Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
12.47

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Josep Guardiola Erling Braut Haaland Manchester City UEFA liga prvakov

Sreda, 12. 4. 2023, 12.47

1 leto

Po zmagi Manchester Cityja nad Bayernom (3:0)

Neverjeten podvig Haalanda, kakršnega Anglija še ni videla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Erling Haaland | Erling Braut Haaland je postavil nov rekord. Je prvi nogometaš, ki je v sezoni v dresu kluba dosegel 45 zadetkov. Prejšnji rekord (44) je bil v lasti Ruuda van Nistelrooya (Manchester United - 2002/03) in Mohameda Salaha (Liverpool - 2017/18).  | Foto Reuters

Erling Braut Haaland je postavil nov rekord. Je prvi nogometaš, ki je v sezoni v dresu kluba dosegel 45 zadetkov. Prejšnji rekord (44) je bil v lasti Ruuda van Nistelrooya (Manchester United - 2002/03) in Mohameda Salaha (Liverpool - 2017/18).

Foto: Reuters

V angleškem prvenstvu, ki v zadnjih letih velja za najmočnejšega ne le v finančnem, ampak tudi igralskem smislu, se je v bogati zgodovini zvrstilo že ničkoliko imenitnih napadalcev. Mnogi med njimi so bili stroji za zadetke, a tako ogretega, kot je v tej sezoni komaj 22-letni Norvežan Erling Braut Haaland, še ni bilo. Eden izmed junakov visoke zmage Manchester Cityja nad Bayernom (3:0) se je tako po novi izvrstni predstavi podpisal pod izjemen rekord.

Real Madrid Karim Benzema
Sportal Real z odločnim korakom proti polfinalu, do prednosti še Milan

Dvoboj na Etihadu, v katerem je Manchester City potrdil vlogo enega največjih favoritov za tako želeno prvo evropsko krono, je postregel z zanimivim razpletom. V prvem polčasu je nase z velemojstrskim zadetkom opozoril Španec Rodri. City si je tako priigral tesno prednost, a so gostje iz Münchna v nadaljevanju pritisnili na vrata angleških prvakov. Nekdanji nogometaš Cityja Leroy Sane bi se lahko proslavil, a mu je vratar Ederson prekrižal načrte.

Josep Guardiola se je Thomasu Tuchlu maščeval za poraz v finalu lige prvakov (2021), ko je Nemec vodil Chelsea. | Foto: Reuters Josep Guardiola se je Thomasu Tuchlu maščeval za poraz v finalu lige prvakov (2021), ko je Nemec vodil Chelsea. Foto: Reuters

"Čustveno sem uničen. Na tej tekmi sem se postaral za deset let. To je bila zelo zahtevna tekma. Zdaj se moram spočiti, fantom sem odredil prost dan, sledijo priprave za Leicester," je po veliki zmagi povedal Josep Guardiola.

Bayern, ki ga odlično pozna, saj ga je pred leti vodil tudi sam, a z njim kronično izpadal v polfinalu lige prvakov, je v uvodnih 15 minutah drugega polčasa namučil obrambo Cityja. Gostitelji so se le otresli pritiska, v nadaljevanju pa prek Bernarda Silve, ki ga Guardiola zelo spoštuje, povedli z 2:1.

Podal mu je Erling Braut Haaland, najbolj vroči napadalec na svetu, ki v prvem polčasu ni izstopal, v nadaljevanju pa je pokazal svoje mojstrstvo. Obrambo Bayerna je prelisičil ravno takrat, ko so to Bavarci najmanj pričakovali.

Francoski reprezentant Dayot Upamecano si je v drugem polčasu privoščil ogromno napak.  | Foto: Reuters Francoski reprezentant Dayot Upamecano si je v drugem polčasu privoščil ogromno napak. Foto: Reuters

Pri gostih si je najslabše ocene za nastop prislužil Dayot Upamecano. Nekateri izmed razočaranih navijačev, ki pri francoskem branilcu niso vajeni tako katastrofalnih napak, so celo izrazili sum, da je Francoz že sklenil dogovor s Cityjem. Drugače si niso znali razložiti tako očitne nezbranosti pred lastnim kazenskim prostorom. Upamecano si je privoščil kar nekaj napak.

Dve sta se izkazali za usodni, prvo je po asistenci Norvežana kaznoval Bernardo Silva, drugo pa Haaland. S tem je poskrbel za neverjeten dosežek. Postal je prvi nogometaš angleškega premierligaša, ki je v sezoni v vseh tekmovanjih dosegel že 45 zadetkov.

Erling Haaland je podal za zadetek Bernarda Silve, nato pa se med strelce vpisal še sam. | Foto: Reuters Erling Haaland je podal za zadetek Bernarda Silve, nato pa se med strelce vpisal še sam. Foto: Reuters

Podvig mladega Skandinavca, z 11 zadetki tudi prvega strelca lige prvakov, pa je še toliko večji, saj sezone še zlepa ni konec. City ostaja v igri za trojno krono. Po prepričljivi zmagi nad Bayernom se mu nasmiha preboj v polfinale lige prvakov, kjer bi naletel na boljšega iz dvoboja med Realom in Chelseajem, v angleškem prvenstvu za vodilnim Arsenalom s tekmo manj devet krogov pred koncem zaostaja šest točk, v pokalu FA se je uvrstil v polfinale.

Pred njim je torej še ogromno tekem, ob takšnem ritmu, ki smo mu priča v zadnjih tednih, pa ni izključena možnost, da bo do konca sezone presegel 50, če ne celo 60 zadetkov.

Ne spreglejte