Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2024,
13.00

Osveženo pred

14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

Bologna Borussia Dortmund Girona PSG Kenan Bajrić Slovan Bratislava Inter Manchester City UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov

Sreda, 18. 9. 2024, 13.00

14 minut

Liga prvakov, ligaški del (1. krog – sreda)

Ljubljančanu se bodo uresničile otroške sanje, kaj tokrat pripravlja Haaland?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Rodri, Manchester City | Manchester City je lani v finalu lige prvakov v Istanbulu premagal Inter. Edini zadetek na srečanju je dosegel Španec Rodri. Danes se bosta velikana srečala na Etihadu. | Foto Guliverimage

Manchester City je lani v finalu lige prvakov v Istanbulu premagal Inter. Edini zadetek na srečanju je dosegel Španec Rodri. Danes se bosta velikana srečala na Etihadu.

Foto: Guliverimage

Liga prvakov je zaživela v novem tekmovalnem formatu, v katerem ni več skupinskega dela in nastopa kar 36 klubov. Prvi krog bo trajal vse do četrtka, vsak dan se bo predstavilo 12 udeležencev. V sredo se dogajanje začne ob 18.45 v Bologni in Pragi, zvečer bosta za derbi s ponovitvijo finala iz leta 2023 poskrbela Manchester City in milanski Inter. Podprvak Borussia Dortmund bo na delu v Belgiji, PSG bo gostil novinca Girono, Celtic pa slovaškega prvaka Slovana, pri katerem bo tako ognjeni krst na največjem tekmovanju doživel tudi slovenski reprezentant Kenan Bajrić.

Liga prvakov, ligaški del (1. krog):

Sreda, 18. september:

Olimpija Bežigrad
Sportal Rekord Bayerna, ki si je privoščil Hrvate, odmeva v Evropi. Kako je s tem v Sloveniji?

Erling Haaland, ki se bo to jesen v ligi narodov dvakrat pomeril s Slovenijo, je na Otoku v izvrstni strelski formi. | Foto: Reuters Erling Haaland, ki se bo to jesen v ligi narodov dvakrat pomeril s Slovenijo, je na Otoku v izvrstni strelski formi. Foto: Reuters Po atraktivnem torkovem sporedu, ko je nov rekord tekmovanja z devetimi zadetki v mreži zagrebškega Dinama postavil Bayern in na prav posebni lestvici, na njej je vseh 36 udeležencev, poskočil na prvo mesto, bo danes v ospredju spektakel na Etihadu. Manchester City, za katerega je Erling Haaland na uvodnih štirih tekmah angleškega prvenstva dosegel neverjetnih devet zadetkov, bo v ponovitvi finala lige prvakov iz leta 2023 gostil Inter.

Takrat je zmagoviti zadetek za City dosegel Španec Rodri, ki je pred današnjim spopadom kritično spregovoril o prenapornem urniku in prevelikem številu tekem, s katerimi se srečujejo najboljši klubi. City ni doma v ligi prvakov izgubil že 31 tekem zapored, Inter pa bo pogrešal nekaj pomembnih igralcev, med njimi tudi Avstrijca Marka Arnautovića, ki je nedavno gostoval v Stožicah.

Nogometni praznik v Bologni

Navijači Bologne bodo danes prvič spremljali svoje ljubljence v ligi prvakov. | Foto: Reuters Navijači Bologne bodo danes prvič spremljali svoje ljubljence v ligi prvakov. Foto: Reuters Dogajanje v ligi prvakov se bo začelo ob 18.45 s tekmama v Pragi in Bologni. Sparta bo himno lige prvakov na Češkem poslušala prvič po letu 2005, v goste pa prihaja avstrijski podprvak Salzburg, ki se v zadnjem obdobju redno druži z evropsko elito. Bologna bo prvič po 22 letih nastopila v Evropi. Nazadnje je igrala v pokalu Intertoto, v ligi prvakov pa bo debitirala.

Kar zadeva njenega predhodnika, je v njem že nastopila, a pred davnimi 61 leti. V sezoni 1963/64 jo je v takratnem pokalu državnih prvakov izločil Anderlecht. Bologna je sicer sedemkrat postala prvakinja Italije, a kar šestkrat pred začetkom druge svetovne vojne. Zadnjič je bila najboljša leta 1963 in nato v klubske vitrine pospravila le še dva italijanska pokala (1970 in 1974).

Ljubljančanu se bodo uresničile sanje

Zvečer se obeta prvi slovenski nastop v prenovljeni ligi prvakov. Kenan Bajrić bo v uvodnem dejanju ligaškega dela gostoval na Celtic Parku, "svetem" prizorišču za privržence Maribora, ki so pred desetimi leti proslavljali znamenito zmago vijolic nad škotskim velikanom za preboj v ligo prvakov.

Kenan Bajrić bo danes prvič nastopal v ligi prvakov in se zapisal v zgodovino kot prvi Slovenec, ki je zaigral v novoustanovljenem ligaškem delu lige prvakov. | Foto: www.alesfevzer.com Kenan Bajrić bo danes prvič nastopal v ligi prvakov in se zapisal v zgodovino kot prvi Slovenec, ki je zaigral v novoustanovljenem ligaškem delu lige prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

Leta 2014 se je Bajrić še dokazoval pri Olimpiji in se štiri leta pozneje preselil na Slovaško, kjer je postal obrambni steber Slovana. Letos se mu je uresničila velika želja. V Bratislavi, kjer je poleti v kvalifikacijah kar s 5:0 odpihnil Celje, bodo namreč igrali ligo prvakov. Bajrić, ki lahko poleg obrambne vrste zaigra tudi na položaju zadnjega zveznega igralca, bo tako ognjeni krst v najmočnejšem tekmovanju izkusil zvečer na Škotskem.

Ruski vratar namesto Donnarumme

Matvej Safonov bo danes stal med vratnicama PSG proti Gironi. | Foto: Guliverimage Matvej Safonov bo danes stal med vratnicama PSG proti Gironi. Foto: Guliverimage Evropska podprvakinja Borussia Dortmund, v tej sezoni jo vodi Nuri Sahin, ki z rumeno-črnimi še ni izgubil, bo gostovala pri sosedih v Belgiji. Na zadnji tekmi je v petek premagal Heidenheim, s katerim se bo čez dva tedna v konferenčni ligi spopadla Olimpija (4:2). Dva zadetka je dosegel Karim-David Adeyemi.

PSG prvič po mnogih letih vstopa v ligo prvakov brez Kyliana Mbappeja, Lionela Messija kot tudi Neymarja. Parižani bodo za začetek gostili novinca Girono, ki v tej sezoni (še) ne ponavlja dosežkov, s katerimi je lani postala senzacija la lige in osvojila zgodovinsko tretje mesto. Med vratnicama Parižanov bo prvič stal 25-letni Rus Matvej Safonov, ki je pred prihodom v Pariz izkušnje pridobival v domovini pri Krasnodarju. Italijanski čuvaj mreže Gianluigi Donnarumma bo izpustil dvoboj zaradi poškodbe mečne mišice.

Šeško in Kampl pri Oblaku

Jan Oblak bo v četrtek v Madridu gostil rojaka, ki ju dobro pozna iz slovenske reprezentance. | Foto: Guliverimage Jan Oblak bo v četrtek v Madridu gostil rojaka, ki ju dobro pozna iz slovenske reprezentance. Foto: Guliverimage Kar zadeva slovenske nastope v ligaškem delu lige prvakov, jih bo z naskokom največ v četrtek. Crvena zvezda bo s Timijem Maxom Elšnikom in Vanjo Drkušićem gostila Benfico. Jan Oblak bo z Atleticom na slovenskem derbiju pričakal Leipzig Benjamina Šeška in Kevina Kampla, graški Sturm z Jonom Gorencem Stankovićem in Tomijem Horvatom pa bo gostoval pri francoskem Brestu.

Uvodni krog ligaškega dela lige Europa bo na sporedu prihodnji teden, 36 udeležencev konferenčne lige, med katerimi sta tudi Celje in Olimpija, pa se bo prvič potegovalo za točke v začetku oktobra.

Liga prvakov, ligaški del (1. krog):

Torek, 17. september:

Sreda, 18. september:

Četrtek, 19. september:

Lestvica:

Crvena zvezda
Sportal Noro, kakšen preobrat Slovana! Elšnik, Drkušić in Bajrić v ligi prvakov.
Čeferin Ronaldo
Sportal Zgodovinski žreb v Monaku, Čeferin se je poklonil Ronaldu
Aleksander Čeferin
Sportal Evropa česa takega še ni videla, Čeferin prepričan o uspehu
Benjamin Šeško
Sportal Angleški velikan se je odločil glede Benjamina Šeška
Rodri
Sportal Zvezdnik Manchester Cityja razmišlja o stavki
Bayern Dinamo
Sportal Zgodovinska sramota Dinama v Münchnu, preobrat Liverpoola in veselje Reala
Ne spreglejte