Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 9. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Aleksander Čeferin Atene UEFA Nogometna zveza Slovenije Michael van Praag

Sreda, 14. 9. 2016, 13.00

6 let, 6 mesecev

Volilni kongres Uefe v Atenah

Čeferin prejel kar 42 glasov in postal predsednik Uefe!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Volilni kongres Uefe v Atenah je postregel z enim največjih podvigov, kar jih je kadarkoli spisal slovenski šport. Aleksander Čeferin je prevzel najvplivnejši položaj v evropskem nogometu. Predsednik Evropske nogometne zveze je postal z veliko večino glasov (42 od 55) in premagal Nizozemca Michaela van Praaga.

12:03

Čeferin: Velika odgovornost

11:33

NZS išče novega predsednika

11:30

Kaj je sploh Uefa?

11:13

Nizozemec bi pomagal Čeferinu

11:06

Čeferin novi predsednik Uefe!

10:34

Začetek glasovanja

10:25

Vsi predsedniki Uefe

10:19

Govor Aleksandra Čeferina

10:16

Govor van Praaga

09:42

Tudi Litva za Čeferina

09:40

Prisotnih vseh 55 članic

09:19

Koliko glasov prinaša zmago?

09:11

Kdo podpira koga (zemljevid)?

09:07

Le dva kandidata

  • 12:31

    Novinarska konferenca

    Novopečeni predsednik Uefe Aleksander Čeferin je odgovarjal na vprašanja na novinarski konferencv Atenah.

  • 12:03

    Čeferin: Velika odgovornost

    "Hvala za izjemno podporo. Gre za veliko čast, a hkrati veliko odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name," je dejal novi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, potem ko mu je svoj glas namenilo kar 42 članic in s tem omogočilo prepričljivo zmago nad nizozemskim tekmecem. 

    Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 11:33

    NZS išče novega predsednika

    Po zmagi Aleksandra Čeferina na predsedniških volitvah Uefe - vtise bo javnosti zaupal na novinarski konferenci ob 12. uri - je Nogometna zveza Slovenije (NZS) ostala brez predsednika. Volitve, na katerih bo izbran Čeferinov naslednik, bodo opravljene v 90 dneh.

    Krovno nogometno zvezo na sončni strani Alp so do zdaj vodili le trije funkcionarji: Rudi Zavrl, Ivan Simič in Aleksander Čeferin. Začasno vlogo predsednika bo opravljal Radenko Mijatović.

    Radenko Mijatović | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Radenko Mijatović je najstarejši izmed štirih podpredsednikov NZS.

  • 11:30

    Kaj je sploh Uefa?

    Kakšna je pravzaprav organizacija, ki je z gladko zmago na izrednem volilnem kongresu v Atenah za novega predsednika dobila Slovenca Aleksandra Čeferina? Spoznajte ustroj Uefe.

  • 11:13

    Nizozemec bi pomagal Čeferinu

    "Ni lepo izgubljati. Ko sva se z Aleksandrom pred kratkim srečala v Italiji, sva si dejala, da nisva sovražnika. Imava skupen cilj, kar dokazujeta tudi najina programa. Želiva boljšo Uefo. Danes je demokracija povedala svoje, to spoštujem. Hvala članicam, ki so me podpirale. Želel bi, da tako podprejo Aleksandra. Če bo želel mojo pomoč, lahko računa nanjo," je dejal Michael van Praag, poraženec predsedniških volitev v Atenah.

    Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters Slovenija se lahko od 14. septembra 2016 pohvali s predsednikom Uefe.

  • 11:06

    Čeferin novi predsednik Uefe!

    Novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) je Aleksander Čeferin! Odvetnik iz Grosupljega, ki je pet let vodil Nogometno zvezo Slovenijo (NZS), je na volilnem kongresu Uefe prejel potrebno večino glasov, premagal nizozemskega tekmeca Michaela van Praaga in na vplivnem mestu nasledil Michela Platinija. Prejel je 42 glasov. V domovino se bo vrnil v petek.

  • 10:52

    Zavrl oddal glas

    V imenu Nogometne zveze Slovenije (NZS) je glas oddal generalni sekretar Aleš Zavrl. Glasovanje se je končalo ob 10.52, zdaj poteka štetje glasov.

  • 10:34

    Začetek glasovanja

    V Atenah poteka glasovanje. Članice po abecednem redu hodijo na glavni oder, kjer predstavniki njihovih zvez oddajo svoj glas. Glasovanje je tajno.

  • 10:32

    Nogomet na prvem mestu

    "Želim, da bi bil nogomet vedno na prvem mestu in da se vanj ne bi vpletale politične spletke. Hvala za vse. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo na glasovanju, sem prepričan, da bomo dobro sodelovali," je svoj govor končal predsednik NZS Aleksander Čeferin, ki bi lahko kaj kmalu postal novi predsednik Uefe.

  • 10:25

    Vsi predsedniki Uefe

    Evropsko nogometno zvezo je v 62 letih vodilo le šest predsednikov. To so bili Ebbe Schwartz (Danska,1954–1962), Gustav Wiederkehr (Švica, 1962–1972), Artemio Franchi (Italija, 1973–1983), Jacques Georges (Francija, 1983–1990), ​Lennart Johansson (Švedska, 1990–2007) in ​Michel Platini (Francija, 2007–2016).

    V Atenah sta tako Šved Johansson, ki je dopolnil že 90 let, kot Francoz Platini.

    Atene Uefa 2016 | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 10:19

    Govor Aleksandra Čeferina

    "Nekateri pravijo, da sem premlad in da imam premalo izkušenj, da bi postal novi predsednik. Star sem skoraj 50 let, vodim svoje podjetje in Nogometno zvezo Slovenije (NZS). Lahko rečete, da sem mlad in neizkušen, a to je izraz nespoštovanja do manjših in mlajših držav. Takšni predsedniki morajo biti močni, kreativni. Verjemite, da imamo dovolj potrebnih izkušenj," je v svojem govoru poudaril Aleksander Čeferin. Prepričan je, da lahko Uefa uresniči cilje le s konstruktivnim dialogom, v katerem bi sodelovalo prav vseh 55 članic. "Nisem sanjač, ampak pragmatik." Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 10:16

    Govor van Praaga

    Prvi se je zbranim gostom v Atenah predstavil Michael van Praag. V dolgem govoru je poudaril, da bi rad ponovno začutil nogometni ponos. Želi preprečiti, da bi nogomet (p)ostal žrtev denarja, članicam pa je tudi sporočil, da ima dovolj vodstvenih izkušenj, s katerimi bi lahko popeljal Uefo do boljših rezultatov in bolj skrbnega dela z denarjem.

  • 10:05

    Različni mnenji o ligi prvakov

    Kandidata za novega predsednika Uefe imata različni mnenji o tem, kakšen bi moral biti tekmovalni sistem lige prvakov, ki se ji v sezoni 2018/19 obetajo velike spremembe. Čeferin je prepričan, da spremembe, ki sta jih po pogajanjih sprejela začasno vodstvo Uefe in zveza najmočnejših evropskih klubov ECA, niso v prid manjšim državam.

    Uefa Atene 2016 | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 10:02

    Pisarna v Švici

    Če bo 48-letni Slovenec Aleksander Čeferin postal nov predsednik Uefe, bo njegova pisarna na sedežu krovne evropske organizacije v Nyonu, švicarskem mestecu, ki leži v bližini Ženeve.

    Nyon Uefa | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 09:45

    Prihodnje leto na Finskem

    Naslednja skupščina Uefa bo potekala leta 2017. Gostila jo bo finska prestolnica Helsinki. Bo imel na njej glavno besedo 48-letni odvetnik iz Slovenije?

  • 09:42

    Tudi Litva za Čeferina

    Slovenskega kandidata za novega predsednika Uefe bo podprla tudi Litva. Seznam podpornic Aleksandra Čeferina je tako daljši še za eno članico in po novem vključuje že 33 nacionalnih zvez.

  • 09:40

    Prisotnih vseh 55 članic

    Pred začetkom volitev so v hotelski dvorani Grand Resort Lagonissi preverili prisotnost 55 članic. Na prizorišču v Atenah je vseh 55 delegacij, ki bodo glasovale za enega od kandidatov. Glasove bodo oddali predsedniki nacionalnih zvez.

    Volilno skupščino v Atenah vodita v. d. predsednika Uefe, Španec Angel Maria Villar Llona, in v. d. generalnega sekretarja Uefe, Grk Theodore Theodoridis.

    Uefa Atene 2016 | Foto: Reuters Foto: Reuters V Atenah je tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fife) Gianni Infantino, ki je bil pred tem generalni sekretar Uefe.

  • 09:29

    Predsednik le do marca 2019

    Novi predsednik Uefe bo pomembno funkcijo opravljal le do marca 2019 in ne bo dobil štiriletnega mandata. Marca 2019 bi se iztekel mandat prejšnjemu predsedniku Michelu Platiniju, ki je v Atenah poudaril, da ima čisto vest. "Uefa bo delo nadaljevala brez mene, k razlogom za to se zdaj ne bi vračal. Lahko samo rečem, da imam čisto vest, da nisem naredil nobene napake, ki so mi jih očitali, in da se bom boril, da to dokažem na sodiščih," je poudaril na kongresu v grški prestolnici.

    Michel Platini | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Nizozemec van Praag je napovedal, da bi v primeru zmage na današnjih volitvah Uefo vodil le do leta 2019, nato pa ne bi znova kandidiral.

  • 09:22

    NZS bi ostala brez predsednika

    Če bi Aleksander Čeferin zmagal na volitvah za položaj predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), bi Nogometna zveza Slovenije (NZS) ostala brez predsednika. Volitve na sončni strani Alp bi morali izvesti najpozneje 90 dni po odhodu Čeferina, ki bi moral takoj odstopiti.

    Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 09:19

    Koliko glasov prinaša zmago?

    Kdo bo postal novi predsednik Uefe? To bo kandidat, ki bo prejel več kot polovico glasov članic Uefe. Vseh skupaj je 55, tako da bi novemu predsedniku za zmago zadoščalo že 28 glasov. Če bi bil rezultat v prvem krogu izenačen in bi se katera izmed članic vzdržala glasovanja, bi glasovanje ponovili. Takrat bi zmagal tisti, ki bi osvojil več glasov. Če bi bil rezultat tudi po treh krogih izenačen, bi sledil žreb.

  • 09:11

    Kdo podpira koga (zemljevid)?

    Kakšna je podpora, ki jo uživata kandidata med članicami Uefe? V ogromni prednosti je Aleksander Čeferin, saj ga je javno podprlo kar 32 od 55 nacionalnih zvez, ki sestavljajo evropsko nogometno družino. Njegovega protikandidata van Praaga za zdaj javno podpirajo le štiri zveze (Anglija, Belgija, Islandija in Nizozemska).

     

  • 09:10

    Drugi po vrsti

    Pravkar zbrane v grški prestolnici nagovarja nekdanji predsednik Uefe Michel Platini. Njegov mandat bi se moral izteči marca 2019, a je bil zaradi korupcijske afere primoran prekiniti nogometne aktivnosti. Uefa je tako brez predsednika vse od začetka maja.

    Oba kandidata za novega predsednika bosta pred začetkom tajnega glasovanja nagovorila goste. Ples kroglic je določil, da bo to prvi storil 68-letni van Praag, drugi pa se bo predstavil dve desetletji mlajši Slovenec Čeferin.

  • 09:07

    Le dva kandidata

    V Atenah bo 55 članic Evropske nogometne zveze (Uefa) na tajnem glasovanju odločilo, kdo bo novi predsednik. Kandidata sta le dva: predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin in Nizozemec Michael van Praag. Tik pred zdajci je odstopil Španec Angel Maria Villar.

Anketa o zmagovalcu Čeferinu
Tuji mediji o novem predsedniku Uefe
Vtisi Čeferina po tem, ko je postal predsednik Uefe
Tvitospektiva po izvolitvi Čeferina za predsednika Uefe
Slovenski državni vrh o uspehu Čeferina
Uefa: nogometni imperij Čeferina
Preigral je Slovenijo, zdaj gre med evropske tajkune in vplivneže

Portret Aleksandra Čeferina

Dozdajšnji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) je uresničil drzni cilj in se dokopal do stolčka, na katerem je še pred kratkim sedel Francoz Michel Platini. Prevzel je položaj, o katerem sanjajo številni nogometni funkcionarji. Dokazal je, da vodilna mesta v največjih organizacijah niso vedno na voljo le predstavnikom bogatejših in večjih narodov. Še pred nekaj leti bi se delavci v slovenskem nogometu takšni trditvi le prisrčno nasmejali, danes pa je realnost drugačna.

Doletela ga je čast, ki jo je izkusilo le šest Evropejcev

Volilna skupščina Uefe je potekala v Atenah, kjer bo v četrtek zasedel tudi izvršni odbor. V vlogi predsednika se bo prvič predstavil Čeferin. | Foto: Reuters Volilna skupščina Uefe je potekala v Atenah, kjer bo v četrtek zasedel tudi izvršni odbor. V vlogi predsednika se bo prvič predstavil Čeferin. Foto: Reuters Čeprav Čeferin velja za sorazmerno neznanega nogometnega delavca, ki ga je nogometna javnost malce bolje spoznala šele v zadnjih dneh predvolilnih aktivnosti, je članicam Uefe ponudil ravno tisto, po čemer hrepeni evropski nogomet. Zaželel si je sprememb, novih obrazov in reform.

Čeferin je domiselno izkoristil obdobje množičnega nezaupanja v delo Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je s številnimi aferami in aretacijami ponudilo popolno izhodišče za iskanje novega obraza z brezmadežno preteklostjo.

Našli so ga v 48-letnem slovenskem odvetniku, velikem nogometnem zanesenjaku, ki se ni ustrašil priložnosti.

Postal je tudi podpredsednik Fife

Danes se o dvomilijonski Sloveniji, eni najmanjših evropskih držav, govori tako veliko kot le redkokdaj. Čeferina je doletela čast, ki jo je pred njim izkusilo le šest Evropejcev. Tako malo funkcionarjev je vodilo največjo evropsko nogometno krovno organizacijo. Čeferin je kot predsednik Uefe postal tudi podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in postavil nov mejnik v slovenskem športu tudi na tem področju. 

Novopečeni predsednik Uefe je prejemal čestitke na vsakem koraku. | Foto: Reuters Novopečeni predsednik Uefe je prejemal čestitke na vsakem koraku. Foto: Reuters

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je ostala brez predsednika. Volitve bodo izvedene v 90 dneh, do takrat pa bo krovni zvezi začasno predsedoval Radenko Mijatović, najstarejši podpredsednik NZS.

Prva Evropejka v vodstvu Fife

Na volilnem kongresu Uefe se je pisala še ena zgodba za zgodovino. Prvič je bila v svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je naslednik nekdanjega izvršnega odbora, izvoljena evropska predstavnica. Čast je doletela Italijanko Evelino Christillin.
Ne spreglejte