Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
22.58

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

2

Natisni članek

Thomas Tuchel Pep Guardiola Chelsea Real Madrid Napoli AC Milan Manchester City Bayern München Inter Milano Benfica Lizbona liga prvakov liga prvakov

Sreda, 12. 4. 2023, 22.58

1 leto

Liga prvakov, četrtfinale, prve tekme

Real z odločnim korakom proti polfinalu, do prednosti še Milan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

2

Real Madrid Karim Benzema | Karim Benzema je zadel za vodstvo Reala. | Foto Reuters

Karim Benzema je zadel za vodstvo Reala.

Foto: Reuters

V ligi prvakov sta bili danes na sporedu še preostali dve prvi četrtfinali tekmi. Nogometaši Real Madrida so na domačih tleh z 2:0 (1:0) ugnali Chelsea, prednost pred povratno tekmo pa so si priigrali tudi nogometaši Milana, ki so pred domačimi navijači z 1:0 (1:0) na italijanskem derbiju premagali Napoli. V torek je Manchester City razbil Bayern München (3:0), na pol poti do polfinala je tudi Inter Milan, ki je v gosteh premagal Benfico z 2:0.

Real Madrid - Liverpool
Sportal Liverpool in Eintracht brez možnosti, znani vsi četrtfinalisti

Real z velikim korakom proti polfinalu  Raheem Sterling je imel takoj po zadetku Reala veliko priložnost za izenačenje. | Foto: Reuters Raheem Sterling je imel takoj po zadetku Reala veliko priložnost za izenačenje. Foto: Reuters

Že tretje leto zapored v izločilnih bojih med sabo igrata Real Madrid in Chelsea. Lani je prav tako šlo za četrtfinale, po podaljšku je napredoval Real. Predlani so se pomerili v polfinalu, naprej pa je šel Chelsea. In zanimivo: v obeh primerih je zmagovalec tega dvoboja nato postal evropski prvak.

Obračun v Madridu so na presenečenje mnogih podjetneje odprli gostujoči nogometaši, že v tretji minuti se je v protinapadu in veliki priložnosti znašel Joao Felix, ki je sprožil v okvir vrat, a je bil vratar Thibaut Courtois na mestu. Chelsea si je priigral še nekaj priložnosti, a brez uspeha. V 13. minuti pa so prvič zapretili tudi nogometaši Reala, Karim Benzema se je znašel v neposredni bližini vrat gostov, vendar je bil Kepa Arrizabalaga zanesljiv.

Kako učinkovit je napad Reala, pa se je pokazalo v 21. minuti, ko se je na stadionu Santiago Bernabeu prvič zatresla mreža. Po poskusu Vinicusa Juniorja se je na pravem mestu ob pravem času znašel Benzema, ki je odbito žogo brez težav pospravil v mrežo Chelseaja. A takoj po zadetku Reala so se v veliki priložnosti znašli nogometaši Cheselaja, potem ko je poskus Raheema Sterlinga z zadnjimi močmi izbil Courtois.

Karim Benzema je zadel za 1:0. | Foto: Reuters Karim Benzema je zadel za 1:0. Foto: Reuters

Za Chelsea je v začetku drugega polčasa sledila nova težava. V 59. minuti je sodnik Francois Letexier po prekršku pokazal rdeči karton Benu Chilwellu, tako da je gostujoča ekipa pol ure pred koncem ostala z igralcem manj na zelenici. Zatem je v 74. minuti na 2:0 povišal Marco Asensio, ki je v igro vstopil tri minute pred tem in izkoristil zmedo v Chelseajevi obrambi, s tem pa je postavil tudi končni izid srečanja. 

Real Madrid Carlo Ancelotti
Sportal Prijavljen policiji, a Ancelotti vseeno računa nanj

Milan do minimalne prednosti na San Siru Khvicha Kvaratskhelia je imel že v prvi minuti veliko priložnost. | Foto: Reuters Khvicha Kvaratskhelia je imel že v prvi minuti veliko priložnost. Foto: Reuters

V četrtfinalu letošnje lige prvakov nastopajo kar trije italijanski klubi. Na San Siru sta se na prvi tekmi četrtfinala pomerila AC Milan in Napoli, sploh prvič na evropskem prizorišču. Zmage z 1:0 so se veselili gostitelji. 

Čeprav ekipi v italijanskem prvenstvu ekipi loči kar 22 točk: Neapeljčani vodijo, Milančani pa so četrti, so gostitelji še enkrat več pokazali, da so trn v peti vročega Napolija. Milan je namreč februarja dobil tudi dvoboj v serie A in to s kar 4:0. 

Na San Siru so tekmo odločneje odprli gostje, že v prvi minuti se je v veliki priložnosti v kazenskem prostoru nasprotnika znašel Khvicha Kvaratskhelia, njegov poskus pa je iz golove črte izbil Davide Calabria. Enajst minut kasneje pa je le za malo s strelom od daleč brez uspeha ostal še Piotr Zielinski. Gostitelji so prvo vidnejšo priložnost imeli šele v 25. minuti, ko je Rafael Leao strel znotraj kazenskega prostora poslal mimo desne vratnice. Za veselje domačih navijačev je nato v 40. minuti poskrbel Ismael Bennacer, ki je zadel za 1:0. Milan je imel že v sodnikovem podaljšku v prvem polčasu priložnost vodstvo po kotu še povišati, a je poskus z glavo Simona Kjaera zadel okvir vrat.

AC Milan je v vodstvo popeljal Ismael Bennacer. | Foto: Reuters AC Milan je v vodstvo popeljal Ismael Bennacer. Foto: Reuters

Prečko je v nadaljevanju zadel tudi Napoli, Eljif Elmas je namreč žogo s spretnim udarcem skorajda spravil v gol, a jo je vratar Mike Maignan še odbil v prečko in kot. V 75. minuti se je Napoli znašel še v večjih težavah, potem ko je drugi rumeni karton na srečanju prejel Andre Zambo Anguissa, Neapeljčani pa so se morali v zadnjih 15 minutah znajti z nogometašem manj na zelenici, a kljub temu do konca srečanja ni bilo več zadetkov.

Milan med osem v Evropi igra prvič po 11 letih, Napoli pa sploh prvič. Čeprav je Napoli s 25 goli najučinkovitejša ekipa lige prvakov, pa je tokrat njegov strelski izkupiček ostal prazen.

Victor Osimhen Napoli
Sportal Ne drzne si primerjati z Maradono, a verjame, da bo ikona kluba #video

Tuchel enkrat že uničil Cityjeve sanje, tokrat jih očitno ne bo

Pep Guardiola je v sedmih letih z Manchestrom Cityjem osvojil vse (štirikrat premier ligo, enkrat pokal FA, štirikrat ligaški pokal), lige prvakov pa še vedno ne. City je osvojil predtekmovalno skupino, na domači zelenici pa je v Evropi neporažen zadnjih 24 tekem (22 zmag, dva remija). A Cityjev četrtfinalni nasprotnik je Bayern München. Ta je nedavno zamenjal trenerja in zdaj ga vodi Thomas Tuchel, Nemec, ki je v začetku sezone sedel na klopi Cityjevega premierligaškega tekmeca Chelseaja. Pred dvema letoma je prav Tuchlov Chelsea v finalu lige prvakov premagal Guardiolov City. 

Erling Haaland
Sportal Neverjeten podvig Haalanda, kakršnega Anglija še ni videla

Bernardo Silva za 2:0. | Foto: Reuters Bernardo Silva za 2:0. Foto: Reuters Najboljša obramba letošnje lige prvakov (Bayern je dobil le dva gola) proti Erlingu Haalandu, ki je na 38 tekmah v vseh tekmovanjih zabil 44 golov. In prav Norvežan je bil najbolj aktiven že v uvodnih minutah tekme, a strela v okvir gola si ni priboril. Je pa v 27. minuti žogo lepo sprejel Rodri in udaril pravi projektil z velike razdalje. Žoga je zletela v gol pod levim stičiščem vratnice in prečke. Vodstvo sinjemodrih z 1:0. Sedem minut pozneje je vratar Bayerna Yann Sommer z izjemnim posredovanjem preprečil povišanje vodstva. Streljal je Ilkay Gundogan. Na drugi strani je bil ob čvrsti postavitvi domačega moštva Bayern v napadu brez prave rešitve. Nathan Ake in Manuel Akanji sta zaustavila vse prodore gostov po bokih. Edini nevarnejši strel prvega polčasa so imeli v sodnikovem dodatku. Udaril je Laroy Sane, a je žoga za las zletela mimo leve vratnice.

Erling Haaland | Foto: Reuters Erling Haaland Foto: Reuters Bolj dramatičen pa je bil uvod v drugi polčas, ko je Bayern silovito krenil proti golu Edersona. V desetih minutah je imel tri lepe priložnosti Sane, a je vratar Cityja vselej zanesljivo branil. Priložnosti so si nato kar sledile, na obeh straneh: Haaland, Matthijs de Ligt, Kingsley Coman, Ake, Ruben Dias. V 64. minuti pa je sledil preplah za domači štab in navijače. Kapetan Kevin de Bruyne je nerodno stopil in obležal. Po nekaj minutah se je sicer vrnil v igro, a je očitno imel resne težave z gležnjem. Guardiola je tako moral menjati, de Bruyne je sedel na klop, vstopil pa je Julian Alvarez. Takoj zatem, ko je Tuchel postavil še bolj ofenzivno igro, saj je na zelenico poslal Sadia Maneja, je City povišal na 2:0 (70. minuta). Haaland je bil v vlogi podajalca, z glavo pa je zadel Bernardo Silva

Sinje modri so nato kar poleteli, Alvarezu je Sommer še branil, v 77. minuti pa je bil nemočen ob strelu Haalanda. To je bil enajsti gol najboljšega strelca te sezone v ligi prvakov. Za 3:0! Zmaga Manchestra bi bila lahko še višja, če ne bi tolikokrat odlično posredoval Sommer, v 87. minuti je na primer branil še Rodriju. To je bil sploh prvi poraz Bayerna v letošnji ligi prvakov (prej osem zmag). Doma bodo ta zaostanek na povratni tekmi prihodnji teden težko nadoknadili.

Manchester City Erling Haaland
Sportal Haaland že pri 22 na ravni Messija in Ronalda

Benfica v četrtfinalu še ni bila uspešna

V evropskih tekmovanjih sta se Benfica in Inter srečala prvič po 20 letih. Benfica evropske tekme doma igra izvrstno, saj je na zadnjih 25 izgubila samo trikrat. In pred povratno na San Siru v Milanu je zanje domača v Lizboni še toliko pomembnejša. Eden od teh treh porazov se jim je zgodil lani prav na tej točki lige prvakov. Tudi sicer v četrtfinalu tega tekmovanja v dozdajšnjih petih poskusih niso bili še nikoli uspešni. Tudi za Inter četrtfinale pogosteje prinaša razočaranje kot pa veselje. Zmagovalci tega tekmovanja leta 2010 so namreč štirikrat izpadli v četrtfinalu (igrali so ga šestkrat). 

Nicolo Barella za 1:0. | Foto: Reuters Nicolo Barella za 1:0. Foto: Reuters Prvi polčas je minil brez golov, na vsaki strani je bila le po ena lepa priložnost. V 16. minuti za Benfico, ko je z bližine močno streljal Rafa Silva, a je izvrstno branil Andre Onana, ki to sezono dobiva prednost pred Samirjem Handanovićem. Za Inter pa je v 25. minuti z velike razdalje poskusil Francesco Acerbi, a je žoga zletela prek prečke. 

V šesti minuti nadaljevanja pa je padel prvi gol. Po natančnem predložku Alessandra Bastonija je bil v skoku najvišji Nicolo Barella. Žogo je fantastično zadel z glavo, Odysseas Vlachodimos pa je bil med vratnicama nemočen in sledilo je vodstvo za Inter 1:0. Silva je lepo priložnost za Benfico zapravil tudi na začetku drugega polčasa. Deset minut pred koncem tekme se je dvoboj prelomil, ko je po ogledu z VAR zaradi igre z roko v kazenskem prostoru sodnik dosodil enajstmetrovko za Inter. Za 2:0 jo je uspešno izvedel Romelu Lukaku.

Liga prvakov, četrtfinale, prve tekme:

Torek, 11. april

Sreda, 12. april:

Ne spreglejte