Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2023,
22.58

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

Natisni članek

Gheorghe Cretu Poljska slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Četrtek, 14. 9. 2023, 22.58

7 mesecev, 2 tedna

Evropsko prvenstvo v odbojki za moške, polfinale

Poljaki ustavili Slovence, ti s Francozi v boj za bron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36
slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska, evropsko prvenstvo 2023 | Slovenci so v boju za finale z 1:3 izgubili s Poljaki in bodo v soboto igrali za bron. | Foto CEV

Slovenci so v boju za finale z 1:3 izgubili s Poljaki in bodo v soboto igrali za bron.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v polfinalu evropskega prvenstva v Rimu z 1:3 (-23, 21, 20, 21) izgubila s prvo reprezentanco na svetovni lestvici Poljsko. Poraz ima dodaten grenak priokus, saj se je sredi tretjega niza poškodoval prvi organizator igre Gregor Ropret in predčasno končal srečanje. Slovenci, ki so ostali brez tako želenega tretjega zaporednega finala in boja za premierno zlato odličje, bodo v soboto ob 17.30 igrali za bron. Tekmec bo Francija, ki je v drugem polfinalu izgubila z Italijo. Ta je zmagala 3:0 (21, 19, 23).

Odzivi po porazu:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska, evropsko prvenstvo 2023
Sportal "Poškodba nas je malo vrgla iz tira, poskušali smo si pomagati, a Poljaki so bili premočni"

Slovenija : Poljska 1:3 (-23, 21, 20, 21)

* Dvorana Palazzetto dello Sport, gledalcev 9269, sodnika: Porvažnik (Slovaška), Vagni (Italija).
* Poljska: Popiwczak, Kaczmarek 14 (1 blok), Kurek, Klos, Leon 25 (2 asa, 3 bloke), Bednorz, Šliwka 10 (2 bloka), Lomacz, Kochanowski 6 (1 as, 1 blok) Semeniuk, Zatorski, Janusz, Fornal, Huber 10 (3 bloke).
* Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 7 (1 blok), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 10
(2 asa), Čebulj 15 (2 bloka), Možič 15 (1 as, 3 bloke), Mujanović.
Poročilo s tekme

 

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Polfinale

Četrtek, 14. september

Še tretjič zapored sta se v polfinalu evropskega prvenstva pomerili Slovenija in Poljska. Tako leta 2019 kot 2021 so si finalno vstopnico z zmago s 3:1 priborili Slovenci, ki so bili za Poljake usodni že na velikih tekmah prvenstva stare celine leta 2015 (v četrtfinalu) in 2017 (v tekmi za četrtfinale), a tokrat se je zgodba obrnila. Poljaki so našli recept za Slovence, pri čemer jim je pomagala še poškodba gležnja Gregorja Ropreta sredi tretjega niza, do katere je bil dvoboj za finale zelo izenačen.

Gregor Ropret se je poškodoval sredi tretjega niza. | Foto: CEV Gregor Ropret se je poškodoval sredi tretjega niza. Foto: CEV Srečanje se je sicer začelo povsem po slovenskih željah. Varovanci Gheorgheja Cretuja so, tudi s pomočjo 12 lastnih napak Poljakov, uvodni niz dobili s 25:23. V drugem nizu - s 6:2 so povedli Slovenci - pa so lastne napake, kar 13 so jih naredili, teple Slovence. To so tekmeci izkoristili in izenačili (25:21). Nato pa sredina tretjega niza in poškodba gležnja Gregorja Ropreta, ki je obležal, nato pa ob pomoči zdravniške službe zapustil igrišče in tekmo do konca pospremil ob njem.

Na njegovo mesto je vstopil drugi organizator slovenske igre Uroš Planinšič. Poljaki so izkoristili slovenski šok, psihološka prednost je bila na njihovi strani, oddrveli so do vodstva z 2:1 (25:21). V četrtem nizu svetovni podprvaki po vodstvu z 12:11 tega niso več izpustili iz rok. Zvišali so vodstvo, tudi na +6 (22:16), Slovencem dopustili, da so se s štirimi zaporednimi točkami približali na dve točki, a niz za veliko zmago s 3:1 dobili s 25:21.

Pri Poljakih je bil s 25 točkami najbolj razpoložen Wilfredo Leon, ki je sicer slabše začel, sprva ni bil natančen pri začetnih udarcih, a se je iz niza v niz vse bolj razigral, zbral pa tudi kar nekaj napak. Pri Slovencih sta Klemen Čebulj in Rok Možič končala s 15 točkami.

Slovenci bodo v soboto ob 17.30 igrali tekmo za tretje mesto s Francozi in četrto kolajno na zadnjih petih evropskih prvenstvih, v letih 2015, 2019 in 2021 so bili srebrni.

Italija v treh nizih premagala Francijo

italijanska odbojkarska reprezentanca | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V večernem polfinalu sta si za finale nasproti stali branilka naslova in aktualna svetovna prvakinja Italija ter olimpijska prvakinja Francija. Italijani so skupinski del končali brez poraza, v osmini finala s 3:0 izločili Severno Makedonijo, v četrtfinalu pa so se namučili z Nizozemci (3:2), zdaj pa so s 3:0 (21, 19, 23) odpravili še Francoze. Še posebej v prvih dveh nizih so prevladovali in o finalistu hitro ni bilo več dvoma.

EP polfinale Italija | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Tekma je bila enakovredna le do končnice prvega niza. V njej pa je s servisi zablestel italijanski rezervni podajalec Riccardo Sbertoli, ki je naredil razliko. V preostalih dveh nizih so Italijani nadaljevali z odličnimi servisi, razpoloženi so bili tudi v drugih elementih, varovanci nekdanjega selektorja Slovenije Andree Gianija so bili pred navdušenim občinstvom bolj ali manj nemočni.

Domači so si že na začetkov nizov priigrali zanesljivo prednost, v drugem nizu težav, da so jo obdržali, niso imeli, v tretjem pa so se v končnici tekmeci približali na točko zaostanka, toda preobrat jim vendarle ni uspel. Pri navdihnjenih Italijanih je navduševala predvsem naveza podajalca Simoneja Gianellija in korektorja Yurija Romana. Slednji je bil s 15 točkami najučinkovitejši v svoji vrsti, 13 jih je dodal Daniele Lavia. Bloker Barthelemy Chinenyeze je bil z desetimi točkami najbolj učinkovit pri Franciji, ki se bo tako v malem finalu v soboto merila s Slovenijo.

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Polfinale

Četrtek, 14. september

slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo, četrtfinale, Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu ponosen, da je lahko trener Slovencev #video
slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci že v Rimu: Naša pot se tu šele začne #video
poljska odbojkarska reprezentanca, srbska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovence čaka deja vu zadnjih EP. Italijani so se po drami izvlekli.
slovenska odbojkarska reprezentanca, Rim
Sportal Klemen Čebulj pred polfinalom: Velikokrat smo jih že premagali, a to ne pomeni nič #video
 
Ne spreglejte