Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2023,
23.00

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Carlo Ancelotti Frank Lampard Bayern München Benfica Lizbona Inter Milano AC Milan Napoli Manchester City Real Madrid Chelsea liga prvakov

Sreda, 19. 4. 2023, 23.00

11 mesecev, 2 tedna

Liga prvakov, četrtfinale, povratne tekme

Daleč od presenečenj, znani vsi polfinalisti lige prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Erling Haaland Bayern München Manchester City | Manchester City je s skupnim izidom 4:1 izločil Bayern. | Foto Reuters

Manchester City je s skupnim izidom 4:1 izločil Bayern.

Foto: Reuters

V ligi prvakov so po zanimivih obračunih znani vsi štirje polfinalisti. Manchester City je na povratni tekmi v Münchnu remiziral z Bayernom (1:1) in se na podlagi velikanske prednosti s prve tekme (3:0) zanesljivo uvrstil v polfinale, v katerem bo igral tudi Inter Samirja Handanovića, ki je po zmagi nad Benfico na prvi tekmi (2:0) na drugi remiziral (3:3). Že v torek sta se v polfinale uvrstila Real Madrid, ki je tudi na povratni tekmi ugnal Chelsea (2:0) in s skupnim izidom 4:0 zanesljivo napredoval med najboljše štiri, ter Milan, ki je na drugi tekmi remiziral z Napolijem (1:1), a se zahvaljujoč zmagi na prvi tekmi (1:0) uvrstil v polfinale, svojega prvega po letu 2007. V polfinalu se tako obetata dve poslastici Real Madrid - Manchester City ter derbi della Madonnina med Milanom in Interjem.

Real Madrid Karim Benzema
Sportal Real z odločnim korakom proti polfinalu, do prednosti še Milan
Bayern Manchester City
Sportal Navijačem Bayerna je prekipelo

Sreda, 19. april:

Remi slaba tolažba za Bayern

Nogometaši Bayerna so bili pred domačimi navijači daleč od čudeža, ki bi ga potrebovali za uvrstitev v polfinale, potem ko so na prvi tekmi četrtfinala s kar 0:3 izgubili proti Manchester Cityju. Na povratni tekmi sta se ekipi razšli z remijem (1:1), sinjemodri pa tako ostajajo v boju za svoj prvi naslov v ligi prvakov. Tretjič zapored bodo igrali v polfinalu.

Prvo večjo priložnost na povratnem srečanju so si priigrali nogometaši Bayerna, v 17. minuti je Jamal Musiala poslal obetavno žogo do Leroya Saneja, a je ta sprožil malenkost mimo desne vratnice. Nemški reprezentant je štiri minute kasneje poskusil še z močnim prostim strelom, a je njegov obetavni poskus ustavil vratar Cityja Ederson.

Leroy Sane je imel v 17. minuti lepo priložnost za vodstvo Bayerna, a je sprožil mimo vrat. | Foto: Reuters Leroy Sane je imel v 17. minuti lepo priložnost za vodstvo Bayerna, a je sprožil mimo vrat. Foto: Reuters

Za veliko negodovanja domačih navijačev pa je v 35. minuti poskrbel sodnik srečanja Clement Turpin, ko je ob posredovanju Dayota Upamecanoja v kazenskem prostoru Bayerna pokazal na igranje z roko in enajstmetrovko v korist angleške ekipe. Protesti domačih niso zalegli, odgovornost pri Cityjyu je prevzel prvi strelec Erling Haaland, a meril visoko nad gol. Norvežan je zapravil svojo prvo enajstmetrovko v dresu sinjemodrih.

Haaland je strel z bele točke poslal nad gol Bayerna. | Foto: Reuters Haaland je strel z bele točke poslal nad gol Bayerna. Foto: Reuters

V nadaljevanju so nogometaši Bayerna pritisnili proti vratom Manchester Cityja, a je bila obramba gostov vselej na mestu. Že v sodnikovem podaljšku je bil v ugodnem položaju Eric Maxim Choupo-Moting, a je bil njegov poskus blokiran, nogometaši Bayerna so zatem prišli še do dveh odbitih žog, vendar jim ni uspelo prebiti granitne obrambe angleškega moštva.

V 57. minuti je imel Bayern novo veliko priložnost, potem ko je poskus Kingsleyja Comana z bližine ustavil Ederson. Sledil je takojšen odgovor Cityja, ki je krenil v protinapad, Kevin De Bruyne je žogo podal do Haalanda, ki ni ponovil napake iz prvega polčasa ter z močnim strelom goste popeljal v vodstvo z 1:0. Zanj je bil to 12. gol v tej sezoni lige prvakov in skupno 35. v tem tekmovanju. Toliko golov je dosegel na vsega 27 tekmah, kar je najhitreje v zgodovini. Drugi najhitrejši je Ruud van Nistelrooy, ki je za toliko zadetkov v ligi prvakov potreboval 42 tekem.

Častni zadetek za Bayern je v 83. minuti z enajstmetrovke dosegel Joshua Kimmich, potem ko je eden od nogometašev Cityja v kazenskem prostoru igral z roko, sodnik Turpin pa je po dolgotrajnem posvetovanju z VAR in ogledu posnetka pokazal na najstrožjo kazen. Kimmich je s tem zadetkom tudi postavil končni rezultat srečanja.

Bologna : AC Milan
Sportal Spodrsljaji velikanov, na koncu Juventusa, Udinese drsi po lestvici

Samir Handanović v ligi prvakov opravlja vlogo rezervnega vratarja Interja. | Foto: Reuters Samir Handanović v ligi prvakov opravlja vlogo rezervnega vratarja Interja. Foto: Reuters Strelska poslastica v Milanu, Handanović v polfinalu

Edina ekipa, ki je imela pred povratno tekmo na domačem terenu prednost, je bil milanski Inter s Samirjem Handanovićem, ki je sicer le v vlogi rezervnega vratarja. Inter je na prvi tekmi proti Benfici zmagal z 2:0, v Milanu sta se moštvi v strelski poslastici na koncu razšli z remijem (3:3), napredovanja pa so se tako zanesljivo veselili nogometaši Interja.

Nerazzurri so obračun na domačih tleh odprli sanjsko, v 14. minuti je za vodstvo po asistenci Lautara Martineza z izjemno natančnim strelom z levico v zgornji levi kot vrat Benfice poskrbel Nicolo Barella. A za novo upanje Benfice je v 38. poskrbel Fredrik Aursnes, ki je ob predložku Rafe Silva s strelom z glavo izenačil na 1:1.

Veselje Interja ob uvrstitvi v polfinale | Foto: Reuters Veselje Interja ob uvrstitvi v polfinale Foto: Reuters

V drugem polčasu si je Inter v 65. minuti priigral novo vodstvo, potem ko je podajo pred gol v režiji Federica Dimarca v mrežo pospravil Lautaro Martinez, trinajst minut kasneje pa je na 3:1 povišal Joaquin Correa. Strelska poslastica v Milanu pa se tu ni ustavila, v 87. minuti je za Benfico na 2:3 znižal Antonio Silva, končni izid 3:3 pa je v 95. minuti postavil Petar Musa.

Inter je v zadnjih 19 primerih, ko je dobil prvo tekmo, izpadel le enkrat. V polfinalu ga čaka derbi z Milanom. Prvič po dvajsetih letih bosta v polfinalu lige prvakov igrala dva italijanska kluba.

Slovak Milan Škriniar, branilec milanskega nogometnega prvoligaša Interja, ki ga naslednje poletje pričakujejo pri PSG, je v Franciji prestal operacijo hrbta, da bi poskušal rešiti težavo, zaradi katere je bil več tednov odstoten z igrišč, so sporočili pri Interju.

"Milan Škriniar je bil v sredo operiran v višini ledvenih vretenc," so zapisali pri milanskem klubu, ki ga kot kapetan vodi tudi slovenski vratar Samir Handanović.

Kot so dodali, bo Slovakova rehabilitacija po operaciji, ki so mu jo opravili na športni kliniki Merignac blizu Bordeauxa, trajala nekaj tednov.

Real kaznoval neučinkovitost Chelseaja

Prvi so si napredovanje med najboljše štiri zagotovili branilci naslova, nogometaši Real Madrida, ki so v Londonu slavili z enakim izidom (2:0) kot pred tednom dni v Madridu, s tem pa so se še tretjo sezono zapored uvrstili v polfinale. Čeprav rezultat tega ne izdaja, so si nekaj lepih priložnosti priigrali tudi nogometaši Chelseaja, a so Madridčani potrpežljivo čakali na svoje priložnosti in jih v pravem trenutku znali unovčiti ter se tako zasluženo uvrstili v polfinale.

Chelsea se je na domačih tleh odločno podal v lov za presenečenjem, prvo lepšo priložnost na povratnem srečanju si je priigral N'Golo Kante, ki je v enajsti minuti le za malo v kazenskem prostoru neoviran z levico sprožil mimo desne vratnice. Na drugi strani so nekajkrat poskušali tudi nogometaši Reala, med drugim sta s streli po desni strani Kepo Arrizabalago poskušala presenetiti Rodrygo in Luka Modrić, a je bil Španec vselej na mestu. Najlepšo priložnost prvega polčasa pa je že v sodnikovem dodatku za Chelsea zapravil Marc Cucurella, ki se je znašel v neposredni bližini gola Reala, a se je z izjemnim posredovanjem izkazal vratar Madridčanov Thibaut Courtois.

Izjemno posredovanje Courtoisa ob koncu prvega polčasa | Foto: Reuters Izjemno posredovanje Courtoisa ob koncu prvega polčasa Foto: Reuters

Tudi na začetku drugega polčasa so bili nevarnejši nogometaši londonske ekipe, a so bili v odločilnih trenutkih neučinkoviti. Kazen za to je sledila v 58. minuti, ko je po protinapadu Reala in podaji Vinciusa Juniorja zadel Rodrygo. Tudi v nadaljevanju je v vratih Reala ob poskusih angleške ekipe blestel Courtois, zmago in napredovanje Reala pa je s še enim zadetkom v 80. minuti potrdil Rodrygo.

Rodrygo se je dvakrat vpisal med strelce. | Foto: Reuters Rodrygo se je dvakrat vpisal med strelce. Foto: Reuters

Chelsea je v vseh tekmovanjih brez zmage zadnjih sedem tekem (dva remija in pet porazov). 

Karim Benzema
Sportal Bogati Angleži s težavami, na zelenici jih povzroča še neizprosni Francoz

Vroče v Neaplju, kjer se je veselil Milan

Nekoliko bolj vroče je bilo na drugi povratni tekmi med Napolijem in Milanom, na kateri je Milan branil prednost z 1:0 s prve tekme. Obračun, na katerem sta obe strani zgrešili po en strel z enajstih metrov, se je končal z remijem (1:1), v polfinale pa se je tako zavihtel Milan, ki je izločil vodilno ekipo italijanskega prvenstva in se prvič po letu 2007 zavihtel med najboljše štiri ekipe lige prvakov. Na drugi strani je Napoli še tretjič v tem mesecu ostal brez uspeha nad Milanom. 2. aprila so rossoneri slavili s 4:0, 12. aprila z 1:0, zdaj pa se je srečanje končalo z remijem.

V Neaplju je bilo na povratni tekmi prvič zares vroče v 22. minuti, ko je Mario Rui storil prekršek v kazenskem prostoru, sodnik Szymon Marciniak pa je takoj pokazal na najstrožjo kazen v korist Milana. Odgovornost je prevzel Olivier Giroud, a je vratar Alex Meret prebral njegovo namero, se vrgel v desno in uspešno ubranil neodločen strel Francoza po sredini.

Giroud je zapravil enajstmetrovko, nato pa zadel za vodstvo Milana. | Foto: Reuters Giroud je zapravil enajstmetrovko, nato pa zadel za vodstvo Milana. Foto: Reuters

V 36. minuti so enajstmetrovko zahtevali tudi nogometaši Napolija, potem ko je v kazenskem prostoru padel Hirving Lozano, a se je sodnik po ogledu VAR-posnetka odločil za nadaljevanje igre. Le sedem minut kasneje je v Neaplju padel prvi zadetek. Rafael Leao je po izjemnem samostojnem prodoru nesebično v kazenskem prostoru podal do osamljenega Girouda, ki se je po zgrešeni enajstmetrovki odkupil navijačem Milana in zadel za 1:0.

Veselje nogometašev Milana ob uvrstitvi v polfinale | Foto: Reuters Veselje nogometašev Milana ob uvrstitvi v polfinale Foto: Reuters

V precej mirnem drugem polčasu je na stadionu Diega Armanda Maradone završalo v 80. minuti, ko je v kazenskem prostoru Milana z roko igral Fikayo Tomori. Napoli je dobil strel z bele točke, s katerim bi si lahko povrnil upanje na napredovanje, a je strel z enajstih metrov zapravil Khvicha Kvaratskhelia, ki je streljal v levi spodnji kot, a je Mike Maignan njegov poskus zaustavil.

Že globoko v sodnikovem dodatku so nato nogometaši Napolija le zadeli, potem ko je bil po asistenci Giacoma Raspadorija za 1:1 uspešen Victor Osimhen, a je gostiteljem nato zmanjkalo časa za preobrat, njihova evropska sezona pa je s tem prišla h koncu.

Prvi polfinalni tekmi bosta 9. in 10. maja, povratni pa teden dni pozneje. Finale bo 10. junija v Istanbulu.

Borussia Dortmund : Stuttgart
Sportal Kampl končal triletni post, Sane razkril "posledice" spora

Liga prvakov, četrtfinale, povratne tekme:

Torek, 18. april:

Sreda, 19. april:

Manchester City
Sportal Manchester City spet bliže Arsenalu, golijada Liverpoola
Ne spreglejte