Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 10. 2023,
23.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

Natisni članek

Belfast slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Adam Gnezda Čerin Kvalifikacije za Euro 2024 Kvalifikacije za EP 2024

Torek, 17. 10. 2023, 23.00

2 meseca, 2 tedna

Poročilo s tekme Severna Irska : Slovenija

Prekrasno, kaj uspeva Sloveniji. Kekova četa po evrogolu spisala zgodovino.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23
Slovenija : Severna Irska Adam Gnezda Čerin | Slovenci so slavili z 1:0. | Foto Reuters

Slovenci so slavili z 1:0.

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je poskrbela za čudovit jesenski večer, v katerem so lahko vse bolj evforični navijači znova prišli na svoj račun. Kekova četa je v Belfastu na krilih evrogola Adama Gnezde Čerina preskočila tradicionalno neugodno severnoirsko oviro in se z zgodovinsko zmago, sploh prvo na Otoku, še približala preboju na Euro. Prihodnji mesec bo imela v Köbenhavnu že prvo zaključno žogico.

Slovenija : Severna Irska Adam Gnezda Čerin
Sportal Slovenci po zlata vredni zmagi le še korak od izpolnitve sanj, znan še en potnik na EP

Od našega poročevalca | Foto:

V Belfastu je bilo v zraku nekaj posebnega. Sloveniji gre imenitno, iz tekme v tekmo dokazuje, da je vešča igranja na vrhunski ravni, takšni, s katero bi si zaslužila nastop na velikem tekmovanju. Vseeno pa selektor Matjaž Kek ni kar tako opozarjal, da je skupina zelo tekmovalna, da razlike med reprezentancami niso velike.

Tako je Kazahstan z zmago na torkovi uverturi na Finskem (2:1) poskrbel za dodatno gnečo pri vrhu, Sloveniji (pa tudi Danski, ki bi si lahko ob remiju na Finskem danes že zagotovila vstopnico za Euro) pa pokvaril načrte, saj bo morala do konca kvalifikacijskega ciklusa, če želi uresničiti cilj, osvojiti več točk, kot bi bilo to potrebno, če se Kazahstan ne bi veselil v Helsinkih.

Severna Irska : Slovenija 0:1 (0:1)

Stadion Wndsor Park, gledalcev 16.332, sodniki: Kovacs, Marinescu, Artene (vsi Romunija).
Strelec: 0:1 Gnezda Čerin (5.).
Severna Irska: Peacock-Farrell, Lewis, J. Evans, Toal, Hume, S. Charles, Taylor (od 63. Saville), Thompson (od 63. Price), Llyons (od 87. McMenamin), Smyth (od 63. D. Charles), Magennis (od 46. Washington).
Slovenija: Oblak, Janža (od 84. Verbič), Bijol, Blažič, Karničnik, Mlakar (od 75. Lovrić), Elšnik, Gnezda Čerin Stojanović, Šeško, Šporar (od 75. Kurtić).
Rumeni kartoni: S. Charles, Thompson, Smyth, J. Evans; Elšnik, Šporar.
Rdeči karton: S. Charles (58.).

Kek ne menja zmagovitega konja

Slovenski nogometaši so v zadnjem času vajeni razprodanih stadionov. Tako je bilo tudi v Belfast, Windsor Park je bil znova poln. Nogomet je na Severnem Irskem tradicija, ljudje uživajo, ko spremljajo svoje nogometaše, pa čeprav niso najboljši in so daleč od odmevnih uspehov. Ljubezen do športa je velika, pregovorna pa je tudi otoška borbenost in nepopustljivost.

Matjaž Kek je tekmo začel v enaki postavi kot srečanje s Finsko. | Foto: Reuters Matjaž Kek je tekmo začel v enaki postavi kot srečanje s Finsko. Foto: Reuters

Sloveniji so se želeli maščevati za poraz v Stožicah (2:4), zato se jim je selektor Matjaž Kek zoperstavil z udarno slovensko zasedbo. Ni menjal zmagovitega konja. Presodil je, da so si sobotni junaki, ki so pahnili na kolena Fince (3:0), že povrnili energijo in svežino, potrebno za izziv v Belfastu. Tako je na Severnem Irskem zaigrala enajsterica Oblak, Janža, Bijol, Blažič, Karničnik, Mlakar, Stojanović, Elšnik, Gnezda Čerin, Šeško in Šporar, ki ji gre v zadnjem obdobju vse kot po maslu.

Belfast. Belo in hitro. Evrogol Gnezde Čerina.

Besedna simbolika mesta Belfast je držala kot pribito. Slovenija je nastopila v beli igralni opremi in hitro povedla. Bel – fast (po angleško hiter). Kekova četa je zadela v polno že v peti minuti, Jamal Lewis je naredil prekršek nad Benjaminom Šeškom tik pred kazenskim prostorom gostiteljev.

Gnezda Čerin je zadel za vodstvo Slovenije. | Foto: Reuters Gnezda Čerin je zadel za vodstvo Slovenije. Foto: Reuters

Žogo je vzel Adam Gnezda Čerin, se suvereno in samozavestno lotil naloge ter s popolnim, neubranljivim udarcem, žoga se je od vratnice odbila v gol, matiral vratarja Severne Irske. Presrečni strelec, ki nosi dres s številko 22, je ob soigralcih stekel do slovenske klopi, sledil je prizor, ki dodatno potrjuje tisto, o čemer govori že vsa Slovenija. Vzdušje v reprezentanci je imenitno in zaradi kakovosti, ki jo izkazujejo nogometaši, kar kliče po nastopu na velikem tekmovanju. Za nagrado.

Lestvica skupine H:

1. Slovenija        8   6   1   1  17:6  19
2. Danska           8   6   1   1  17:7  19
3. Kazahstan        8   5   0   3  12:9  15
4. Finska           8   4   0   4  12:9  12
5. Severna Irska    8   2   0   6   7:9   6
6. San Marino       8   0   0   8   1:26  0

Slovenski navijači večkrat preglasili domače

Ko je Gnezda Čerin v 25. nastopu dosegel tretji zadetek v državnem dresu, se je pisala prav posebna zgodovina. Windsor Park je bil do trenutka, ko je nogometni ponos Idrije sprožil neubranljiv projekt, do slovenskih strelcev najmanj prijazen stadion na svetu, saj na treh predhodnih tekmah niso zadeli niti enkrat. Tokrat so že po petih minutah in podobno kot prejšnji mesec v Ljubljani - takrat je Andraž Šporar zadel v polno že po treh minutah - ekspresno spravili v slabo voljo tekmece z Otoka. V Stožicah so resda Severni Irci hitro in spretno vrnili udarec, izenačili na 1:1 že v 7. minuti, takšen razplet pa se v Belfastu ni uresničil. Kekova četa, ki je dozorela v marsikaterem pogledu, je pokazala dovolj discipline in pragmatičnosti, da je znala zajeziti vse domače napade.

Gostujoči navijači, v Belfast jih je pripotovalo okrog 300, od tega jih je bilo 200 postavljeno v majhen sektor v kotu med tribunama, so bili zelo bučni in večkrat preglasili številčnejše Severne Irce. Izbor navijaških pesmi je vključeval številne ponarodele domače glasbene uspešnice. Zanimivo je bilo, da so do 30. minute padli zadetki na vseh večernih kvalifikacijskih tekmah razen na tisti, na kateri se je to najbolj pričakovalo. Na gostovanju Danske v San Marinu.

Benjamin Šeško je meril v polno, a je bil njegov zadetek naknadno po posredovanju VAR razveljavljen. | Foto: Reuters Benjamin Šeško je meril v polno, a je bil njegov zadetek naknadno po posredovanju VAR razveljavljen. Foto: Reuters

Sodnik razveljavil jubilejni deseti zadetek Šeška

V 31. minuti je sledil nov udarec za gostitelje. Eksplozivni Benjamin Šeško se je znašel ob pravem trenutku na pravem mestu, izkoristil je veliko napake domačega branilca, a se po svojem zdaj že prepoznavnem proslavljanju zadetka z visokim skokom v zrak ni dolgo veselil. Sodnik Istvan Kovacs iz Romunije je prejel namig, da pri zadetku Slovenije ni bilo vse regularno. In res, po ogledu posnetka VAR je zadetek razveljavil. Težava za Slovenijo je nastala, ker je bil Andraž Šporar, ne pa strelec Šeško, ob resda manj uspešni podaji Jana Mlakarja z leve strani, po kateri se je žoga po napaki gostiteljev srečno odbila do napadalca Leipziga, v nedovoljenem položaju. Tako ni bilo nič z jubilejnim desetim zadetkom Šeška, ki bi zaradi njegove mladosti (20 let) zagotovo zelo odmeval.

Severnim Ircem se je uresničila želja, ki jo je izpostavil selektor Michael O'Neill, da bi imeli večjo posest žoge, a jim to ni pomagalo. Borbeni Slovenci so odigrali na evropski ravni, včasih, če ni šlo drugače, pa so težave reševali z ostrimi prekrški. Po enem izmed njih, s katerim je preprečil protinapad gostiteljev, je Timi Max Elšnik prejel rumeni karton. Slovenci so se še naprej borili kot levi ter v vetrovnem in oblačnem ozračju ohranjali prednost. Če je bilo treba, je v obrambnih nalogah pomagal tudi Benjamin Šeško. To je bil še en polčas, ki je ogrel srca slovenskih navijačev.

Nov udarec za Severno Irsko, senzacionalne novice iz San Marina

Drugi polčas je ponudil za odtenek napadalnejšo igro gostiteljev, a je domače občinstvo zaman čakalo na trenutek, ko bi moral Jan Oblak po žogo v svojo mrežo. Severni Irci so bili vse bolj nervozni, a ne le zaradi svoje nemoči, ampak tudi sodniškega kriterija romunskega sodnika, ki je začel deliti rumene kartone kot po tekočem traku. V 56. minuti ga je najprej prejel Andraž Šporar, nato pa so od 58. do 60. minute prejeli tri rumena opozorila Severni Irci, kar je podžgalo domače navijače, še bolj razjarjene, ker je Shea Charles moral predčasno pod prho. Prejel je drugi rumeni karton in Slovenija je tako v zadnjo tretjino srečanja vstopila z igralcem več.

Drugi polčas je ponudil za odtenek napadalnejšo igro gostiteljev. | Foto: Reuters Drugi polčas je ponudil za odtenek napadalnejšo igro gostiteljev. Foto: Reuters

Dišalo je po imenitnem uspehu, a se Severni Irci še niso predali. Izvedli so veliko menjav, osvežili moštvo in napovedali lov na izenačenje. Izenačiti pa ni uspelo Severnim Ircem, ampak senzacionalno San Marinu, ki je v 61. minuti zatresel dansko mrežo in izenačil na 1:1. Če bi obveljalo pri teh rezultatih, bi se Sloveniji pošteno smejalo, saj bi se utrdila na vodilnem položaju. Naleti gostiteljev, pri katerih se je odsotnost izključenega igralca zelo poznala, sprva niso bili več tako izraziti, nato pa so v 70. minuti zapretili po igrivi akciji, po kateri se je strel z nevarnega položaja ponudil rezervistu Georgeu Savillu, a je bil na mestu slovenski kapetan Jan Oblak. Ostalo je pri vodstvu Slovenije z 1:0.

Slovenija : Severna Irska | Foto: Reuters Foto: Reuters Severni Irci se niso predali do konca, a ...

Nato je Danska v San Marinu le povedla z 2:1 in se izognila sramoti, selektor Kek, ki mu je znova zelo vživeto pomagal Boštjan Cesar, pa je začutil trenutek za prvi menjavi. Namesto načetega Šporarja, ki je odšepal z igrišča, je vstopil izkušeni zvezni igralec Jasmin Kurtić, izčrpanega delavca Mlakarja pa je zamenjal Sandi Lovrić. V konici napada je tako vztrajal le še Šeško, se je pa okrepila slovenska zvezna vrsta in gostiteljem preprečevala lažjo pot do slovenskega kazenskega prostora.

A vendarle ni vse potekalo brez težav. Severni Irci so z značilno trmo in nepopustljivostjo, občinstvo jih je bodrilo do zadnje sekunde, še enkrat ogrozili vrata Oblaka. V 84. minuti je do strela znova prišel Saville, a na srečo gostov meril neposredno v Škofjeločana, ki bi se mu lahko podobno kot soigralcem prihodnji mesec uresničile sanje in bi se uvrstil na prvo veliko tekmovanje. Slovenski navijači so skandirali Gremo na Euro, diši po novi pravljici. Rezultat se ni spreminjal niti po petminutnem sodnikovem podaljšku, ko je sodnik odpiskal konec, je sledilo veliko veselje. Vseeno nogometaši nočejo podleči evforiji, saj se zavedajo, da še niso naredili vsega, kar zahteva preboj na Euro. Tako ostajajo zbrani in osredotočeni na nov izziv, gostovanje na Danskem.

Če bi Kekova četa nadaljevala sanjski zmagoviti niz, na zadnjih štirih tekmah je osvojila maksimalnih 12 točk, in v Köbenhavnu 17. novembra premagala Dansko, bi si že zagotovila vstopnico za Euro 2024. Če ne, ji preostane druga zaključna žogica, ki bo zagotovo potekala na razprodanem stadionu, ko bo 20. novembra v Ljubljani gostoval nepredvidljivi Kazahstan.
Jan Oblak
Sportal Oblakova čarobna mojstrovina, ki v Evropi odmeva še danes
Belfast Windsor Park
Sportal Belfast. Prekletstvo, kakršnega Slovenija ne pozna.
Peter Lovšin Belfast
Sportal Legendarni Slovenec, s katerim smo se pogovarjali nad oblaki
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek se sprašuje: Ne vem, zakaj evforija?
George Best
Sportal "Večino denarja sem porabil za ženske in alkohol. Preostalo sem zapravil."
 
Ne spreglejte