Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
6. 10. 2016,
9.56

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

nogomet kvalifikacije za SP 2018 Nejc Pečnik Zlatko Zahović Valter Birsa Samir Handanović Matjaž Kek Branko Oblak Bojan Prašnikar

Četrtek, 6. 10. 2016, 9.56

6 mesecev, 1 teden

Dozdajšnje tekme Slovenije in Slovaške

Slovaki se dobro spomnijo dveh zdajšnjih slovenskih asov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
slovenska nogometna reprezentanca, Slovenija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovensko nogometno reprezentanco v soboto v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 čaka nov zahteven izpit. Gostila bo Slovaško. Reprezentanco, ki je njena stara znanka. Statistika govori močno v prid varovancev selektorja Srečka Katanca, ki se bo s Slovaki sicer meril prvič.

Kvalifikacije za SP 2018, 2. krog

Štirikrat je Slovenija igrala proti Slovakom, ki so zdaj ob Angliji, Škotski, Litvi in Malti njeni nasprotniki v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji. Dvakrat na prijateljskih tekmah in dvakrat v kvalifikacijah. Nikoli še ni izgubila.

Na prijateljskih tekmah – eno je odigrala na nevtralnem terenu, eno v gosteh – je dvakrat remizirala.

Ko se je potegovala za nastop na svetovnem prvenstvu 2010, je v svoji skupini zaostala za Slovaki, zasedla drugo mesto in se na veliko tekmovanje uvrstila prek dodatnih kvalifikacij, a ne zato, ker bi točke izgubljala v neposrednih obračunih s tokratnimi nasprotniki. Ne, še zdaleč ne. Premagala jih je namreč na obeh tekmah, tako doma kot v gosteh.

Sprehodimo se torej skozi vse tekme, ki jih je Slovenija do zdaj odigrala proti Slovaški.

Slovenija : Slovaška 1:1 (0:0)

6. februar 1998, prijateljska tekma. Štadion Municipal v Limassolu, gledalcev 100, sodniki: Gaprinaidis, Spirou in Hristodolou (vsi Ciper).

Strelca: 1:0 Zahović 70., 1:1 Moravačik (75.).

Slovenija: Bošković, Galić (od 89. Knavs), Križan, Poljšak, Jermaniš (od 57. Istenič), Pavlin (od 65. Benedejčić), Novak, Zahović, Čeh, Rudonja (od 60. Ipavec/od 85. Karić), Šiljak.
Slovaška: Seman, Kittel, Pokorny (od 61. Bališ), Dzurik, Karhan, Sovič (od 83. Zvara), Špiler, Moravčik, Uljaky (od 83. Kožlej), Pinte (od 61. Pisar), Luhovy (od 61. Nemeth).

Rumeni kartoni: Špilar, Luhovy, Poljšak, Galić, Zahovič, Moravčik.

Bojan Prašnikar je Slovenijo vodil na njeni prvi tekmi proti Slovaški. | Foto: Sportida Bojan Prašnikar je Slovenijo vodil na njeni prvi tekmi proti Slovaški. Foto: Sportida Slovenija se je s Slovaško prvič pomerila v začetku daljnega leta 1998, ko je na njeni klopi za kratek čas še drugi od treh mandatov, ki jih je imel v vlogi selektorja, opravljal Bojan Prašnikar.

To je bilo obdobje, ko se je oblikovala reprezentanca, ki je pozneje pod vodstvom Srečka Katanca, ta je na njeno klop sedel nekaj mesecev za tem, dosegala najboljše rezultate. Najprej se je uvrstila na evropsko prvenstvo leta 2000 in potem še na svetovno prvenstvo dve leti pozneje.

Nastopila je na prijateljskem turnirju na Cipru in po tekmi z Islandijo še drugič v dveh dneh na igrišče stopila na obračunu s Slovaki. Slovenci, za katere je takrat igralo kar nekaj piscev poznejše tako imenovane slovenske nogometne pravljice, so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik.

V drugem polčasu je z mojstrskim prostim strelom v 70. minuti zadel kdo drug kot Zlatko Zahović, a Slovenci so le pet minut pozneje po sporni akciji, ko bi lahko sodnik piskal prekršek nad slovenskim branilcem Marinkom Galićem, prejeli zadetek, ki je pomenil tudi končni izid 1:1.

Slovaška : Slovenija 0:0

17. november 2004. Štadion Anton Malatinski v Trnavi, gledalcev 5.500, sodniki: Skjerven, Sundet in Holem (vsi Norveška).

Slovaška: Koenig (od 46. Čontofalsky), Greško (od 9. Džurica), Hanek (od 46. Valachovič), Kratochvil, Petraš, Karhan, Mintal, Čech, Šestak (od 46. Reiter), Zabavnik (od 46. Janočko), Vittek (od 68. Breška).
Slovenija: Handanović, Cimerotić (od 88. Šukalo), Čeh, Ačimović (od 82. Žinko), Semler (od 78. Brečko), Sešlar, Komac, Cesar, Knavs, Mavrič, Pokorn.

Rumeni kartoni: Knavs, Mavrič, Komac.

V Trnavi je s sijajno predstavo za Slovenijo debitiral Samir Handanović. | Foto: Vid Ponikvar V Trnavi je s sijajno predstavo za Slovenijo debitiral Samir Handanović. Foto: Vid Ponikvar To je bila šesta tekma Branka Oblaka na klopi reprezentance Slovenije, ki je imela takrat po štirih tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2006 sedem točk (premagala je Italijo in Moldavijo, remizirala s Škoti in izgubila proti Norveški) in ji je kazalo zelo dobro.

Na tekmi v Trnavi, tudi ta je bila prijateljskega značaja, je blestel takrat še golobradi vratar Samir Handanović, ki je zaklenil slovenska vrata in dokazal, da gre za nogometaša svetovnega kova, kar je pozneje tudi potrdil.

Slovaki so bili veliko boljši nasprotnik, med drugim so zatresli tudi okvir vrat, a niso našli poti do vrat takratnega nogometaša Udineseja.

Slovenija : Slovaška 2:1 (1:0)

Kvalifikacije za SP 2010, 10. september 2008. Štadion Ljudski vrt v Mariboru, gledalcev 10.000, sodniki: Moen, Nebben in Haglund (vsi Norveška).

Strelca: 1:0 Novaković (22.), 2:0 Novaković (82.), 2:1 Jakubko (83.).

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Komac, Šuler, Cesar, Šišić (od 85. Žlogar), Koren, Novaković, Dedić (od 76. Ljubijankić), Kirm (od 90. Matić), Ilić.
Slovaška: Senecky, Petraš, Škrtel, Pekarik, Karhan (od 57. Jakubko), Sapara, Vittek, Hološko (od 46. Švento), Štrba, Durica (od 79. Kozak), Hamšik.

Rumeni kartoni: Cesar, Žlogar; Senecky, Durica.

Boštjan Cesar pri zmagi z 2:1 v Mariboru leta 2008. | Foto: Reuters Boštjan Cesar pri zmagi z 2:1 v Mariboru leta 2008. Foto: Reuters Štiri dni po remiju na Poljskem na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010, ki so se za Slovenijo končale sanjsko, so varovanci Matjaža Keka v Ljudskem vrtu, ta je takrat postajal njihova trdnjava, nadigrali Slovake in po zaslugi izjemnega Milivoja Novakovića osvojili tri točke.

Takratni golgeter nemškega prvoligaša Köln je imel že na začetku tekme veliko priložnost, a jo je zapravil. Odkupil se je v 22. minuti, ko je po podaji Andreja Komca učinkovito spremenil v gol.

Slovenci so bili tudi po vodstvu boljši nasprotnik in premoč kronali v 82. minuti, ko se je Novaković lepo otresel svojega čuvaja na robu kazenskega prostora in zadel za končnih 2:0.

Slovaki se kljub visokemu zaostanku niso predali in že minuto pozneje znižali na 1:2, a jim ni uspelo pripraviti preobrata. Slovenci so zdržali do konca in osvojili zelo pomembne točke.

Slovaška : Slovenija 0:2 (0:0)

Kvalifikacije za SP 2010, 10. oktober 2009. Štadion Tehelne pole v Bratislaiv, gledalcev 23.000, sodniki: Stark, Salver in Pickel (vsi Nemčija).

Strelca: 0:1 Birsa 56., 0:2 Pečnik 90.

Slovaška: Mucha, Škrtel, Pekarik, Zabavnik, Weiss, Štrba (od 84. Novak), Stoch, Vittek (od 80. Jendrišek), Jakubko (od 46. Karhan), Durica, Hamšik.

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Jokić, Šuler, Cesar, Koren, Birsa, Novaković, Dedić (od 78. Pečnik), Kirm, Radosavljević.

Rumeni kartoni: Stoch, Durica, Weiss, Zabavnik, Škrtel, Koren.

Valter Birsa je bil junak pomembne zmage leta 2009 v Bratislavi. | Foto: Vid Ponikvar Valter Birsa je bil junak pomembne zmage leta 2009 v Bratislavi. Foto: Vid Ponikvar Slovenci so na predzadnji tekmi rednega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 iskali zmago v Bratislavi in naskakovali prvo mesto v skupini, ki bi jih neposredno popeljalo na veliko tekmovanje.

Točke so osvojili z izjemnim strelom Valterja Birse z več kot 20 metrov v 56. minuti tekme, zmago je v sodnikovem podaljšku potrdil rezervist Nejc Pečnik s prvencem v slovenskem dresu.

Kljub zmagi se Slovencem ni izšlo, Slovaki so v zadnjem krogu zmagali na Poljskem in zato so naši reprezentanti morali v dodatne kvalifikacije.

Nič zato, tam so odpravili Ruse in se veselili tretje in hkrati tudi zadnje uvrstitve na veliko tekmovanje.

Si lahko novo priborijo zdaj? Zmaga na sobotni tekmi nad Slovaki bi bila v iskanju tega cilja še kako dobrodošla.


Vse o tekmah s Slovaško in Anglijo:

Ne spreglejte