Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2024,
23.00

Osveženo pred

15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,22
Ana Belac Pia Babnik Pia Babnik slovenska rokometna reprezentanca OI rezultati olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Tina Šutej Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 23.00

15 minut

Olimpijske igre, Pariz 2024, 7. avgust

Čeh četrti, Vodišek v finale kot vodilni, rokometaši v polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,22
Pariz 2024 atletika Kristjan Čeh | Bo Kristjan Čeh nadgradil slovensko bero medalj? | Foto Reuters

Bo Kristjan Čeh nadgradil slovensko bero medalj?

Foto: Reuters

Slovenija ostaja pri eni kolajni s pariških iger. Kristjan Čeh je v metu diska osvojil četrto mesto z 68,41 metra in bron zgrešil za 90 centimetrov. Tina Šutej je v finalu skoka s palico zasedla 19. mesto, preskočila je le začetno višino 4,40 metra. Kajtar Toni Vodišek zaradi brezvetrja ni tekmoval, se je pa v četrtkov finale uvrstil kot vodilni. Ob koncu dneva pa so na vrsto prišli še rokometaši, kiso za zgodovinski polfinale s 33:28 premagali Norveško. Nastope na olimpijskih igrah sta začeli golfistki Pia Babnik in Ana Belac, končal pa jih je plezalec Luka Potočar.

Kristjan Čeh, Pariz 2024
Sportal Kristjan Čeh brez odličja, z olimpijskim rekordom presenetil Jamajčan

Atlet Kristjan Čeh je v finalu olimpijskih iger v metu diska osvojil četrto mesto z 68,41 metra in bron zgrešil za 90 centimetrov. Presenetljivo je zmagal 25-letni Jamajčan Roje Stona z olimpijskih rekordom 70,00 metrov. Drugi je bil litovski svetovni rekorder Mykolas Alekna z 69,97 metra, tretji Avstralec Matthew Denny (59,31 metra). Na olimpijskih igrah je Čeh nastopil drugič, pred tremi leti v Tokiu je zasedel peto mesto.

Na stadionu Stade de France je v finalu skoka s palico nastopila tudi Tina Šutej in tekmovanje končala na drugi višini 4,60, na kateri je bila trikrat neuspešna. Zasedla je končno 19. mesto, preskočila je le začetno višino 4,40 metra. Četrtič je nastopila na igraj ter tretjič v nizu v finalu. Zmagala je Avstralka Nina Kennedy, ki je preskočila je 4,90 metra.

Tina Šutej je v finalu skoka s palico zasedla 19. mesto, preskočila je le začetno višino 4,40 m. | Foto: Reuters Tina Šutej je v finalu skoka s palico zasedla 19. mesto, preskočila je le začetno višino 4,40 m. Foto: Reuters

Tina Šutej
Sportal Tina Šutej po razočaranju v solzah napovedala slovo

Vodišek brez kajtanja, kot prvi v finale

Toni Vodišek, OI | Foto: Reuters Foto: Reuters Toni Vodišek se je s prvim mestom uvrstil v četrtkov finale v formuli kite, saj v sredo ni bilo dovolj vetra v marini v Marseillu, kjer tekmujejo jadralci. Štiriindvajsetletnik je osvojil 12 točk, drugi Singapurec Maximilian Maeder, dvakratni zaporedni svetovni prvak, pa 15. A ima Koprčan prednost, saj bo finale začel z dvema točkama, Maeder pa z eno, kar pomeni, da mu za osvojitev zlata v četrtek zadostuje le ena zmaga.

Do zamenjave pa je prišlo na tretjem mestu. Italijanska ekipa se je uspešno pritožila nad manevrom Avstrijca Valentina Bontusa v šesti regati in Avstrijec je nazadoval na četrto mesto. Tako je zdaj tretji Italijan Riccardo Pianosi.

OI Pariz 2024, Toni Vodišek
Sportal Toni Vodišek neposredno v finale: Kolajna je že skoraj naša, gremo po zlato

Rokometaši zvečer za polfinale

Bodo rokometaši premagali Norvežane? | Foto: www.alesfevzer.com Bodo rokometaši premagali Norvežane? Foto: www.alesfevzer.com Moška rokometna reprezentanca je na stadionu Pierre Mauroy v Lillu odigrala četrtfinalno tekmo proti Norveški. In jo dobila s 33:28. V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Aleks Vlah z enajstimi in Blaž Janc z devetimi goli, V petkovem polfinalu se bo zdaj Slovenija pomerila z Dansko, ki je bila boljša od Švedske z 32:31.

Prva polfinalistka je postala španska reprezentanca, ki je po podaljšku z 29:28 premagala Egipt. Prav tako po podaljšku se je končal tudi dvoboj med Nemci in Francozi (35:34).

Olimpijski nastop so na igrišču Le Golf National v jugovzhodnem predmestju Pariza začele golfistke. Domače igrišče očitno najbolje pozna Francozinja Celine Boutier, ki je prvi dan končala s 65 udarci. Pia Babnik je s 74 udarci 30., Ana Belac pa po težavah na zadnji, 18. luknji s 77 udarci 46.

Nastope je končal plezalec Luka Potočar, ki se v paradni disciplini težavnosti na steni ni prebil v zgornji del smeri, tako da se mu ni uspelo prebiti v petkov finale. 

Pariz 2024 rokomet četrtfinale Slovenija Blaž Blagotinšek
Sportal Zgodovinsko: Slovenija je polfinalist! Silovito do obračuna z Dansko.

Delijo nove kolajne ...

Prvič so se na olimpijskih igrah za kolajne borili na tekmi mešanih parov v hoji na maratonski razdalji. Olimpijska prvaka sta postala Španca Alvaro Martin in Maria Perez. Američan Quincy Hall je novi olimpijski prvak v teku na 400 metrov. V finalu je slavil s časom 43,40.

Nizozemska jadralka Marit Bouwmeester je osvojila zlato medaljo v razredu ilca 6, v moški konkurenci je zlato kolajno ubranil Avstralec Matt Wearn. Kitajski dvigovalec uteži Li Fabin je s skupno dvignjenimi 310 kilogrami v kategoriji do 61 kilogramov ubranil naslov prvaka iz Tokia. Maročan Soufiane El Bakkali je s časom 8:06,05 ubranil naslov na 3000 metrov zapreke. 

Atletika, maratonska hoja, mešani pari: | Foto: Reuters Foto: Reuters

Plezalke so že opravile s hitrostno preizkušnjo, ki je letos prvič kot posamična disciplina na olimpijskih igrah. Največ veselja je prinesla v poljski tabor, olimpijska prvakinje je postala Aleksandra Miroslaw s časom 6,10 sekunde, kar je štiri stotinke počasnejše od svetovnega rekorda, ki ga je postavila v predtekmovanju.

Avstralija nadaljuje z uspehi v rolkanju na pariškem trgu Place de la Concorde. V disciplini park je zmago slavil olimpijski prvak iz Tokia Keegan Palmer in tako sledil 14-letni Arisi Trew, ki si je zlato v ženski konkurenci zagotovila dan prej. Avstralski kolesarji so 20 let po olimpijski zmagi v ekipnem zasledovanju znova osvojili zlato. V finalni vožnji so s povprečno hitrostjo 64,845 kilometrov na uro za več kot dve sekundi prehitelo srebrne Britance. Ameriške kolesarke pa so v ekipnem zasledovanju tesno ugnale srebrne Novozelandke. Kristen Faulkner, ena izmed štirih predstavnic ZDA, je tako po zmagi na cestni dirki slavila še na stezi.

Keegan Palmer je osvojil zlato kolajno v rolkanju. | Foto: Reuters Keegan Palmer je osvojil zlato kolajno v rolkanju. Foto: Reuters

Japonec Nao Kusaka je v finalnem boju v rokoborbi v grško-rimskem slogu do 77 kg s 5:2 premagal Kazahstanca Dameua Zadrajeva. V kategoriji do 97 kg je zlato medaljo osvojil Iranec Mohamahadi Saravi.  Ameriška rokoborka Sarah Ann Hildebrandt pa je v Parizu postala olimpijska prvakinja v rokoborbi prostega sloga do 50 kg. 

Ekipna preizkušnja v umetnostnem plavanju je v odsotnosti aktualnih olimpijskih prvakinj iz Rusije prinesla zlato Kitajkam, ki so bile najboljše tako v tehnični kot v prosti in akrobatski rutini. Tajka Panipak Wongpattanakit pa je uspešno obranila zlato medaljo iz Tokia v tekvondoju v kategoriji do 49 kg.

Luka Potočar
Sportal Luka Potočar na olimpijskem debiju brez bojev za kolajne

V odbojkarskem finalu Poljska in Francija

Na moškem odbojkarskem turnirju je Poljska v prvem polfinalu po preobratu s 3:2 premagala reprezentanco ZDA. Za Poljake je to drugi olimpijski finale po letu 1976. Neustavljivi Wilfredo Leon je pri Poljakih dosegel 26 točk. V finalu se bodo merili s Francijo, ki je Italijo premagala gladko s 3:0. Finale med Poljsko in Francijo bo v soboto, 10. avgusta ob 13. uri.

V polfinalu olimpijskega vaterpolskega turnirja za moške pa so po četrtfinalnih tekmah Hrvaška, Srbija, Madžarska in ZDA. V petek se bodo pomerili Srbi in Američani ter Hrvati in Madžari.

Pariz 2024 odbojka Poljska
Sportal Slovenski krvniki Poljaki v finale po preobratu, Francozi gladko s 3:0

Olimpijske igre, Pariz 2024, 7. avgust, slovenski nastopi

Atletika:
palica, ženske (Tina Šutej)
disk, moški (Kristjan Čeh)

Golf:
prvi krog, ženske (Ana Belac, Pia Babnik)

Jadranje:
Formula Kite, štirje plovi, moški (Toni Vodišek)

Rokomet:
četrtfinale, moški, Slovenija – Norveška

Športno plezanje:
kombinacija, težavnost, polfinale, moški (Luka Potočar)

Ne spreglejte