Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2024,
23.25

Osveženo pred

35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,42
Ana Gros Benjamin Savšek Pariz OI rezultati odprtje olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2024, 23.25

35 minut

Pariz 2024, slavnostno odprtje olimpijskih iger Pariz 2024

Olimpijske igre so odprte, ogenj na balonu poletel v nebo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,42
PAriz 2024 otvoritev olimpijske igre | Olimpijski ogenj sta prižgala Marie-Jose Perec in Teddy Riner. | Foto Reuters

Olimpijski ogenj sta prižgala Marie-Jose Perec in Teddy Riner.

Foto: Reuters

Takšnega odprtja v zgodovini olimpijskih iger še ni bilo, ni bil na stadionu, temveč na reki Seni. Začelo se je ob 19.30. Slavnosti se je udeležilo 58 slovenskih športnikov. Zastavonoši slovenske odprave sta bila kapetanka rokometne reprezentance Ana Gros in zlati kanuist iz Tokia Benjamin Savšek. Barka s Slovenci je do trga Trocadero priplula malo pred 22. uro. Olimpijske igre je ob 22.54 uradno odprl francoski predsednik Emmanuel Macron. Sledil je še prižig olimpijskega ognja, med zadnjimi nosilci so bili Zinedine Zidane, Rafael Nadal, Carl Lewis, Serena Williams, Nadia Comaneci, Amelie Mauresmo, Tony Parker in najstarejši francoski olimpijec Charles Coste, ki ima 100 let. V ognjeni inštalaciji v obliki toplozračnega balona sta ob 23.23 olimpijski ogenj prižgala Marie-Jose Perec in Teddy Riner. Otvoritev je z glasbenim nastopom pod Eifflovim stolpom sklenila Celine Dion. Čaru štiriurne prireditve ni vzel niti dež, ki je zbrane premočil do kože.

Pariz 2024, splošna
Sportal Kdaj bomo stiskali pesti za slovenske olimpijce?

Tudi dež ni vzel čara slavnostne otvoritve v Parizu (foto: Reuters):

Fotogalerija
1
 / 34

Po reki Seni. | Foto: Reuters Po reki Seni. Foto: Reuters Prireditelji pariških iger so podrobnosti slavnostnega odprtja dobro skrivali, rdeča nit spektakla, ki si ga je zamislil gledališki režiser Thomas Jolly, ta je znan predvsem po svojem rock-opera muzikalu Starmania, je bila ljubezen in raznolikost. Odprtje si je namesto na osrednjem olimpijskem stadionu, kot je bila tradicija, režiser zamislil na in ob reki Seni, kar se sklada s sloganom dogodka Games Wide Open (Igre odprtih vrat). Ta ponazarja namen gostiteljev, da igre pripeljejo v osrčje francoske prestolnice.

Deževen večer v Parizu in sprevod olimpijcev na ladjicah po reki Seni. | Foto: Reuters Deževen večer v Parizu in sprevod olimpijcev na ladjicah po reki Seni. Foto: Reuters

Igre je v že trdi temi odprl francoski predsednik Emmanuel Macron. Pred tem je športnike nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. ki je v svoj govor vpletel upanje na boljše politične razmere v svetu. Kot je dejal, so vsi skupaj del dogodka, ki združuje svet v miru. "V svetu, ki ga razdirajo vojne in konflikti, se lahko zahvaljujoč tej solidarnosti nocoj vsi združimo," je dejal. Sledila sta olimpijska prisega in prižig olimpijskega ognja. Slednje so organizatorji zaupali nekdanji tekačici na 400 metrov Marie-Jose Perec ter judoistu Teddyju Rinerju, ki bo Francijo zastopal tudi na teh igrah.

Štiri ure po začetku slovesnosti je v nebo poletel balon z olimpijskih ognjem. | Foto: Reuters Štiri ure po začetku slovesnosti je v nebo poletel balon z olimpijskih ognjem. Foto: Reuters

Deževni petek v Parizu. | Foto: Reuters Deževni petek v Parizu. Foto: Reuters Odprtje je bilo razdeljeno na 12 delov, nastopilo pa je okoli tri tisoč plesalcev, pevcev in drugih, ki je občinstvo zabavalo z obeh bregov reke, na mostovih in v bližini lokalnih znamenitosti. Del slovesnosti je bil tudi poklon notredamski katedrali, ki je bila močno poškodovana v požaru leta 2019, njena restavracija pa je trenutno v sklepni fazi.

Dolge vrste za vstop na tribune. | Foto: Reuters Dolge vrste za vstop na tribune. Foto: Reuters Med šest in sedem tisoč športnikov, ki predstavljajo 206 nacionalnih olimpijskih komitejev, je z okoli 85 plovili preplulo šestkilometrski olimpijski pas na reki, ki se razteza od mostu Austerlitz do Eifflovega stolpa. Občinstvo si je dogodek lahko ogledalo s posebej za to priložnost zgrajenih tribun, kjer so cene vstopnic segle vse do 2.700 evrov, navdušenci pa bodo odprtje lahko spremljali tudi brezplačno z obrežij reke. Zaradi poostrenih varnostnih ukrepov so bile dolge vrste za vstop na tribune. Prireditev je nekoliko pokvarilo samo slabo vreme z dežjem.

Samo poglejte te dolge vrste za vstop na odprtje iger (vir: Reuters):

Žan Luka Zelko Anita Horvat
Sportal Zaroka slovenskih olimpijcev na odprtju iger

Slovenski športniki so iz olimpijske vasi odšli ob 17.20, na ladjico, ki so si jo delili s Slovaško in Somalijo, so se vkrcali ob 19.30, začetek plovbe pa je bil ob 20. uri. Se je pa na barki zgodil veseli dogodek: jadralec Žan Luka Zelko je za roko zaprosil atletinjo Anito Horvat. Rekla je ja. Pred kamerami svetovnih televizij so se pokazali 15 minut do pred 22.uro. Malo pred deseto zvečer se je po več kot dveh urah - vmes so bili še glasbeni nastopi - sklenil "mimohod" športnikov oziroma držav udeleženk. 

Na čelu parade je bila že po tradiciji grška olimpijska odprava, zadnje mesto je pripadlo gostiteljem Francozom. Preostale delegacije so se zvrstile po francoskem abecednem redu držav. Slovenski športniki so na ladjici prispeli skupaj s olimpijci Slovaške in Somalije.

Nekateri izmed športnikov, med njimi je tudi kanuist Benjamin Savšek, bodo z otvoritve proti olimpijski vasi odšli že pred koncem, takoj po 22. uri, medtem ko so imeli ostali odhod proti olimpijski vasi ob 23.45. Branilec zlatega odličja iz Tokia ima namreč že v soboto ob 15. uri prvo kvalifikacijsko vožnjo. Med manjkajočimi na otvoritvi pa so bili rokometaši in judoistka Maruša Štangar, ki jih v soboto že dopoldne čakajo prve olimpijske preizkušnje.

Benjamin Savšek je pripravljen na svoj olimpijski nastop (vir: STA):

Robert Golob, Franjo Bobinac
Novice Golob: Slovenska hiša bo v ponos vsem

Na odprtju tudi voditelji držav

Na odprtju je bilo tudi okoli 120 voditeljev držav in članov kraljevih družin. Slovenijo je zastopala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se bo ob robu iger srečala še s slovaškim in portugalskim predsednikom, Petrom Pellegrinijem in Marcelom Rebelom de Souso. Tudi slovenski premier Robert Golob se je udeležil slovesnosti. Golob bo med bivanjem v Franciji obiskal tudi Slovensko hišo in se udeležil delovnega kosila s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Franjem Bobincem. Obisk bo sklenil v soboto z ogledom rokometne tekme med moškima reprezentancama Slovenije in Španije.

Lucija Hribar
Sportal Lucija Hribar, osamljena telovadka na svojih prvih igrah
Uroš Zorman
Sportal Drugačne olimpijske igre Uroša Zormana
Eugenia Bujak
Sportal Eugenia Bujak: Želim si odpeljati življenjski kronometer
Maruša Štangar
Sportal Maruša Štangar: V tekmo grem lahko sproščeno
Gorazd Penko
Sportal Gorazd Penko o primeru Urške Žigart: Tega sem že vajen
Peter KAuzer
Sportal Peter Kauzer ugotavlja, da se je veliko spremenilo #video
Katja Fain
Sportal Katja Fain: Bazen v Parizu je nekoliko plitkejši
Tadej Pogačar Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik: Tadejeva odločitev me je malo presenetila
Ne spreglejte