Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
21.36

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 21.36

9 mesecev, 2 tedna

Evropsko prvenstvo v odbojki za moške, četrtfinale

Slovenci prek Ukrajine v boj za odličja! V Rim potujejo tudi olimpijski prvaki.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85
slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo, četrtfinale | Slovenski odbojkarji so v četrtfinalu evropskega prvenstva s 3:1 premagali Ukrajino in se tretjič zapored uvrstili v polfinale. | Foto CEV

Slovenski odbojkarji so v četrtfinalu evropskega prvenstva s 3:1 premagali Ukrajino in se tretjič zapored uvrstili v polfinale.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je še tretjič zapored uvrstila v polfinale evropskega prvenstva. V četrtfinalu v bolgarski Varni je s 3:1 (17, 29, -21, 23) premagala trdoživo Ukrajino, tako da jo zdaj čaka selitev v Rim, kjer bo v četrtek igrala polfinale, v soboto pa še tekmo za odličje. Drugi polfinalisti so olimpijski prvaki Francozi, ki so s 3:0 (22, 14, 25) premagali Romunijo. V torek sledita preostali tekmi med Italijo in Nizozemsko ter Poljsko in Srbijo. Prav zmagovalec zadnjega para bo v četrtek polfinalni tekmec Slovenije.

Odzivi po uvrstitvi v polfinale:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Ukrajina, evropsko prvenstvo, četrtfinale
Sportal Po čustvenem vrtiljaku: Ne ustavljamo se tukaj #video

Slovenija : Ukrajina 3:1 (17, 29, -21, 23)

Palača kulture in športa Varna, gledalcev 1066, sodnika: Vasileiadis (Grčija), Zulfugarov (Azerbajdžan).
* Slovenija: Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 12 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 13 (3 bloke), Čebulj 17 (2 bloka), Možič 16 (1 as, 2 bloka), Mujanović 2.
* Ukrajina: Polujan, Mazenko, Plotnickij 20 (4 ase), Sinicja 2 (1 blok), Ostapenko, Semenjuk 7 (1 blok), Kanajev, Jevstratov, Tupčij 21 (2 asa, 2 bloka), Kovaljev 10 (2 bloka), Kučer 1 (1 as), Bojko, Kisiljuk, Ščurov 9 (2 bloka).
Odzivi po tekmi
Poročilo s tekme

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Četrtfinale (Varna, Bari)

Ponedeljek, 11. september

 

Slovenski odbojkarji bodo še tretjič zapored, sicer pa četrtič na zadnjih petih evropskih prvenstvih, zaigrali v polfinalu. Vstopnico za preboj med zadnje štiri so si zagotovili z zmago s 3:1 nad neugodno Ukrajino. Reprezentanci sta se pomerili že v skupinskem delu tega prvenstva in v četrtfinalu zadnjega svetovnega prvenstva, ko so Slovenci prav tako zmagali s 3:1 v nizih.

Uvodni set je bil povsem v znamenju Slovencev, ki so jim s številnimi lastnimi napakami do točk pomagali kar tekmeci sami. Varovanci Gheorgheja Cretuja so niz dobili s 25:17. Ukrajinci so tudi v drugem naredili kar nekaj napak, a dokazali, da se ne bodo pustili zlahka. Po zaostanku z 20:22 so povedli s 24:22, imeli več zaključnih žog, a jih niso izkoristili. Tesna in izenačena končnica drugega niza je z 31:29 pripadla Slovencem.

Slovenci bodo še tretjič zapored igrali v polfinalu evropskega prvenstva. Bodo osvojili prvo zlato? | Foto: CEV Slovenci bodo še tretjič zapored igrali v polfinalu evropskega prvenstva. Bodo osvojili prvo zlato? Foto: CEV

Tekmeci so v tretjem nizu po začetnem zaostanku na krilih Olega Plotnickega in Vasila Tupčija, ki sta se v drugi polovici srečanja ogrela, ušli, diktirali tempo in s 25:21 znižali na 2:1. V četrtem nizu so po odličnih servisih Plotnickega povedli za +4 (13:9), vodili z 22:20, a se slovenski odbojkarji niso dali in s kolektivno igro točko po točko ujeli tekmece. Jan Kozamernik je bil v zaključnih trenutkih zbran, z blokom je priboril zaključno žogo, že prvo je za nov preboj med najboljše štiri izkoristil kapetan Tine Urnaut.

V slovenski vrsti je Klemen Čebulj vknjižil 17 točk, Rok Možič 16, Urnaut 13, Kozamernik 12. Pri Ukrajincih je bil z 21 točkami najučinkovitejši Tupči, Plotnicki jih je dodal 20.

Po sedmih tekmah sledi selitev, v četrtek pa bitka s Poljsko ali Srbijo

Slovenci se tako po sedmih tekmah in sedmih zmagah v Bolgariji zdaj selijo v Italijo. Rim bo namreč v četrtek gostil polfinalni tekmi, v soboto pa še dvoboja za odličje. Slovensko zasedbo v polfinalu čaka zmagovalec četrtfinala Poljska  Srbija.

srbska odbojkarska reprezentanca
Sportal Znani so vsi četrtfinalisti

Romuni so se dva niza dobro upirali Francozom

Na večernem četrtfinalu v Varni so olimpijski prvaki Francozi brez izgubljenega niza premagali Romunijo. Ta je galskim petelinom, ki jih vodi nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani, v prvem, predvsem pa tretjem nizu povzročila kar nekaj preglavic. Francozi so v četrtfinalu s 3:0 premagali Romune, ki so jim v prvem, predvsem pa v zadnjem nizu povzročili kar nekaj preglavic. | Foto: CEV Francozi so v četrtfinalu s 3:0 premagali Romune, ki so jim v prvem, predvsem pa v zadnjem nizu povzročili kar nekaj preglavic. Foto: CEV

Romuni so v prvem nizu vodili z 20:18, a niso znali zadržati vodstva, Francozi so ga dobili s 25:22. Drugi niz jim je pripadel s 25:14, v tretjem pa so bili tekmeci blizu podaljšanju dvoboja. Romuni so vodili praktično ves niz, imeli štiri zaključne zmage, a nobene niso izkoristili. Francozi so prvič povedli pri 26:25 in izkoristili že prvo zaključno žogo za polfinale. V tem se bodo pomerili z Italijani ali z Nizozemci. 

Romuni so dosegli več asov in več blokov, storili pa so več napak, Francozi, pri katerih je bil s 14 točkami najučinkovitejši Jean Patry, pa so bili prepričljivo boljši pri učinkovitosti napadov.

Preostala četrtfinala bosta v torek v Bariju. Poljaki se bodo pomerili s Srbi, branilci naslova Italijani pa z Nizozemci.

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Četrtfinale (Varna, Bari)

Ponedeljek, 11. september

Torek, 12. september

 

Polfinale (Rim):

 

Četrtek, 14. september
Slovenija – zmagovalec Poljska/Srbija
zmagovalec Italija/Nizozemska – Francija

 

Finale in tekma z 3. mesto (Rim):


Sobota, 16. september
tekma za 3. mesto
finale

Ne spreglejte