Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
23.30

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,36

Natisni članek

Kenan Bajrić Andraž Šporar Ivajlo Petev Joao Henriques Ludogorec Razgrad NK Olimpija NK Olimpija UEFA liga prvakov

Sreda, 2. 8. 2023, 23.30

9 mesecev

Liga prvakov, kvalifikacije, 2. krog (povratne tekme)

Po drami Olimpija do zgodovinskega dosežka, naslednji tekmec prvak Turčije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,36
NK Olimpija : Ludogorec | Ljubljanska Olimpija se je z zlatimi črkami zapisala v klubsko zgodovino. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Ljubljanska Olimpija se je z zlatimi črkami zapisala v klubsko zgodovino.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Olimpija je dosegla najodmevnejši uspeh v Evropi. Na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov je v Stožicah z 2:1 premagala Ludogorec (prva tekma se je končala 1:1), potem ko je odločilni gol v 92. minuti dosegel Timi Max Elšnik. Ludogorec je imel še enajstmetrovko za izenačenje, a je bil na mestu Matevž Vidovšek. Izjemen torkov večer je tudi za Andražem Šporarjem, ki je ob napredovanju Panathinaikosa zadel dvakrat. Zagrebški Dinamo, ki je kazahstansko Astano na prvi tekmi nadigral s 4:0, je napredovanje potrdil z zmago 2:0. Kot zadnji so se v tretji predkrog uvrstili nogometaši Galatasaraya in prav ti bodo nasprotniki Olimpije.

KI Klaksvik
Sportal Senzacija, kot je Evropa še ni videla
Nasprotnik Ljubljančanov v tretjem predkrogu bo Galatasaray, ki je težje od pričakovanj izločil litovski Žalgiris. Na prvi tekmi je bilo 2:2, povratno pa je dobil z 1:0. Za minimalno zmago Turkov je zadel belgijski reprezentant Dries Mertens.
NK Olimpija : Ludogorec Timi Max Elšnik
Sportal "Če bi bil navijač, bi se ga napil kot budala" #video

NK Olimpija : Ludogorec | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nogometaši Olimpije niso še nikoli zaigrali v skupinskem delu evropskega tekmovanja, tako da so z noro zmago z 2:1 nad serijskim bolgarskim prvakom Ludogorcem v Stožicah spisali zgodovino ljubljanskega nogometa. Zeleno-beli so si s tem priigrali najmanj nastop v skupinskem delu konferenčne lige, ob napredovanju v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov pa so ostali v igri celo za druženje z evropsko smetano v najmočnejšem tekmovanju pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa), v ligi prvakov, ali pa za preboj v skupinski del evropske lige.

A podjetneje in nevarneje so tekmo, ki jo je iz VIP-lože spremljala tudi celotna slovenska košarkarska izbrana vrsta na čelu z Luko Dončićem, začeli gostje in kaj kmalu ogrozili ljubljanska vrata. Obramba Olimpije je imela težave, sodnik Christian Dingert je že do 14. minute pokazal rumene kartone kar štirim domačim igralcem – Timiju Maxu Elšniku, Mustafi Nukiću, Marcelu Ratniku in Agustinu Doffu –, prav po "spornem" prekršku zadnjega pa je kapetan gostov Kiril Despodov z natančnim prostim strelom Bolgare popeljal v vodstvo. Matevž Vidovšek je bil ob njegovem strelu nemočen, slovenski reprezentant je obstal na mestu. Ludogorec je hitro prišel do prednosti, ki jo je napovedal pred prihodom v Ljubljano, a so zmaji hitro vrnili udarec. Že v 18. minuti je zadel še drugi kapetan – Timi Max Elšnik, ki je v polno meril že v Razgradu. Elšnik je izkoristil predložek Jorgeja Silve, ušel nezbrani gostujoči obrambi in spretno, z zahtevnim udarcem premagal Sergia Padta. Olimpija je izenačila na 1:1, poleg hudega naliva, v katerem je potekalo srečanje, pa je tako okrog deset tisoč gledalcev v Stožicah spremljalo točo zadetkov.

NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Olimpijo čaka bogata nagrada. Obetajo se milijoni, ki božajo dušo.

Olimpija pretila vratom gostov

NK Olimpija : Ludogorec Timi Max Elšnik | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida V 34. minuti so centimetri ločili Olimpijo od vodstva. Agustin Doffo je v svojem prepoznavnem slogu ukradel žogo tekmecu pred kazenskim prostorom Ludogorca in jo podal Nukiću. Ta bi lahko potegnil proti vratom, a je zaposlil Svita Sešlarja, mladi slovenski reprezentant pa je nato s prefinjenim strelom z roba kazenskega prostora zatresel stičišče vratnice in prečke. Ostalo je pri 1:1.

Olimpija je v naslednjih minutah zaigrala kot v transu in povsem nadigrala tekmeca. Pripravila si je dve zreli priložnosti. Najprej je Sešlar z močnim strelom prisilil vratarja k obrambi, žoga pa se je odbila do Ivana Posavca, a ga tako presenetila, da je ni zmogel poslati v mrežo. V 39. minuti je zapretil še Rui Pedro, znova se je izkazal Nizozemec v vratih Ludogorca, navijači pa so bili navdušeni nad predstavo slovenskih prvakov.

NK Olimpija : Ludogorec
Sportal ''Uefa bo zaradi vdora navijačev kaznovala Olimpijo''

Ludogorec zadel, Olimpijo rešil prepovedani položaj

Trenerja pred začetkom drugega polčasa nista posegala po menjavah. V močnem nalivu se je nadaljeval viteški boj za vsak meter igrišča, v katerem je imela Olimpija marsikaj pokazati. V 53. minuti je tako zapretil Posavec. Podal mu je neumorni Doffo, nato pa je Hrvat iz dokaj ugodnega položaja zadel gostujočega vratarja. Po zadetku je zadišalo tudi pred vrati zmajev. V 57. minuti je bil Vidovšek že premagan, Bolgari so se veselili vodstva z 2:1, a je njihovo veselje trajalo le nekaj sekund, saj je sodnik zaradi očitnega nedovoljenega položaja Despodova zadetek razveljavil. Občinstvo v Stožicah si je lahko oddahnilo, domači trener Henriques pa je za tem opravil prvo menjavo. Borbenega Nukića, ki je prejel aplavz, je zamenjal Pedro Lucas.

Utrinki s tekme Olimpija : Ludogorec (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 64

Ludogorec ostal z igralcem manj

Ludogorec, redni abonent skupinskih delov evropskih tekmovanj, je v zadnji tretjini rednega dela dvignil ritem in na spolzkem igrišču povzročal vse več težav obrambi Olimpije. V 76. minuti se je izkazal Vidovšek, ko je ubranil strel z razdalje Jakuba Piotrowskega, šest minut pozneje pa se je Ludogorec znašel v težavah. Španski legionar Son je na sredini igrišča s komolcem udaril v obraz Ruija Pedra. Portugalec je padel na tla, glavni sodnik pa je po posvetu s pomočnikom, ki je potrdil nešportno potezo Španca, izključil branilca Ludogorca. Olimpija je tako v zadnjih osem minut tekme vstopila z igralcem manj, optimizem na polnih tribunah se je okrepil.

Elšnik je v 92. minuti zadel za 2:1. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Elšnik je v 92. minuti zadel za 2:1. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Sodnikov podaljšek za zgodovino in filmski scenarij

Trenutek, ko je Vidovšek ubranil strel z 11 metrov. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Trenutek, ko je Vidovšek ubranil strel z 11 metrov. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kmalu pa bi bilo lahko konec sanj Olimpije o ligi prvakov. Ludogorec, čeprav z igralcem manj, je v 89. minuti po blokiranem strelu Doffa izkoristil zmedo pri Ljubljančanih, stekel v protinapad, nato pa je Despodov že premagal Vidovška, a je Bolgar zadel vratnico. Ostalo je pri 1:1. V sodnikovem podaljšku je sledil delirij v Stožicah. Začelo se je noro slavje, saj je kapetan Elšnik znova zatresel mrežo Ludogorca. V drugi minuti podaljška mu je iz kota podal Svit Sešlar, slovenski reprezentant pa je z natančnim, malce povzdignjenim strelom matiral vratarja Padta. Olimpija se je znašla v sedmih nebesih.

Sledil je nor zaključek, podoben scenarijem največjih filmskih uspešnic. Čeprav naj bi sodniški podaljšek trajal le pet minut, se je zavlekel v deset. Pri tem je Nemec po ogledu VAR-posnetka zaradi prekrška Ratnika v kazenskem prostoru Olimpije nad nogometašem Ludogorca pokazal na belo točko. Gostom se je nasmihal podaljšek, a je nato veliki junak postal Vidovšek. Koroški dvometraš je ubranil strel Despodova, Olimpija se je po 102 minutah nogometne drame uvrstila v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov, s tem pa si že zagotovila najmanj skupinski del konferenčne lige, evropsko jesen in bogato nagrado Uefe.

Olimpija : Ludogorec 2:1 (1:1)

Stadion Stožice, gledalcev 10.000, sodniki: Dingert, Kempter in Kempkes (vsi Nemčija).
Strelca: 0:1 Despodov (15.), 1:1 Elšnik (18.), 2:1 Elšnik (92.).

Olimpija: Vidovšek, Jorge Silva, Sualehe, Ratnik, Muhamedbegović, Doffo, Elšnik, Sešlar (od 95. Gavrić), Posavec (od 81. N. Motika), Rui Pedro (od 95. Krefl), Nukić (od 59. Lucas).
Ludogorec: Padt, Goncalves (od 69. Vidal Rocha), Tissera (od 55. Delev), Despodov, Son, Russo, Verdon, Naressi (od 84. Jordanov), Tekpetey (od 55. Piotrowski), Heister, Jankov (od 84. Witry).
Rumeni kartoni: Elšnik, Nukić, Doffo, Ratnik, Jorge Silva; Heister, Naressi, Piotrowski.
Rdeči karton: Son (82.).

NK Maribor : Differdange
Sportal Norišnica v Ljudskem vrtu, Celjani po loteriji do velike senzacije

Šporar junak Panathinaikosa

Andraž Šporar se je tudi na povratni tekmi vpisal med strelce, in to kar dvakrat. | Foto: Guliverimage Andraž Šporar se je tudi na povratni tekmi vpisal med strelce, in to kar dvakrat. Foto: Guliverimage V tretji predkrog se je prebil tudi grški podprvak Panathinaikos, za katerega nastopajo trije slovenski reprezentanti (Andraž Šporar, Benjamin Verbič in Adam Gnezda Čerin, ki zaradi poškodbe ni kandidiral za nastop). Grški velikan je na prvi tekmi s 3:1 na Slovaškem ugnal ukrajinski Dnipro-1, na domači zelenici pa na povratni tekmi remiziral z 2:2 in se zanesljivo prebil v naslednji krog. Veliki junak srečanja v Grčiji je bil slovenski napadalec Andraž Šporar, ki je svojo ekipo v 15. minuti popeljal v vodstvo, nato pa v 70. minuti po dveh prejetih golih svoje ekipe zadel še za izenačenje na 2:2. 29-letni napadalec je v zadnjem času v odlični formi, saj se je med strelce vpisal tudi na prvem obračunu.

Z 2:2 se je končala tudi povratna tekma med Slovanom iz Bratislave, za katerega je slovenski branilec Kenan Bajrić odigral vso tekmo, in Zrinjskim. Slovenski legionar se je s slovaško ekipo zahvaljujoč zmagi na prvi tekmi (1:0) na koncu veselil napredovanja.

Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. krog (prve tekme):

Torek, 1. avgust:

Sreda, 2. avgust:

Kvalifikacije za ligo prvakov, pari 3. kroga:

Prvaki:
Olimpija (Slo)
– Galatasaray (Tur)
KI Klaksvik (Fer) – Molde (Nor)
Rakow Czestochowa (Pol) – Aris Limassol (Cip)
Slovan Bratislava (Slk) – Maccabi Haifa (Izr)
AEK Atene (Grč) – Dinamo Zagreb (Hrv)
Köbenhavn (Dan) – Sparta Praga (Češ)

Neprvaki:
Braga (Por) – TSC Bačka Topola (Srb)
Glasgow Rangers (Ško) – Servette (Švi)
Panathinaikos (Grč) – Marseille (Fra)
PSV Eindhoven (Niz) – Sturm Gradec (Avt)

V play-offu kvalifikacij za ligo prvakov se bosta pridružila še prvaka Švice Young Boys in Belgije Antwerp.

Nastop v skupinskem delu LP ima že zagotovljenih 26 klubov:

Manchester City, Arsenal, Manchester United in Newcastle (vsi Anglija), Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid (Jan Oblak), Real Sociedad in Sevilla (vsi Španija), Napoli, Inter, Milan in Lazio (vsi Italija), Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig (Benjamin Šeško in Kevin Kampl) in Union Berlin (vsi Nemčija), PSG in Lens (oba Francija), Benfica in Porto (oba Portugalska), Feyenoord (Nizozemska), Šahtar Doneck (Ukrajina), Salzburg (Avstrija), Crvena zvezda (Srbija) in Celtic Glasgow (Škotska). 

Olimpija Rogaška
Sportal "Na tej tekmi se bo odločala prihodnost kluba"
Joao Henriques
Sportal Optimizem pri Olimpiji: Presenetili smo mnoge #video
liga prvakov NK Olimpija Valmiera Mustafa Nukić
Sportal Evrogol Elšnika, nato pa nesrečen zdrs Ratnika
 
Ne spreglejte