Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
14. 9. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

4

Natisni članek

Michael van Praag UEFA Aleksander Čeferin

Sreda, 14. 9. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

Tuji mediji o novem predsedniku Uefe

Iz tujine: Aleksander Čeferin je glas revolucije in tudi evolucije

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

4

Foto: Guliver/Getty Images

Kaj o novem predsedniku Krovne evropske nogometne zveze (UEFA), dozdajšnjem prvem možu slovenskega nogometa Aleksandru Čeferinu, ki je na volilnem kongresu v Atenah z 42 od 55 glasov premagal edinega protikandidata, Nizozemca Michaela van Praaga, pišejo največji evropski mediji?

"Novi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, v veliki meri neznani slovenski odvetnik, ki se je vzel od nikoder in prepričljivo zmagal, je odvihral do najvplivnejše evropske nogometne funkcije. Njegova prednostna naloga bo, da ponovno preuči nedavni dogovor, da bodo največji evropski klubi prejemali še več denarja z naslova nogometne lige prvakov," so zapisali pri The Guardianu, enem izmed vodilnih britanskih dnevnikov z bogato tradicijo.

Podobno so zapisali tudi pri BBC. "Novi predsednik Uefe Aleksander Čeferin je izpostavil, da mora Uefa največjim evropskim klubom pokazati, kdo je šef, in govoril o tem, da so reforme v ligi prvakov njegova prednostna naloga," pravijo pri britanskem medijskem magnatu.


Kaj smo pisali o Aleksandru Čeferinu?


Prihaja človek, ki je bil povsem neznan

L Equipe: "Aleksander Čeferin je upravičil vlogo favorita." | Foto: L Equipe: "Aleksander Čeferin je upravičil vlogo favorita." "Aleksander Čeferin, predsednik slovenske nogometne zveze, je upravičil vlogo favorita, ki jo je imel pred volitvami, in postal predsednik Uefe. Na tem mestu bo nasledil Michela Platinija, 48-letni odvetnik bo na čelu evropskega nogometa dve leti in pol. Do konca mandata prejšnjega predsednika," se je zgolj pri informiranju ustavil rojak prejšnjega predsednika Platinija, novinar priznanega francoskega športnega dnevnika L'Equipe.

"Evropski nogomet bo po novem vodil Aleksander Čeferin, ki je bil do junija, ko je najavil kandidaturo, širši javnosti povsem neznan človek," pravijo pri Marci, športnem dnevniku z najvišjo naklado v Španiji.

"Novi predsednik Uefe je nadaljeval z meteorskim vzponom od človeka, za katerega so zunaj slovenskih meja slišali samo največji poznavalci, do enega najbolj vplivnih posameznikov v nogometnem svetu," piše Süddeutsche Zeitung, nemški velikan med časopisi.

"Uefa ima novega predsednika. Čeferin je premočno zmagal v predsedniški bitki z Van Praagom. Evropskemu nogometu bo vladal človek, ki ga je podprla tudi Italijanska nogometna zveza," so novico o razpletu predsedniških volitev Uefe razglasili pri zakladnici športa na Apeninskem polotoku, kultni La Gazetti Dello Sport.

Je mlajši in ni imel funkcije pri Uefi, kar je bila njegova prednost

"Van Praag je prepričljivo izgubil proti Slovencu Aleksandru Čeferinu, ki je nekaj let mlajši od njega in v Uefi nima še nobene funkcije, kar je bila verjetno tudi njegova prednost. Ljudje si namreč želijo novih obrazov," so zapisali pri nizozemskem Telegraafu, največjem časopisu iz države, iz katere prihaja edini Čeferinov protikandidat, 69-letni van Praag, ki je od junija lani podpredsednik Uefe.

Record: "Novi predsednik Uefe je človek revolucije in tudi evolucije." | Foto: Record: "Novi predsednik Uefe je človek revolucije in tudi evolucije." Skočimo še v deželo evropskih prvakov. "Novi predsednik Uefe Aleksander Čeferin je glas revolucije in tudi evolucije," so z zanimivim izborom besed na novo pot Čeferina pospremili pri Recordu, največjem portugalskem športnem časopisu.

Srbi so opozorili na njegovo znanje jezikov

Jutarnji list: "Čeferin je do zmage prišel tudi s pomočjo Hrvaške." | Foto: Jutarnji list: "Čeferin je do zmage prišel tudi s pomočjo Hrvaške." O razpletu volitev v Atenah so seveda pisali tudi na Hrvaškem. "Predsednik Uefe je postal Slovenec Čeferin, ki je prepričljivo premagal Nizozemca Van Praaga, ta je bil edini protikandidat, in prišel do zmage tudi s pomočjo podpore s Hrvaške," pri Jutarnjem listu niso pozabili omeniti, da je Čeferin dobil tudi glas hrvaške nogometne zveze in njenega predsednika Davorja Šukerja.

"Na čelo Uefe je stopil Slovenec Aleksander Čeferin, ki tekoče govori italijanski in angleški jezik, in se je, ko je pred petimi leti postal predsednik Nogometne zveze Slovenije, zavzel predvsem za razvoj mladinskih šol, lokalnih klubov in njihovim sodelovanjem z zvezo," pa so o Čeferinovi veliki zmagi zapisali pri kultnem srbskem b92.


Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:

Ne spreglejte