Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2024,
17.35

Osveženo pred

1 ura, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
olimpijske igre športniki Matjaž Han Franjo Bobinac Robert Golob Slovenska hiša Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2024, 17.35

1 ura, 45 minut

Golob: Slovenska hiša bo v ponos vsem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
Robert Golob, Franjo Bobinac | Bobinac je Golobu ob obisku hiše izročil protokolarno darilo Olimpijskega komiteja Slovenije – srebrnik s podobo Leona Štuklja, ikone slovenskega olimpizma, ki je v Parizu pred stotimi leti osvojil dve zlati olimpijski kolajni. | Foto Flickr profil vlade RS

Bobinac je Golobu ob obisku hiše izročil protokolarno darilo Olimpijskega komiteja Slovenije – srebrnik s podobo Leona Štuklja, ikone slovenskega olimpizma, ki je v Parizu pred stotimi leti osvojil dve zlati olimpijski kolajni.

Foto: Flickr profil vlade RS

Slovensko hišo v Parizu, ki bo v času olimpijskih iger namenjena promociji Slovenije, je danes obiskal predsednik vlade Robert Golob. Kot je dejal, jo bodo s ponosom predstavljali tujcem z vsega sveta, tako športnikom kot nešportnikom in vsem, ki jih bo zanimala. Uradno bodo Slovensko hišo, ki stoji v pariškem parku La Villette, odprli v soboto.

Golob je povedal, da je Slovenija izjemna dežela, ki nima samo izjemne narave, pač pa tudi izjemne športnice in športnike. Verjame, da bomo nanje v prihodnjih dneh zelo ponosni. Ob tem je izrazil čestitke Olimpijskemu komiteju Slovenije ter vsem partnerjem in sodelavcem, ki so sodelovali pri pripravi Slovenske hiše.

Dodal je, da je vlada soglasno podprla idejo o Slovenski hiši. "Soglasni smo bili, da moramo v Parizu to priložnost maksimalno izkoristiti, ne samo zato, da bi dobili čim več medalj, ampak da pustimo čim večji pečat," je pozval.

Športniki prehitro utonejo v pozabo

Po njegovih besedah smo velikokrat ponosni na športnike, ko ti osvajajo medalje, po mesecu ali dveh pa nanje pozabimo. "Osrednja tema pogovorov s predsednikom olimpijskega komiteja je bila, kako se s spremembo zakonodaje na davčnem in pokojninskem področju približati potrebam, ki jih imajo športniki po koncu kariere," je povedal. S predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Franjem Bobincem se bo vlada na to temo ponovno srečala septembra.

Popoldan se bo Golob srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in se mu med drugim zahvalil za podporo pri investiciji v proizvodnjo novega električnega twinga v Novem mestu. "Brez predsednika Macrona tega podpisa ne bi bilo in tudi zato sem tukaj v Parizu – da se mu osebno zahvalim za njegovo pomoč na tem področju," je ob obisku Slovenske hiše še povedal Golob.

Premier je sicer v Pariz, kjer se bo v soboto udeležil tudi odprtja Slovenske hiše ter si ogledal nekaj olimpijskih tekmovanj, v nasprotju z napovedmi iz njegovega kabineta prispel brez spremljevalke Tine Gaber. Po poročanju POP TV naj bi Gabrova odhod v Pariz odpovedala v zadnjem trenutku, vzrok pa ni znan.

Šport in prepoznavnost države

Slovensko hišo je obiskal tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki se je prav tako zahvalil slovenskim športnicam in športnikom ter olimpijskemu komiteju, da se lahko srečujejo na tako velikih in pomembnih tekmovanjih. Šport je Sloveniji odpiral vrata v svet in jo delal prepoznavno, je dejal ter ocenil, da je Slovenska hiša v Parizu fenomen, ker se jo zaradi prepoznavnih znakov in zelene barve hitro opazi.

Slovensko hišo je obiskal tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki se je prav tako zahvalil slovenskim športnicam in športnikom ter olimpijskemu komiteju, da se lahko srečujejo na tako velikih in pomembnih tekmovanjih.  | Foto: Flickr profil vlade RS Slovensko hišo je obiskal tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki se je prav tako zahvalil slovenskim športnicam in športnikom ter olimpijskemu komiteju, da se lahko srečujejo na tako velikih in pomembnih tekmovanjih. Foto: Flickr profil vlade RS "Verjamem, da je poleg medalj, ki niso najpomembnejše, poleg dobrih rezultatov športnikov, pomembno, kako promoviramo Slovenijo. In če jo lahko promoviramo prek športa, ki združuje ljudi, smo ljudje najboljši," je povedal Han. Dodal je, da se bo trudil, da bo vlada dala športu veljavo, ki si jo zasluži.

V Slovenski hiši je zbrane nagovoril tudi Bobinac in dejal, da je hiša izjemna priložnost za proslavitev športa in predstavitev Slovenije. V njej bodo med olimpijskimi igrami med drugim organizirali dogodke o enakopravnosti žensk, drugi karieri športnikov, trajnosti in zelenem prehodu z različnimi gosti.

Prepričan je, da je šport vrhunski ambasador naše države in da so športniki tisti, od katerih se lahko odrasli veliko naučijo o vztrajnosti, odločnosti in ekipnem delu. Ob tem je pozval navijače iz Slovenije, naj jih čim več pride v Pariz.

Stota obletnica Štukljevih medalj

Bobinac je Golobu ob obisku hiše izročil protokolarno darilo Olimpijskega komiteja Slovenije – srebrnik s podobo Leona Štuklja, ikono slovenskega olimpizma, ki je v Parizu pred stotimi leti osvojil dve zlati olimpijski kolajni.

Slovenska hiša bo v času olimpijskih iger, med 27. julijem in 11. avgustom, informacijsko, predstavitveno in prireditveno središče Slovenije za francosko in svetovno javnost. V parku La Villette so tudi hiše nekaterih drugih nacionalnih olimpijskih komitejev, prav tako je tam največja uradna navijaška cona.

Ne spreglejte