Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2024,
21.00

Osveženo pred

1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,86
Francija olimpijske igre Poljska olimpijski odbojkarski turnir Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 21.00

1 minuta

Olimpijske igre, odbojkarski turnir, polfinale (M)

Slovenski krvniki Poljaki po preobratu v veliki finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,86
Pariz 2024 odbojka polfinale Poljska ZDA | Na polfinalnem dvoboju ZDA - Poljska je odločal peti niz. | Foto Reuters

Na polfinalnem dvoboju ZDA - Poljska je odločal peti niz.

Foto: Reuters

Na olimpijskem odbojkarskem moškem turnirju sta na sporedu polfinalni tekmi. Prvi sta se za finalno vstopnico merili Poljska, ki je v ponedeljkovem četrtfinalu s 3:1 izločila Slovenijo, in ZDA. Poljaki so zaostajali z 1:2 v nizih, a so izsilili odločilni peti niz. Tega so dobili s 15:13. V večernem polfinalu se merita aktualna olimpijska prvakinja Francija, in aktualna svetovna prvakinja Italija. Domačini vodijo z 2:0.

Gheorghe Cretu
Sportal Ganjeni Cretu: Zato sem na fante tako ponosen in zato jih spoštuje vsa Slovenija

Odbojkarski olimpijski turnir, polfinale, 7. avgust:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Tine Urnaut
Sportal Tine Sattler: Nihče jim ne more nič zameriti. Lahko jim le čestitamo.

Takole so se Poljaki veselili uvrstitve v veliki finale. | Foto: Reuters Takole so se Poljaki veselili uvrstitve v veliki finale. Foto: Reuters Poljaki so v četrtfinalu v ponedeljek s 3:1 premagali Slovence, ki so olimpijski debi končali na petem mestu. Poljska je z zmago nad varovanci Gheorgheja Cretuja končala četrtfinalni olimpijski urok, saj je na zadnjih petih olimpijskih igrah vselej igrala v četrtfinalu in vselej izgubila. Četi Srba Nikole Grbića je torek uspelo priti do polfinala, v katerem pa niso mogli računati na srednjega blokerja Mateusza Bienieka, ki si je na tekmi proti Slovencem poškodoval stopalo. Zamenjal ga je Bartlomiej Boladž. Ameriška reprezentanca je bila v Parizu pred polfinalom še neporažena, v skupinskem delu je premagala Argentino, Nemčijo in Italijo. Poljaki so imeli en poraz, zadnjo tekmo skupinskega dela so izgubili z Italijani.

Polfinalni dvoboj so Poljaki dobili s 3:2 (23, -25, -14, 23, 13). Za Poljake je to drugi olimpijski finale po letu 1976. Neustavljivi Wilfredo Leon je pri Poljakih dosegel 26 točk, 15 jih je dodal Norbert Huber, 13 pa Fornal. Pri Američanih je Matthew Anderson tekmo končal pri 24 točkah, 20 pa jih je dodal Aaron Russell.

V prvem nizu je kazalo, da ga bodo Poljaki dobili dokaj zanesljivo, a po vodstvu z 20:16 in 22:18 so v končnici tekmecem dovolili, da so ubranili tri zaključne žoge. Odbojkarji ZDA so z 20:24 prišli le na 23:24, potem pa je Hubert zagotovil točko za zmago v nizu. Sledila sta dva v ameriško korist. Drugi je bil ob koncu povsem izenačen, najprej na 22:22, potem 23:23 in 24:24. Nato so povedli Američani, Anderson je dosegel točko za 26:25, v naslednjem napadu pa je Russell dokončal delo in izenačil v nizih.

Wilfredo Leon | Foto: Reuters Wilfredo Leon Foto: Reuters Američani so gladko dobili tretji niz. Tako so se pod pritiskom znašli Poljaki. Američani so vodili še z 20:18, a je Poljakom uspelo narediti preobrat. Napaka ZDA pri servisu in poljski blok sta poskrbela za vodstvo z 22:21, potem pa je prvi zvezdnik Poljske Leon najprej dosegel točko in nato še as za 24:22. Američanom je še uspelo znižati, a je Tomasz Fornal s točko za 25:23 izsilil še peti niz.

V odločilnem nizu so bili sprva v prednosti Poljaki. Povedli so z 11:8. A Američani se še niso predali, napačen servis Poljske in slab sprejem po ameriškem napadu so poskrbeli za znižanje na 10:11. Po novem poljskem vodstvu z 12:10 so bili Poljaki uspešni v bloku za 13:10. Po 14:10 Leona pa je imela evropska ekipa štiri zaključne žoge. Američani so ubranili tri in še prišli na 13:14, a je potem stvari spet vzel v svoje roke Leon in z zadnjo točko na tekmi po dveh urah in 11 minutah poskrbel za poljsko pot v finale.

Finale bo v soboto ob 13. uro, tekma za tretje mesto pa ob 16.00.

Večerna poslastica Francija - Italija

Pariz 2024 odbojka polfinala Francija Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Italijani so po treh zmagah skupinski del končali na prvem mestu in se v četrtfinalu srečali z osmimi Japonci. A Azijci so četrtfinale odlično odprli, povedli z 2:0 in nato Italijanom dopustili preobrat. Francozi so prvi del končali z dvema zmagama in porazom proti Slovencem, tako da jih je v četrtfinalu pričakala Nemčija. Ta je že vodila z 2:0, na koncu pa je tudi gostiteljem uspelo izvleči peti set, dobili so ga s 15:13.

Odbojkarski olimpijski turnir, polfinale, 7. avgust:

Slovenija Poljska
Sportal Konec olimpijske zgodbe slovenskih odbojkarjev, Italijani so se mučili
slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Razočarani obrazi in vprašaj glede prihodnosti
Gianmarco Tamberi
Sportal Gianmarco Tamberi: To bo najtežja tekma v mojem življenju
Dika Mem, Pariz 2024
Sportal Nemci po drami izločili Francoze. Če Slovenija zmaga, jo čaka Danska.
Toni Vodišek, OI
Sportal Čeh meče za kolajno, Vodišek v finale kot vodilni, golfistki v ozadju
Ne spreglejte