Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 9. 2016,
15.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

Gianni Infantino FIFA UEFA Nogometna zveza Slovenije Aleksander Čeferin

Sreda, 14. 9. 2016, 15.50

6 let, 6 mesecev

portret Aleksandra Čeferina

Odvetnik, ki zna prisluhniti in presekati zadeve, ko je to potrebno #IzArhiva

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Kdo je novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin?

Aleksander Čeferin je star 48 let, prihaja iz Grosupljega, iz družine Čeferin, že od nekdaj predane odvetniškemu poklicu. Njegov dedek je bil profesor prava, študiral ga je v Ljubljani in Berlinu, njegov oče je odvetnik že več kot pol stoletja, pravnika sta tudi brat in teta. Skupaj z očetom Petrom in bratom Rokom sodeluje v Odvetniški družbi Čeferin, v odvetniškem poklicu pa se najbolj posveča kazenskemu pravu.

Nogomet, karate in sklece

Obožuje nogomet. Državni dres je oblekel  leta 2008 na igrišču na Kodeljevem v sklopu prireditve Fair Play. | Foto: Obožuje nogomet. Državni dres je oblekel leta 2008 na igrišču na Kodeljevem v sklopu prireditve Fair Play. Velik del njegovega življenja predstavlja tudi šport. Kot otrok ga je hitro vzljubil. Nogomet je oboževal. Rad ga igra, rad ga tudi spremlja. Nekaj časa je nosil dres tedanjega tretjeligaškega kluba Grosuplje, kjer si je delil slačilnico s Primožem Gliho. Treniral je tudi košarko in karate, simpatije je gojil tudi do namiznega tenisa. S karatejem se ukvarja še danes. Občutek za samodisciplino ohranja na visoki ravni.

Na jutranjih vajah karateja se posveča meditiranju, vsak dan pa naredi tudi ogromno sklec in vzdržuje kondicijo. Še vedno rad obuje nogometne čevlje in se s prijatelji predaja čarom malega nogometa. Pred leti je branil barve športnega društva FC Ljubljana Lawyers (NK Pravniki Ljubljana) ter večkrat nastopil na evropskih in svetovnih prvenstvih pravnikov. Do leta 2011, ko je postal predsednik NZS, je bil tudi član izvršnega odbora društva.

Sodeloval je še z nekaterimi klubi. Leta 2006 je postal zunanji sodelavec, štiri leta pozneje pa član izvršnega odbora NK Olimpija Ljubljana. Klubu je pomagal s pravnimi nasveti pri pridobitvi imena NK Olimpija Ljubljana, več let pa je sodeloval tudi z MNK Lesna industrija Litija, zelo uspešnim klubom, ki je v slovenskem futsalu osvojil ogromno lovorik.

Z okoljem se ne obremenjuje

Ko je 17. februarja 2011 postal predsednik slovenske krovne zveze, ga je marsikdo poznal le prek odvetniškega poklica, kjer je pogosto sodeloval z odmevnimi osebami iz javnega življenja, tako da se je hitro navadil nastopanja v javnosti. Krasita ga preudaren govorniški slog in bogato znanje tujih jezikov. Njegovi sodelavci pravijo, da je oseba, na katero se lahko zaneseš. Nikoli ni bil podpornik predolgega javnega polemiziranja, vedno pa je bil odprt za debato in sveže ideje.

"Pomembno se mi zdi, da ne dobivam nobenih pritiskov ali klicev, kar je glede na vse zle napovedi, ki sem jih slišal, preden sem prišel na NZS, kar čudno. Sem neodvisen. Dokler bom delal zakonito, moralno in pošteno, mi nihče nič ne more. Z okoljem se ne obremenjujem, rajši vidim, da se okolje obremenjuje z mano," je povedal ponosni oče treh hčera leta 2011, po uvodnih treh mesecih udejstvovanja na NZS.

Rudi Zavrl je bil predsednik krovne nogometne zveze skoraj dve desetletji. | Foto: Rudi Zavrl je bil predsednik krovne nogometne zveze skoraj dve desetletji.

Ko je vstopil v drugi mandat, je bil njegov program podprt z ogromno večino glasov. Od mogočih 30 jih je prejel kar 29. "Predsednik Čeferin je na eni strani velik ljubitelj nogometa, na drugi strani pa zelo profesionalno opravlja svoje delo. Sodelujemo zelo dobro," meni njegov tesen sodelavec, generalni sekretar NZS Aleš Zavrl.

Išče kompromise, ne pa sporov

"Je predsednik, ki zna prisluhniti, na koncu pa tudi odločiti o nekih zadevah," ga je pohvalil ožji sodelovalec Stanko Glažar. | Foto: "Je predsednik, ki zna prisluhniti, na koncu pa tudi odločiti o nekih zadevah," ga je pohvalil ožji sodelovalec Stanko Glažar. "Zadeve zna presekati takrat, ko je to potrebno. To je ključno. Preveč polemiziranja včasih ni preveč pametno," je nad predsednikom Čeferinom navdušen Radenko Mijatović, eden izmed štirih podpredsednikov krovne zveze. "Je predsednik, ki zna prisluhniti, na koncu pa tudi odločiti o nekih zadevah," dodaja Stanko Glažar, dolgoletni podpredsednik NZS.

NZS je ena izmed redkih športnih zvez v Sloveniji, kjer ni zaznati medosebnih obračunavanj. "Pri nas smo enotni, vsepovsod pa lahko spremljamo, kako imajo nekateri kup kadrovskih težav, znotraj organizacij pa še različne struje in tabore. Pri nas se vidi, da se dela uspešno. Dokaz je tudi to, da so predsednika predlagale vse Medobčinske nogometne zveze (MNZ).

To je dokaz dobrega dela, pa tudi spodbuda in obveza za naprej," je lani, takoj po vnovični izvolitvi Čeferina, pojasnil Glažar, njegov stanovski kolega Mijatović pa ga je dopolnil: "Skupaj smo se našli ljudje, ki iščemo kompromise, ne pa sporov. Znotraj izvršnega odbora NZS se pogovorimo in poiščemo rešitev. To je ključno." S tem je strnil delo vodstva krovne zveze v času predsednikovanja Čeferina, ki se je ogrel za položaj predsednika Uefe.

Zavzema se za spremembo zakonodaje

Čeferin je šele tretji predsednik NZS v obdobju državne samostojnosti. Postal je prvi Slovenec, ki kandidira za mesto predsednika Uefe. | Foto: Čeferin je šele tretji predsednik NZS v obdobju državne samostojnosti. Postal je prvi Slovenec, ki kandidira za mesto predsednika Uefe. Čeferin je šele tretji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) v obdobju državne samostojnosti. Pred njim sta odgovorno nalogo opravljala Rudi Zavrl, danes častni predsednik NZS, in Ivan Simič. Čeferin je kot predsednik NZS hitro vzljubil mednarodne dejavnosti. "Fino je, da človek dela tisto, kar ga veseli," je pojasnil v začetku leta, ko je bil gost Sportalovega sobotnega intervjuja. V Uefi zaseda položaj podpredsednika komisije za pravne zadeve, sodeluje pa tudi z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), kjer je član disciplinske komisije.

Reprezentanca se v času njegovega mandata ni uvrstila na največja tekmovanja (EP 2012, SP 2014 in EP 2016), je pa opazen dvig medijske prepoznavnosti Prve lige Telekom Slovenije, ki je v zadnji sezoni razvajala z razburljivimi, zanimivimi in rekordno obiskanimi/gledanimi tekmami.

Čeferin je kot predsednik NZS vedno poudarjal, da nogomet ne pomeni le dela članske moške reprezentance, ampak veliko več. Rad izpostavlja skrb za delo z mladimi, ki jim želi zagotoviti čim boljše razmere. Na sončni strani Alp je v nogometnih klubih ali šolah registriranih več kot 30 tisoč otrok. Moti ga mačehovski odnos države. V javnih nastopih pogosto izpostavlja misel, da večina politikov ne razume nogometa in športa nasploh.

Zavzema se za spremembe zakonodaje na področju točenja alkoholnih pijačah na nogometnih srečanjih, ki je zdaj strogo prepovedano. Moti ga tudi, da stavne hiše še vedno niso našle skupnega jezika z oglaševanjem na nogometnih dogodkih. V času njegova mandata je NZS postala delni lastnik Športne loterije (17,3 odstotka), v začetku meseca pa je slavnostno odprla NNC Brdo.

Prejel pohvale visokih gostov

Na Gorenjsko se je preselila tudi upravna stavba NZS, novo pridobitev pa sta javno pohvalila visoka gosta na slavnostnem odprtju novega pripravljalnega središča slovenskih reprezentanc. Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je dolgoletni prijatelj Čeferina. Oba prihajata iz pravnih vod, Švicar, ki skuša Fifi vrniti zapravljen ugled, posledico turbulentnega obdobja, polnega afer, aretacij in suspenzij, pa je prvemu možu slovenskega nogometa pripisal odlične vodstvene sposobnosti.

Tako je bilo v začetku prejšnjega meseca na častni tribuni ob otvoritvi NNC Brdo na Gorenjskem. | Foto: Tako je bilo v začetku prejšnjega meseca na častni tribuni ob otvoritvi NNC Brdo na Gorenjskem.

Nad projektom, ki ga je pod predsedovanjem Čeferina uresničila NZS, je bil navdušen tudi vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Uefe Theodore Theodoridis in ga označil za vzorčen primer, kako se lahko odgovorno posluje s sredstvi.

"Z Giannijem smo sodelovali še takrat, ko je bil generalni sekretar Uefe, s Theodorom pa takrat, ko je bil šef oddelka za nacionalne zveze in naš poseben zaupnik. Prav njemu smo zastavili nekatera najtežja vprašanja," je na slovesnosti na Brdu pri Kranju pojasnjeval povezanost z visokima gostoma.

Čas ima do 20. julija, a je pohitel in kandidaturo oddal že dober mesec prej. Kot drugi. Prvi, ki je to storil, je predsednik nizozemske krovne zveze Michael van Praag. Večkrat se je mudil v Slovenijo, zdaj pa je v majhni deželi na sončni strani Alp naletel na protikandidata, ki se mu obetajo dobri rezultati, saj mu ne manjka podpore članic Uefine družine.

NZS ni le Čeferin, Maribor pa ne le Zahović

Zlatko Zahović ima z Aleksandrom Čeferinom profesionalen odnos. | Foto: Zlatko Zahović ima z Aleksandrom Čeferinom profesionalen odnos. V prvem mandatu predsednika Čeferina je bilo v zraku med Ljubljano in Mariborom opaziti nekaj strupenih puščic, v drugem pa se je stvar polegla. To je lani potrdil tudi Zlatko Zahović. "Naš odnos je profesionalen, antagonizma med Ljubljano in Mariborom pa ni čutiti. Reprezentanca je bila vedno lepo sprejeta v Mariboru, to, kar se dogaja na derbijih med Olimpijo in Mariborom, pa je folklora, ki so jo nekateri očitno vzeli preveč resno. To se dogaja na vseh derbijih na svetu in tu ne vidim težav. Pomembno je, da Maribor in NZS sodelujeta profesionalno. Je pa res, da NZS ni le Aleksander Čeferin, Maribor pa ne le Zlatko Zahović," je dejal športni direktor 13-kratnega prvaka.

To je Zahović, ki po aferi Ibraimi do nadaljnjega ne daje izjav za javnost, dejal lani. "Silenzio stampa" si je omislil tudi Čeferin. Vse od marca, ko je v tujini na plan prišla novica o tem, da bi lahko kandidiral za predsednika Uefe. Takrat je povedal le: "Brez komentarja." Po današnjem sestanku v Moskvi se je oglasil in sporočil, da bo o kandidaturi osebno spregovoril v naslednjih dneh.

S sredo, 8. junija 2016, je življenje 48-letnega odvetnika in nogometnega fanatika vstopilo v novo galaksijo, saj se poteguje za enega izmed treh najbolj zaželenih funkcionarskih športnih položajev na svetu. Druga dva sta predsednik Fife in Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). V takšni druščini bi se lahko kmalu znašel Slovenec, ki zna prisluhniti in presekati zadeve, ko je to potrebno.

Ne spreglejte