Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2024,
11.23

Osveženo pred

2 uri, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Luka Potočar

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 11.23

2 uri, 5 minut

Pariz 2024, športno plezanje (m)

Luka Potočar na olimpijskem debiju brez bojev za kolajne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Luka Potočar | Luka Potočar je končal nastope na olimpijskih igrah. | Foto Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Luka Potočar je končal nastope na olimpijskih igrah.

Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Slovenski športni plezalec Luka Potočar je danes končal nastope na poletnih olimpijskih igrah. Jeseničan se na olimpijskem debiju v plezalnem centru Le Bourget ni uvrstil v petkov finale najboljše osmerice in je s tem ostal brez bojev za odličja. V polfinalu je osvojil končno 16. mesto od 20 nastopajočih.

Potočar je za veliki uspeh poskrbel že z uvrstitvijo na olimpijske igre. Postal je prvi Slovenec v moški konkurenci na olimpijskih igrah v športnem plezanju.

Tekmovalni del pa se za 22-letnega Gorenjca ni izšel po načrtih. Dvajset tekmovalcev je nastopilo v polfinalu. To je bilo razdeljeno v dva dela, najprej so se prvi dan tekmovanja merili v balvanskem plezanju in nato po dnevu premora še v težavnosti.

V prvem delu polfinala olimpijske kombinacije na balvanih je v ponedeljek med 20 nastopajočimi osvojil 17. mesto. Potočar na nobenem od štirih balvanov ni osvojil vrha. Osvojil je 19,6 točke od 100 možnih.

V slovenskem taboru so upe polagali v težavnost, ki je močnejša disciplina Potočarja. Leta 2021 je osvojil naslov svetovnega podprvaka v tej disciplini, leta 2022 pa je dobil seštevek svetovnega pokala v težavnosti. A razlike ni nadoknadil. Padel je že na oprimku 27, višina mu je prinesla 24 točk od 100 možnih v tem delu tekmovanja, kar je bilo premalo za uvrstitev med osmerico najboljših. V težavnosti je osvojil 11. mesto.

S skupnim izkupičkom 43,6 točke od 200 možnih je izpadel iz osmerice, od finala ga je ločilo 35,7 točke.

Po koncu drugega dela polfinala je bilo znanih osem tekmovalcev, ki se bodo merili za kolajne. Norma za finale je bila postavljena pri 79,3 točke. Zadnja vstopnica za finala je pripadla Britancu Hamishu McArthurju, ki je bil osmi v balvanih in težavnosti.

Na vrhu razpredelnice je Japonec Sorato Anraku (137 točk), prvi po balvanih in četrti v težavnosti. Drugi je Britanec Toby Roberts (122,2 točke), tretji po balvanih in drugi po težavnosti. Tik za vodilnima se je uvrstil Čeh Adam Ondra (116,8 točke), ki si je z Robertsom razdelil drugo mesto v težavnosti, na balvanih je bil peti.

Najboljši v težavnostnem delu polfinala, olimpijski prvak iz Tokia Španec Alberto Gines Lopez, je bil skupno četrto s 100,7 točke, na balvanih je bil komaj 14. V finalu bodo nastopili še Avstrijec Jakob Schubert (98,8 točke), Francoz Paul Jenft (91,1 točke) in Američan Colin Dufy (87,9 točke).

Osem finalistov se bo v petek za kolajne v kombinaciji merilo v obeh disciplinah zaporedno, boje bodo najprej imeli na štirih balvanih in nato še v eni težavnostni smeri.

V športnem plezanju ima Slovenija z Janjo Garnbret prvo favoritinjo za zlato odličje. Garnbret je v torek balvanski del polfinala opravila z odliko in je pred težavnostjo, ta bo za ženske na sporedu v četrtek, vodilna z izkupičkom 99,6 točke.

Branilka olimpijskega naslova iz Tokia je v polfinalu balvanov edina vse štiri balvanske izzive preplezala do vrha. Mia Krampl po prvem delu tekmovanja zaseda 17. mesto ter se bo v težavnosti, ki je njena najboljša disciplina, skušala uloviti svoj prvi olimpijski finale. V Tokiu pred tremi leti je bila 18.

Preberite še:

Luka Potočar
Sportal Potočar na balvanih brez presežka, finale bo lovil v težavnosti
Atletika, maratonska hoja, mešani pari:
Sportal Prvič na OI, zlato pa Špancema
Aleksa Avramović
Sportal Srbske solze ob pisanju zgodovine: "Zlomil sem se"
Ne spreglejte