Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 9. 2016,
10.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Sam Allardyce angleška nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Aleksander Čeferin Anglija zveza FA

Torek, 27. 9. 2016, 10.05

6 let, 7 mesecev

Sam Allardyce v težavah

Škandal, ob katerem zardeva angleški selektor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Sam Allardyce | Foto Reuters

Foto: Reuters

Angleška nogometna reprezentanca se bo 11. oktobra v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji mudila v Ljubljani. Vodil naj bi jo Sam Allardyce, ki je tri leve je prevzel pred dvema mesecema, a je njegova usoda še vprašljiva, saj si je privoščil afero, o kateri razpreda ves Otok, najbolj pa Angleška nogometna zveza (FA).

Kaj si je privoščil Sam Allardyce, ki je na vročem selektorskem stolčku nasledila Roya Hodgsona? Angleška nogometna zveza (FA) je postala pozorna na zgodbo, ki so jo pripravili pri angleškem časniku Daily Telegraph. Ko sta se njegova raziskovalna novinarja prejšnji mesec dogovorila za sestanek s selektorjem, sta se pretvarjala, da sta poslovneža z Daljnega vzhoda, ki bi želela zaslužiti s prodajo igralcev.

Pravila se da zaobiti in mastno zaslužiti

V pogovoru z direktorjem FA Martinom Glennom na slavnostnem dogodku v Londonu, ko je bil predstavljen logotip EP 2020. | Foto: Reuters V pogovoru z direktorjem FA Martinom Glennom na slavnostnem dogodku v Londonu, ko je bil predstavljen logotip EP 2020. Foto: Reuters Allardyce je bil pripravljen razkriti način, kako izigrati pravila angleške krovne zveze, ki ne dovoljujejo lastništva igralcev s tretje strani. ''Pravila se da zaobiti, tukaj se ponuja velik denar,'' je dejal selektor, ki je v karieri vodil več angleških klubov, nazadnje je bil strateg Sunderlanda.

Leta 2008 je v Angliji prenehalo veljati pravilo lastništva igralcev s tretje strani, ki je zaslužila pri prodaji igralcev. Taka oblika lastništva je postala prepovedana, lep primer prepovedane prakse pa je bil sporni prestop Argentincev Carlosa Teveza in Javierja Mascherana iz Corinthiansa v West Ham, ko se je okoristilo podjetje Media Sports Investment.

Kritiziral je delo Hodgsona

Roy Hodgson je po izpadu proti Islandiji zapustil angleško klop. | Foto: Reuters Roy Hodgson je po izpadu proti Islandiji zapustil angleško klop. Foto: Reuters Selektor Allardyce, ki prejema bogate prejemke, več kot tri milijone evrov na leto, se je ujel v zanko, saj se je med pogovorom z novinarjema dogovoril za plačilo v vrednosti slabe polovice milijona evrov (400 tisoč funtov) za svetovalne storitve, kako izigrati pravila zveze. Svetovalne storitve bi ponujal poslovnežem v Singapurju in Hongkongu, kamor bi odpotoval štirikrat na leto.

Pogovor, ki ga je nato v delih objavil časnik Telegraph, ni vključeval le nečednosti, s katerimi je nameraval angleški selektor kot svetovalec kršiti pravila, ampak si je privoščil silne kritike dela njegovega predhodnika.

Hodgson, ki je blestel v kvalifikacijah za EP 2016, je v Franciji neslavno izpadel v osmini finala proti Islandiji in le nekaj minut po izpadu sporočil, da zapušča angleško klop.

Bo Anglijo v Stožicah vodil kdo drug?

Allardyce je odgovorni položaj prevzel julija, v prvem nastopu pa srečno v Bratislavi z zadetkom, doseženim v izdihljajih srečanja, premagal Slovaško z 1:0. Osmega oktobra naj bi v novi vlogi debitiral na Wembleyju, kjer se bo Anglija pomerila z Malto, tri dni pozneje pa se bodo nekdanji svetovni prvaki (1966) predstavili v slovenski prestolnici, kjer se bodo v Stožicah spopadli s Katančevo četo.

Bo slovenski selektor pred in po tekmi segel v roke 61-letnemu Allardyceu ali kateremu drugemu strokovnjaku? Odgovor bo znan zelo kmalu. O tem bo odločala zveza FA.

Allardyce, nekdanji trener Boltona, Newcastla, Blackburna, West Hama in Sunderlanda, je na angleški klopi debitiral z zmago 1:0 na Slovaškem. | Foto: Reuters Allardyce, nekdanji trener Boltona, Newcastla, Blackburna, West Hama in Sunderlanda, je na angleški klopi debitiral z zmago 1:0 na Slovaškem. Foto: Reuters

Danes naj bi se oglasil novopečeni predsednik FA Greg Clarke. Prejšnjo sredo ga je v Londonu obiskal predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Skupaj sta razkrila logotip za EP 2020, na katerem bodo polfinale in finale igrali na Wembleyju. Takrat je bil zelo dobre volje, s Čeferinom pa se domenil, da se vidita 11. oktobra v Stožicah. V teh dneh mu ni več do smeha ...

Ne spreglejte