Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 9. 2016,
15.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije Michael van Praag ECA UEFA

Torek, 13. 9. 2016, 15.57

6 let, 6 mesecev

Kandidata za predsednika Uefa o novi podobi lige prvakov

Aleksander Čeferin: Naredili bomo vse, da preprečimo rojstvo superlige

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Nyon Uefa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vročina pred končno odločitvijo v Atenah narašča. Slovenec Aleksander Čeferin in Nizozemec Michael van Praag, kandidata za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), odgovarjata na zadnja vprašanja in skrbita, da bi z njimi prepričala tiste nacionalne zveze, ki se še niso odločile, komu bodo v sredo oddale glas. Kaj sta povedala o ligi prvakov in superligi?

Ena izmed osrednjih tem, ki se v prihodnjih letih napoveduje kot načrtovana reforma pri Uefi, je status lige prvakov in evropske superlige, s katero so nekaj časa grozili predstavniki najmočnejših evropskih klubov (ECA). V njej naj bi se cedila med in mleko, prejemki pa bi bili še višji kot v zdajšnji ligi prvakov. Stvar je šla tako daleč, da so bila potrebna pogajanja.

Uefo so na njih zastopali trije predstavniki. Tudi Michael van Praag, ki se je znašel v druščini predsednikov portugalske in angleške nogometne zveze. Trojica je prejšnji mesec dosegla dogovor z zvezo ECA. Liga prvakov bo v prihodnje prinesla več denarja, hkrati pa od sezone 2018/19 dalje medse sprejela več klubov iz najmočnejših lig.

Kar polovica mest v skupinskem delu (16 od 32) bo rezervirana za predstavnike štirih držav (Anglija, Italija, Nemčija in Španija), kvota prvakov manjših držav, ki vsako leto upajo na preboj med najboljše, pa se je znižala le na tri mesta.

Pridobile bodo le velike lige

Bo slovenski klub še kdaj sodeloval v prestižni ligi prvakov? | Foto: Guliverimage/Getty Images Bo slovenski klub še kdaj sodeloval v prestižni ligi prvakov? Foto: Guliverimage/Getty Images Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin je v Atenah spregovoril tudi o tem. Če v prejšnjih dneh ni želel odpirati te teme, je po prihodu v Grčijo začutil, da je napočil čas za kritičen pogled. V mestu, ki leži pod akropolo, je poudaril boj za pravičnost in nezadovoljstvo s sklenjenim dogovorom med Uefo in zvezo ECA.

"V boljšem položaju bodo velike lige. Le one bodo s tem pridobile. Zdajšnji sistem lige prvakov je bil zame idealen. A zdaj so bile sprejete spremembe. Čez nekaj časa bomo morali o njih ponovno razmisliti," je povedal v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo ESPN.

Nizozemec van Praag, opravljen je bil dvojni intervju z obema kandidatoma, je na drugi strani zagovarjal dogovor, ki je bil sprejet v njegovi vednosti.

Ne spreglejte:

"Sponzorji, televizijske družbe ter tako veliki kot majhni klubi so si želeli spremembe, saj želijo iz lige prvakov iztržiti še več zaslužka. Prepričan sem, da se je Uefa odločila pravilno ter ohranila solidarnost znotraj evropske nogometne družine. Vsi so se odločili za spremembe. To ni bil primer, ki bi ga zaznamoval pritisk velikih klubov,'' je dejal 68-letni Nizozemec, ki se lahko za razliko od slovenskega tekmeca pred sredinimi volitvami pohvali le z javno podporo treh članic.

Ni prepričan, da si klubi sploh želijo superligo

Aleksander Čeferin ni navdušen nad idejo evropske superlige. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Čeferin ni navdušen nad idejo evropske superlige. Foto: Vid Ponikvar Čeferin, za katerega se je izreklo že 31 nacionalnih zvez, vidi v novem formatu lige prvakov vsaj eno dobro stvar. Ideja o superligi, s katero so grozili pri zvezi ECA, bo zaradi sprejetega dogovora zamrla in ne bo nikoli uresničena. "Superliga ne bi pomenila nič dobrega za nogomet," opozarja 48-letni odvetnik iz Grosuplja.

V pogovoru za agencijo Reuters je šel še korak dlje in dodal: "Naredili bomo vse, da preprečimo rojstvo superlige. Nisem prepričan, da si jo klubi sploh želijo. Uporabljajo jo le kot sredstvo groženj. Za zdaj jim uspeva. Moramo pa velikim klubom sporočiti, da večina najboljših igralcev na svetu ne prihaja le iz nekaj držav ter da bi nogomet brez manjših klubov izgubil. Razlika je vse večja, razkorak v finančnih zmožnostih je ogromen, v prihodnje pa bo še slabše," je zaznal težavo, saj je v zadnjem času marsikaj odvisno od zaslužka od televizijskih pravic.

Vsega so krivi Angleži

Njegov tekmec van Praag je mnenja, da je ideja o evropski superligi zaživela zaradi finančnih uspehov angleške premier league. Njeni klubi vsako leto zaradi bajne pogodbe o televizijskih prenosih pospravijo v žep več kot 150 milijonov evrov. "O podobnem so začeli sanjariti tudi klubi na evropski celini. Spremenjen format lige prvakov je preprečil idejo o superligi, bomo pa videli, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. A le do 2021," je omenil van Praag, ki dobro pozna miselnost velikih klubov, saj je pred leti tesno sodeloval z združenjem G14, predhodnico današnje zveze ECA.

Kdo bo zbral več glasov? Čeferina javno podpira 31 nacionalnih zvez, van Praaga je tri ... | Foto: Vid Ponikvar Kdo bo zbral več glasov? Čeferina javno podpira 31 nacionalnih zvez, van Praaga je tri ... Foto: Vid Ponikvar

Čeferin je v pogovoru za Reuters dodal, da nima nič proti rojstvu mednarodnih lig, v katerih pa bi lahko nastopali le tisti klubi, ki se niso uvrstili v skupinski del lige prvakov oziroma lige Europa. Poudarek bi tako ostal na državnih prvenstvih, ki bi tudi odločali o potnikih v Evropo. O potnikih v tekmovanja, ki delujejo pod okriljem Uefe, mogočne organizacije, ki bi ji lahko v kratkem predsedoval Slovenec.

Ne spreglejte