilju izpostavil pomembnost vseh vpletenih članov na dolgi poti. 

slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Tonček Štern
Sportal Tonček Štern: Na olimpijskih igrah me lahko ustavil le malokatera poškodba

Petkov popoldanski dvoboj s Francozi, ki so prav tako pri dveh zmagah, a točki manj, bo nov korak naprej v uspešnih reprezentančnih poletjih, ki trajajo vse od prve osvojene srebrne kolajne na EP leta 2015.

"Slovenija se je precej razvila, saj so odbojkarji hitro odšli v najboljše tuje lige. V reprezentanci je bil sistem dela vzpostavljen že pred mnogo leti. Najprej z Gianijem, nato Giulianijem in drugimi. Vsak je pustil svoj pečat," je svoje predhodnike pohvalil 55-letni strokovnjak.

Obrnil se je tudi k svojemu delu na čelu reprezentance, ki jo je prevzel avgusta 2022 pred svetovnim prvenstvom. "V zadnjih treh poletjih smo še nekoliko napredovali, ampak to je delo več različnih selektorjev in njihovih štabov. To je pravzaprav definicija napredka," pravi Gheorghe Cretu, ki bo čez teden dni praznoval 56. rojstni dan.

Sobotni intervju s Cretujem iz leta 2023:

Odbojka, trening slovenske reprezentance z novim selektorjem Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu: Izbral sem pot, za katero sem menil, da me bo osrečila. Ni mi žal.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, liga narodov | Foto: VolleyballWorld Foto: VolleyballWorld

"Nisem želel iti na olimpijske igre zgolj, da bi hodil po stadionu v krogih na odprtju"

Cretu, ki se mu po olimpijskih igrah izteče pogodba, ve, po kaj so prišli v Pariz. O tem se je prepričal že pred sprejetjem dolgoročnejše službe na čelu slovenske izbrane vrste lani poleti. "Rekel sem, da se bomo dogovarjali šele, ko se bom pogovoril z odbojkarji in videl, ali se naša pričakovanja in cilji skladajo," je dejal po torkovi tekmi proti Srbiji.

"Nisem želel iti na olimpijske igre zgolj, da bi hodil po stadionu v krogih na otvoritvi. Vem, da smo kakovostni in da imamo rezerve. Zakaj ne bi poskusili? Seveda moramo biti pozorni, saj gre za ogromen dogodek. Vendar ne smeš pozabiti, zakaj si tukaj, zaradi tekem namreč. Vsi smo na isti valovni dolžini," je izpostavil romunski strokovnjak.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz,
Sportal Metod Ropret: Ti fantje bodo naredili vse, da izpolnijo svoje sanje

slovenska odbojkarska reprezentanca, Gheorghe Cretu | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com "Storili so vse, da bi me oddaljili od velikega odra, ker nisem imel pravega potnega lista"

V pogovoru v mešani coni je izpostavil, da je moral dolgo garati, da je prepričal ustaljeno garnituro odbojkarskega sveta, da ima tudi kot Romun v tem športu svetlo prihodnost. "Prihajam iz za odbojko posebne države, ampak mogoče zdaj nisem več nekakšen Nezemljan. Storili so vse, da bi me oddaljili od velikega odra, ker za vse te strokovnjake nisem imel pravega potnega lista," je razložil Cretu.

Ko je dobil priložnost, so prišli tudi uspehi, tako v klubih – z Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle je osvojil ligo prvakov – kot v reprezentancah, še posebej slovenski. S to je že osvojil bronasto kolajno na lanskem EP ter bil četrti tako v letošnji ligi narodov kot na SP pred dvema letoma.

Tine Urnaut
Sportal Tine Urnaut: Bila je dolga in vse prej kot lahka pot #video

"Ponosen, da smo tukaj in lahko igramo proti prvakom v njihovi hiši"

To poletje je bilo vse podrejeno uvrstitvi in kasnejšemu nastopu na OI. Po dveh zmagah pa je na vrsti Francija, ki jo vodi nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani. Obračun predstavlja poseben izziv za 55-letnega selektorja slovenske izbrane vrste. "Sem jeb... ponosen, da smo tukaj in lahko igramo proti prvakom v njihovi hiši. Tudi če je to zgolj v skupinskem delu, je to kljub vsemu dvoboj med dvema izmed največjih ekip na svetu," pred petkovim dvobojem pravi Cretu. | Foto: Guliverimage "Sem jeb... ponosen, da smo tukaj in lahko igramo proti prvakom v njihovi hiši. Tudi če je to zgolj v skupinskem delu, je to kljub vsemu dvoboj med dvema izmed največjih ekip na svetu," pred petkovim dvobojem pravi Cretu. Foto: Guliverimage

"Zagotovo bo čustveno. So aktualni olimpijski prvaki in igrajo doma. Lani smo jih na evropskem prvenstvu premagali v boju za bronasto kolajno, tudi letos v Antalyi smo na začetku lige narodov dobro igrali proti njim," je na zadnji zmagi proti Franciji spomnil Cretu.

"Obe ekipi bosta zelo motivirani v lovu na zmago, ampak kaj sploh lahko drugega pričakujemo od domačinov na olimpijskih igrah? Sem jeb... ponosen, da smo tukaj in lahko igramo proti prvakom v njihovi hiši. Tudi če je to zgolj v skupinskem delu, je to kljub vsemu dvoboj med dvema izmed največjih ekip na svetu," je prepričan Cretu.

Obračun s Francozi bo štel za prvo mesto v skupini. | Foto: Reuters Obračun s Francozi bo štel za prvo mesto v skupini. Foto: Reuters

Za prvo mesto v skupini, četrtfinale v ponedeljek

Nasprotnik Slovenije v četrtfinalu bo znan po zadnjih sobotnih tekmah. V skupini A bosta Slovenija (6 točk) in Francija (5) igrali za prvo mesto, za tretje pa Srbija (1) in Kanada (0). Prvo mesto prinaša dvoboj bodisi z najslabšim drugouvrščenim moštvom po skupinskem delu bodisi z enim izmed dveh najbolje uvrščenih tretjih ekip v skupinah.

Za zdaj v skupini B najbolje kaže Italiji in Poljski, medtem ko v skupini C poteka troboj za prvo mesto med ZDA, Japonsko in Nemčijo.

Četrtfinalni dvoboji bodo v ponedeljek.

Pariz 2024, splošna
Sportal Kdaj bomo danes stiskali pesti za slovenske olimpijce?
Peter KAuzer
Sportal Peter Kauzer danes v boj za najvišja mesta
Ne spreglejte