SiolNET. Sportal Olimpizem
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Thomas Bach

Prvi mož MOK zanikal špekulacije okoli olimpijskih iger 2021

0,03

termometer

Thomas Bach
Thomas Bach je zavrnil špekulacije, ki se pojavljajo v javnosti. Foto: Reuters

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je na videokonferenci potrdil zavezo olimpijskega gibanja, da olimpijske igre v Tokiu, zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene na naslednje leto, pripravijo med 23. julijem in 8. avgustom 2021. "Drugo so špekulacije, s katerimi se ne ukvarjamo," je dejal predsednik Moka Thomas Bach.

"Nihče ne ve, kakšen bo jutri. Na marsikateri odgovor o tem, kakšen bo svet po pandemiji, tudi kdaj se bo ta v resnici končala, bomo morali še počakati. Delamo na uspehu OI v Tokiu z začetkom 23. julija 2021. Ta čas ne razpravljamo o nobenih drugih možnostih, vse drugo so zgolj špekulacije," je Bach odgovoril na vprašanje, ali v primeru nove krize obstaja možnost, da bi OI iz Japonske prestavili v kakšno drugo državo ali morebiti celo ponovno prestavili še za eno leto.

Nemški športni funkcionar je na novinarski konferenci po seji IO Moka izpostavil tudi pomen krčenja stroškov in varčevanja pri izvedbi iger naslednje leto. Mok je zato že vzpostavil denarni premostitveni sklad v višini 800 milijonov ameriških dolarjev oziroma 740 milijonov evrov.

Od tega bodo 600 milijonov evrov namenili za dodatne stroške Moka za organizacijo iger v Tokiu, mednarodnim športnim zvezam in nacionalnim olimpijskim komitejem pa 140 milijonov evrov pomoči.

"Pri izvedbi iger tesno sodelujemo z japonskimi organizatorji. Vsi bomo morali kaj žrtvovati, da znižamo stroške, obenem pa ohranimo visoko raven tekmovanj ter zagotovimo varnost vsem udeležencem iger. Vse ostalo je na mizi, da poskrbimo tudi za finančno vzdržne igre. Za to si prizadeva posebna delovna skupina, ustanovljena zgolj za reorganizacijo iger, in ta bo v iskanju možnih prihrankov poiskala vsako možnost," je zagotovil Bach.

Mok bo v kratkem podaljšal pogodbo o sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo. "WHO se je izkazala za izjemno pomembno v tej zdravstveni krizi, največji v svetu po drugi svetovni vojni. Tako smo in bomo mnoge odločitve sprejeli po njihovih priporočilih in nasvetih. Kar se gledalcev na OI tiče, to bo odvisno od razvoja dogodkov. Dve leti in dva meseca je še do OI in je še prezgodaj za končne zaključke."

Tokio 2021 Foto: Reuters

Med kandidati za člane Moka tudi nekdanja hrvaška predsednica

Izvršni odbor je na današnji seji potrdil seznam petih kandidatov za člane Moka, ki jih bo izbirala generalna skupščina Moka na video konferenci 17. julija. Med njimi je tudi nekdanja predsednica Hrvaške (2015-2020) Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović je ena od štirih predlaganih za posamično članstvo, le Britanec Sebastian Coe bi položaj zasedel po funkciji, ker je predsednik Svetovne atletike.

Na seznamu peterice so še Kubanka Maria de la Caridad Colon Ruenes, Saudska princesa Reema Bandar Al-Saud in Mongolec Battushig Batbold.

Želijo varnost za vse udeležence

"OI želimo pripraviti v varnem okolju za vse udeležence, kot je bilo določeno že marca. Kriza je povezala vse na osnovi velike solidarnosti v olimpijski družini in širše med vsemi, ki so vpleteni v pripravo iger. Prva naloga ekipe bo zagotovitev namestitev za reprezentance v olimpijski vasi, mnoga stanovanja tam so bila namreč že oddana," je dodal Bach.

Ne le OI, tudi druga velika športna tekmovanja so prestavljena na naslednje leto. Za večino športov ni bojazni, da bi prišlo do križanja novih terminov s časom, v katerem so prihodnje leto predvidene OI.

Lahko pa bo se to zgodilo v profesionalnih ameriških ligah, pri tem bi bila najbolj na udaru košarka, saj bi v primeru križanja terminov s severnoameriško košarkarsko ligo NBA ZDA na tekmovanje poslali drugorazredno ekipo, osiromašene pa bi bile tudi druge reprezentance, tudi morebiti slovenska.

Luka Dončić Lebron James Foto: Getty Images

Kaj pa liga NBA?

Bach je dejal, da Mok z NBA nima neposrednih stikov. "Ima pa jih Mednarodna košarkarska zveza (Fiba), ki sodeluje z NBA in obe strani sta zainteresirani, da se ne bi pokrivali datumi tekmovanja NBA z OI."

Predsednik Moka je o globalnih socialnih in družbenih spremembah, ki se oblikujejo zaradi novega koronavirusa, izpostavil, da se družba sedaj bolj kot kadarkoli zaveda zdravstvenih vidikov in vloge teh organizacij.

"Zdravje je res na prvem mestu. Družba je ta čas tudi bolj osredotočena na osnovne življenjske stvari. Mok se bo moral pri pripravi OI in tudi drugače s tem soočiti, torej gledati na osnovne stvari, na osnovno olimpijsko poslanstvo in ideale. Na enotnost, da pride v času OI vse človeštvo ponovno skupaj. Igre bodo tako postale še bolj pomembne, saj bomo na ta način še posebej izpostavili pomen športa v prizadevanjih za skupno dobro človeške družbe kot celote," je ocenil Bach.

Thomas Bach Sportal Bach: OI v Tokiu so naša luč na koncu predora Thomas Bach Sportal Bach zanikal, da je bila preložitev OI 2020 prepozna, veliki dodatni stroški Teja Belak Sportal Belakova prejela odlično novico v boju za OI Teja Belak Sportal Belakova še v igri, Bertoncelj si je že zaprl vrata na OI olimpijske igre Tokio Sportal Bodo olimpijske igre v Tokiu na sporedu prihodnje leto poleti?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin