Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
20.45

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

zlata evropska liga Alessandro Orefice slovenska ženska odbojkarska reprezentanca

Petek, 24. 5. 2024, 20.45

3 tedne

Odbojkarska zlata evropska liga, Maribor

Slovenske odbojkarice izgubile s Špankami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Slovenke so izgubile s Špankami. | Foto OZS

Slovenke so izgubile s Špankami.

Foto: OZS

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je nocoj na drugem turnirju zlate lige v mariborski dvorani Lukna izgubila z reprezentanco Španije z 0:3 (-16, -22, -13) v nizih. Za Slovenke je to bil drugi poraz v tem tekmovanju, prvega so doživela na prvem turnirju v Estoniji, kjer je bila s 3:2 boljša Ukrajina.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, zlata liga
Sportal Slovenke dodobra namučile ene od favoritinj

Slovenske odbojkarice so domači turnir zlate lige odprle z neprepričljivo igro in zanesljivim porazom. Čeprav se je v ekipo vrnilo nekaj igralk, ki so manjkale v Estoniji, pa se je poznalo, da še niso v pravi formi, predvsem to velja za Mašo Pucelj, ki bi morala biti glavni napadalni adut, a to ni bila, tudi Mija Šiftar, ki je v igro vstopila v drugem nizu, zna odigrati veliko bolje. Španke so bile boljše v vseh elementih igre.

Nič kaj dobrega ni obetal že prvi niz. Bolje so ga sicer Španke, ki so povedle s 5:0 in slovenskega selektorja Alessandra Oreficeja prisilile, da je vzel prvo minuto odmora. Gostje so nato ohranjale vodstvo s štirimi ali petimi točkami prednosti. Slovenke v prvem delu prvega niza niso našle uspešnega odgovora na špansko igro, kar je imelo za posledico najvišje špansko vodstvo s sedmimi točkami razlike (6:13). Slovenke so se nato z delnim izidom 5:1 približale zgolj na tri točke zaostanka (11:14), a so se gostje nato spet odlepile, odgovorile z delnim izidom 5:2 in povedle z 19:13. Španke so z dvema zaporednima točkama še povišale vodstvo na 21:14 in na koncu niz dobile s 25:16.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Foto: OZS Foto: OZS Drugi niz so Slovenke začele nekoliko bolje, saj so povedle so po uspešni akciji Saše Planinšec povedle s 4:1, a so Španke z delnimi izidom 3:0 kmalu izenačile (4:4). Slovenke so nato povedle 6:4. Po uspešni akciji Maše Pucelj in asu Nike Markovič je bilo na semaforju 9:5 za Slovenke. Po minuti odmora španskega trenerja so Španke z delnim izidom 4:1 približale na dve točki. Toda Slovenke se niso ustrašile in po asu Mirte Velikonje Grbac povedle z 12:8. Prednost štirih točk so nato ohranile vse do izida 14:10. Španke so se z delnim izidom 3:0 nato približale zgolj na točko zaostanka. Slovenke so malce popustile, Španke pa so prešle v vodstvo z 19:17. Slovenke niso našle odgovora na špansko učinkovitost v napadu in kmalu zaostale z 18:21. V končnici so imele Španke točko ali dve prednosti, zaključno žogo pa so si priigrale pri izidu 22:24 in jo tudi izkoristile za zmago 25:22.

V začetku tretjega niza so Španke ohranile minimalno vodstvo. Slovenke so prvič izenačile pri izidu 3:3, a so Španke spet pobegnile v vodstvo s 5:3. Nekaj trenutkov zatem so Španke vodile že z izidom 9:4 in ohranjale prednost petih točk. Slovenke so se nato približale na tri točke zaostanka 7:10, a se Španke niso dale in s petimi zaporednimi točkami pobegnile na osem točk prednosti (7:15). Slovenke takšne prednosti niso mogle povsem izničiti, čeprav so se približale na pet točk zaostanka (11:16). Gostje so nato spet pobegnile na sedem točk zaostanka 12:19. Španke so v končnici prišle do desetih točk prednosti, niz pa na koncu dobile s 25:13.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Foto: OZS Foto: OZS

Slovenke se bodo v Mariboru pomerile še s Češko, in sicer v nedeljo.

Tretji turnir na Slovaškem

Tretji turnir se bo odvijal med 31. majem in drugim junijem, Slovenke pa se bodo na Slovaškem srečale z gostiteljicami in Švedinjami.

Tri najuspešnejše reprezentance po koncu rednega dela tekmovanja se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice, ki ga bo organizirala Češka. Zmagovalke letošnje zlate evropske lige in druge finalistke tekmovanja se bodo uvrstile na FIVB Challenger Cup, s katerim si ekipe lahko zagotovijo nastop v elitni ligi narodov.

Zlata evropska liga, Maribor

Petek, 24. maj

Slovenija : Španija 0:3 (-16, -22, -13)
Dvorana Lukna, gledalcev 300, sodnika: Verrascina (Italija), Akbulut (Turčija).
* Španija: Mavrommatis, Hernandez, Martinez 14 (2 asa), Piza, Aranda, Varela 11 (3 bloke), Llabres, Prol, Segura 11 (3 ase), Jimenez 9 (5 blokov), Montoro, Lazaro 6 (2 bloka), Camino, Schlegel 10.
* Slovenija: Pucelj 4, Lorber Fijok 7, Šiftar 4, Najdič, Velikonja Grbac 8 (2 asa), Filipič, Mazej, Markovič 12 (1 as, 2 bloka), Planinšec 2 (1 blok), Gornjec Hodnik, Halužan Sagadin, Ramić 1, Cikač.

LESTVICA 

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke so pripravljene na domači zlati izziv
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, zlata liga
Sportal Alessandro Orefice ponosen na varovanke: Trdo smo delali, da smo prišli do teh rezultatov
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Oslabljene Slovenke, a uspešen začetek zlate evropske lige
 
Ne spreglejte