Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
18.00

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Žiga Štern Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Četrtek, 31. 8. 2023, 18.00

8 mesecev

odbojkarji v petek ob 16.30 proti finski po drugo zmago evropskega prvenstva

Slovenci pred novo nalogo: Naš način igranja povsem drugačen od njihovega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo 2023 | Slovence po uvodni zmagi evropskega prvenstva nad Ukrajino druga tekma čaka v petek ob 16.30 proti Finski. | Foto CEV

Slovence po uvodni zmagi evropskega prvenstva nad Ukrajino druga tekma čaka v petek ob 16.30 proti Finski.

Foto: CEV

Slovenski odbojkarji so tekmovanja prost dan v Varni izkoristili za telesno in mentalno pripravo na naslednje tekme. Po drugo zmago evropskega prvenstva se bodo odpravili v petek ob 16.30, ko jim bodo nasproti stali Finci. "Naš način igranja odbojke se zagotovo povsem razlikuje od finskega. A tudi tokrat bomo morali biti osredotočeni nase, na svojo igro in detajle," pred nadaljevanjem prvenstva pravi selektor Gheorghe Cretu.

bolgarska reprezentanca, evropsko prvenstvo 2023
Sportal Bolgari za prvo zmago ugnali petkovega tekmeca Slovencev

Aktualni evropski podprvaki so evropsko prvenstvo v sredo odprli z zmago nad Ukrajino (3:1). Danes so imeli v bolgarski Varni, kjer so začeli predtekmovanje in bodo, če bo šlo vse po željah, ostali vse do vključno četrtfinala, tekmovanja prost dan. Slovenci so dopoldne opravili trening, sledijo priprave na petkovega tekmeca Finsko.  Slovenci so na tekmovanja prost dan dopoldan opravili trening. | Foto: OZS Slovenci so na tekmovanja prost dan dopoldan opravili trening. Foto: OZS

"Prost tekmovalni dan smo izkoristili za telesno in mentalno pripravo na naslednje tekme. Zavedamo se, da nas v nadaljevanju tekmovanja čakajo še težji preizkusi, kot je bil sredin proti Ukrajini. Led smo prebili. To nas veseli, a se obenem zavedamo, da premoremo še kar nekaj rezerv. Tudi na lažjih treningih poskušamo piliti te tehnične zadeve," je po četrtkovem treningu za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal sprejemalec Žiga Štern.

Tudi Finci so prvenstvo odprli zmagovito, s 3:0 (19, 19, 22) so odpravili Hrvaško, že zvečer jih čaka bitka s sogostitelji Bolgari, ki so se na prvem obračunu opekli s Španijo. 

Lačni dokazovanja

"Finci imajo mlado reprezentanco, lačno dokazovanja. Zagotovo bo poskušala narediti vse, da nam kar najbolj oteži delo. Mi moramo na drugi strani v tekmo vstopiti samozavestno in že na začetku prevzeti pobudo. Če temu dodamo še osredotočenost na igro, se nimamo česa bati," o petkovih nasprotnikih dodaja Štern.

S Finci so se na zadnjem večjem tekmovanju pomerili leta 2019 in jih v skupinskem delu evropskega prvenstva v Stožicah premagali s 3:1 v nizih. | Foto: Grega Valančič / Sportida S Finci so se na zadnjem večjem tekmovanju pomerili leta 2019 in jih v skupinskem delu evropskega prvenstva v Stožicah premagali s 3:1 v nizih. Foto: Grega Valančič / Sportida

slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo 2023, Alen Pajenk
Sportal Slovenci po izgubljenem nizu strnili vrste in strli ukrajinski oreh

Hitri, nepopustljivi, z drugačnim načinom igranja

"Pri servisih skušajo biti agresivni, obenem pa so izredno dobri pri obrambi. Lahko smo že videli, da zanje nobena žoga ni izgubljena." | Foto: Guliverimage "Pri servisih skušajo biti agresivni, obenem pa so izredno dobri pri obrambi. Lahko smo že videli, da zanje nobena žoga ni izgubljena." Foto: Guliverimage Reprezentanci sta se na večjem tekmovanju zadnjič srečali leta 2019 v skupinskem delu evropskega prvenstva v Ljubljani, kjer so s 3:1 zmagali Slovenci. Ti sodelujejo na desetem evropskem prvenstvu, za Fince je to 20. nastop, najvišje so posegli leta 2007, ko so v Moskvi v boju za tretje mesto izgubili s Srbi.

"Igrajo hitro. Lastnosti za takšno igro imata oba finska podajalca. Pri servisih skušajo biti agresivni, obenem pa so izjemno dobri pri obrambi. Lahko smo že videli, da zanje nobena žoga ni izgubljena. V vsakem trenutku poskušajo odigrati po najboljših zmožnostih," o Fincih, za katere bo to tretja tekma v treh dneh, razmišlja selektor Gheorghe Cretu.

Ob tem dodaja: "Naš način igranja odbojke se zagotovo povsem razlikuje od finskega, a tudi tokrat bomo morali biti osredotočeni nase, na svojo igro in detajle. Vse to bo v petek pomenilo razliko."

Na prvenstvu sodeluje 24 reprezentanc, ki so v skupinskem delu razdeljene v štiri skupine po šest ekip. Najboljše štiri iz vsake skupine po predtekmovanju, ki bo trajalo do 6. septembra, napredujejo v izločilne boje oziroma osmino finala. Slovenska skupina se križa s skupino D, v kateri v Tel Avivu tekmujejo Francija, Grčija, Izrael, Portugalska, Romunija in Turčija.

slovenska odbojkarska reprezentanca, trening, Varna
Sportal Ponujeno priložnost je zgrabil z obema rokama: Hvaležen sem

V soboto nad Špance

Slovenski odbojkarji bodo po petkovem srečanju v soboto ob 16.30 zmago iskali proti Španiji, v nedeljo sledi dan tekmovalnega premora, v ponedeljek in torek pa zadnji tekmi skupinskega dela. Najprej se bodo pomerili s Hrvati, nato še z Bolgari. Obe tekmi se bosta začeli ob 19.30.

Slovenska reprezentanca na EP:

Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern, Rok Bračko
Podajalca: Gregor Ropret, Uroš Planinšič 
Srednji blokerji: Alen Pajen, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Danijel Koncilja 
Prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman 
Korektor: Nik Mujanović.

Strokovni štab:
Selektor: Gheorghe Cretu
Pomočnika selektorja: Matteo De Cecco, Zoran Kedačič
Trener za telesno pripravo: Gioele Rosellini
Statistika: Bogdan Szczebak, Mateusz Nykiel
Zdravnik: Mile Majstorović
Fizioterapevt: Pietro Bavutti 
Maser: Žiga Planinc
Vodja reprezentance: Alen Djordjevič

 

Slovenske tekme v skupinskem delu (Varna)

Sreda, 30. avgust:
Slovenija : Ukrajina 3:1 (-23, 22, 20, 20)

Petek, 1. september:
16.30 Finska – Slovenija

Sobota, 2. september:
16.30 Slovenija – Španija

Ponedeljek, 4. september:
19.30 Hrvaška – Slovenija

Torek, 5. september:
19.30 Slovenija – Bolgarija

Osmina finala (Varna)

Petek, 8. september
B1 - D4
D2 - B3

Sobota, 9. september
D1 - B4
B2 - D3


Četrtfinale, ponedeljek, 11. september (Varna)  

Polfinale, četrtek, 14. september (Rim)

Finale in tekma za 3, sobota, 16. september (Rim) 

 
evropsko prvenstvo, Turčija
Sportal Znane so vse polfinalistke EP

 

Ne spreglejte