Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 9. 2016,
15.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

1

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Atene Aleksander Čeferin

Sreda, 14. 9. 2016, 15.40

6 let, 7 mesecev

Prva novinarska konferenca novega predsednika Uefe

Najprej bo odšel v Švico in se rokoval z vsemi zaposlenimi pri Uefi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

1

Aleksander Čeferin | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenski odvetnik Aleksander Čeferin se je le nekaj minut po tem, ko so ga v Atenah z 42 glasovi potrdili za novega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), javnosti prvič predstavil v novi vlogi. Opozoril je na največje težave, s katerimi se srečuje Uefa, in dodal, da bo njegov prvi korak povezan z delovnim obiskom sedeža Uefe v Švici.

Ključni poudarki:   
Aleksander Čeferin je bil na izrednem volilnem kongresu v Atenah izvoljen za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa).
V tajnem glasovanju je protikandidata Michaela van Praaga ugnal z rezultatom 42:13.
Čeferin bo na čelu Uefe vsaj do leta 2019, ko bodo na sporedu nove volitve.
Postal je sedmi predsednik Uefe. Zadnjega, Michela Platinija, je na začetku tretjega mandata spodnesla podkupovalna afera.    
Po Čeferinovi selitvi v Nyon bo novega predsednika do konca leta dobila tudi Nogometna zveza Slovenije. 

Nogometni svet se še vedno čudi, kako je lahko 48-letni odvetnik, ki prihaja iz majhne Slovenije, v tako kratkem času pridobil tako številčno podporo članic evropske nogometne družine. To je bilo zaznati tudi v vprašanjih, ki so mu jih v Atenah na posebni novinarski konferenci postavili predstavniki sedme sile.

Ni bilo igric iz zakulisja

Volilne skupščine Uefe se je v Atenah udeležil tudi predsednik Fife Gianni Infantino, nekdanji generalni sekretar Uefe. | Foto: Reuters Volilne skupščine Uefe se je v Atenah udeležil tudi predsednik Fife Gianni Infantino, nekdanji generalni sekretar Uefe. Foto: Reuters Aleksander Čeferin jim je pojasnil, da je odločitev, da bo kandidiral za predsednika Uefe, njegova.

"Ni bilo nikakršnih igric iz zakulisja," je skušal dopovedati javnosti, da v času predvolilnega boja ni računal na pomoč. Za njim ni stal vpliven sodelavec, s katerim bi lažje preskakoval ovire in ki bi ostal skrit javnosti.

Na Norveškem so se razpisali o tem, da bi mu lahko pomagal Gianni Infantino, zdajšnji predsednik Fife, ki podobno kot Čeferin prihaja iz pravnega sveta. 

"Poznava se od leta 2011, ko sem postal predsednik NZS. Bil je dober generalni sekretar Uefe, dogodki pred volitvami pa so bili le medijska izmišljotina in neresnične predstave," je še enkrat zanikal, da bi v predvolilni kampanji aktivno sodeloval s Švicarjem, ki je spomladi obiskal Slovenijo in bil prisoten na odprtju Nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju.

Sportalova anketa o zmagovalcu Čeferinu
​Tvitospektiva po izvolitvi Aleksandra Čeferina za predsednika Uefe
Uefa: nogometni imperij Aleksandra Čeferina
Preigral je Slovenijo, zdaj gre med evropske tajkune in vplivneže

Portret Aleksandra Čeferina

Ideja o kandidaturi je postala zelo resna že mesec dni po slavnostnem dogodku v Sloveniji. "Ko sem videl, kolikšna je moja podpora, mi je bilo takoj lažje," je dejal in priznal, da so mu šle na roko okoliščine v obdobju, ko sta javni podobi Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in Uefe zaradi odmevnih afer omadeževani. "Napočil je čas za nov obraz. Ljudje hočejo spremembe, nove obraze," je prepričan, da je storil pravilen korak.

Uefa brez predsednika ni dobro sklepala poslov

"Vsi si želimo sprememb, tako velike kot tudi manjše države." | Foto: Reuters "Vsi si želimo sprememb, tako velike kot tudi manjše države." Foto: Reuters Podporo mu je izrazilo mnogo članic, med njimi so tako velike, srednje kot tudi majhne države, ki sestavljajo evropsko nogometno družino. Predsednik Čeferin je zaznal, da si vse želijo zelo podobnih sprememb.

"Morda sem naiven, a verjamem, da zaupajo mojemu programu. Vsi si želimo sprememb, tako velike kot tudi manjše države," se je dotaknil programa, s katerim želi poskrbeti za evolucijo Uefe. Obvezal se je, da bo pod njegovim vodstvom dialog med 55 članicami zelo pomemben.

Spremembe v tekmovalnem sistemu lige prvakov, ki bo v sezono 2018/19 vstopila v spremenjeni podobi, Anglija, Italija, Nemčija in Španija pa bodo lahko računale na štiri predstavnike, ga niso osrečile.

"Nismo bili dovolj informirani o tem," je spomnil na pogajanja, ki so konec avgusta potekala med predstavniki Uefe in zveze najmočnejših evropskih klubov (ECA). Po njegovem mnenju so šla bolj na roko večjim državam.

"Uefa je močna in dobra organizacija, brez vodstva pa ni dobro sklepala poslov," je opozoril na obdobje brez predsednika. Michel Platini je stolček zapustil v začetku maja.

NZS lahko še napreduje

Predsednika Uefe v četrtek čaka prvo zasedanje izvršnega odbora, v petek pa se bo vrnil v domovino. A ne za dolgo, saj načrtuje, da bo v bližnji prihodnosti kar nekaj časa prebil na sedežu Uefe v Švici. "Moj prvi korak bo delovni obisk sedeža Uefe v Nyonu, kjer se želim rokovati z vsemi administrativnimi delavci (Uefa ima več kot 600 zaposlenih delavcev, op. p.). Želim spoznati vse delavce in se jim predstaviti," je napovedal novi predsednik Uefe, ki bo v prihodnje vzporedno opravljal še eno pomembno funkcijo, saj je postal tudi podpredsednik Fife.

Sedež Uefe je v Nyonu, majhnem mestu v neposredni bližini Ženeve. | Foto: Guliverimage/Getty Images Sedež Uefe je v Nyonu, majhnem mestu v neposredni bližini Ženeve. Foto: Guliverimage/Getty Images

Slovensko krovno organizacijo, ki ji je predsedoval od leta 2011, je moral zapustiti, a je prepričan, da bo tudi brez njega dobro vodena. "NZS se dobro razvija. Smo majhna država z dvema milijonoma prebivalcev, ki je dosegla veliko nogometnih uspehov. Vedno je nekaj prostora za napredek. Upam, da bomo napredovali vsak dan," je zaželel lepo prihodnost NZS, ki bo primorana najti novega predsednika. Časa za nove volitve ni veliko, sklicane morajo biti najpozneje v 90 dneh.

Katere so največje težave evropskega nogometa?

"Čaka nas veliko dela," sporoča 48-letni odvetnik iz Grosupljega. | Foto: Reuters "Čaka nas veliko dela," sporoča 48-letni odvetnik iz Grosupljega. Foto: Reuters Veliko energije bo posvetil boju proti nameščanju tekem, eni največjih nevarnosti modernega nogometa. Želi izboljšati varnost na nogometnih tekmovališčih, ki je v zadnjih letih zelo občutljiva tema. Še naprej se bo odkrito bojeval proti vsem oblikam rasizma, okrepiti želi finančni fair-play, rad pa bi tudi zmanjšal razkorak med bogatimi in revnimi klubi, ki se povečuje iz leta v leto.

"Čaka nas veliko dela," je napovedal resno delo, s katerim želi Uefi vrniti ugled, hkrati pa poskrbeti za lepši jutri evropskega nogometa.

Čeferin bo predsednik Uefe do marca 2019. Prvi mož najmočnejše evropske športne organizacije bo dve leti in pol, nato bodo sledile nove volitve. "Prezgodaj je še, da bi razmišljal o tem, ali bom še enkrat kandidiral za položaj predsednika. Najprej se bom potrudil, da uresničim čim več stvari iz svojega programa." O tem, ali bo v svoj tabor priključil tudi poraženca predsedniških volitev Michaela van Praaga, ki mu je po porazu ponudil pomoč pri uresničitvi idej, zapisanih v programu z naslovom Popolno ravnovesje, še ni razmislil.

Večja promocija domovine

Vesel je, da bo pripomogel k večji promociji Slovenije v svetu. Rojakom je poslal sporočilo, da tudi Slovenci zmorejo opravljati najvplivnejše naloge na svetu. "Tudi majhni narodi in države smo lahko pomembni. Slovenci smo pomembnejši, kot priznamo drug drugemu. Pomembne vloge lahko igramo tudi na drugih področjih," je ponosen, da je dokazal, kako lahko tako veliko organizacijo vodi tudi predstavnik mlade in manjše evropske države.

Upa, da bo pomagal k prepoznavnosti Slovenije ter da se ne bi več pojavljale nepotrebne medijske zamenjave Slovenije in Slovaške.

Ne spreglejte