Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
23.39

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

Natisni članek

Srbija Poljska slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Torek, 12. 9. 2023, 23.39

7 mesecev, 3 tedne

Evropsko prvenstvo v odbojki za moške, četrtfinale

Slovence čaka deja vu zadnjih EP. Italijani so se po drami izvlekli.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71
poljska odbojkarska reprezentanca, srbska odbojkarska reprezentanca | Poljaki so v četrtfinalu s 3:1 premagali Srbe in napredovali v polfinale. V tem se bodo pomerili s Slovenci. | Foto CEV

Poljaki so v četrtfinalu s 3:1 premagali Srbe in napredovali v polfinale. V tem se bodo pomerili s Slovenci.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca se bo v četrtkovem polfinalu evropskega prvenstva v Rimu ob 18. uri pomerila s Poljsko. Izbrani vrsti se bosta v polfinalu EP srečali tretjič zapored, tako leta 2019 kot leta 2021 so s 3:1 v nizih slavili Slovenci. Poljaki so za napredovanje med najboljše štiri v Bariju s 3:1 (-26, 15, 34, 17) premagali Srbe in končali njihove nastope na tem prvenstvu. V večernem četrtfinalu v Bariju so aktualni svetovni in evropski prvaki Italijani po hudem boju s 3:2 (-19, 17, 16, -23, 12) premagali Nizozemsko. Azzurri, ki so zaradi poškodbe gležnja v prvem nizu ostali brez blokerja Roberta Russa, se bodo v polfinalu pomerili s Francozi.

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci že v Rimu: Naša pot se tu šele začne #video

 

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Četrtfinale (Varna, Bari)

Torek, 12. september

Tretji polfinalist evropskega odbojkarskega prvenstva je Poljska, ki je v Bariju s 3:1 v nizih končala upe na kolajno Srbov. Ti so izenačen prvi niz dobili na razliko (28:26), a nato se je četrtfinalna bitka začela razvijati povsem po željah srbskega stratega na poljski klopi Nikole Grbića.

Poljaki so zanesljivo dobili drugi niz (25:15), v tretjem pa se je odvil izjemen boj. Obe moštvi sta zapravili kopico zaključnih žog za zmago v nizu. Na koncu se je s 36:34 smejalo Poljakom, ki so v četrtem nizu opravili delo. Dobili so ga s 25:17 in se tretjič zapored uvrstili v polfinale.

Lukas Kaczmarek je pri Poljakih dosegel 21 točk, Wilfredo Leon pa 19, od tega tri ase, pri Srbih je Dražen Luburić končal z 19 točkami (dva asa), Miran Kujundžić pa z 18.

Tretji zaporedni polfinale Slovenije in Poljske

V polfinalu se bo ponovila zgodba iz let 2019 in 2021. Še tretjič zapored se bodo Poljaki za finale udarili z velikimi tekmeci zadnjih let Slovenci, ki so bili na zadnjih dvobojih vselej uspešnejši.

Pred štirimi leti so Poljake premagali v domačih Stožicah, pred dvema pa po številnih provokacijah na njihovem terenu v Katovicah. Varovanci Gheorgheja Cretuja, ki so že prispeli v Rim, upajo, da se bo podobna statistika nadaljevala.

Slovenci so Poljake v izločilnih bojih evropskih prvenstev premagali tudi leta 2015 v četrtfinalu in leta 2017 v tekmi za četrtfinalno vozovnico.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo, četrtfinale, Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu ponosen, da je lahko trener Slovencev #video

Italijanom je po petih nizih uspelo premagati Nizozemce. V polfinalu jim bodo nasproti stali Francozi. | Foto: CEV Italijanom je po petih nizih uspelo premagati Nizozemce. V polfinalu jim bodo nasproti stali Francozi. Foto: CEV

Italijani so se izognili šoku pred domačimi gledalci

Zadnji četrtfinale v Bariju je bil pravi triler. Italijani so se pred domačimi gledalci znašli v neprijetnem položaju. Uvodni niz so izgubili z 19:25, sredi tega pa ostali še brez Roberta Russa, ki je ob bloku nesrečno padel in si poškodoval gleženj.

Drugi in tretji niz sta bila povsem v znamenju azzurrov (17,16), v četrtem pa so evropski in svetovni prvaki obstali, kar so Nizozemci izkoristili za prednost sedmih točk. Italijani so se še približali na 23:22 in 24:23, niz pa je pripadel tulipanom. Ti so tudi skrajšani odločilni niz odprli bolje, nato pa domačim dopustili, da so ušli na +3 in prednosti niso več izpustili iz rok.

Pri Italijanih sta prevladovala Alessandro Michieletto z 22 točkami (dva asa) ter Yuri Romano z 21 točkami in štirimi asi, pri Nizozemcih pa z 31 točkami Nimir Abdel-Aziz, ki je dosegel tudi pet asov.

Italijani se bodo za finale pomerili s Francozi.

Slovenski odbojkarji so v ponedeljek v Bolgariji izločili Ukrajince, danes pa odpotovali na prizorišče polfinala v Rimu. | Foto: CEV Slovenski odbojkarji so v ponedeljek v Bolgariji izločili Ukrajince, danes pa odpotovali na prizorišče polfinala v Rimu. Foto: CEV

Slovenci dopoldne odpotovali v Rim

Slovenski odbojkarji, ki so v ponedeljkovi osmini finala s 3:1 premagali Ukrajino, so dopoldne zapustili Bolgarijo in se preselili v Rim, kjer so opravili "zgolj" trening v fitnesu, v sredo pa se bodo vrnili na igrišče.

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Četrtfinale (Varna, Bari)

Torek, 12. september

Ponedeljek, 11. september

Polfinale (Rim):

 

Četrtek, 14. september
18.00 Slovenija – Poljska
21.00 Italija – Francija

 

Finale in tekma za 3. mesto (Rim):


Sobota, 16. september
18.00 tekma za 3. mesto
21.00 finale

 

Ne spreglejte