Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 8. 2023,
0.42

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

Timi Max Elšnik UEFA liga prvakov Ludogorec Razgrad NK Olimpija NK Olimpija

Sreda, 2. 8. 2023, 0.42

9 mesecev

Veliki junak Olimpije Timi Max Elšnik

"Če bi bil navijač, bi se ga napil kot budala" #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

To je pozitivno leto za Timija Maxa Elšnika. Z Olimpijo je osvojil in proslavil dvojno krono, postal je reden slovenski reprezentant, v tej sezoni pa popeljal zmaje še do zgodovinskega uspeha, krstnega preboja v skupinski del evropskega tekmovanja. Po sladki in dramatični zmagi nad Ludogorcem je užival kot že dolgo ne.

NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Po drami Olimpija do zgodovinskega dosežka, naslednji tekmec prvak Turčije

Ko se bodo bolgarski ljubitelji nogometa spraševali, kako je lahko Ludogorec, čeprav sta ga obe strani razglasili za jasnega favorita, izpadel proti Olimpiji, se bodo najprej spomnili dveh slovenskih reprezentantov. V mislih se jim bosta izrisali podobi Timija Maxa Elšnika, ki je mrežo bogatega serijskega bolgarskega prvaka na obeh tekmah zatresel kar trikrat, in vratarja Matevža Vidovška, ki jim je paral živce tako v Razgradu kot tudi Ljubljani, za nameček pa v skoraj zadnji sekundi povratnega srečanja preprečil izenačenje, s tem pa tudi podaljšek.

Elšnik: Glavno mesto Slovenije to potrebuje

Kapetan Olimpije je proti Ludogorcu na dveh tekmah dosegel kar tri zadetke. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kapetan Olimpije je proti Ludogorcu na dveh tekmah dosegel kar tri zadetke. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Le nekaj sekund po tem, ko je Korošec ubranil 11-metrovko kapetanu Ludogorca Kirilu Despodovu, je sodnik označil konec maratonskega povratnega dvoboja 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov, po katerem so navijači Olimpije tako noreli od sreče, da so ponovili scenarij iz sklepnih dejanj državnega prvenstva in pokala ter skupinsko stekli na zelenico. Veselje je bilo nepopisno, vsi so želeli čestitati junakom v zeleno-belih dresih, ki so že po štirih nastopih uresničili evropske sanje. In to po veliki zaslugi ljubljanske "desetice", samozavestnega kapetana, na katerega se lahko privrženci zanesejo.

"Ne vem, kaj naj rečem. To je bil zgodovinski večer v Stožicah. Odkar sem v Olimpiji, še niso bile tako polne. Izjemno sem užival. Glavno mesto Slovenije to potrebuje, tako v klubskem kot reprezentančnem nogometu. Nogomet moramo dvigniti na višjo raven, uspe pa nam lahko le z rezultati. S klubom in reprezentanco nam zdaj dobro uspeva. Na igrišču vlada dober občutek, v Ljubljani bo evropska jesen. Moram pa poudariti, da kvalifikacij še ni konec. Pred nami sta še dva kroga. Naš cilj je liga Europa, če pa nam bi uspelo zaigrati v ligi prvakov, bi bilo to izjemno,'' je prepričan, da Olimpija v Evropi še ni rekla zadnje.

Fotogalerija s tekme Olimpija : Ludogorec, foto Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 64

Naslednji tekmec bo najverjetneje Galatasaray. Če bo upravičil vlogo favorita proti Žalgirisu. ''V nogometu nikoli ne veš. Če bo Žalgiris presenetil, se moramo v svojih glavah proti njemu postaviti kot favoriti, če pa bo naš tekmec Galatasaray, bo to praznik v Ljubljani. Stadion bo v torek poln. Potem bi gostovali še v Istanbulu. Tako bi bilo, kot da bi bili v ligi prvakov. To so tekme, na katerih lahko samo uživaš. Moramo pa ostati realni, a tudi zadržati upanje in se boriti do zadnjega. Pa kar bo, pač bo.''

Po zadnjem sodnikovem pisku je Matevž Vidovšek, ki je ubranil 11-metrovko v zadnji minuti srečanja, stekel proti navijačem. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Po zadnjem sodnikovem pisku je Matevž Vidovšek, ki je ubranil 11-metrovko v zadnji minuti srečanja, stekel proti navijačem. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Pomaga nam, da je jedro ekipe že dolgo časa skupaj"

Navijači Olimpije bodo lahko spremljali evropske spektakle v Stožicah vsaj do začetka zime. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Navijači Olimpije bodo lahko spremljali evropske spektakle v Stožicah vsaj do začetka zime. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Čeprav so na začetku dvoboja prevladovali gostje iz Bolgarije in že v 15. minuti povedli z 1:0, se v vrste Olimpije ni naselil strah. "Pomembno je, da takrat nismo razpadli, ampak še naprej verjeli v sebe. Vedeli smo, da imamo dovolj kakovosti, da se lahko kosamo z njimi in preobrnemo rezultat. Še na vseh tekmah v tej sezoni smo dosegli vsaj zadetek. Hitro smo se vrnili, bili kompaktni, igrali drug za drugega, se borili za ta grb in skupaj trpeli," je v nadaljevanju razkril še največji razlog za tako uspešne predstave nogometašev Olimpije v Evropi, ki so v štirih nastopih pod vodstvom Joaa Henriquesa vknjižili tri zmage in remi.

"Pomaga nam, da je jedro ekipe že dolgo časa skupaj. Tega prej ni bilo pri Olimpiji, zato tudi ni bilo uspehov v Evropi," se je spominjal številnih prigod, ko se je kader zmajev po koncu sezone prevetril in je nastopilo obdobje korenitih sprememb. Tokrat so najboljši ostali skupaj v klubu, namesto trofejnega trenerja Alberta Riere pa je odgovorni položaj prevzel devet let starejši Portugalec, ki se je zelo ujel z nogometaši najboljšega slovenskega kluba. "Na krilih tega, da smo ostali skupaj, lahko dosegamo dobre rezultate tudi proti večjim klubom," je dodal srčni Štajerec z zeleno-belim srcem.

Verjel je, da bo Vidovšek ubranil 11-metrovko

Bolgarski prvak je imel imenitno priložnost, da bi izsilil podaljšek, a se je med vratnicama izkazal slovenski reprezentančni vratar Matevž Vidovšek. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Bolgarski prvak je imel imenitno priložnost, da bi izsilil podaljšek, a se je med vratnicama izkazal slovenski reprezentančni vratar Matevž Vidovšek. Foto: Vid Ponikvar/Sportida V 18. minuti je ekspresno vrnil udarec Ludogorcu, s spretnim strelom izenačil na 1:1, nato pa v stresni končnici, gostje iz Bolgarije so le nekaj minut pred tem z igralcem manj zatresli okvir vrat, po uigrani akciji, ko mu je iz kota podal Svit Sešlar, popeljal zmaje v vodstvo z 2:1. "To akcijo smo poskušali trikrat, štirikrat na tekmi. Tekmec je bil naiven. Če večkrat narediš enako, a še vedno ne zna reagirati na to, mu potem ne morem pomagati. Žoga je po zadnjem strelu, hvala bogu, šla notri," je žarel od sreče, ko se je spominjal zmagovitega zadetka, doseženega na začetku sodnikovega podaljška.

Ta se je zavlekel kar v 103 minute, gostom pa se je tik pred zaključnim sodnikovim piskom ponudila prvovrstna priložnost za izenačenje. Imeli so 11-metrovko, a se je takrat izkazal Matevž Vidovšek.

Lani je proti Sepsiju z Olimpijo izpadel prav po izvajanju 11-metrovk, pred tem je na tekmi v Romuniji ubranil kar dva kazenska strela, letos pa je z ubranjeno najstrožjo kaznijo strl srca Bolgarom. "Ko je sodnik pokazal na belo točko, sem imel vseeno pozitivne občutke. Verjel sem, da bo Vida (vzdevek Vidovška, op, p.) branil. Morda zaradi tekme v Celju (zadnji finale pokala proti Mariboru, op. p.), ko je ubranil odločilno 11-metrovko (nepozabno 'panenko' Marka Tolića, op. p.). A tudi če ne bi branil, bi imeli v podaljšku 30 minut igralca več. Ne bi bilo konec sveta za nas, oni pa bi trpeli," bi ostal miren tudi, če bi Ludogorec takrat izenačil na 2:2.  

Navijači so po koncu dramatičnega srečanja preskočili ograde in preplavili igrišče. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Navijači so po koncu dramatičnega srečanja preskočili ograde in preplavili igrišče. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Navijači bodo o tem razlagali svojim otrokom

Navijači Olimpije se bodo radi spominjali srečanja z Ludogorcem. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Navijači Olimpije se bodo radi spominjali srečanja z Ludogorcem. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Navijači so po koncu dvoboja v transu preplavili zelenico, na stadionu in okrog njega se je še dolgo po tekmi pelo in proslavljalo. "Razumem navijače, a ni še konec. Veselili se bomo, ko se dokončno uvrstimo. Najprej v ligo Europa, potem pa napadamo ligo prvakov. Tako gledamo na to. Ampak da, zgodilo se je prvič v zgodovini," ni mogel mimo dejstva, da si je Olimpija prav na tej tekmi zagotovila še najmanj deset evropskih dvobojev in dolgo jesen.

"Če bi bil navijač, bi se ga danes napil kot budala. Verjamem, da se ga marsikdo tudi bo, čeprav gre jutri v službo. To bo večer, tekma, ki se je bodo vsi navijači spominjali do konca življenja in o tem razlagali svojim otrokom. Zelo sem ponosen, da sem del te zgodbe," je v svojem slogu, polnem iskrenosti, a tudi šale, povedal kapetan slovenskih prvakov, ki ga že dalj časa mika prestop v boljše klube in lige, a bo z veseljem s tem še malce počakal. In se pripravljal že na sobotno tekmo z Radomljami, nato pa nov spektakel, ko bo v torek v Stožicah najverjetneje gostoval Galatasaray. Morda pa tudi Žalgiris. Dokončno bo naslednji tekmec zmajev znan v sredo.

NK Maribor : Differdange
Sportal Norišnica v Ljudskem vrtu, Celjani po loteriji do velike senzacije

 

Ne spreglejte