Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

10

Natisni članek

Srečko Katanec Aleksander Čeferin Kevin Kampl Zlatko Zahović komentar nogomet kvalifikacije za SP 2018 kolumna

Sreda, 5. 10. 2016, 4.00

6 mesecev, 2 tedna

Komentar

Katančeva in Čeferinova drža, ki je Slovenijo drago stala

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

10

Potem ko je Kevin Kampl odpovedal tokratno reprezentančno akcijo, je marsikaj jasno. Slovensko reprezentanco pred prihajajočo akcijo ter tekmama s Slovaško in Anglijo, ki bi ji že lahko zaprli vrata naslednjega svetovnega prvenstva, ne čaka nič dobrega. Predvsem zaradi Srečka Katanca in Aleksandra Čeferina ter njune drže. Zaradi selektorja ter človeka, ki ga je nastavil in medtem z vrha slovenskega spektakularno skočil na vrh evropskega nogometa.

 | Foto:

"S to potezo želimo dokazati, da njegov položaj ni odvisen od razpleta naslednje tekme, od dobre volje medijev oziroma česarkoli," je Aleksander Čeferin pred dobrim letom dni vzvišeno sporočil, da bo kljub odločnemu palcu navzdol, ki ga je pokazala javnost, še naprej zaupal nekdanjemu čudodelcu. Ta je na prelomu tisočletij nogometu prinesel pomembno vlogo v slovenskem prostoru, Čeferin pa je z njim celo predčasno podaljšal sodelovanje.

Po neuspešnem koncu zadnjih in predvsem po slabem začetku novih kvalifikacij je javnost še bolj ogorčena. Trenutno največji slovenski nogometni zvezdnik, ki je prejšnji mesec po kratkem, a zelo vrtoglavem potovanju prevzel eno izmed najvplivnejših funkcij v svetovnem nogometu, postal je predsednik krovne evropske nogometne organizacije Uefa, se je od Nogometne zveze Slovenije medtem že poslovil. Težave, ki že nekaj časa tarejo člansko reprezentanco, smetano slovenskega nogometa, je pustil za sabo.

Selekcija je v času, ko ima končno na voljo štadion, ki se ji ga ni treba sramovati, pogoje za delo, kakršnih ni imela nikoli prej, in predvsem največ nogometašev, ki so povsem blizu evropskega vrha oziroma vanj celo spadajo, je kljub vsemu izpustila zadnja tri velika tekmovanja, a to Čeferina ne zanima več.

Reprezentanca je medtem na dobri poti, da brez nastopa na največji nogometni sceni ostane še četrtič zapored, kar se ji v njeni mladi zgodovini še ni zgodilo. Tudi in predvsem zaradi še enega človeka, ki misli, da lahko Tino Maze uči smučati in Petra Prevca skakati na smučeh. Srečka Katanca, ki je seveda požrl besede o tem, da se bo poslovil skupaj z nadrejenim. Sporočil je: "Ostajam selektor in zgradil bom novo reprezentanco!" Podobno smo iz njegovih ust že večkrat slišali, a zgradil ni še ničesar.

Vas zanima, kdo so nogometaši, ki so bili največkrat v začetni enajsterici od februarja 2013, ko se je vrnil na selektorsko klop? Boštjan Cesar (26 nastopov v prvi postavi), Jasmin Kurtić (24), Bojan Jokić (21), Kevin Kampl (21), Valter Birsa (19), Mišo Brečko (19), Samir Handanović (19), Branko Ilić (19), Andraž Kirm (18) in Milivoje Novaković (18). V tej deseterici je kar osem takšnih, na katere je v svojih najboljših časih na klopi Slovenije prisegal Matjaž Kek. Med njimi ni niti enega debitanta.

Po 64 nogometaših, ki jih je preizkusil, in kar 23 igralcih, ki so pod njegovo taktirko prvič zaigrali v izbrani vrsti, 12 zmagah, štirih remijih in 16 porazih, dveh neuspešnih kvalifikacijah in drugih težavah, do katerih ga je njegova vasezagledanost pripeljala, lahko ugotovi, da je na začetku. In hkrati na koncu.

Zdaj selektorju hrbta ni obrnila samo slovenska javnost, obračati so mu ga začeli tudi igralci. Kamplov ne Katancu in Sloveniji, ki zelo odmeva, je le še en dokaz, da je tako. Najbolj cenjeni slovenski nogometaš - če ne upoštevamo Jana Oblaka, ki je vratar - je dal jasno vedeti, da selektorja ne razume (pod njegovim vodstvom je odigral 21 tekem, a le dve v vlogi, ki si je želi in v kateri je najboljši) in da se v njegovi zgodbi ne vidi.

Nogometaš, ki je za Slovenijo v preteklosti igral tudi s pomočjo injekcij, je zvezdnik in kot tak zagotovo samosvoj. S takšnimi pa Katanec nikoli ni znal. Spomnimo se spora z Zlatkom Zahovićem, ki je leta 2002 razdvojil Slovenijo, pa nesporazumov z glavnim zvezdnikom Makedonije, ko je bil njen selektor, Goranom Pandevom in, če skočimo v novejšo zgodovino, tudi z Iličićem. Pa to še zdaleč ni vse. Marsikaj imajo na to temo povedati tudi Brečko, Tim Matavž, Dominic Maroh in še kakšen slovenski nogometaš.

Komunikacija z javnostjo selektorju tako ali tako nikoli ni šla, v zadnjem času se je začel ubadati še z energijami, ki naj bi nas obdajale. Medtem pa Slovenija strmo pada po svetovni jakostni lestvici in zapravlja morda najbolj nadarjen reprezentančni rod v zgodovini slovenskega nogometa.

Nogometaši, ki so na nogometni tržnici vrednejši, kot so bili kadarkoli (13 igralcev, ki so razočarali na zadnji tekmi proti dvajsetkrat cenejši Litvi, je vrednih več kot 80 milijonov evrov), so na dobri poti, da po prihajajočih tekmah z najtežjima nasprotnikoma v kvalifikacijski skupini F Anglijo in Slovaško še enkrat pogrnejo. 

Seveda upamo, da bo drugače, a Čeferin in Katanec sta poskrbela, da obeti pred tekmama leta še zdaleč niso najboljši. Noben vrač, ki bo začaral nasprotnika, ne bo pomagal selektorju, pomaga si lahko le sam. A bojimo se, da je morda prepozno ...


Vse o tekmah s Slovaško in Anglijo:

Ne spreglejte