Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
13.08

Osveženo pred

4 ure, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Maruša Štangar olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 13.08

4 ure, 10 minut

Judo, Pariz 2024

Judoistka Maruša Štangar je že končala nastope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Maruša Štangar | Maruša Štangar | Foto www.alesfevzer.com

Maruša Štangar

Foto: www.alesfevzer.com

Prvi slovenski nastop na olimpijskih igrah v Parizu je opravila tudi judoistična ekipa, Maruša Štangar je v kategoriji do 48 kilogramov izgubila prvi dvoboj in končala nastope na igrah. Boljša je bila šesta nosilka Milica Nikolić iz Srbije. Ta je v začetku zadnje minute prišla do vazarija.

Slovenka je bolje začela dvoboj, a točke ni osvojila. Za morebitno izenačenje je šestindvajsetletni članici Olimpije zmanjkalo časa, pa tudi tekmica se je taktično dobro postavila v gard.

Devetindvajsetletna Milica Nikolić in Maruša Štangar se poznata s skupnih priprav in tekem. Štangarjeva še vedno vodi s 7:6 v zmagah, boljša je bila tudi na EP v Minsku v tekmi za bron leta 2019. Prav ta uvrstitev na tekmovanju v okviru evropskih iger v Belorusiji je tudi največji uspeh slovenske predstavnice doslej.

"Z Milico se dobro poznava, vedno sva si blizu in enkrat zmaga ena, drugič druga. Borba ni bila slaba, a naredila sem usodno napako in seveda sem razočarana nad izidom. Tako se je izšlo, to je šport," je po tekmi povedala tekmovalka Olimpije, ki je na igrah v Tokiu pred tremi leti zmagala v predtekmovanju in danes želela še dlje. Vrata v četrtfinale so bila glede na žreb ob zmagi v prvem krogu na stežaj odprta.

O napaki pa je dodala: "Roko sem v akciji postavila v napačen položaj, grabila preveč od zgoraj in to je izkoristila. V taki borbi, kjer se tekmovalki tako dobro poznata, gre za to, da unovčiš svoj judo. Take borbe ne odloča obsežna priprava. V prvi vrsti odločajo dnevna forma, fizična pripravljenost, trenutno stanje poškodb, napake, seveda pa vsaka premisli pri sebi, kaj ji je uspevalo bolje v prejšnjih dvobojih in kaj ne."

Po tekmi jo je potolažila tudi starejša sestra Anja, ki je v Pariz pripotovala kot partnerica za sparing. "Ogromno mi pomeni, da je z mano tukaj in tudi na drugih tekmah. Lahko se skupaj veseliva ali pa tudi zjočeva, če je treba." A tudi Anja Štangar se po vrsti zdravstvenih težav še vedno pripravlja na velika tekmovanja, pred vrnitvijo na najvišjo raven pa dodaja: "Bomo videli. V življenju je najpomembnejše, da počneš stvari, v katerih uživaš."

Na igrah je skupaj pet slovenskih judoistk in judoist. Najvišje kotira Andreja Leški, ki jo v torek čaka tekmovanje v kategoriji do 63 kilogramov. Lani je osvojila kolajni na svetovnem prvenstvu, na zmagovalnem odru lani in letos je bila tudi na evropskem prvenstvu.

Nastopile bodo še Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov, z 32 leti najizkušenejša v slovenskem taboru Anka Pogačnik (do 70 kg), najmlajša v slovenski vrsti, 23-letna Meka Lobnik (do 78 kg), ter v odprti moški kategoriji nad 100 kilogramov Enej Marinič.

Preberite še:

Pariz 2024 košarka Avstralija Španija  Jack McVeigh
Sportal Kakšen začetek košarkarskega turnirja: poraz evropskih prvakov, svetovni prvaki niso dopustili presenečenja
Pariz 2024 rokomet Slovenija Španija
Sportal Jeza in razočaranje v slovenskem taboru
Francoske železnice
Novice Po napadih na omrežje spet vozi sedemdeset odstotkov francoskih hitrih vlakov
Ne spreglejte