SiolNET. Sportal Olimpizem
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Bogdan Gabrovec ne razume stališča MOK

OKS odločno za prestavitev OI: Svet ni nor, da bo šel v nemogoče zgodbe

0,14

termometer

Bogdan Gabrovec
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec: Julija iger ne bo mogoče izvesti v olimpijskem načelu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Olimpijski komite Slovenije (OKS) oziroma njegov predsednik Bogdan Gabrovec je izrazil globoko nerazumevanje stališča mednarodnega komiteja, ki je prek svojega predsednika Thomasa Bacha sporočil, da zaenkrat še ne razmišlja o prestavitvi letošnjih olimpijskih iger v Tokiu.

"Pravijo, da je zdaj prekmalu za prestavitev, mi pa mislimo prav nasprotno. Julija iger ne bo mogoče izvesti v olimpijskem načelu. Če ne drugega, športniki v teh razmerah enostavno nimajo enakovrednih pogojev, da se na igre pripravijo. To je enostavno nemogoče, svet ni nor, da bo šel v nemogoče zgodbe," je po poročanju STA dejal Gabrovec, ki se čudi Bachu, olimpijskemu prvaku v sabljanju, da trmasto odlaša z odločitvijo o prestavitvi iger.

Thomas Bach Sportal Prvi mož olimpijske družine: Prezgodaj je, da bi prestavili olimpijske igre

"Z igrami leta 2021 ne bi bilo nič narobe"

"Sam bi kot uspešen športnik moral vedeti, da če športnik en mesec prej izve, da bodo olimpijske igre prestavljene na oktober, kot menimo, da bi bilo pravilno, ne more pravočasno spremeniti načina priprave na tekmovanje. Sprememba načina treninga pa je nujna. Vsak, ki prihaja iz športa, natančno ve, da se tekmovalec težko dvakrat pripravi na vrhunce sezone. Če bodo to res sporočili prepozno, boljše, da iger sploh ni. Pri svojem mnenju bomo vztrajali, pa tudi, če bomo pri tem sami, v kar pa močno dvomim," meni predsednik OKS.

Olimpijske igre v Tokiu bi morali:

  • odpovedati 18
  • prestaviti 28
  • izpeljati 9
Oddanih 55 glasov

Kot še pravi, OKS ne bi imel pripomb, če bi se igre prestavile na naslednje leto, ki okviru olimpizma ne ponuja pomembnejšega tekmovanja. "So mediteranske igre, a vemo, kaj se je v zadnjem času dogajalo z njimi, tudi njih so zaradi različnih razlogov prestavljali. Z igrami leta 2021 ne bi bilo nič narobe, takrat se bodo razmere umirile, če pa se ne bodo, pa bi to pomenilo, da olimpijske igre ne bi bile pomembne, bil bi le boj za preživetje," ne nasprotuje olimpijskim igram leta 2021 Gabrovec.

Luka Janežič Sportal Tudi najboljši slovenski atlet si ni mislil, da bo tako hudo

Tokio 2020 olimpijske igre Foto: Reuters

Julijski pogoji so zaradi vročine katastrofalni

Predsednik OKS meni, da je julijski termin iger nasploh zgrešen: "Ne vem, kdo se je tega termina spomnil. Julijski pogoji so zaradi vročine katastrofalni, na to smo politiko večkrat opozorili, a za športnike politika nima posluha, v svoje nerazumne odločitve jo ženejo drugi interesi. V Tokiu so že bile igre oktobra, zakaj ne bi bile še zdaj."

Gabrovec, ki nima informacij, da bi kateri od potencialnih olimpijcev zbolel za novim koronavirusom, se je danes pogovarjal z novo ministrico Simono Kustec Lipicer. Pri njej je med drugim poskušal dobiti dovoljenje, da bi športniki, ki se pripravljajo na olimpijske igre, vendarle dobili dovoljenje za treninge. Pri tem pa je bil neuspešen, saj država pri športnikih pri izvajanju ukrepov proti širjenju virusov ne bo delala izjem, poroča STA.

Mok ima podporo Združenih držav Amerike

Ameriški olimpijski in paralimpijski komite (USOPC) je izrazil podporo Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (Mok) glede njihovega stališča o nemoteni izvedbi olimpijskih iger. V današnji videokonferenci so predstavniki USOPC podprli Mok in zatrdili, da v tem trenutku "še ni čas za končne odločitve glede morebitne prestavitve olimpijskih iger", ki bodo na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom, če bodo to dovoljevale razmere v svetu.

Ameriški olimpijski komite zatrjuje, da izmenjava mnenj z Mokom poteka brez težav in da stojijo za stališči Thomasa Bacha glede priprav na olimpijske igre v Tokiu.

Vseeno predstavniki USOPC svoje športnike pozivajo, da se držijo priporočil pristojnih organov in ne tvegajo svojega zdravja tudi za voljo treningov.

Anja Osterman Sportal Še Bela hiša pravi, da je ta šport v času koronavirusa najvarnejši #video

Zdravje je prvo, edino in najbolj pomembno

"Predlagali smo, da bi športnikom pod nekimi pogoji preverjanja dovolili treninge, a ne gre, posamezno da, skupinsko pa ne. Se strinjam, da če nekje začneš delati izjemo, potem to odpre poti tudi drugim skupinam, naredi se nered v sistemu, kar ni dobro. Zdravje je prvo, edino in najbolj pomembno. Vse drugo, nobena športna in finančna zgodba, ne odtehta, kar se športnikom lahko zgodi v zdravstvenem kontekstu," se z opozorili, da mora biti zdravje na prvem mestu, strinja predsednik slovenske krovne športne organizacije, ki pa se z ministrico ni pogovarjal le o ukrepih proti širitvi koronavirusa, ampak tudi o njegovih posledicah na področju športa.

"V državi imamo približno sedem tisoč samostojnih športnih delavcev, ki so se znašli v težkem položaju. Kot še nekatere druge, jih je država izpustila pri obljubah delne povrnitve izpada dohodka in plačila odloga prispevkov. To pa je težava, ki nam jo mora ministrica pomagati rešiti. Za tiste, ki so zaposleni v vojski, policiji in drugih državnih institucijah, ne bo težav, pri drugih, če jim ne bo pomagala država, pa bo prišlo do katastrofe," še meni Gabrovec.

Norvežani: Olimpijske igre naj se izpeljejo po koncu pandemije

Norveški olimpijski in paralimpijski komite je Mednarodni olimpijski komite danes pozval, da razmisli o morebitni prestavitvi poletnih olimpijskih iger v Tokiu zaradi pandemije koronavirusne bolezni.

"Glede na zelo nejasne razmere na Norveškem in večjem delu sveta ni odgovorno niti zaželeno, da norveške športnike pošljemo v Tokio na olimpijske ali paraolimpijske igre 2020, preden bo svetovna skupnost opravila s to pandemijo," je v izjavi za javnost zapisala predsednica Norges idrettsforbunds Berit Kjoell.

Kjoellova je v pismu predsedniku Moka Thomasu Bachu opozorila, da je Norveška zaradi pandemije začasno prepovedala vse vrste organiziranega športa in športnih prireditev, kar predstavlja velik izziv za norveški šport.

Preberite še:

zdravniško osebje koronavirus Sportal Znana odbojkarica o grozljivih razmerah v Italiji: Ljudje umirajo sami

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin