Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
16.51

Osveženo pred

26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,26
Nina Kostanjšek Isak Žvegelj Jan Tratnik Urša Pintar Eugenia Bujak Maruša Štangar slovenska rokometna reprezentanca Benjamin Savšek Eva Terčelj Pariz 2024 Pariz 2024 OI rezultati olimpijske igre

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 16.51

26 minut

Olimpijske igre, Pariz, 27. julij

Tratnik je imel težave s kolesom, Bujakova 16. na kronometru, Kostanjškova v četrtfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,26
Pariz 2024 rokomet Slovenija Španija | Slovenski rokometaši so prvo tekmo olimpijskih iger odigrali proti španski izbrani vrsti in izgubili. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenski rokometaši so prvo tekmo olimpijskih iger odigrali proti španski izbrani vrsti in izgubili.

Foto: www.alesfevzer.com

Vrhunec za slovenske ljubitelje športa je bil prvi uradni dan OI že ob devetih dopoldne, ko je moška rokometna reprezentanca na prvi tekmi z 22:25 izgubila s Španci. Veslačica Nina Kostanjšek se je v kvalifikacijah enojca neposredno uvrstila v četrtfinale, skifist Isak Žvegej pa mora v nedeljski repasaž. Po prvi borbi je z igrami končala judoistka Maruša Štangar. Eugenia Bujak je na kronometru zasedla 16. mesto, Urša Pintar pa 31. Na delu so še Jan Tratnik, ki je imel na kronometru težave s kolesom ter Eva Terčelj in Benjamin Savšek, ki se borita v kvalifikacijah kajaka in kanuja. Zaradi slabega vremena so prestavljeni nekateri teniški dvoboji, odpovedano pa rolkanje.

Pariz 2024 otvoritev olimpijski ogenj
Sportal Olimpijske igre so odprte, ogenj na balonu poletel v nebo #foto

Moška rokometna reprezentanca je na tekmi uvodnega kroga izgubila proti Španiji z 22:25 (11:8). V slovenski ekipi je bil na dopoldanski tekmi najučinkovitejši Dean Bombač s petimi goli. Tilen Kodrin je prispeval štiri, Kristjan Horžen pa tri. Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana se bodo v ponedeljek pomerili s Hrvaško, sosedski obračun se bo začel ob 11. uri. 

Bujakova 16., zmaga Avstralki

Danes so se za prva odličja borili kolesarji in kolesarke v kronometru. Do zlate kolajne je v deževnih razmerah zanesljivo prišla Avstralka Grace Brown. Slovenske barve sta branili Eugenia Bujak, ki je zasedla 16. mesto, in Urša Pintar, ki je bila 31. 

Pravkar poteka se moška dirka, edini slovenski predstavnik v moški vožnji na čas Jan Tratnik, se je na progo podal kot drugi. Med vožnjo je moral zaradi zlomljenega pedala menjati kolo, v cilju pa je zabeležil čas 39:38.12. Sedaj se vrača domov, kjer se bo v miru pripravljal na sobotno cestno dirko. V prvi izjavi za RTV Slovenija je po dirki dejal, da je po težavah s kolesom izgubil ritem, nato pa tudi telo in glava nista bila več prava in da na žalost ni bil njegov dan.

Kostanjškova v četrtfinale, Žvegelj v repasaž

Isak Žvegelj | Foto: www.alesfevzer.com Isak Žvegelj Foto: www.alesfevzer.com Slovenski veslač v skifu Isak Žvegelj je v predtekmovalni skupini zasedel četrto mesto in bo v nedeljo nastopil v repasažu. V kvalifikacijski skupini 2 so se pred Žvegljem uvrstili Romun Miahi Chiruta, Hrvat Damir Martin in Litovec Giedrius Bieliauskas. V četrtfinale so se neposredno uvrstili najboljši trije veslači. Slovenski veslači so se sicer na olimpijske igre vrnili po 12 letih (na prejšnjih dveh nismo imeli niti enega tekmovalca).

Nina Kostanjšek se je neposredno uvrstila v četrtfinale. | Foto: www.alesfevzer.com Nina Kostanjšek se je neposredno uvrstila v četrtfinale. Foto: www.alesfevzer.com

Je pa to uspelo Nini Kostanjšek v enojcu, ko je v drugi skupini zasedla tretje mesto. Pred njo sta bili Nizozemka Karolien Florijn in Švicarka Aurelia-Maxima Katharina Janzen. V drugem delu proge je prehitela Filipinko Joanie Delgaco in se tako izognila repasažu. Četrtfinale bo na programu v torek, 30. julija, ob 9.30.

Maruša Štangar v solzah  Maruša Štangar je v prvi borbi izgubila z Milico Nikolić. | Foto: Reuters Maruša Štangar je v prvi borbi izgubila z Milico Nikolić. Foto: Reuters

To soboto slovenskih nastopov ne manjka. Med judoisti je prva na tatamije stopila Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg, a izgubila in tako končala nastope v Parizu že po prvem dvoboju. Slovenka je sicer bolje začela dvoboj, a točke ni osvojila. Izpadla je po vazariju Srbkinje Milice Nikolić. In to v zadnji minuti borbe, tako da ni več imela prave možnosti za izenačenje. Ni mogla zadržati solz razočaranja.

Slovenske plavalke 14. v štafeti 4 x 100 metrov prosto

Slovenske plavalke Neža Klančar, Janja Šegel, Katja Fain in Tjaša Pintar so v kvalifikacijah v štafeti 4 x 100 metrov prosto s časom 3:41,29 zasedle 14. mesto in se niso prebile v veliki finale. Za Fainovo, Šeglovo in Pintarjevo je bila štafetna preizkušnja edina disciplina na igrah, Klančarjeva pa bo v Parizu plavala še na 50 in 100 m prosto.

Podeljenih bo 14 kompletov kolajn

Yuting Huang in Lihao Sheng sta dobila prvo olimpijsko zlato v Parizu. | Foto: Reuters Yuting Huang in Lihao Sheng sta dobila prvo olimpijsko zlato v Parizu. Foto: Reuters

Kitajska strelka Yuting Huang in strelec Lihao Sheng sta dobitnika prve zlate olimpijske kolajne v Parizu. Na finalni mešani ekipni preizkušnji v disciplini zračna puška 10 metrov je kitajska naveza premagala južnokorejsko kombinacijo Jihyeon Keum-Hajun Park s 16:12. Kitajki skakalki v vodo Yani Chang in Yiwen Chen sta zbrali 337,68 točke in sta s tem osvojili zlato v sinhronih skokih s trimetrske deske. 

V judu bodo poleg žensk nastopili tudi moški v kategoriji do 60 kg. Poleg ženskega sledi tudi moški finale plavalcev na 4 x 100 m prosto, še prej bosta na vrsti finala na 400 m prosto v ženski in moški konkurenci. Dvoboje bodo končali ragbisti, v sabljanju (meč in sablja) in strelstvu (zračna puška 10 m, mešane ekipe).

Pariz 2024 košarka Avstralija Španija  Jack McVeigh
Sportal Kakšen začetek košarkarskega turnirja: poraz evropskih prvakov, svetovni prvaki niso dopustili presenečenja
Tadej Pogačar Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik: Tadejeva odločitev me je malo presenetila

Pariz 2024, 27. julij, slovenski nastopi:

Kolesarstvo
vožnja na čas, ženske (Eugenia Bujak 16., Urša Pintar 31.)
16.34 vožnja na čas, moški (Jan Tratnik)

Predtekmovanja:
Judo:

do 48 kg, 1. krog, ženske (Maruša Štangar)

Kajak/kanu - slalom na divjih vodah:
15.00: C-1, kvalifikacije, 1. vožnja, moški (Benjamin Savšek)
15.50: K-1, kvalifikacije, 1. vožnja, ženske (Eva Terčelj)
17.10: C-1, kvalifikacije, 2. vožnja, moški (Benjamin Savšek)
18.00: K-1, kvalifikacije, 2. vožnja, ženske (Eva Terčelj)

Plavanje:
4 x 100 m prosto, kvalifikacije, ženske (Neža Klančar, Janja Šegel, Katja Fain, Tjaša Pintar)

Rokomet:
Skupina A, 1. krog, moški:
Španija - Slovenija

Veslanje:
enojec, kvalifikacije, moški (Isak Žvegelj) - v repasaž
enojec, kvalifikacije, ženske (Nina Kostanjšek) - uvrstitev v četrtfinale

Končne odločitve (14):

Judo
17.38 do 48 kg, finale, ženske
18.09 do 60 kg, finale, moški

Kolesarstvo
vožnja na čas, ženske Eugenia Bujak, Urša Pintar
16.34 vožnja na čas, moški Jan Tratnik

Plavanje
20.42 400 m prosto, finale, moški
 20.55 400 m prosto, finale, ženske
21.37 4 x 100 m prosto, finale, ženske
21.50 4 x 100 m prosto, finale, moški

Ragbi 7
19.45 finale, moški

Rolkanje
ulično, finale, moški - prestavljeno zaradi dežja

Sabljanje
 21.30 meč, posamično, finale, ženske
21.55 sablja, posamično, finale, moški

Skoki v vodo
11.00 sinhrono, deska 3 m, ženske

Strelstvo          
zračna puška 10 m, finale, mešane ekipe

Lucija Hribar
Sportal Lucija Hribar, osamljena telovadka na svojih prvih igrah
Eugenia Bujak
Sportal Eugenia Bujak: Želim si odpeljati življenjski kronometer
Maruša Štangar
Sportal Maruša Štangar: V tekmo grem lahko sproščeno
Gorazd Penko
Sportal Gorazd Penko o primeru Urške Žigart: Tega sem že vajen
Peter KAuzer
Sportal Peter Kauzer ugotavlja, da se je veliko spremenilo #video
Katja Fain
Sportal Katja Fain: Bazen v Parizu je nekoliko plitkejši
Ne spreglejte