Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
7.30

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

Natisni članek

Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Torek, 12. 9. 2023, 7.30

7 mesecev, 3 tedne

selektor slovencev po uvrstitvi v polfinale evropskega odbojkarskega prvenstva

Gheorghe Cretu ponosen, da je lahko trener Slovencev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79
slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo, četrtfinale, Gheorghe Cretu | Romunski strateg na slovenski klopi Gheorghe Cretu ne skriva čustev ponosa in veselja ob novi uvrstitvi Slovencev v polfinale evropskega prvenstva. | Foto CEV

Romunski strateg na slovenski klopi Gheorghe Cretu ne skriva čustev ponosa in veselja ob novi uvrstitvi Slovencev v polfinale evropskega prvenstva.

Foto: CEV

"Fantje so bili v letih 2015, 2019, 2021 v finalu evropskega prvenstva leta. Po takih rezultatih s seboj nosiš veliko pritiska. Vsi pričakujejo, da boš spet v finalu, a pot do njega je izjemno težka. Za nami je sedem tekem, igrali smo v zahtevni skupini, sedem zmag. Fantje si zaslužijo vso spoštovanje. Vesel sem, da sem njihov trener in da grem z njimi v Rim, v boj za lovoriko," je po četrtfinalni zmagi Slovencev nad Ukrajinci (3:1) dejal selektor Gheorghe Cretu.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo, četrtfinale
Sportal Po čustvenem vrtiljaku: Ne ustavljamo se tukaj #video

Dobra dva tedna pred začetkom lanskega svetovnega prvenstva, ki sta ga družno gostili Slovenija in Poljska, je v slovenski odbojkarski reprezentanci prišlo do nenadne selektorske menjave. Marka Lebedewa je zamenjal Romun Gheorghe Cretu, v kratkem času dvignil ekipo in jo popeljal v premierni polfinale odbojkarskega mondiala. Končalo se je s četrtim mestom. 

Dobro leto pozneje bo Cretu Slovence vodil v novem polfinalu velikega tekmovanja, tokrat evropskega prvenstva. Slovenska izbrana vrsta si je v ponedeljek s četrtfinalno zmago s 3:1 nad žilavo Ukrajino zagotovila tretji zaporedni nastop med najboljšo četverico prvenstva stare celine, četrtega na zadnjih petih evropskih prvenstvih.

Slovenci se po ponedeljkovi zmagi poslavljajo od bolgarske Varne, kjer so pred slabima dvema tednoma začeli svojo pot. Sledi selitev v Rim, ki bo v četrtek gostil polfinalni tekmi, v soboto pa tekmo za tretje mesto in veliki finale.

Slovenci so trdožive Ukrajince znova strli po štirih nizih. | Foto: CEV Slovenci so trdožive Ukrajince znova strli po štirih nizih. Foto: CEV

slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo, četrtfinale
Sportal Slovenci tretjič zapored v polfinalu evropskega prvenstva!

"Fantje si zaslužijo vso spoštovanje"

Cretujevi varovanci v večno mesto odhajajo s sijajno popotnico sedmih tekem in sedmih zmag. V skupinskem delu so premagali Ukrajino, Finsko, Hrvaško, Španijo in Bolgarijo. V osmini finala po preobratu Turčijo, v četrtfinalu pa še drugič v nekaj dneh dokazali, da so kakovostnejše moštvo od Ukrajincev.

Fantje so odločeni, da se tu ne ustavijo, da v Rimu dodajo piko na i izjemni večletni zgodbi te generacije, da vzamejo, kar jim še manjka. Tega si želi tudi 55-letni strateg, a hkrati opozarja, da uspehi in pričakovanja ne smejo biti samoumevni.

"Fantje si zaslužijo vso spoštovanje. Vesel sem, da sem lahko njihov trener in da grem lahko z njimi v Rim v boj za naslov prvaka." | Foto: CEV "Fantje si zaslužijo vso spoštovanje. Vesel sem, da sem lahko njihov trener in da grem lahko z njimi v Rim v boj za naslov prvaka." Foto: CEV

"Takšnih stvari ni lahko ponavljati. Bili so v finalu v letih 2015, 2019, 2021. Po takih rezultatih s seboj nosiš veliko pritiska. Vsi pričakujejo, da boš spet v finalu, a pot do njega je izjemno težka. Moraš iti tekmo po tekmo. Za nami je sedem tekem, na vseh sedmih smo zmagali. Igrali smo v zahtevni skupini in vse zmagali. Fantje si zaslužijo vse spoštovanje. Vesel sem, da sem lahko njihov trener in da grem lahko z njimi v Rim v boj za naslov prvaka," je v izjavi za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Cretu.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo, četrtfinale
Sportal Slovenci prek Ukrajine v boj za odličja! V Rim potujejo tudi olimpijski prvaki.

Gregor Ropret po preboju v polfinale (Video: OZS):

"Proti nam v Rimu nikomur ne bo lahko"

Romunski strateg bo Slovence v polfinalu evropskega prvenstva vodil v četrtek, ko jim bo v dvorani PalaLottomatica nasproti stal zmagovalec današnjega četrtfinala med Poljsko in Srbijo

Slovenski odbojkarji so se vsakič, ko so zaigrali v polfinalu, uvrstili v finale. Podajalec Gregor Ropret upa, da bo tudi tokrat tako: "Upamo, da taka statistika ostane. Zagotovo v Rim ne gremo samo sodelovat. Vemo, da bodo tam zbrane trenutno najboljše evropske reprezentance. Ampak proti nam nikomur ne bo lahko. Če bomo agresivni, če bomo igrali kot prva dva niza proti Ukrajini, menim, da se lahko nadejamo kakšne kolajne."

Rok Možič upa na navijaško podporo:

"Hvala vsem navijačem, ki so se pripeljali že na skupinski in izločilni del v Varno. Mislim, da nismo razočarali. Nekaj stresa je bilo, zagotovo je kdo izgubil kakšno leto življenja, ko nas je gledal po televiziji, a to je del športa. Zdaj pa, kdorkoli ima čas in ima rad odbojko, naj pride v Rim, mi bomo veseli podpore, na igrišču bomo dali vse in upam, da se bomo skupaj veselili zmag," pa na čim bolj množično navijaško podporo v Italiji upa Rok Možič.

Slovenci bodo polfinale igrali v četrtek. Proti stari znanki v izločilnih bojih Poljski ali Srbiji. | Foto: CEV Slovenci bodo polfinale igrali v četrtek. Proti stari znanki v izločilnih bojih Poljski ali Srbiji. Foto: CEV

Evropsko prvenstvo, polfinale in tekmi za odličja (Rim):

Polfinale:

Četrtek, 14. september
Slovenija – zmagovalec Poljska/Srbija
zmagovalec Italija/Nizozemska – Francija

 

Finale in tekma z 3. mesto:


Sobota, 16. september
tekma za 3. mesto
finale

 

Ne spreglejte