Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
10. 9. 2016,
16.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

infografika Aleksander Čeferin Portugalska Nogometna zveza Slovenije UEFA Michael van Praag

Sobota, 10. 9. 2016, 16.55

6 let, 7 mesecev

Portugalska podpira Slovenca

Evropski prvaki za Čeferina, ki je že pri številki 29

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Aleksander Čeferin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Seznam podpornikov Aleksandra Čeferina, ki bo v sredo v Atenah kandidiral za novega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), je bogatejši za še eno evropsko velesilo. Slovenskemu kandidatu je podporo izrekla tudi Portugalska, ki se je letos razveselila evropskega naslova na Euru v Franciji.

Vedno več je članic Uefe, ki so javno podprle Aleksandra Čeferina. Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) je štiri dni pred volilnim kongresom v Atenah, na katerem se bo za predsedniški stolček najpomembnejše evropske nogometne organizacije spoprijel ​z Nizozemcem Michaelom van Praagom, prejel pozitivno novico iz Portugalske.

Dobro pozna Nizozemca, a je podprl Čeferina

Predsednik portugalske nogometne zveze Fernando Gomes (desno) s soimenjakom Santosom, selektorjem aktualnih evropskih prvakov. | Foto: Reuters Predsednik portugalske nogometne zveze Fernando Gomes (desno) s soimenjakom Santosom, selektorjem aktualnih evropskih prvakov. Foto: Reuters Portugalska nogometna zveza je podprla 48-letnega Slovenca in njegov predsedniški program, s katerim želi udejanjiti številne začrtane reforme Uefe. Zaupanje portugalske krovne organizacije šteje še toliko več, ker njen predsednik Fernando Gomes dobro pozna Nizozemca van Praaga.

Z njim je pred tedni sestavljal tričlansko pogajalsko skupino Uefe, ki se je z zvezo najmočnejših nogometnih klubov (EFC) usklajevala o tem, kakšen bo tekmovalni format lige prvakov v prihodnjih sezonah.

"Michaela van Praaga poznam že kar nekaj časa. Globoko ga spoštujem, a mi bomo volili Aleksandra Čeferina, ki je zastavil ambiciozen ter celovit program z zelo dobrimi ukrepi za prihodnost Uefe in evropskega nogometa," je dejal Portugalec Gomes, nato pa pojasnil, zakaj je javno podprl ambicioznega odvetnika iz Grosupljega. 

"Čeferin je zelo dinamična oseba, ki ima kljub mladosti že veliko izkušenj na številnih področjih," je povedal predsednik, še kako ponosen na portugalsko reprezentanco, ki je na čelu s Cristianom Ronaldom letos v Franciji osvojila naslov evropskega prvaka.

Čeferin o portugalski podpori: Čast in privilegij

Čeferin se je Gomesu zahvalil za podporo in izrazil prepričanje o nadaljevanju dobrih odnosov. "Gre za čast in privilegij, da me je pri kandidaturi podprla portugalska nogometna zveza, ki predstavlja pomemben nogometni narod in aktualne evropske prvake. Že zdaj lahko potrdim zelo dobre odnose s portugalsko nogometno zvezo in predsednikom Gomesom, tako da bomo brez dvoma dobro sodelovali tudi v prihodnje," poroča NZS.

 

Portugalska je že 29. članica Uefe, ki je javno podprla Čeferina in s tem še povečala možnosti za njegovo zmago. Van Praaga so do danes podprle le tri nacionalne zveze (Nizozemska, Belgija in Anglija). Čeferin za zmago v Atenah potrebuje vsaj 28 glasov. Glasovalno pravico ima vseh 55 članic evropske nogometne družine.

Ne spreglejte