Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
21.50

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

Natisni članek

Ukrajina Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Sreda, 30. 8. 2023, 21.50

8 mesecev

Evropsko prvenstvo v odbojki za moške, 3. dan

Slovenci po izgubljenem nizu strnili vrste in strli ukrajinski oreh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69
slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo 2023, Alen Pajenk | Slovenci so evropsko prvenstvo odprli z zmago s 3:1 v nizih nad Ukrajino. | Foto CEV

Slovenci so evropsko prvenstvo odprli z zmago s 3:1 v nizih nad Ukrajino.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi evropskega prvenstva, na katerem brani srebrno odličje, s 3:1 (-23, 22, 20, 20) premagala neugodne Ukrajince in vknjižila prvo zmago. Naslednja tekma jo čaka v petek ob 16.30 proti Finski. Ta je danes s 3:0 odpravila Hrvate. S 3:0 so Francozi premagali Turke, a tako v drugem kot tretjem nizu je bilo vroče, dobili so ju na razliko (30:28, 27:25), Nemci so brez oddanega niza ugnali Estonce, Portugalci pa Romune.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska repezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo
Sportal Slovenci prvenstvo odprli z zmago

Evropsko prvenstvo, skupina B, Varna

Sreda, 30. avgust

Slovenija : Ukrajina 3:1 (-23, 22, 20, 20)
Slovenija: Pajenk 14 (2 asa, 5 blokov), Planinšič, Kozamernik 7 (3 bloke), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1 (1 as), Urnaut 12 (2 asa), Čebulj 13, Možič 18 (2 bloka), Mujanović 3.
Ukrajina: Polujan 13 (3 ase, 2 bloka), Mazenko 1, Plotnickij, Sinicja 1 (1 as), Ostapenko, Semenjuk 9 (2 bloka), Kanajev, Jevstratov, Tupčij 23 (2 asa, 4 bloke), Kovalov 7, Kučer 1, Bojko, Kisiljuk 2, Ščurov 9 (3 bloke).

Slovenska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Varni rezultatsko začela tako, kot si je želela. Z zmago. Slovenci so pred obračunom opozarjali, da ne bo lahko, da so Ukrajinci lahko še kako neugodni, kar se je tudi uresničilo.

Reprezentanci sta se na večjem tekmovanju srečali v četrtfinalu lanskega svetovnega prvenstva, ko so Slovenci po izgubljenem uvodnem nizu njihov odpor strli s 3:1. In tako je bilo tudi danes.

slovenska odbojkarska repezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo | Foto: CEV Foto: CEV Tudi tokrat so tekmeci, ki večji del tekme niso računali na kapetana in eno najbolj nevarnih orožij Olega Plotnickega, prvi niz dobili. Pripadel jim je s 25:23. Drugi je s 25:22 pripadel varovancem romunskega stratega na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja, ki je ob koncu niza v igro poslal mladega korektorja Nika Mujanovića. Tudi tretji in četrti niz so s 25:20 dobili Slovenci, vknjižili prvo zmago in prve tri točke. Ob koncu tekme je Cretu o visoki prednosti priložnost ponudil še enemu debitantu Roku Bračko, vstopil je tudi Sašo Štalekar.

Točkovno najbolj razpoložen v slovenski vrsti je bil z 18 točkami Rok Možič, ki je bil učinkovit skozi celotno srečanje. Alen Pajenk se je ustavil pri 14 točkah, tudi dva asa, Klemen Čebulj 13, Tine Urnaut 12, Jan Kozamernik 7, Mujanović 3, Gregor Ropret 1.

Slovenci bodo po dnevu premora naslednjo tekmo odigrali v petek ob 16.30, ko jim bo nasproti stala Finska. V skupini B so še gostitelji Bolgari, Španci in Hrvati. Cilj slovenske izbrane vrste je prvo mesto v skupini.

Kaj so povedali po tekmi?

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: "Prvo tekmo na velikih tekmovanjih vedno spremljajo tudi težki trenutki. Tekmo smo sicer začeli dobro, po dobrih trenutkih in vodstvu s 16:12 pa popustili in ponudili priložnost, da se vrnejo v niz. Vedeli smo, da bodo brez Olega Plotnickija še bolj tvegali s servisom in napadom, konec koncev vemo, da bodo tako proti nam igrale vse ekipe. A morali smo biti potrpežljivi in smo v treh nizih tudi bili. Igrali smo točko za točko, brez pretiranega stresa. Na takih tekmah se lahko nekaj naučimo in lahko vidimo, kako bodo ekipe igrale proti nam."

"Na takih tekmah se lahko nekaj naučimo in lahko vidimo, kako bodo ekipe igrale proti nam." | Foto: CEV "Na takih tekmah se lahko nekaj naučimo in lahko vidimo, kako bodo ekipe igrale proti nam." Foto: CEV

Jan Kozamernik, bloker Slovenije: "Vesel sem, da smo tekmo pripeljali domov, kot smo si želeli. Definitivno je bilo na začetku nekaj težav, ampak nekaj takega smo na uvodu pričakovali. Nismo še v idealni formi, moramo rasti skozi prvenstvo. Vseeno pa mislim, da smo prvenstvo dobro začeli, vsekakor pa imamo še marsikaj za popraviti. Ukrajinci so nas s servisom postavili pod velik pritisk, njihov blok je bil korekten, morali smo igrati zelo ekipno, da smo tekmo obrnili v našo korist. Sem vesel, seveda pa upam, da bodo naslednje tekme boljše."

Rok Možič, sprejemalec Slovenije: "Bilo je zelo podobno kot lani na svetovnem prvenstvu, tudi takrat so Ukrajinci dobili prvi niz, naslednje tri pa mi. Za nas je to zelo pomembno, vsekakor pa nam ni bilo lahko. Ukrajinci so igrali dobro, mogoče nas je presenetilo, da ni igral njihov najboljši igralec. Sem pa vesel, da smo tudi v težkih trenutkih ostali zbrani in da smo uspešno opravili tudi nekatere lažje položaje. Vse smo držali v svojih rokah in vesel sem, da so priložnost za igro dobili tudi mlajši igralci. Tudi na naslednjih tekmah nam ne bo lahko."

Vir: STA

 

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Skupinski del

Sreda, 30. avgust

Lestvice:

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Rezultati evropskega odbojkarskega prvenstva
EP Bolgarija Španija
Sportal V slovenski skupini prva zmaga Špancem
Ne spreglejte