Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
7.24

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Ferski otoki UEFA liga prvakov KI Klaksvik

Četrtek, 3. 8. 2023, 7.24

9 mesecev

Evropska nogometna pravljica prvaka Ferskih otokov

Senzacija, kot je Evropa še ni videla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
KI Klaksvik | Klaksvik je drugo največje mesto na Ferskih otokih, sicer uradnim ozemljem Danske, ki pa uživa samoupravo in lahko igra nogomet kot samostojna članica Evropske nogometne zveze (Uefa). | Foto Guliverimage

Klaksvik je drugo največje mesto na Ferskih otokih, sicer uradnim ozemljem Danske, ki pa uživa samoupravo in lahko igra nogomet kot samostojna članica Evropske nogometne zveze (Uefa).

Foto: Guliverimage

V torek je zgodovinski uspeh dosegla Olimpija in se prvič v zgodovini uvrstila v skupinski del enega izmed evropskih tekmovanj, dan pozneje pa je za prvovrstno senzacijo in največji dosežek v zgodovini kluba poskrbel KI Klaksvik. Prvak Ferskih otokov, ki prihaja iz mesteca z zgolj 5 tisoč prebivalci, je po madžarskem Ferencvarošu v kvalifikacijah za ligo prvakov presenetil še švedskega prvaka BK Häcken, ter si že zagotovil nastop najmanj v konferenčni ligi.

NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Po drami Olimpija do zgodovinskega dosežka, naslednji tekmec prvak Turčije
Orri Steinn Oskarsson
Sportal Neverjetno, kako jo je sin v Evropi zagodel očetu

Lani so se krstnih nastopov v skupinskem delu evropskih tekmovanj veselili klubi iz Kosova, Litve in Liechtensteina, letos pa je omenjeno čast in privilegij, ki jo bo to jesen prvič v klubski zgodovini uživala tudi Olimpija, dočakal še predstavnik Ferskih otokov. Čeprav prihaja iz dežele, ki se ne more pohvaliti z večjimi nogometnimi uspehi, tako reprezentančnimi kot tudi klubskimi, tako je v vse dvoboje vstopal kot avtsajder, je v kvalifikacijah za ligo prvakov najprej izločil prvaka Madžarske. Ferencvaroš je v Budimpešti premagal kar s 3:0! S tem pa podvigov še ni bilo konec. Presenečenja so se nadaljevala in v drugem krogu kvalifikacij so jo nepričakovano zagodli še švedskemu prvaku BK Häcken.

Klaksvik je drugo največje mestece na Ferskih otokih. Za KI nastopajo pretežno nogometaši iz severnih, nordijskih evropskih držav, v udarni enajsterici na zadnji tekmi proti švedskim prvakom pa sta bila tudi nogometaša iz Srbije (Dani Pavlović) in Slonokoščene obale (Aketchi Luc-Martin Kassi). | Foto: Guliverimage Klaksvik je drugo največje mestece na Ferskih otokih. Za KI nastopajo pretežno nogometaši iz severnih, nordijskih evropskih držav, v udarni enajsterici na zadnji tekmi proti švedskim prvakom pa sta bila tudi nogometaša iz Srbije (Dani Pavlović) in Slonokoščene obale (Aketchi Luc-Martin Kassi). Foto: Guliverimage

KI Klaksvik, 20-kratni prvak Ferskih otokov, prihaja iz kraja z zgolj pet tisoč prebivalci. Prejšnji teden je doma remiziral z najboljšim švedskim klubom. Bilo je 0:0. Na povratni tekmi je BK Häcken, ki je v rednem tekmovalnem pogonu, nameraval potrditi vlogo favorita, a doživel bridko razočaranje. Dramatični dvoboj, v katerem so Švedi dvakrat vodili (2:1 in 3:2), a jim tudi to ni pomagalo do načrtovane zmage, se je končal v prid gostov. Po podaljšku (3:3) je napočil čas za izvajanje kazenskih strelov, kjer so več natančnosti in zbranosti pokazali gostje iz dežele z zgolj 50 tisoč prebivalci. Ferski klub je v Göteborgu po strelih z bele točke zmagal s 4:3, Evropa pa je lahko zaploskala največji senzaciji, kar jih je porodila sezona 2023/24.

"Solze. Solze sreče. Kakšna ekipa. Kakšen klub. Kakšno mesto. Kakšna zgodba. Izjemna podpora, to je nekaj neverjetnega," je klub, ki bo podobno kot Olimpija prvič v Evropi vztrajal vsaj do začetka zime, s čimer je poskrbel za ogromno presenečenje, zapisal na družbenih omrežjih.

Izenačenje KI Klaksvika na gostovanju na Švedskem v 108. minuti (3:3):

O tem, kako neverjeten podvig predstavlja preboj prvaka Ferskih otokov v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov, priča že vrednost ekipe. Po oceni Transfermarkta so igralci KI Klaksvika skupaj vredni 2,68 milijona evrov, v ekipi pa ni nogometaša, ki bi bil vreden več kot 300 tisoč evrov. Za primerjavo, vrednost Olimpije znaša dobrih 12 milijonov evrov, švedski prvak BC Häcken presega 21 milijonov evrov, kar je osemkrat večja vrednost od tekmeca, ki mu je v sredo uničil sanje o ligi prvakov, vrednost Ferencvaroša, serijskega madžarskega prvaka, ki je proti Fercem nenačrtovano klonil v uvodnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov (0:0 in 3:0), pa znaša skoraj 50 milijonov evrov!   

Moštvo, vredno manj kot tri milijone evrov, bo v tej sezoni v Evropi zaradi preboja v skupinski del evropskega tekmovanja zaslužilo najmanj tri milijone evrov. V tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bo pomerilo z norveškim prvakom Moldejem.  | Foto: Guliverimage Moštvo, vredno manj kot tri milijone evrov, bo v tej sezoni v Evropi zaradi preboja v skupinski del evropskega tekmovanja zaslužilo najmanj tri milijone evrov. V tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bo pomerilo z norveškim prvakom Moldejem. Foto: Guliverimage

Kvalifikacije za ligo prvakov, pari 3. kroga:

Olimpija (Slo) – Galatasaray (Tur)
KI Klaksvik (Fer) – Molde (Nor)
Rakow Czestochowa (Pol) – Aris Limassol (Cip)
Slovan Bratislava (Slk) – Maccabi Haifa (Izr)
AEK Atene (Grč) – Dinamo Zagreb (Hrv)
Köbenhavn (Dan) – Sparta Praga (Češ)
Braga (Por) – TSC Bačka Topola (Srb)
Glasgow Rangers (Ško) – Servette (Švi)
Panathinaikos (Grč) – Marseille (Fra)
PSV Eindhoven (Niz) – Sturm Gradec (Avt) 

Nastop v skupinskem delu LP ima že zagotovljenih 26 klubov:

Manchester City, Arsenal, Manchester United in Newcastle (vsi Anglija), Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid (Jan Oblak), Real Sociedad in Sevilla (vsi Španija), Napoli, Inter, Milan in Lazio (vsi Italija), Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig (Benjamin Šeško in Kevin Kampl) in Union Berlin (vsi Nemčija), PSG in Lens (oba Francija), Benfica in Porto (oba Portugalska), Feyenoord (Nizozemska), Šahtar Doneck (Ukrajina), Salzburg (Avstrija), Crvena zvezda (Srbija) in Celtic Glasgow (Škotska).

NK Olimpija : Ludogorec Timi Max Elšnik
Sportal "Če bi bil navijač, bi se ga napil kot budala" #video
NK Olimpija : Ludogorec
Sportal ''Uefa bo zaradi vdora navijačev kaznovala Olimpijo''
NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Olimpijo čaka bogata nagrada. Obetajo se milijoni, ki božajo dušo.
 
Ne spreglejte