Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2024,
16.35

Osveženo pred

2 uri, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Jadralna zveza Slovenije Samo Lozej olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Toni Vodišek

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 16.35

2 uri, 42 minut

Predsednik Jadralne zveze Slovenije (JZS) Samo Lozej

Prvi mož slovenskega jadranja: Toni Vodišek je mladi generaciji pokazal pot do uspeha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Samo Lozej | Samo Lozej je predsednik Jadralne zveze Slovenije. | Foto Nebojša Tejić/STA

Samo Lozej je predsednik Jadralne zveze Slovenije.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Jadralne zveze Slovenije (JZS) Samo Lozej je po osvojitvi srebrne medalje Tonija Vodiška na olimpijskih igrah v Franciji v formuli kite dejal, da so s tem v zvezi izpolnili napovedi pred igrami, obenem pa so stopili na pot pomladitve pred naslednjimi OI v Los Angelesu 2028.

Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret ubranila zlato, Patrik Divkovič obstal v osmini finala, Pia Babnik izgubila nekaj mest

"Prek televizijskega zaslona sem spremljal dogajanja v olimpijski marini v Marseillu. Ni se sicer vse izšlo, kot bi se lahko, toda Vodišek je osvojil srebro. To je velik dosežek. Šele četrtič v zgodovini slovenskega jadranja se ekipa v domovino vrača z olimpijsko medaljo," je uvodoma izpostavil Samo Lozej.

Po rednem delu tekmovanje je bil prvi Toni Vodišek, kar se je v boju za odličja na koncu izkazalo za odločilno, saj je v finale prinesel dve zmagi, eno pa Singapurec Maximilian Maeder, drugi v rednem delu in dvakratni zaporedni svetovni prvak.

Na zmagovalnem odru so se zvrstili predstavniki Slovenije, Avstrije in Singapurja. | Foto: Reuters Na zmagovalnem odru so se zvrstili predstavniki Slovenije, Avstrije in Singapurja. Foto: Reuters

"Škoda, da Vodišek ni uspel še enkrat zmagati, obenem pa tudi srebro ni bilo lahko osvojiti. Marsikaj se je dogajalo na regatnem polju in izven njega. A je Vodišek dokazal, da je zelo dober športnik, tudi psihično dovolj trden, da je uspešno prestal vse ovire," je ocenil Lozej.

Zmagal je Avstrijec Valentin Bontus, ki se je v finale prebil po polfinalni zmagi v skupini, v finalu pa je dobil vse tri plove. "Vse čestitke Bontusu, ki je dominiral zadnje tri dni na regatnem polju. Obenem pa Vodišek ni podlegel pritisku, ki so ga izvajali tekmeci, ki so zaradi njegove prednosti iskali priložnost, da ga oslabijo," je povedal predsednik JZS. Napovedal je, da si je Vodišek ne le tlakoval pot do naslednjih OI v Los Angelesu, ampak je tudi mladi generaciji naših jadralcev na teh OI pokazal pot do uspeha.

Toni Vodišek želi braniti slovenske barve tudi na naslednjih olimpijskih igrah, ki jih bo leta 2028 gostil Los Angeles. | Foto: Anže Malovrh/STA Toni Vodišek želi braniti slovenske barve tudi na naslednjih olimpijskih igrah, ki jih bo leta 2028 gostil Los Angeles. Foto: Anže Malovrh/STA

"Imeli smo najštevilčnejšo jadralno ekipo po Atenah pred dvema desetletjema, skoraj vsi so zelo mladi. Razen posadke v mešanem razredi 470 smo imeli na igrah v francoski prestolnici generacijo ne le za naslednje OI, ampak tudi za kakšno naprej. Zagotovo je ta olimpijska preizkušnja mnogim vlila dodatno energijo, da splača nadaljevati s trdim delom. Zagotovo pa bo zveza Vodišku in ostalim nudila pomoč tudi v prihodnje. Upam samo, da bomo sklenili dogovore s pokrovitelji zveze za naslednje obdobje," si je zaželel Lozej.

Janja Garnbret
Sportal Čustvena olimpijska prvakinja Janja Garnbret: Danes sem že trikrat jokala
Toni Vodišek, Rajko Vodišek
Sportal Rajko Vodišek in njegov sin Toni že pogledujeta v Los Angeles #video
Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Vodišek srebrn, Vedenejeva šesta, rokometaši za bron, Pia Babnik nazadovala
Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Čestitke za Vodiška so deževale z vseh strani, oglasila se je tudi predsednica
Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Olimpijski podprvak Toni Vodišek je izpolnil obljubo
Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Kondicijski trener Tonija Vodiška: Sem kar obležal od stresa, še Toni je shujšal
Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Toni Vodišek osvojil srebrno medaljo na olimpijskih igrah
Ne spreglejte