Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 9. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA Nogometna zveza Slovenije Atene Michael van Praag

Sreda, 14. 9. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Kaj čaka NZS v primeru zmage Čeferina na današnjih volitvah?

Čeferin bi moral odstopiti, NZS ne bi čakala dolgo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Aleksander Čeferin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Če bi Aleksander Čeferin zmagal na volitvah za položaj predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), bi Nogometna zveza Slovenije (NZS) ostala brez predsednika. Volitve na sončni strani Alp bi morali izvesti najpozneje 90 dni po odhodu Čeferina.

Evropska nogometna zveza striktno prepoveduje opravljanje dveh predsedniških funkcij naenkrat. Aleksander Čeferin tako ne more biti istočasno predsednik Uefe in NZS. Izjeme niso mogoče.

Če bo danes v Atenah prejel zadostno število glasov in se povzpel na najvišji položaj, kar jih lahko ponudi evropski nogomet, bo njegova pisarna v Nyonu, ne v novi upravni stavbi NZS na Brdu pri Kranju.

Moral bi odstopiti

Bo danes odstopil s položaja predsednika NZS? | Foto: Vid Ponikvar Bo danes odstopil s položaja predsednika NZS? Foto: Vid Ponikvar Čeferin bi funkcionarsko kariero v nogometu nadaljeval kot predsednik Uefe, s tem pa bi na položaju predsednika NZS, ki ga zaseda vse od 17. februarja 2011, zazijala praznina. Če bi bil izbran za predsednika Uefe, bi moral takoj odstopiti s položaja predsednika NZS.

Volitve za novega predsednika krovne slovenske organizacije bi izvedli najpozneje 90 dni po odstopu Čeferina. To bi pomenilo, da bi bil njegov naslednik znan še v tem koledarskem letu, saj bi moral biti nujno izbran še pred polovico decembra.

Vskočil bi nekdo od podpredsednikov

Stanko Glažar (MNZ Ptuj) je eden izmed štirih podpredsednikov NZS in prvi po abecednem vrstnem redu. | Foto: Vid Ponikvar Stanko Glažar (MNZ Ptuj) je eden izmed štirih podpredsednikov NZS in prvi po abecednem vrstnem redu. Foto: Vid Ponikvar Kako bi v tem primeru potekala predvolilna procedura pri NZS? Z morebitno odstopno izjavo Čeferina bi se najprej seznanil izvršni odbor NZS, ki bi nato s sklepom o razpisu volitev določil dan razpisa volitev in dan glasovanja.

"V vmesnem času bi naloge predsednika do izvolitve novega opravljal eden od podpredsednikov," so nam zatrdili na NZS. Na vprašanje, kdo bi začasno vskočil na predsedniški položaj, niso odgovorili konkretno.

Slovenija ima štiri podpredsednike. To so Stanko Glažar, Miran Jarc, Radenko Mijatović in Franci Zavrl.

Več bi bilo lahko znanega v petek, ko se bo iz Aten vrnila delegacija NZS na skupščini Uefe. Ta šteje pet članov, poleg Čeferina, kandidata za predsednika Uefe, so v njej še generalni sekretar NZS Aleš Zavrl, vodja projektov NZS Ilija Kitić, vodja področja za varnost in integriteto NZS Željko Pavlica ter predstavnik za stike z javnostjo Matjaž Krajnik.

Čeferinov naslednik bi predsednikoval štiri leta

V nasprotju z novim predsednikom Uefe, ki bo odgovorno vlogo opravljal le do marca 2019, saj bo do takrat veljal Platinijev mandat, bi novi predsednik NZS na razpolago dobil nov in neprekinjen štiriletni mandat. Drugi predsedniški mandat Čeferina v Sloveniji bi se sicer končal februarja 2019.

Ne spreglejte:

Če ga bo odvetnik opravil do konca, bo to pomenilo, da je v Atenah zbral manj glasov od tekmeca Michaela van Praaga in ostal predsednik NZS. Če bo upravičil vlogo favorita, pa bo NZS začela iskati novega predsednika. Za zdaj je jasno le to, da bi ga našla še letos, kandidati pa bi imeli nekaj časa za predstavitev programov.

Ne spreglejte