Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2022,
14.25

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Metod Ropret Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca Mark Lebedew

Ponedeljek, 8. 8. 2022, 14.25

1 leto, 2 meseca

Gheorghe Crețu

Romun na slovenski klopi se je v Stožicah že veselil velike zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Gheorghe Cretu | Novi selektor slovenskih odbojkarjev Gheorghe Cretu se je 22. maja s poljsko Zakso v Stožicah veselil naslova evropskega klubskega prvaka. | Foto Guliverimage

Novi selektor slovenskih odbojkarjev Gheorghe Cretu se je 22. maja s poljsko Zakso v Stožicah veselil naslova evropskega klubskega prvaka.

Foto: Guliverimage

Slovenske moške odbojkarske reprezentance na domačem svetovnem prvenstvu, ki ga bo Ljubljana gostila skupaj s Poljsko, ne bo vodil Avstralec Mark Lebedew, saj so se na Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS) odločili za menjavo. Selektorsko taktirko so zaupali Romunu Gheorgheju Cretuju, ki je maja v Stožicah slavil eno največjih trenerskih zmag − s poljskim klubom Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle je osvojil ligo prvakov.

Sportal Presenetljiva novica z odbojkarske zveze: Lebedew ni več selektor

Dobra dva tedna pred reprezentančnim vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom, so pri OZS ocenili, "da je bilo za izpolnitev naših ciljev, povezanih s svetovnim prvenstvom, potrebnih nekaj sprememb. Enotno smo se odločili, da zamenjamo vodjo strokovnega štaba, ki se mu na tem mestu zahvaljujemo za opravljeno delo".

Marka Lebedewa, ki so ga za selektorja izbrali sredi februarja, bo zamenjal Gheorghe Cretu. V Konstanci rojeni Romun, ki prav danes praznuje 54. rojstni dan, je v trenerskih vodah že več kot dve desetletji. Trenerstvo je leta 1997 okusil še kot igralec pri dunajskem Sokolu, s katerim je bil dvakrat državni in pokalni prvak. V 15-letni igralski karieri, zaključil jo je v začetku tisočletja, se je leta 1991/92 z Dinamom iz Bukarešte veselil še naslova romunskega prvaka.

trening slovenske odbojkarske reprezentance
Sportal Urnaut: Želimo ponoviti zgodbo, ki smo jo spisali leta 2019 #video

 

Prvo trenersko lovoriko je osvojil z Dunajem v sezoni 2002/03, ko so slavili tako v državnem prvenstvu kot pokalu. Trenerska pot ga je peljala po številnih državah, od Avstrije, Belgije, Romunije, Italije do Katarja, v zadnjih osmih letih pa je deloval na Poljskem (tam je bil tudi že prej) in v Rusiji. V slednji je treniral Kuzbass iz Kemerovega, s katerim je osvojil ruski superpokal, in Belgorod

Maja v Ljubljani osvojil ligo prvakov

Na Poljskem pa je vodil AZS Olsztyn, Cuprum Lubin, Asseco Resovia in v zadnji sezoni zvezdniški Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle. S poljskim kolektivom je postal državni in pokalni prvak, maja pa se je z njim veselil naslova evropskega klubskega prvaka. Tega so ubranili na terenu, ki bo gostil letošnje svetovno prvenstvo, v Stožicah, kjer so Trentino premagali s 3:0 v nizih. Slovenijo pa je letos spoznal tudi v sklopu skupinskega dela lige prvakov, ko so gostovali v Mariboru in upravičili vlogo favoritov. Na trenerskem čelu poljske ekipe Kozle ga je po sezoni zamenjal Tuomas Sammelvuo.

 

 

Reprezentančne izkušnje

Med trenersko kariero se je spoznaval tudi z reprezentančnimi izzivi, a tako velikega, kot je danes slovenski, še ni imel. V letih 2007 in 2008 je vodil Romunijo, med letoma 2014 in 2019 pa Estonijo. V baltski deželi so ga dvakrat izbrali za trenerja leta (2016 in 2018).

Odbojkarska zveza Slovenije, svetovno prvenstvo v odbojki 2022
Sportal Odštevanje do spektakla v Stožicah: Evropa nato vsaj 12 let ne bo gostila SP

Časa za spoznavanje ni veliko

Romun se bo slovenski javnosti predstavil v torek, veliko časa za spoznavanje varovancev pa ne bo imel, saj bodo Slovenci prvo tekmo svetovnega prvenstva odigrali že 26. avgusta proti Kamerunu (pred tem sledi nekaj pripravljalnih srečanj). Dva dni zatem se bodo pomerili z olimpijskimi prvaki Francozi, nato pa še z Nemci.

Stožice bodo gostile štiri od šestih skupin, najboljši dve ekipi iz vsake in štiri najboljše tretjeuvrščene zasedbe se bodo uvrstile v osmino finala. V Ljubljani bodo štirje obračuni osmine finala ter dva četrtfinalna dvoboja. Zaključni del najboljše četverice bo v Katovicah na Poljskem. Pred tem bodo Poljaki dve skupini in izločilne boje organizirali v Gliwicah.

Dozdajšnji selektorji Slovenije v odbojki

1992−1992 Viktor Krevsel
1992−1992 Luka Lobnik
1993−1996 Viktor Krevsel
1996−1997 Vladimir Janković
1997−2005 Gregor Hribar
2005−2008 Iztok Kšela
2008−2010 Gregor Hribar
2010−2012 Veselin Vuković
2012−2015 Luka Slabe
2015−2016 Andrea Giani
2017−2018 Slobodan Kovač
2019−2021 Alberto Giuliani
februar 2022−avgust 2022 Mark Lebedew
avgust 2022 Gheorghe Crețu

Sportal Selektor Slovenije želi še več tekem, Šketa ne bo v ekipi
Ne spreglejte